5x leuke plekken om onderweg te stoppen in Zuid-Zweden

Wat hebben wij genoten van onze rondreis in Zuid-Zweden! Over de grote bezienswaardigheden heb ik aparte blogposts geschreven, maar als je gaat rondreizen dan kom je onderweg ook kleinere bezienswaardigheden tegen. Vijf hiervan zijn de moeite waard om voor om te rijden als je een rondreis maakt in Zuid-Zweden. Bijkomend voordeel: alles is gratis.

Ales Stenar

Helemaal in het zuiden van Zweden, in de provincie Skane, ligt bij het plaatsje Kaseberga Ales Stenar. Wij hebben hier een tussenstop gemaakt toen we van de haven bij Trelleborg naar Hallevik camping reden. Ales Stenar bestaat uit 59 stenen die in de vorm van een schip staan. Het geheel is 67 lang en 19 meter breed. Vanaf de parkeerplaats is het een wandeling van een paar honderd meter naar de heuvel Kasehuvud, waar Ales Stenar 37 meter boven de zeespiegel ligt. Voor kleine kinderen is er een bolderkarretje te huur met een zonnescherm. Dat zonnescherm is geen overbodige luxe, want er is onderweg nauwelijks schaduw. Je klimt de heuvel op in de brandende zon als je een van de vele zonnige zomerdagen treft. Ales Stenar is indrukwekkend om te zien (hoe hebben ze dit toch kunnen maken zonder machines?) en kinderen vinden het leuk om op de stenen te zitten of er tussendoor te rennen. Vanaf Ales Stenar heb je een mooi zicht over de zee.

Ales Stenar: indrukwekkend in z'n eenvoud.
Ales Stenar: indrukwekkend in z’n eenvoud.

Eksjö

Op de route van Spilhammars Camping bij Vimmerby naar Getingaryds Camping in Gränna stopten we bij het stadje Eksjö. Het oude centrum is de moeite waard om te bezoeken, maar alleen als je goed op let! In het stadje zijn namelijk heel veel binnenplaatsjes en tuinen die te bekijken zijn. Soms voelt het wat ongemakkelijk omdat het net lijkt alsof je privé terrein betreedt, maar de verstopte plekjes zijn gewoon toegankelijk. Als je goed zoekt vind je zelfs een paar kleine speeltuintjes. We maakten er een wedstrijdje van: wie vindt de volgende tuin?

Een van de geheime tuinen in Eksjö.
Een van de geheime tuinen in Eksjö.

Berg slussar

Ten noordwesten van Linköping ligt Berg Slussar. Op weg naar Stockholm zullen de meeste Nederlands hier bijna langs rijden. Ga hier even de snelweg af en rij naar deze mooie verzameling sluizen. Zeven sluizen maken het mogelijk om een hoogteverschil van 18,9 meter te overbruggen. Twee andere sluizen helpen de boten 10 meter omhoog of omlaag. Zomers is het een feest om te kijken naar de bootjes in de sluizen. Pak je picknickkleed er maar bij en geniet.

Kijken bij de sluizen.
Kijken bij de sluizen.
Je blijft er naar kijken: het schutten van de sluizen bij Berg.
Je blijft er naar kijken: het schutten van de sluizen bij Berg.

Picasso beeld in Kristinehamn

Omrijden voor een beeld? Ja echt, doe maar. Wij maakten deze tussenstop toen we van Tiveden Camping naar Storängens Camping reden. Dit gigantische beeld van Picasso past perfect in zijn omgeving. De natuur in Zweden is sowieso prachtig en dit beeld versterkt dat alleen maar. Het staat aan het meer. Een klein strandje biedt de mogelijkheid om even te zwemmen of om te picknicken. Als je iets meer tijd hebt, dan is Kristinehamn ook de moeite waard om te bezoeken. Het centrum is niet groot, maar heeft een park aan het water. In het park staat een grote loppis-winkel (Zweedse vintage spullen). Ik heb nog steeds spijt dat ik een mooie etagère daar heb laten staan….

Het Picasso beeld.
Het Picasso beeld.
Leuk: ouderwetse Zweedse spulletjes.
Leuk: ouderwetse Zweedse spulletjes.

Haverud

Een viaduct, spoorviaduct, aquaduct, sluis en rivier die elkaar kruizen op een heel klein oppervlak: dat is Haverud. Als je hier aan het begin van de middag bent tref je precies de rondvaartboten die dit knooppunt passeren. Je hoeft je niet te haasten, want beide boten doen er bijna een uur over om van de ene kant naar de andere kant te komen. Ze moeten op elkaar wachten, dus het hele proces rondom de sluizen duurt zo’n 2 uur. Je ziet hier een knap staaltje ingenieurswerk dat bij onze kinderen ook in de smaak viel. Wij maakten hier een tussenstop toen we van Storängens Camping naar Stenrosets Camping in Trollhättan reden.

Haverud
Haverud

Heb jij ook een rondreis in Zuid-Zweden gemaakt? Wat zijn jouw tips voor bezienswaardigheden onderweg? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen over Zuid-Zweden

Zuid-Zweden is zo mooi en er is zoveel te zien en te doen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook en Twitter.

Vorig artikelUit de oude doos: Verkeerspark Assen in 1986
Volgend artikelMijn dagje uit: Natuurhistorisch Museum Maastricht
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.