Gränna, snoephoofdstad van Zweden

 Met Kerst zie je ze overal: gebogen wit met rode zuurstokken. In Gränna worden deze “polkagriser” gemaakt en zijn de zuurstokken het hele jaar door verkrijgbaar. Saskia bezocht de plek waar ze gemaakt worden. 

Zuurstokken maken in Gränna

In een van de reisgidsen werd geadviseerd om naar Franssons Polkagriser in Gränna te gaan. Daar kan je goed zien hoe de zuurstokken gemaakt worden en omdat deze winkel buiten het centrum ligt, zou het minder toeristisch zijn. Klinkt goed, dus wij gingen hierheen. We wisten direct dat de reisgids het verkeerd had. Een ruime parkeerplaats bood plek aan touringcars. Toen wij naar binnen gingen werd er net een buslading toeristen los gelaten. Verschrikkelijk druk was het in de winkel. Gelukkig hadden de buspassagiers maar 5 minuten de tijd en keerde daarna de rust terug.

Lees ook ons blog over het maken van deze heerlijke zuurstokken in Zweden

De zuurstokken uit Gränna die bekend zijn van Kerst.
De zuurstokken uit Gränna die bekend zijn van Kerst.

Achter een raam zagen we twee zuurstokmakers aan het werk. Een grote witte massa werd gemengd met slierten suiker in andere kleuren. Kunstig rolden ze deze massa tot een grote dikke zuurstok. Met een stevige schaar knipten ze deze door midden. Het rollen ging door, tot er twee grote iets minder dikke zuurstokken waren. Opnieuw werden de zuurstokken doorgeknipt en ging het rollen door. Dit proces herhaalde zich tot alle zuurstokken de juiste lengte en dikte hadden. Wat een vakmanschap om dit zo gelijkmatig voor elkaar te krijgen.

Inkopen gedaan
Inkopen gedaan

Natuurlijk deden we hier inkopen. 6 zuurstokken voor 11 euro. Met zorg heb ik verschillende smaakjes uitgezocht en afgerekend. G. kocht een mega zuurstok, C. een lolly (die hij later vanwege de pepermuntsmaak niet lekker vond) en M. koos een snoepketting. Met een tas vol zoetigheid gingen we terug naar de auto.

Een dag later waren we opnieuw in Gränna, deze keer om boodschappen te doen bij de Coop. Tegenover de supermarkt zagen we een heel schattig snoepwinkeltje. Toch maar even kijken. Hier geen busladingen met toeristen, maar alleen wat toevallige voorbijgangers. We hadden beter zicht op de zuurstokmakers en hebben een tijdje staan kijken naar dit kunstige proces. M. en C. bleven er geboeid door. De zuurstokmakers maakten van de restjes direct kleine snoepjes en die werden uitgedeeld aan de kijkers. We proefden een warme en kleverige zoete substantie, lekker!

Schattig snoepwinkeltje in Gränna ontdekt.
Schattig snoepwinkeltje in Gränna ontdekt.
Ze krijgen er geen genoeg van: kijken hoe de zuurstokken worden gemaakt,
Ze krijgen er geen genoeg van: kijken hoe de zuurstokken worden gemaakt,

We ontdekten dat de prijzen van de zuurstokken hier een stuk lager waren: 12 voor 11 euro. Zo he, wat voelden we ons bekocht bij de eerste winkel. Dit scheelde de helft. Na een korte wandeling door het centrum van Gränna bleek dat 12 zuurstokken voor 11 euro de gangbare prijs was. Ok, duidelijk, we waren er goed ingetuind bij Franssons Polkagrisar. Nou ja, dan maar twee keer zo lang er mee doen…. Ze smaken in ieder geval goed, dus niet meer te lang bij stil staan.

Heel veel bijzondere (en lekkere!) zuurstokken. Jij kan er eentje winnen, laat snel je reactie hieronder achter.

Heel veel bijzondere (en lekkere!) zuurstokken.

Ligging

Meer lezen

Zin gekregen in meer nostalgische uitjes in Zweden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

15 REACTIES

 1. Winnen is altijd leuk!

  Denemarken stond al op ons lijstje voor ooit, maar wat ziet Zweden er geweldig uit! Dat wordt vast toegevoegd :-).

 2. Wat een bijzonder dorp. Kan me goed voorstellen dat het een bezienswaardigheid is om te kijken hoe de zuurstokken worden gemaakt! Ik heb er in ieder geval zin in gekregen. …..lijken me heerlijk!

 3. Wat een prachtig land is Zweden en wat zoek jij dat toch geweldig uit een cultureel, maar kindvriendelijke vakantie.
  Ik krijg er echt zin van.
  En deze vakantie kan je nu met recht een ‘snoepreisje’ noemen.
  Fijne vakantie verder.

 4. Wat leuk om gezien te hebben hoe de zuurstokken gemaakt werden! Natuurlijk wil ik/ willen wij ook wel een echte Zweedse stok proeven, dus wij doen lekker mee met de loterij!

 5. Wat een handige tips, want hier willen we zeker eens heen. Ik heb sowieso genoten van je foto’s en verslagen uit Zweden. Maar ik kreeg er wel enorme ‘heimwee’ naar Sverige van 🙂

  • Sandra, je heimwee zal alleen maar groter worden de komende periode. Heb nog zoveel in de pen over Zweden ;-). Wie weet kunnen jullie volgende zomer van Zweden genieten en lees ik jaloers je verhalen.

 6. Kwam je site tegen via Stralend Schrijven. Leuk om de Zweedse verhalen te lezen. De simpelste winkeltjes zijn vaak het mooist. We zijn nog niet in Gränna geweest :-(.

 7. Ik dacht dat ik al een reactie had achtergelaten..
  Kennelijk niet gelukt.
  Op de valreep nog een poging om te winnen. 🙂

 8. Alweer kunnen genieten en voorpret hebben van het prachtige zweden. En weer iets wat op ons to see lijstje komt. En dan kunnen sfeerproeven dat zal helemaal te gek zijn.

 9. Oh jee ik zie je vrolijke verhaal nu pas! Ben ik te laat om zo’n heerlijke zuurstok te winnen? Ik heb in ieder geval weer genoten van je Zweedse avonturen.

 10. Blog is al wat ouder, maar vroeg me af of je weet of de zuurstokken vegan zijn? Het gaat er dan om of ze gelatine of e120 bevatten. Ik zoek me een ongeluk op Google, maar zonder Zweeds te kunnen is het best lastig. Lijkt me leuk om er van de zomer heen te gaan, maar als het niet vegan is, is het zo lullig voor mijn meisjes als ik geen zuurstokken kan kopen.

  • Geen idee! We zijn niet vegan, dus helemaal niet opgelet. Misschien een mailtje sturen naar een van de winkeltjes daar? Of toch een keer wel iets kopen dat niet vegan is? Maar dat is misschien wel vloeken in de kerk 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.