Golden Circle route in IJsland: hoe is het om daar met kinderen heen te gaan?

De Golden Circle route in IJsland staat op het lijstje van iedereen die naar dit prachtige land gaat. Saskia was heel benieuwd hoe het is om de bezienswaardigheden langs de Golden Circle met kinderen te bezoeken. Ze deelt haar algemene tips voor niet te missen bezienswaardigheden en speciale tips voor gezinnen.

Golden Circle route IJsland zelf rijden

Vanuit Reykjavik worden er diverse dagtours aangeboden naar de Golden Circle. Als gezin kies je hier niet snel voor, want om je met kinderen te moeten conformeren aan een groepstempo is niet zo fijn. Wij huren een auto bij Sunny Cars en kiezen ervoor om de Golden Circle route zelf te rijden. Dat blijkt echt heel easy te zijn. De wegen zijn goed begaanbaar en alle bezienswaardigheden staan aangegeven met bordjes. Je hebt niet eens een 4 Wheel Drive auto nodig!

Heb je vragen over zelf auto rijden in IJsland? Lees dan onze tips voor auto rijden in IJsland.

Kaart Golden Circle route IJsland

Wij overnachten in een vakantiehuisje in Laugarvatn, direct aan de Golden Circle. Hierdoor hebben we het bekijken van alle bezienswaardigheden aan de Golden Circle over meerdere dagen verspreid. Om het jullie makkelijk te maken lees je in dit blog de bezienswaardigheden op geografische volgorde en met de klok mee. Wel zo praktisch.

Lees hier meer over ons vakantiehuis aan de Golden Circle.

Het is mogelijk om de Golden Circle in een dag te rijden, zelfs als je in Reykjavik verblijft. Begin ’s ochtends op tijd en neem zelf eten en drinken mee. Mogelijk moet je wel hier en daar keuzes maken, zo zou ik je aanraden om de Secret Lagoon en/of Laugarvatn Fontana Spa over te slaan als je maar één dag de tijd hebt. Met kinderen is het wel een leuke afwisseling om een van beide te bezoeken, daarom zitten ze wel in deze Golden Circle route.

Op onderstaande kaart zie je onze Golden Circle route in IJsland, beginnend in Laugarvatn. Het totale rondje is circa 200 kilometer en zonder stops rij je er 3 uur over.

Golden Circle route in IJsland.
Golden Circle route in IJsland.

Bezienswaardigheden langs de Golden Circle route in IJsland

Onze Golden Circle route in IJsland komt langs de bekendste bezienswaardigheden. Je kunt aan deze route beginnen waar je maar wilt. Ons startpunt is bij Laugarvatn.

We bezoeken de watervallen Gullfoss en Faxafoss bij deze Golden Circle route, maar als je meer tijd hebt dan is een bezoek aan de Golden Circle ook goed te combineren met enkele andere watervallen.

Lees hier ons blog over de watervallen in het zuidwesten van IJsland.

Geysir en Strokkur

’s Ochtends vroeg zijn de touringcars nog niet bij Geysir, alleen enkele andere toeristen met een huurauto zijn er te vinden. Het geothermische gebied van Geysir en Strokkur ligt direct aan de doorgaande weg en we hebben het bijna voor onszelf alleen.

Overal pruttelt er kokend water uit de grond. “Ieuw, het stinkt hier” roept Maureen als de damp met rotte eieren geur haar kant op waait. Met haar hand voor haar neus en mond loopt ze snel verder naar een plek waar ze normaal kan ademen. Dan spuit opeens Strokkur uit de grond omhoog. “Ooooh” klinkt er overal en wij kunnen ook niets originelers zeggen. Elke 5 á 10 minuten spuit Strokkur water omhoog. We bekijken het spektakel vanaf meerdere plekken en het blijft zo’n bijzonder fenomeen om te zien.

We kijken even bij Geysir, de geiser die qua naam bekender is. Helaas spuit deze geen water meer, dat alles dankzij toeristen die het nodig vonden om er waspoeder in te gooien. In het verleden lukte het op die manier om de geiser vaker te laten spuiten, helaas heeft dit gedrag ervoor gezorgd dat er nu het tegenovergestelde gebeurd.

's Ochtends vroeg bij het gebied van Geysir en Strokkur.
’s Ochtends vroeg bij het gebied van Geysir en Strokkur.
Wauw, het water spuit omhoog bij Strokkur.
Wauw, het water spuit omhoog bij Strokkur.

Gullfoss

De eerste touringcars zijn inmiddels verschenen en laten ons zien welke kant we op moeten voor een bezoek aan waterval Gullfoss. Deze prachtige waterval is terug te vinden in elke Golden Circle route. En terecht!

Alweer valt het ons op hoe goed toegankelijk het natuurschoon in IJsland is. Vanaf de parkeerplaats gaat er een vlonderpad richting de waterval. Vanaf een van de plateaus zien we voor het eerst Gullfoss liggen. Niet wetende dat Gullfoss straks nog beter te zien is beginnen we al enthousiast met het maken van foto’s. Niet doen dus, er komen veel mooiere locaties om foto’s te maken.

Als het weer het toelaat is het mogelijk om via een pad tot heel dicht bij de waterval te komen. Wij hebben in oktober geluk: het pad is open. De nevel van Gullfoss maakt ons een klein beetje nat, ik verstop de fotocamera onder m’n jas en haal ‘m alleen tevoorschijn op de momenten dat ik foto’s wil maken. Het lawaai van de dubbele waterval is oorverdovend, maar dat maakt ons niet. Gullfoss is zo mooi dat we maar blijven kijken.

Eerste zicht op Gullfoss.
Eerste zicht op Gullfoss.
Via het smalle pad komen we heel dicht bij de waterval.
Via het smalle pad komen we heel dicht bij de waterval.
Vanaf een uitkijkpunt kijken we een laatste keer naar Gullfoss.
Vanaf een uitkijkpunt kijken we een laatste keer naar Gullfoss.

Faxafoss

Faxafoss is een waterval die vaak wordt overgeslagen bij een excursie naar de Golden Circle. Het voordeel van zelf rijden is dat het makkelijk is om een korte stop te maken waar je maar wilt. Wij doen dat onder andere bij Faxafoss. Deze waterval ligt direct aan de doorgaande weg, we hoeven er niet voor om te rijden.

Na het bezoek aan Gullfoss verwachtte ik dat elke waterval daarna zou tegenvallen. Gelukkig is dat niet zo, al legt bij een vergelijking Faxafoss het echt af. Maar probeer de schoonheid van deze waterval op zichzelf te bekijken. Dan is het echt een mooie waterval. Bijkomend voordeel is dat hier geen busladingen toeristen komen, dus we kunnen in alle rust genieten.

Faxafoss, een stuk kleiner maar ook erg mooi.
Faxafoss, een stuk kleiner maar ook erg mooi.
Mooi om de rivier en waterval zo te zien.
Mooi om de rivier en waterval zo te zien.

Secret Lagoon

Voor een bezoek aan Secret Lagoon moeten we de Golden Circle route even verlaten. We kiezen er bewust voor om halverwege de dag een ander soort stop te doen: zwemmen! Met kinderen is die afwisseling een echte aanrader, maar ook zonder kinderen kan ik het je aanraden om naar Secret Lagoon te gaan.

Secret Lagoon is een van de vele geothermische baden die IJsland rijk is. We ontspannen volledig in het heerlijk warme water. Gerard en ik lopen beide een rondje in onze zwemkleding langs de warm waterbronnen om daarna met een koud lijf het warme water in te gaan. Het is bijna dezelfde ervaring als bij een sauna bezoek. Maureen en Camiel dobberen vooral rond op de schuimrubber buizen die aanwezig zijn.

Zwemmen in de Secret Lagoon.
Zwemmen in de Secret Lagoon.
Het landschap rondom het zwembad.
Het landschap rondom het zwembad.

Skálholt

Skálholt bestaat nu uit een paar huizen en een mooie witte kerk. Het dorpje heeft een rijke geschiedenis, al zie je daar nu weinig meer van. Wij rijden vooral naar Skálholt omdat het er erg fotogeniek uitziet. Voor ons dus een korte stop. We zijn nieuwsgieriger naar de Kerid krater en rijden na het maken van de foto meteen verder.

Het kerkje van Skalholt.
Het kerkje van Skalholt.
Prachtige ruige IJslandse natuur.
Prachtige ruige IJslandse natuur.

Kerid krater

Ooit op de rand van een vulkaankrater willen lopen? Ik wel, maar dan niet bij een actieve vulkaan, dat lijkt me veel te eng. De Kerid krater is mooi rond en er gaat een pad over de rand. Ook is het mogelijk om de krater in te gaan en een rondje te lopen om het kratermeer.

Bovenop de krater vangen we volop de wind. Maar oh, wat is het bijzonder om hier te lopen. Ik ben onder de indruk van de kleuren van het landschap en de perfecte vorm van de krater. Het pad is goed begaanbaar, al wil ik niet dat de kinderen te dicht bij de rand komen. Als ik zie dat een andere toerist steentjes naar beneden gooit, verbied ik dat aan Maureen en Camiel. Je zal maar onderaan lopen en een steen op je hoofd krijgen…

Na ons rondje bovenlangs lopen Gerard, Maureen en Camiel naar beneden. Door de vorm van de krater kan ik ze boven horen praten. Camiel vindt onderweg meerdere stukken lavasteen: “Kijk mama, deze steen is heel licht en er zitten allemaal gaatjes in” ontdekt hij. Als ik vertel dat het gestold lava is wil hij de steen het liefst meenemen naar huis. Het staat me bij dat ik ergens heb gelezen dat dat niet is toegestaan, dus hij moet de steen bij de krater achterlaten.

Camiel op de rand van de krater.
Camiel op de rand van de krater.
Prachtig rond.
Prachtig rond.
We lopen helemaal rondom.
We lopen helemaal rondom.

Thingvellir National Park

De laatste stop op deze Golden Circle route is bij Thingvellir Nationaal Park. Hier gaan twee aardplaten langzaam uit elkaar, een bijzonder gebied om heen te gaan als je interesse in geografie hebt.

We wandelen naar een van de watervallen en daarna langs een rotswand verder. Alweer is er een opvallend goed begaanbaar pad. Er is een klein bezoekerscentrum waar we meer leren over het ontstaan van dit gebied. Daarna lopen we naar beneden, op weg naar een wit kerkje die we op de vlakte zien staan.

Om terug te komen bij de auto lopen we langs het water terug naar de parkeerplaats. Onze wandeling is slechts een paar kilometer maar ontzettend afwisselend.

Bij de waterval in Thingvellir National Park.
Bij de waterval in Thingvellir National Park.
Wijds uitzicht en het witte kerkje waar we heen lopen.
Wijds uitzicht en het witte kerkje waar we heen lopen.

Laugarvatn Fontana Spa

Wil je je dag ontspannen afsluiten? Ga dan naar Laugarvatn Fontana Spa. Het is een heerlijke plek om te relaxen in de baden. De echte bikkels kunnen zelfs een duik in het ijskoude meer nemen. Camiel ziet een van de andere bezoekers dat doen en wil ook. Hij vindt het heerlijk. Maureen kiest liever voor een van de warmere baden, net als Gerard en ik trouwens.

Bij Laugarvatn Fontana Spa is een restaurant waar ze (voor IJslandse begrippen) een betaalbare gezonde maaltijd aanbieden. Zo heb je meteen je avondeten geregeld.

Lees hier meer over ons bezoek aan Laugarvatn Fontana Spa.

Relaxen bij Laugarvatn Fontana Spa.
Relaxen bij Laugarvatn Fontana Spa.
De spa ligt direct aan het meer.
De spa ligt direct aan het meer.

Tips voor een bezoek aan de Golden Circle met kinderen

Vooraf was ik heel benieuwd of de bezienswaardigheden aan de Golden Circle route makkelijk met kinderen te bezoeken zijn. Daar kan ik inmiddels volmondig ‘ja’ op zeggen. Misschien is dat meteen ook een van de weinige kleine tegenvallers van IJsland. Bezienswaardigheden zijn soms tè toegankelijk. De mooiste natuur is direct vanaf de doorgaande weg bereikbaar, zonder dat je eerst enige inspanning hoeft te doen. Het is geen beloning die op je wacht na een wandeling.

Met kinderen moet je wel opletten bij geisers en watervallen. Er staan overal hekjes of er zijn touwen gespannen, maar zorg ervoor dat ondernemende kinderen er niet overheen of onderdoor gaan. Ook bij de Kerid krater moet je een beetje opletten, daar zijn geen hekjes.

Jonge kinderen kun je het beste meenemen in een rugdrager. Wij hebben daarbij de voorkeur voor een framedrager met regenhoes, dit in verband met het weer in IJsland. Sommige bezienswaardigheden zijn ook toegankelijk met een stevige wandelwagen, al zal je er rekening mee moeten houden dat je deze af en toe bij een trap moeten tillen.

De natuur is bijna volledig gratis langs de Golden Circle route. Soms moesten we een paar euro betalen voor parkeren of entree (alleen bij de krater). Voor de genoemde geothermische baden moet je wel betalen, al krijgen kinderen korting of mogen ze tot een bepaalde leeftijd gratis naar binnen.

Neem zeker zwemkleding mee als je de Golden Circle route in IJsland gaat rijden. Dan kun je ter plaatste beslissen of je wilt gaan zwemmen of niet. Oh ja, douchen doe je bij de zwembaden in je blootje (dames en heren wel apart), het kan handig zijn om tiener dochters hierop voor te bereiden.

Praktische informatie

Met WOW air vlieg je vrij voordelig naar IJsland. Zelfs als je maar een paar dagen de tijd hebt is het goed mogelijk om de Golden Circle route in IJsland te rijden. Mocht je meer tijd hebben dan is het zeker aan te raden om een vakantiehuisje aan de Golden Circle te huren. Met kinderen erg prettig en door zelf te koken hou je de kosten enigszins in de hand.

Wij huurden een auto via Sunny Cars, dankzij het All Inclusive concept heb je bij hen geen gedoe met verzekeringen (en ja, wij hebben in de praktijk meegemaakt hoe goed een schade wordt afgehandeld door Sunny Cars!).

Wil je een indruk krijgen van een vakantie op IJsland met kinderen? Bekijk dan dit filmpje:

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in IJsland te doen is met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Sommige onderdelen van onze reis zijn in samenwerking tot stand gekomen. We delen echter altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Leuk en inspirerend om te lezen! Zeker nu er hier een kleintje op komst is en IJsland nog steeds op ons lijstje staat 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.