Fota Wildlife Park in Cork: naar de dierentuin in Ierland

0
286

Ierland is echt een land waar je actief het meeste van geniet. Als je kinderen na het hiken ook wel eens wat anders willen, kun je bijvoorbeeld een dagje dierentuin in Ierland inplannen. Blogger Jolinda ging met haar gezin naar Fota Wildlife Park in Cork.

Naar de dierentuin in Ierland

Een vakantie is voor ons pas compleet als we ook naar de dierentuin zijn geweest. Dat bleek in Ierland nog een uitdaging, er is namelijk niet veel keuze. Dublin heeft een grote dierentuin, maar daarvoor zijn we er niet lang genoeg. De tweede grote stad van Ierland is Cork, en ook daar is een dierentuin. In 1980 ontwikkeld, omdat de dierentuin in Dublin geen ruimte meer had om nog verder te groeien.

Fota Wildlife Park in Cork

“Jongens, het komt toch goed, we gaan gewoon naar de dierentuin in Cork!” Belofte maakt schuld, dus op een zonnige dag in onze meivakantie, stappen we in de auto. De rit duurt voor ons 2 uur en 10 minuten heen, en ook weer zoiets terug. Of het de rit waard is? Lees vooral verder.

Fota Wildlife Park vinden we net iets buiten Cork. Wel zo prettig, dan hoeven we niet de drukke stad in. In een groot groen park, omgeven door water, Fota Island, hebben de dieren een prachtige plek gevonden om te wonen. Naast de dierentuin is een groot park, een arboretum en een golfbaan. Wij volgen de borden ‘Fota Wildlife Park’. De parkeerplaats is ruim genoeg, maar staat op deze zonnige dag al aardig vol. De Ieren houden ook wel van aapjes kijken.

Vlakbij de ingang is een grote winkel, een wat kleiner cafe/restaurant met een terras en er zijn toiletten. Een klein speeltuintje, waarbij duidelijk is aangegeven voor welke leeftijd het is bedoeld. Niet voor mijn kroost, dus wij lopen verder, op naar de dieren!

Groot groen park

Ik krijg meteen al het gevoel in een groot groen park te lopen. Wat een ruimte en veel bomen en struiken. Het lijkt dan ook niet op een stadsdierentuin. Op een grote groene vlakte zien we de eerste dieren. De giraffen en zebra’s. En er komt ook een nieuwsgierige emoe aangesjokt. Safari op een groot groen grasveld, grappig!

Safari op een groot groen grasveld.
Safari op een groot groen grasveld.

Aan de andere kant staan de bizons wat sloom naar ons te kijken. Weinig actie te bespeuren, dus wij wandelen door, de ‘Recommended route’ bordjes volgend. Dat brengt ons al snel naar de Aziatische wereld. Die is volop in ontwikkeling. We zien gibbons en twee neushoorns, maar ook gedeeltes die duidelijk nog niet af zijn. Door ‘fundraising’ probeert het park genoeg middelen te krijgen om verder uit breiden. Vooralsnog is het in ieder geval gelukt om twee Sumatraanse tijgers te huisvesten in een prachtig groot verblijf.

Neushoorn in Ierland :-)
Neushoorn in Ierland.
Op naar het tijgerverblijf.
Op naar het tijgerverblijf.
We zijn er bijna.
We zijn er bijna.
Goed zoeken.
Goed zoeken.

Informatieborden

Het park is hier duidelijk trots op, overal staan informatieborden met leuke feitjes en wetenswaardigheden over de tijgers. De informatievoorziening is sowieso goed geregeld in het park, je hoeft je nergens af te vragen hoe de dieren heten en waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Ook zijn er op een aantal punten grote borden met een duidelijke plattegrond, zodat je goed kunt bijhouden waar je bent.

Wij hebben nog niet alles gezien, dus gaan we verder, richting een grote vijver. De grootste attractie daar is het voeren van de ganzen, eenden en andere vogels. Voor 50 eurocent kun je een handje voer uit een automaat trekken.

Tijd voor een pauze.
Tijd voor een pauze.
En voeren maar!
En voeren maar!
Eendjes voeren blijft altijd leuk.
Eendjes voeren blijft altijd leuk.

Ganzen en vogels voeren

Het is wel even opletten, sommige ganzen zijn erg brutaal en opdringerig, maar als je wegloopt, geven ze het snel op. Wij gaan even op een bankje zitten en genieten van het uitzicht op de mooie vijver. Dat is zeker een positief punt van dit park, er zijn genoeg bankjes en picknicktafels vrij, zelfs op een drukke zonnige dag.

De route brengt ons naar de tropen. Een klein tropenhuis, dat zo op het eerste gezicht niet veel bijzonders kan zijn. Tot we er even rondlopen, en door de exotische dieren worden verrast. Mooie grote gekleurde vlinders, die af en toe zelfs op een kleurrijke bezoeker neerdalen. Leguanen, een boa constrictor, felgekleurde kikkers en mooie vissen. Genoeg te zien.

Op weg naar de tropen.
Op weg naar de tropen.

Picknicken bij de speeltuin

Als we weer buiten zijn hebben we wel zin in een picknick. Vlakbij een speeltuin, waar het nu wel erg druk is, is een groot veld met picknicktafels. We gaan vlakbij het water zitten en genieten van onze eigen broodjes. In het restaurant kun je snacks kopen, zoals burgers, pizza, patat en nuggets. Onze kinderen spelen wat bij de bomen, de speeltuin is te druk. Dat zou een verbeterpuntje kunnen zijn.

Op naar de speeltuin.
Op naar de speeltuin.
Je kunt ook met een treintje door de dierentuin.
Je kunt ook met een treintje door de dierentuin.

Wij hebben weer genoeg energie opgedaan om het park verder te bekijken. We willen de ringstaartmaki’s zien, die kunnen zelfs los lopen door het park. Ook gaan we op zoek naar cheeta’s, mara’s, capybara’s, prairiehondjes, tapirs, stokstaartjes, pinguïns en kangoeroe’s. Van die laatste heb ik al aardig wat waarschuwingsbordjes gezien. Ze schijnen los te lopen, en je moet ze niet aaien. Tot nu toe heb ik geen kangoeroe gezien….

Wat een mooie groene dierentuin is dit.
Wat een mooie groene dierentuin is dit.
Wedstrijdje.
Wedstrijdje.
Giraffen glijbaan.
Giraffen glijbaan.

Wel palmbomen, als decor van een leuk laantje. Vlakbij een klimrek, waar mijn kinderen zich al snel even uitleven. We zijn toe aan het laatste gedeelte van de dierentuin en gaan op weg naar het verblijf van de zeehond en de zeearend. We struikelen bijna over een kangoeroe op het pad. Ze lopen dus echt los! De kangoeroe ligt lekker in het zonnetje en blijf rustig liggen als mijn kinderen er vlakbij gaan zitten, even samen poseren voor de foto. Verderop zien we zijn vrienden ook in de zon liggen.

De zee-arenden laten zich helaas niet zien, maar de cheeta’s wel. Ze zijn net gevoerd en verslinden hele kippen. We lopen alweer langs de grote groene vlakte met giraffen en kijken op de plattegrond of we niks gemist hebben. “Ik weet waar we naartoe moeten, het winkeltje!” Met de nodige souvenirs verlaten wij de dierentuin. Fota Wildlife Park in Cork is zeker een lange autorit waard!

Praktische informatie Fota Wildlife Park in Cork

Meer informatie over de dierentuin vind je op de website van het park. Kaartjes kosten voor een familie van 2 volwassenen en 2 kinderen 46 euro. Ook voor iets grotere gezinnen zijn familiekaartjes, 2 volwassenen en 3 kinderen betalen 53 euro, heb je 4 kinderen dan betaal je 60 euro.

Wij hebben ons ongeveer 4 uur prima vermaakt in Fota Wildlife Park in Cork. Dan heb je ook wel alles gezien.

Meer lezen

Wil je meer weten over een vakantie naar Ierland met kinderen? Klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

Wij bezochten Fota Wildlife Park in Cork op uitnodiging van Toerisme Ierland. Zoals je van ons gewend bent delen wij altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.