Uniek uitje in Ierland: boottocht naar Skellig Michael met kinderen

0
184
Wat een unieke ervaring deze boottocht.

Wist je dat Ierland met twee plekken op de Unesco Werelderfgoedlijst staat? Blogger Jolinda maakte een boottocht om dichtbij een van de twee te komen. Ze bezocht het eiland Skellig Michael met kinderen, ook bekend van de laatste Starwarsfilm. Vaar je mee?

Bezoek aan Skellig Michael met kinderen

Daar willen wij naartoe! De Skelligs.
Daar willen wij naartoe! De Skelligs.

“Hebben jullie zin in een boottocht op de Atlantische oceaan?” Mijn kinderen kijken verbaasd. “Gaan we echt varen op zee? Misschien zien we dan wel zeehonden!” Dat zou mooi zijn, maar ons doel is om Skellig Michael te zien. Tijdens onze actieve vakantie in Ierland, staat een trip naar dit werelderfgoed hoog op onze ’things to see lijst’.

Kidsproof?

Thuis hebben mijn man en ik de nodige informatie op internet opgezocht. Het liefst zouden we het rotsachtige eiland Skellig Michael, zo’n 12 kilometer uit de kust ten zuidwesten van Ierland, te voet bezoeken. Maar het wordt afgeraden om dit met kleine kinderen te doen. We bekijken filmpjes en bedenken of we het aan zouden durven. Onze kinderen zijn goede wandelaars. Toch twijfelen we. De 600 treden die glad kunnen zijn, de steile afgronden, de woeste zee, het is niet echt kidsproof.

Dit eiland beklimmen is niet geschikt voor jonge kinderen, dus varen wij er omheen.
Dit eiland beklimmen is niet geschikt voor jonge kinderen, dus varen wij er omheen.

Lekker veilig met de boot

Dan ontdekken we Skellig Michael Cruises. De keuze is gemaakt, we gaan varen rond de twee eilanden, Skellig Michael en Litlle Skellig. Als de kinderen nog iets groter zijn, komen we gewoon nog een keer terug om ook echt aan land te gaan.

We hebben eerst een lange autorit voor de boeg vanaf ons vakantiehuis. We leggen een groot gedeelte af van de beroemde Ring of Kerry, een populaire toeristische rondrit in Ierland. De rit volgt de kust van het schiereiland Iveragh en ligt, zoals de naam al zegt, in County Kerry. Het ene na het andere mooie uitzicht dwingt ons te stoppen. Gelukkig hebben we ruim de tijd uitgetrokken om op het gereserveerde tijdstip bij de boot te zijn.

Voor de kinderen is het ook prettig dat we de ruim 2 uur durende autorit even onderbreken. “Mag ik de verrekijker?” Mijn zoon speurt de zee af naar zeehonden. Voor nu heeft hij geen geluk. We gaan weer verder naar Portmagee, het uiterste puntje van het schiereiland.

Ruige zee

Onze kapitein staat al bij de aanlegsteiger te wachten. “How are your kids at sea?” Ik zou het niet weten, het is onze eerste keer op een betrekkelijk kleine boot op zee. We zoeken een plaatsje uit op het dek. Het begint licht te regenen, ik ga even binnen schuilen. Zodra we de baai uitvaren, verschijnt de zon. We nemen weer plaats op het dek. De golven zijn flink hoog, we schommelen heen en weer. In de verte zie ik de eilanden al opdoemen uit zee.

Wat een unieke ervaring deze boottocht naar Skellig Michael met kinderen.
Wat een unieke ervaring deze boottocht naar Skellig Michael met kinderen.

Mijn man stoot mijn zoon aan. “Kijk daar, Jan van Genten!” Ze negeren het heftige schommelen van de boot en maken volop foto’s. Mijn oudste dochter naast me pakt mijn arm. Ik wil haar wijzen op de unieke vogels in de lucht, maar zij heeft geen interesse. “Ik voel me niet lekker.” Zeeziek. Mijn jongste dochter heeft nergens last van en vindt het vooral leuk om heen en weer te hobbelen van de binnenhut en weer naar mij op het dek. Ik geniet van de zee, de blauwe lucht en de Skelligs die steeds dichterbij komen.

De eerste Jan van Gent die we zien. Er volgen er nog een kleine 30.000...
De eerste Jan van Gent die we zien. Er volgen er nog een kleine 30.000…
Prachtige vogels.
Prachtige vogels.
We blijven foto's maken, wat een mooie eilanden.
We blijven foto’s maken, wat een mooie eilanden.

Prachtig Skellig Michael

Ik snap wel dat de makers van Starwars hier zijn neergestreken, wat een unieke locatie. Het is alleen lastig fotograferen al varend op de onstuimige golven. Gelukkig legt de kapitein de boot stil, we dobberen vlak voor het kleinste eiland. Wat uit de verte lijkt op sneeuw, blijken duizenden Jan van Genten te zijn. Wauw. Zelfs mijn jongste dochter is er even stil van. De oudste voelt zich inmiddels wat beter, ze heeft haar lunch zojuist aan de zee cadeau gedaan, en veert op als we roepen dat er ook zeehonden zijn.

Dit is geen sneeuw, maar het zijn duizenden vogels.
Dit is geen sneeuw, maar het zijn duizenden vogels en vogelpoep.

Zeehonden spotten!

Ik weet eigenlijk niet waar ik moet kijken. Naar de zeehonden of naar de vogels. De kapitein vertelt dat er bijna 30.000 Jan van Genten zijn op dit unieke eiland. Dan zien we ook nog papegaaiduikers. De vogelaars in ons gezin zijn door het dolle. “Kijk daar, alken.” Ik heb nog nooit zoveel bijzondere vogels bij elkaar gezien. En dat midden op zee, op de meest grillige eilanden. Moeilijk voor te stellen dat hier ooit mensen woonden.

Zijn dat zeehonden?
Zijn dat zeehonden?
Jazeker! We zien zelfs jongen. Gaaf!
Jazeker! We zien zelfs jongen. Gaaf!

We varen verder naar het grote eiland om daar de bewijzen van te zien. De kapitein vertelt ons wat we ook al op internet hadden opgezocht. In de 7e eeuw is een klooster gesticht op de steile zijden van het rotsachtige eiland Skellig Michael. Het complex is goed behouden gebleven omdat het eiland erg afgelegen ligt en daardoor bezoekers afschrikt. De monniken moesten dagelijks de 600 treden naar de waterkant afdalen om te vissen naar hun ontbijt.

Vogels spotten.
Vogels spotten.

600 treden

Als je het eiland wilt bezoeken, moet je ook de 600 treden trotseren. Ik tuur omhoog. Het lijkt me geweldig om dat te doen, maar ook doodeng. Voor nu genieten we veilig op onze boot van het uitzicht. We varen om het eiland heen. Nog een laatste blik op dit werelderfgoed en filmset van starwars en de kapitein zet weer koers naar het vaste land. Wij zijn een unieke ervaring en een paar zeebenen rijker. Een boottocht naar Skellig Michael met kinderen is een geweldige ervaring!

Praktisch

Ga jij naar Ierland en wil je ook de Skellig Michael eilanden bekijken? Meer informatie over het bezoeken van het eiland vind je op deze website . Let op, het wordt afgeraden om met kleine kinderen de trappen van het eiland te betreden.

Een boottocht rondom de eilanden boekten wij bij Skellig Michael Cruises. Volwassenen betalen 30 euro per persoon en 20 euro voor kinderen onder de 12 jaar. Niet goedkoop, maar wij vonden het een onbetaalbare en unieke ervaring. De zee is ruig, een regenpak is een aanrader, ook als het niet regent. En bij gevoeligheid voor zeeziekte, neem een pilletje!

Zou jij naar Skellig Michael met kinderen willen? 

Meer lezen

Wil jij ook naar Ierland met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Skellig Michael Cruises. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.