Camping Orlando in Chianti, onze ervaringen en tips voor de omgeving

Camping Orlando in Chianti is een natuurlijke gezinscamping in Toscane. Saskia verbleef er een week middenin de zomer. In dit blog lees je onze ervaringen met de camping en tips voor uitjes in de omgeving.

Camping in de Chianti streek in Toscane

De Chianti streek ligt in het Italiaanse Toscane tussen de steden Florence, Siena en Arezzo. Het gebied is daardoor een ideale uitvalsbasis om deze steden te bezoeken. De Chianti streek is bekend van de gelijknamige wijn.

Tijdens onze eerste vakanties samen gingen Gerard en ik al naar Toscane. Lang, lang geleden dus. Hoog tijd om nu de kinderen mee te nemen naar deze vakantiebestemming. We kiezen voor een verblijf op Camping Orlando in Chianti. Een camping met zwembad, toffe glamping-accommodaties en in een mooie omgeving.

Gastvrije ontvangst

Camping Orlando in Chianti is makkelijk te vinden. Via kronkelende weggetjes rijden we de berg op. Het eerste dat we zien zijn geparkeerde auto’s. Logisch, want de camping is auto luw. Parkeren doet iedereen op het grote parkeerterrein voor de camping. Alleen bij aankomst, vertrek en tussendoor met zware boodschappen (of slapende kinderen) mag je met de auto de camping op.

We lopen naar de receptie en checken in. Meteen wordt gevraagd of we een goede reis hebben gehad en we krijgen informatie over de camping: “Morgenochtend is er in het restaurant een presentatie van Jeroen, de campingmanager. Hij vertelt wat er in de omgeving te doen is. Iedereen is van harte welkom”. Daar gaan we zeker heen.

Nu al nieuwsgierig naar de camping? Kijk dan het filmpje dat we hebben gemaakt:

Een medewerker brengt ons naar onze accommodatie. Tot grote vreugde van de kinderen mogen zij meerijden op het golfkarretje. Wij rijden er met de auto achteraan. Wat een service, zo hoef je na een lange autorit niet zelf te zoeken naar je plek.

Plattegrond Camping Orlando in Chianti.
Plattegrond Camping Orlando in Chianti.

Glamping op Camping Orlando in Chianti via Vacanceselect

Wij slapen deze week in een Airlodge. Een bijzondere vorm van glamping. Een Airlodge is een soort vakantiehuisje van hout en tentdoek. Compleet met houten terras, keukentje en eigen sanitair. Vanuit het ouderlijk bed is het zelfs mogelijk om ’s nachts door het dak naar de sterren te kijken.

Lees hier het blog over onze ervaring met de Airlodge

Op Camping Orlando in Chianti zijn heel veel verschillende glamping-accommdaties. De Airdreamer (de grotere versie van de Airlodge), Lodge Suites, Lodge tenten en Safaritenten. Maar ook allerlei variaties daarop. Daarnaast zijn er bungalowtenten en mooie stacaravans. Er is echt voor ieder wat wils qua type accommodatie.

Meer info over de accommodaties? Check de website van Vacanceselect

Gerard en ik lopen later een rondje over de camping. Qua ligging vinden we de safaritenten de mooiste plek hebben. Helemaal in het groen, veel ruimte om de tenten heen en uitzicht over de omgeving. Wij houden van rust en natuur. Mocht je juist liever dichtbij de voorzieningen en levendigheid zitten, dan kan dat ook. Wat dat betreft heeft Camping Orlando in Chianti voor ieder wat wils. Campingmanager Jeroen bevestigt dit beeld later en vertelt dat mensen bij boeking altijd kunnen aangeven of ze graag bij de voorzieningen willen zitten of juist een rustige plek willen. Daar wordt zo goed mogelijk rekening mee gehouden.

Onze Airlodge.
Onze Airlodge.
Een erg gave vorm van glamping.
Een erg gave vorm van glamping.
Door het hoogteverschil op het kampeerterrein hebben de meeste accommodaties vrij zicht.
Door het hoogteverschil op het kampeerterrein hebben de meeste accommodaties vrij zicht.
De safaritenten hebben volgens ons de mooiste ligging.
De safaritenten hebben volgens ons de mooiste ligging.
Dit zal je dagelijkse uitzicht maar zijn.... te vinden aan de zuidkant van de camping.
Dit zal je dagelijkse uitzicht maar zijn…. te vinden aan de zuidkant van de camping.
Alle huuraccommodaties zien er van buiten mooi uit.
Alle huuraccommodaties zien er van buiten mooi uit.

Kamperen op Camping Orlando in Chianti

Ook met eigen kampeermiddel kun je terecht op Camping Orlando in Chianti. Bij boeking heb je keuze uit verschillende groottes van de kampeerplekken. Als ik kijk naar de prijs-kwaliteitverhouding van de kampeerplekken en die van de huuraccommodaties, dan zou ik zelf m’n eigen kampeerspullen thuislaten. Ik vind de kampeerplekken niet ruim, dicht op elkaar, met een ondergrond van grind en best prijzig. De glamping-accommodaties liggen mooier, hebben rondom meer ruimte en bieden meer comfort.

De gewone kampeerplekken.
De gewone kampeerplekken.

Camping met zwembad

Camping Orlando in Chianti heeft drie zwembaden. Het zwemgebied is erg mooi aangelegd met een niveauverschil erin. Hierdoor komt het niet groot over. Het hoogteverschil is meteen een mooie aanleiding voor een leuke glijbaan.

Maureen en Camiel vermaken zich uren met hun opblaasspeelgoed in het zwembad. Ze dobberen er mee rond, springen erop en gaan ermee van de glijbaan af. Vooral dat laatste vinden ze erg leuk. “Komen we hier volgend jaar weer?” roept Maureen als ze met haar roze flamingo langs me heen rent. Voordat ik antwoord kan geven glijdt ze alweer naar beneden. Wij relaxen met een boekje op een ligbed of blijven bij de Airlodge.

Erg fijn vind ik dat er niet tot nauwelijks aan ‘handdoekje leggen’ wordt gedaan. Andere campinggasten bieden het ligbedje van hun spelende kind aan als ze je zoekende zien rondlopen.

Tijdens ons verblijf op Camping Orlando in Chianti hebben we een hittegolf. Logischerwijs is het dan midden op de dag druk in het zwembad. Een badmeester houdt toezicht, hierdoor is de sfeer zelfs in een vol zwembad goed. Geen gedoe, gewoon allemaal verkoeling zoeken en elkaar wat ruimte gunnen.

Volop zwemplezier.
Volop zwemplezier.
"Gaan we volgend jaar weer?"
“Gaan we volgend jaar weer?”

Faciliteiten op Camping Orlando in Chianti

Camping Orlando in Chianti heeft een kleine supermarkt, ideaal voor vers brood ’s ochtends of vergeten boodschappen.

Wij eten twee keer bij het restaurant. Een keer genieten we van de pizza’s en de andere keer schuiven we aan bij de Italiaanse feestavond. Het eten is goed en op het terras is het fijn zitten. Wil je liever bij je accommodatie eten? Dan kun je pizza afhalen. Natuurlijk wordt er ook Italiaanse ijs verkocht.

Alle voorzieningen liggen bij elkaar op de camping. Achter het restaurant is een sportveld en aan de andere kant een speeltuin voor de kleinere kinderen.

Voor de kampeerders is er een sanitairgebouw. We hebben er een kijkje genomen tijdens ons rondje over de camping. Het zag er schoon en eenvoudig uit. Elders op de camping is een washok.

Op het terras bij het restaurant, met op de achtergrond het zwembad.
Op het terras bij het restaurant, met op de achtergrond het zwembad.
De speeltuin.
De speeltuin.
Voor de liefhebbers: er staat een strijkplank klaar in de wasruimte.
Voor de liefhebbers: er staat een strijkplank klaar in de wasruimte.
Sportveld op de camping.
Sportveld op de camping.

Animatie en activiteiten

Bij aankomst hebben we een weekprogramma gekregen. Er zijn activiteiten die voor iedereen gratis toegankelijk zijn, activiteiten waarvoor een (kleine) bijdrage wordt gevraagd en je vooraf moet opgeven en excursies. Nu zijn wij niet zo van volop meedoen aan animatie. Dat is gelukkig geen enkel probleem op Camping Orlando in Chianti. Heel gericht maken we onze keuzes uit het programma, zo houden we genoeg tijd over om de omgeving te bekijken.

Excursie naar wijnkasteel

Vlakbij de camping ligt een wijnkasteel. Er wordt een rondleiding met proeverij georganiseerd. Wij gaan mee en laten ons alles vertellen over het maken van wijn. De dame die de rondleiding verzorgt spreekt Nederlands, hierdoor is het voor de kinderen ook te volgen.

Bij een proeverij is het de bedoeling dat je de wijn uitspuugt na het proeven, maar de medewerkers van de camping weten dat vakantiegangers de wijn liever opdrinken. Ze bieden daarom zelfs een haal- en brengservice aan bij deze excursie. Ideaal!

Wachten totdat de rondleiding begint.
Wachten totdat de rondleiding begint.
De kinderen worden betrokken bij de rondleiding.
De kinderen worden betrokken bij de rondleiding.
Alles staat klaar voor de wijnproeverij.
Alles staat klaar voor de wijnproeverij.

Feestavond

Elke week is er een feestavond op de camping, met wisselende thema’s. Tijdens ons verblijf is er een Italiaanse avond. Het restaurant is op Italiaanse wijze versierd, het zwembad is langer open, er is muziek en veel eten.

Maureen en Camiel duiken na het eten het zwembad in en wij genieten na met een wijntje. Vanaf het terras zien we ze plezier hebben in het water.

Live muziek tijdens de feestavond.
Live muziek tijdens de feestavond.

Animatieteam

Het animatieteam maakt van elke activiteit een feestje, vaak samen met campingmascotte Spot erbij. Voor jonge kinderen is er een kinderdisco, voor oudere kinderen een stoerdere avondactiviteit. Overdag organiseren ze van alles, zowel voor kinderen als volwassenen. Als wij langer waren gebleven dan had ik zeker een keer mee willen doen aan de Italiaanse kookworkshop.

Maureen en Camiel zijn eerst wat afwachtend. Een van ons moet met hen mee naar de avondactiviteit en mag niet weg. Dat verandert binnen een paar dagen. “Ik ga naar het spel toe, doei!” roept Maureen in de loop van de week. En weg is ze. Camiel vindt het wel fijn als een van ons meegaat.

Kinderdisco.
Kinderdisco.
Knuffelen met Spot.
Knuffelen met Spot.
Lol met het animatieteam.
Lol met het animatieteam voorafgaand aan de Horror Night.

Het valt mij op dat de jongens en meisjes van het animatieteam altijd gastgericht zijn. Kinderen krijgen een high five of een aai over hun bol, er wordt gezwaaid en gevraagd of ze ’s avonds weer meedoen. Dat doen ze niet alleen als ze in hun animatie-shirtje rond lopen, maar ook als ze niet in functie zijn. Maureen vindt het reuze interessant en aan het einde van de week vraagt ze: “Kan ik later ook op een camping werken?”. Als ik vertel dat het een leuke bijbaan is als ze gaat studeren, zie ik dat ze het idee opslaat. Hier gaat ze over 7 jaar op terugkomen.

Uitjes in de omgeving van Camping Orlando in Chianti

Camping Orlando in Chianti ligt op een berg. Vooraf lees ik op Zoover dat iemand daarover moppert. Want wil je ergens heen, dan moet je altijd naar beneden rijden. Dat ervaren wij helemaal niet als vervelend. Er zijn meerdere routes vanaf de camping en het Toscaanse landschap is en blijft mooi.

Het Toscaanse landschap.
Het Toscaanse landschap.
Vooral veel olijfbomen en wijnranken.
Vooral veel olijfbomen en wijnranken.

Wij maken meerdere uitstapjes in de omgeving van Camping Orlando in Chianti.

San Gimignano

San Gimignano is een stadje dat bekend is geworden door de vele torens. Het zijn er niet zoveel meer als in vroegere tijden, maar de overgebleven skyline blijft mooi. In San Gimignano kan het heel druk zijn, wij kiezen er daarom voor om aan het einde van de dag erheen te gaan. We slenteren door de straatje, bekijken enkele musea (sla maar over, niet echt de moeite waard met kinderen) en eten een ijsje bij een bekroonde ijssalon.

Maureen maakt een foto van een van de torens in San Gimignano.
Maureen maakt een foto van een van de torens in San Gimignano.
Het is een bijzonder stadje.
Het is een bijzonder stadje.
Heel lekker ijs.
Heel lekker ijs van Dondoli.

Siena

Siena is een van de grotere steden in Toscane. In onze reisgids staat een stadswandeling door Siena die ons mooi lijkt. De routebeschrijving is lastig te volgen, we volgen de route daarom op hoofdlijnen. Hierdoor komen we in ieder geval langs de bekendste bezienswaardigheden van Siena: de kathedraal. We kopen een kaartje om de kathedraal en enkele andere gebouwen te bekijken. Het is fijn om binnen verkoeling te vinden. Allemaal, ja ook de kinderen, genieten we van het indrukwekkende gebouw.

We lopen naar het Piazza del Campo, het beroemde schelpvorming plein. Maureen en Camiel kijken naar de duiven en spelen met het water uit de pomp. We laten hen in een van de etalages foto’s zien van de palio (paardenrace) die hier twee keer per jaar wordt gehouden.

Klaar om Siena te ontdekken.
Klaar om Siena te ontdekken.
Wauw, prachtig zicht op Siena.
Wauw, prachtig zicht op Siena.
Bij de fontein op het Piazza del Campo.
Bij de fontein op het Piazza del Campo.

Pisa

Vanaf Camping Orlando in Chianti is Pisa best een eind rijden. Toch willen we erheen. Gerard en ik hebben de toren al eerder gezien, maar toen mocht je er niet in. Nu kan dat wel. In Nederland heb ik kaartjes gereserveerd voor het beklimmen van de toren van Pisa. Op een vast moment mogen we naar binnen. Het is een bijzondere ervaring om eerst de scheve toren te beklimmen en daarna vanaf de toren naar de omgeving te kijken. We voelen overal dat de toren echt scheef is.

Lees hier het blog over de Toren van Pisa.

Natuurlijk schieten we dit plaatje, dat is nog best lastig.
Natuurlijk schieten we dit plaatje, dat is nog best lastig.
Zo'n schuine toren ziet er raar uit.
Zo’n schuine toren ziet er raar uit.
Op de Toren van Pisa.
Op de Toren van Pisa.

Parco di Pinocchio

We combineren Pisa met een bezoek aan het Parco die Pinocchio. Verwacht geen pretpark met attracties, al doet de entreepr