Toren van Pisa bezoeken? Ja hoor, maar dan beklimmen we de scheve toren ook!

De Toren van Pisa bezoeken? Saskia ging er 20 jaar geleden zonder kinderen heen toen de toren niet van binnen bezocht kon worden. In de zomer van 2017 grijpt ze haar kans en beklimt ze met haar gezin de scheve toren van Pisa.

Waarom staat de Toren van Pisa eigenlijk scheef?

“Mam, waarom staat de Toren van Pisa scheef? Valt ie niet om? En waarom hebben ze ‘m zo schuin gebouwd?” Ik krijg een hele lading vragen over me heen als ik vertel dat we naar de Toren van Pisa gaan. Gelukkig is er Wikipedia waar ik antwoord vind op deze vragen.

De bouw van de Toren van Pisa begon in 1173. Al snel begon de toren over te hellen. Omdat men loodrecht bleef bouwen is de toren behalve scheef ook krom geworden. In de periode 1990-2001 is de Toren van Pisa gerestaureerd, daarbij is de helling teruggebracht van 5,5 graad naar 3,99 graad. Hierdoor hangt de toren nog ‘maar’ 3,9 meter over in plaats van de 4,5 meter voor de restauratie. Technisch gezien is het mogelijk om de Toren van Pisa helemaal recht te maken. Men heeft ervoor gekozen omdat niet te doen, daarmee zou een belangrijke toeristische trekker voor de stad wegvallen.

Ik ben heel benieuwd wat je van de scheefstand van de Toren van Pisa merkt als je deze beklimt. Dus kopen we kaartjes voor de beklimming van de ruim 55 meter hoge toren.

De Toren van Pisa.
De Toren van Pisa.
Het is vroeg als we in Pisa aankomen.
Het is vroeg als we in Pisa aankomen.
"De toren staat echt schuin!"
“De toren staat echt schuin!”

De Toren van Pisa bezoeken en beklimmen

Al vroeg rijden we naar Pisa. Mijn vooruitziende blik heeft een goede keuze gemaakt om kaartjes te reserveren voor het tijdslot van 9 uur. Het is hartstikke warm en om met een temperatuur van 40 graden een toren te beklimmen… Nee, dat is niet mijn hobby. Zo vroeg op de ochtend is het relatief rustig in Pisa. De touringcars zijn er nog niet, we worden alleen omringd door zelfstandige dagjesmensen zoals wij.

Nu al nieuwsgierig naar de Toren van Pisa? Bekijk dan het filmpje dat Maureen heeft gemaakt:

Ticketoffice en garderobe bij Toren van Pisa

Ik heb online kaartjes gekocht voor het beklimmen van de Toren van Pisa. Toch moeten we op zoek naar de Ticketoffice en garderobe. Tassen zijn niet toegestaan in de toren, dus die kunnen we hier achter laten in een bewaakte garderobe.

De Toren van Pisa beklimmen met kinderen

Als het onze tijd is om de toren te beklimmen gaan we in de rij staan. De fotocameratasjes worden gecontroleerd, net als onze broekzakken. Ze laten niets aan het toeval over. Groepsgewijs mogen bezoekers naar binnen. In de toren verspreiden de groepen zich al snel. De een loopt heel snel naar boven, de ander doet er wat langer over. Wij bekijken eerst de binnenkant van de toren. “Gaan wij ook zo hoog?” vraagt Camiel als hij naar boven kijkt. “Ja, ik denk het wel, want volgens mij zie ik daar mensen naar beneden kijken” antwoord ik.

Dan begint onze wandeling naar boven. Ik vind dat met mijn hoogtevrees altijd spannend: wat voor trap tref je aan in een toren? Gelukkig is de trap van de Toren van Pisa hoogtevrees-proof. Aan beide kanten van de trap is een muur, hierdoor hoef ik niet langs grote dieptes te klimmen.

Familiekiekje met de beroemde toren op de achtergrond.
Familiekiekje met de beroemde toren op de achtergrond.
Een hele beklimming....
Een hele beklimming….

Op de Toren van Pisa

Op het eerste plateau stappen we naar buiten. Een stevig en hoog hekwerk zorgt voor voldoende veiligheid. We kijken over Pisa uit en zien de Duomo van bovenaf. Een stukje verder zie ik de eerste grote groepen toeristen aan komen lopen, keurig achter hun gids met vlaggetje aan. Wij lopen een rondje en genieten van het uitzicht. En ja, al lopend voel ik dat de toren schuin staat. Best een raar idee en ik ben extra blij met het hekwerk.

We gaan verder naar boven. Deze keer via een smalle wenteltrap. Nu zijn we op het plateau waar je door een glasplaat in het midden van de toren naar beneden kunt kijken. Aan mij niet besteed, maar Camiel vindt het reuze interessant. Net als de grote klokken die er hangen. We kunnen nog verder kijken vanaf dit plateau. Het is heerlijk koel bovenop de toren en we relaxen een tijdje op een van de traptredes.

Naar beneden lopen gaat sneller en makkelijker dan naar boven. Het is merkbaar drukker nu en we zijn blij dat we zo vroeg naar de Toren van Pisa zijn gegaan. Een keertje vroeg opstaan in de vakantie kan best en zou ik je voor een bezoek aan de Toren van Pisa zeker aanraden.

De Duomo van bovenaf gezien.
De Duomo van bovenaf gezien.
Rondjes lopen op de toren.
Rondjes lopen op de toren.
Het voordeel van een toren: altijd wel ergens schaduw.
Het voordeel van een toren: altijd wel ergens schaduw.
Ik ben stiekem erg blij met het hoge en stevige hek.
Ik ben stiekem erg blij met het hoge en stevige hek.
Naar beneden kijken in het binnenste van de toren.
Naar beneden kijken in het binnenste van de toren.
Wat een grote klokken hangen er.
Wat een grote klokken hangen er.
Nog een familiekiekje, deze keer op de toren.
Nog een familiekiekje, deze keer op de toren.
Terug naar de beneden.
Terug naar de beneden.

Duomo van Pisa

Met onze entreetickets voor de Toren van Pisa mogen we ook bij de Duomo naar binnen. Dat doen we. Voor de kinderen is het een van de eerste keren dat ze een Italiaanse kathedraal bezoeken. Ze zijn er duidelijk van onder de indruk.

Het dak van de Duomo en de toren.
Het dak van de Duomo en de toren.
Ze kijken hun ogen uit in de Duomo.
Ze kijken hun ogen uit in de Duomo.
Fotomomentje in de schaduw.
Fotomomentje in de schaduw.
En de touringcars zijn ook gearriveerd... Tijd voor ons om verder te gaan.
En de touringcars zijn ook gearriveerd… Tijd voor ons om verder te gaan.

De bekende foto met de Toren van Pisa

En ja, ook wij hebben geprobeerd de bekende foto te maken waarop het lijkt alsof we de toren tegen houden. Je bent toerist of je bent het niet he.

"Hou jij die toren even tegen?"
“Hou jij die toren even tegen?”

Entreetickets Toren van Pisa

Entreetickets voor de Toren van Pisa zijn online te bestellen via de website van de Toren van Pisa. Wij betaalden hiervoor in 2017 18 euro per persoon, ja, ook voor de kinderen. De Toren van Pisa beklimmen is daarmee niet goedkoop. Duur zou een betere benaming zijn…. Eerlijk is eerlijk, je moet wel een beetje een liefhebber van geschiedenis of architectuur zijn om dit bedrag er aan uit te geven. Wij zien het daarom ook als bijdrage aan het onderhoud van deze gebouwen.

Rondom de toren zijn meerdere monumenten te bezoeken, voor een paar euro extra per monument kun je deze aan je entreekaart toevoegen. Bij sommige van deze bezienswaardigheden is de entree voor kinderen gratis, check dat vooraf goed op de website van de Toren van Pisa. Het is het voordeligste om direct op de website van de Toren van Pisa je tickets te boeken.

Let op: kinderen moeten in het jaar van bezoek 8 jaar zijn of worden om de toren te mogen beklimmen. Zorg ervoor dat je bij kleine 8- en 9-jarigen een identiteitsbewijs bij je hebt om hun leeftijd aan te kunnen tonen.

Na het bezoek aan de Toren van Pisa en de Duomo zijn we doorgereden naar het Parco di Pinocchio. We waren door de oplopende temperatuur dringend toe aan schaduw.

Wil je meer van Pisa zien? Koop dan de CityWalk Pisa bij Ciao Tutti en ontdek wat Pisa nog meer te ontdekken heeft. Tijdens onze vakantie in Toscane hebben we ook veel gehad aan de reisgids Ontdek Toscane van de ANWB.

Overnachten in Pisa en omgeving

Pisa kan een goede keuze zijn om een paar dagen te verblijven en vanuit deze stad de omgeving te verkennen. Wij verbleven op Camping Orlando in Chianti op ruim 1,5 uur rijden van Pisa, hierdoor bleef het voor ons bij een dagje in deze omgeving. Jammer, want we hadden ook Lucca, de kust en de grotten van Carrara willen bezoeken vanuit Pisa. Meer tijd doorbrengen in dit deel van Toscane staat dus nog op ons wensenlijstje. Ik zou dan een van de volgende accommodaties overwegen:

Gewoon leuk voor kinderen: het spel ‘Toren van Pisa’

Ter voorbereiding van een bezoek aan de Toren van Pisa of achteraf is het leuk om het spel ‘Toren van Pisa’ in huis te halen. Het is een spel dat leuk is voor alle leeftijden en voor hilarische situaties zorgt. Er is een gewone uitvoering en een reiseditie te koop. Die laatste is een toepasselijke verrassing om stiekem mee te nemen en na je bezoek aan de Toren van Pisa opeens op tafel te zetten.

Ga jij deze zomer de Toren van Pisa bezoeken?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Toscane? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

De Toren van Pisa beklimmen, hoe is dat? Incl praktische tips.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.