Toren van Pisa bezoeken? Ja hoor, maar dan beklimmen we de scheve toren ook!

De Toren van Pisa bezoeken? Saskia ging er 20 jaar geleden zonder kinderen heen toen de toren niet van binnen bezocht kon worden. In de zomer van 2017 grijpt ze haar kans en beklimt ze met haar gezin de scheve toren van Pisa.

Waarom staat de Toren van Pisa eigenlijk scheef?

“Mam, waarom staat de Toren van Pisa scheef? Valt ie niet om? En waarom hebben ze ‘m zo schuin gebouwd?” Ik krijg een hele lading vragen over me heen als ik vertel dat we naar de Toren van Pisa gaan. Gelukkig is er Wikipedia waar ik antwoord vind op deze vragen.

De bouw van de Toren van Pisa begon in 1173. Al snel begon de toren over te hellen. Omdat men loodrecht bleef bouwen is de toren behalve scheef ook krom geworden. In de periode 1990-2001 is de Toren van Pisa gerestaureerd, daarbij is de helling teruggebracht van 5,5 graad naar 3,99 graad. Hierdoor hangt de toren nog ‘maar’ 3,9 meter over in plaats van de 4,5 meter voor de restauratie. Technisch gezien is het mogelijk om de Toren van Pisa helemaal recht te maken. Men heeft ervoor gekozen omdat niet te doen, daarmee zou een belangrijke toeristische trekker voor de stad wegvallen.

Ik ben heel benieuwd wat je van de scheefstand van de Toren van Pisa merkt als je deze beklimt. Dus kopen we kaartjes voor de beklimming van de ruim 55 meter hoge toren.

De Toren van Pisa.
De Toren van Pisa.
Het is vroeg als we in Pisa aankomen.
Het is vroeg als we in Pisa aankomen.
"De toren staat echt schuin!"
“De toren staat echt schuin!”

De Toren van Pisa bezoeken en beklimmen

Al vroeg rijden we naar Pisa. Mijn vooruitziende blik heeft een goede keuze gemaakt om kaartjes te reserveren voor het tijdslot van 9 uur. Het is hartstikke warm en om met een temperatuur van 40 graden een toren te beklimmen… Nee, dat is niet mijn hobby. Zo vroeg op de ochtend is het relatief rustig in Pisa. De touringcars zijn er nog niet, we worden alleen omringd door zelfstandige dagjesmensen zoals wij.

Nu al nieuwsgierig naar de Toren van Pisa? Bekijk dan het filmpje dat Maureen heeft gemaakt:

Ticketoffice en garderobe bij Toren van Pisa

Ik heb online kaartjes gekocht voor het beklimmen van de Toren van Pisa. Toch moeten we op zoek naar de Ticketoffice en garderobe. Tassen zijn niet toegestaan in de toren, dus die kunnen we hier achter laten in een bewaakte garderobe.

De Toren van Pisa beklimmen met kinderen

Als het onze tijd is om de toren te beklimmen gaan we in de rij staan. De fotocameratasjes worden gecontroleerd, net als onze broekzakken. Ze laten niets aan het toeval over. Groepsgewijs mogen bezoekers naar binnen. In de toren verspreiden de groepen zich al snel. De een loopt heel snel naar boven, de ander doet er wat langer over. Wij bekijken eerst de binnenkant van de toren. “Gaan wij ook zo hoog?” vraagt Camiel als hij naar boven kijkt. “Ja, ik denk het wel, want volgens mij zie ik daar mensen naar beneden kijken” antwoord ik.

Dan begint onze wandeling naar boven. Ik vind dat met mijn hoogtevrees altijd spannend: wat voor trap tref je aan in een toren? Gelukkig is de trap van de Toren van Pisa hoogtevrees-proof. Aan beide kanten van de trap is een muur, hierdoor hoef ik niet langs grote dieptes te klimmen.

Familiekiekje met de beroemde toren op de achtergrond.
Familiekiekje met de beroemde toren op de achtergrond.
Een hele beklimming....
Een hele beklimming….

Op de Toren van Pisa

Op het eerste plateau stappen we naar buiten. Een stevig en hoog hekwerk zorgt voor voldoende veiligheid. We kijken over Pisa uit en zien de Duomo van bovenaf. Een stukje verder zie ik de eerste grote groepen toeristen aan komen lopen, keurig achter hun gids met vlaggetje aan. Wij lopen een rondje en genieten van het uitzicht. En ja, al lopend voel ik dat de toren schuin staat. Best een raar idee en ik ben extra blij met het hekwerk.

We gaan verder naar boven. Deze keer via een smalle wenteltrap. Nu zijn we op het plateau waar je door een glasplaat in het midden van de toren naar beneden kunt kijken. Aan mij niet besteed, maar Camiel vindt het reuze interessant. Net als de grote klokken die er hangen. We kunnen nog verder kijken vanaf dit plateau. Het is heerlijk koel bovenop de toren en we relaxen een tijdje op een van de traptredes.

Naar beneden lopen gaat sneller en makkelijker dan naar boven. Het is merkbaar drukker nu en we zijn blij dat we zo vroeg naar de Toren van Pisa zijn gegaan. Een keertje vroeg opstaan in de vakantie kan best en zou ik je voor een bezoek aan de Toren van Pisa zeker aanraden.

De Duomo van bovenaf gezien.
De Duomo van bovenaf gezien.
Rondjes lopen op de toren.
Rondjes lopen op de toren.