Stedentrip Florence met kinderen: kunst, cultuur en tips voor kinderactiviteiten

Plannen voor een stedentrip Florence met kinderen? Saskia ging in de zomer een paar dagen naar deze stad en kwam toen al tijd tekort… Florence staat bekend om de vele (kunst)musea en paleizen, toch is er met kinderen een afwisselende invulling te bedenken.

Dit blog is in 2018 geschreven en in 2020 voorzien van een update

Stedentrip Florence met kinderen

Voordat we kinderen hadden zijn G. en ik twee keer in Florence geweest. Ik herinner me lange rijen voor de musea, veel beelden en nog meer schilderijen. Is een stedentrip Florence met kinderen dan wel een goed idee?

Een avondje Googlen zorgt al meteen voor te veel plannen in te weinig tijd. We besluiten daarom vooral de bezienswaardigheden te bekijken die we de vorige keren niet uitgebreid bezocht hebben, aangevuld met de echte must see’s.

Uitzicht op Florence (vanaf Palazzo Vecchio).
Uitzicht op Florence (vanaf Palazzo Vecchio).

Dagindeling stedentrip Florence

Onze dagindeling voor onze stedentrip Florence ziet er als volgt uit:

  • Zaterdag: einde van de dag aankomst in appartement
  • Zondag: fietsen met BajaBikes en naar Palazzo Pitti en Boboli tuinen
  • Maandag: de Duomo (incl bijbehorende gebouwen) en fresco workshop Palazzo Vecchio
  • Dinsdag: ’s ochtends vertrek uit appartement

De tips in dit blog over een stedentrip Florence met kinderen zijn gebaseerd op onze ervaring tijdens onze stedentrip, aangevuld met de andere leuke informatie die ik vond tijdens de voorbereiding. Omdat het tijdens onze dagen in Florence 40 graden was, hebben we minder kunnen doen dan we in eerste instantie van plan waren.

We gebruiken tijdens onze stedentrip in Florence met kinderen de volgende handige reisgidsen:

Overnachten in een appartement in Florence met kinderen

Waar het in veel landen heel gebruikelijk is om voordelige hotelketens in het centrum te hebben, zie ik dat die er in Florence nauwelijks zijn. Omdat we met de auto zijn besluiten we uit te wijken naar een accommodatie met een goede openbaar vervoerverbinding naar het centrum van Florence.

De keuze valt op appartement Casa Mia, op nog geen 5 minuten lopen van station Firenze Rifredi. Vanaf hier zijn we binnen 10 minuten met de trein op het centraal station van Florence. De auto kunnen we in de buurt gratis parkeren of tegen betaling bij het station. Wij kiezen voor het laatste omdat alle gratis plekken in de directe omgeving vol zijn en we na een dag rijden erg moe zijn.

Appartement Casa Mia heeft twee slaapkamers. Een slaapkamer heeft een 2-persoonsbed en de andere heeft twee 1-persoons bedden. Keuken en woonkamer zijn gecombineerd. Er is een klein balkon, maar daar hebben we geen gebruik van gemaakt. Na een dag rondsjouwen in een warme stad zijn we erg blij met de airco, dus houden we ramen en deuren gesloten.

Woonkeuken in het appartement in Florence.
Woonkeuken in het appartement in Florence.
Het 2-persoonsbed.
Het 2-persoonsbed.
De kamer van de kinderen.
De kamer van de kinderen.

Hotel met familiekamer in Florence

Wil je toch liever een hotel in het centrum? Wij hebben goede ervaringen met B&B Hotels, helaas heeft B&B Hotel Firenze City Center alleen kamers voor maximaal 3 personen. Dit geldt voor heel veel hotels in Florence, daarom kom je met een gezin van 4 personen of meer snel terecht in een appartement.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Florence voor gezinnen

Florence heeft heel veel bezienswaardigheden en activiteiten die geschikt zijn voor het hele gezin. Wij kiezen ervoor om op onze eerste dag een Nederlandstalige fietsexcursie te doen en daarna afzonderlijke bezienswaardigheden te bekijken.

 

Fietsexcursie Florence met BajaBikes

BajaBikes verzorgt in Florence Nederlandstalige fietsexcursies. Hierdoor zijn deze ook goed te doen met kinderen. Inmiddels zijn M. (9) en C. (8) oud genoeg om zelf te fietsen, al vind ik dat vooraf wel spannend. Maar die zorgen zijn niet nodig, het gaat hartstikke goed in het verkeer.

Onze gids stopt bij veel bekende bezienswaardigheden en wijst ons op dingen uit het verleden die  minder goed zichtbaar zijn. We hebben allemaal een kastje om ons nek met een oortje. Hierdoor kunnen we haar altijd goed horen en zijn we niet afgesloten voor omgevingsgeluiden. M. en C. luisteren steeds heel aandachtig, ze vinden alle verhalen reuze interessant.

We stoppen tijdens de fietsexcursie regelmatig en eten tijdens de pauze een heerlijk ijsje. Na ruim 3 uur fietsen voelen M. en C. zich al helemaal thuis in Florence en hebben ze enig gevoel bij de plattegrond en de bezienswaardigheden.

We zijn het er alle vier over eens. Deze fietsexcursie is een goed begin van onze stedentrip en zeker een aanrader als je Florence met kinderen bezoekt.

Lees hier het blog over de fietsexcursie in Florence met BajaBikes

Tijdens de fietsexcursie leren we veel over Florence.
Tijdens de fietsexcursie leren we veel over Florence.
Met kinderen vanaf circa 8 jaar is de fietsexcursie goed te doen.
Met kinderen vanaf circa 8 jaar is de fietsexcursie goed te doen.

Palazzo Pitti

Van alle paleizen in Florence kiezen we voor Palazzo Pitti. Vooral omdat een bezoek aan dit kasteel te combineren is met de Boboli tuinen, dat lijkt ons een goede combinatie als je in Florence met kinderen bent. We hopen hier enige verkoeling te vinden, want het is echt ontzettend heet in de stad.

Palazzo Pitti bestaat uit meerdere sub-musea, variërend van schilderijen van bekende Italiaanse schilders tot een porseleinmuseum. Maar ook een zilver- en kostuummuseum zijn er te vinden.

Wij beginnen bij de Italiaanse kunstschilders. Zalen vol hangen er. We kijken onze ogen uit. M. is onze grootste kunstliefhebber en bekijkt alles vol interesse. Ook C. kan de Italiaanse schilderkunst waarderen. In Palazzo Pitti hadden we enige koelte verwacht. Dat valt tegen. In bijna elke ruimte staat een ventilator, die zoeken we direct op om een beetje af te koelen.

Ook de moderne kunst en de kostuums bekijken we. Het zilver- en porseleinmuseum slaan we over. Voor vandaag hebben we genoeg kunst gezien.

Let op: Palazzo Pitti heeft geen speciale voorzieningen voor kinderen zoals speurtochten. Je moet het dus zelf interessant maken, hier en daar iets vertellen of erover praten met elkaar.

Op de binnenplaats van Palazzo Pitti.
Op de binnenplaats van Palazzo Pitti.
Afkoelen bij de ventilator.
Afkoelen bij de ventilator.
Kinderen een eigen camera meegeven werkt erg goed.
Kinderen een eigen camera meegeven werkt erg goed.
Prachtige plafonds.
Prachtige plafonds.

Boboli tuinen

We hoopten in de Boboli tuinen in de schaduw te kunnen wandelen. Helaas begint onze wandeling met een klim naar boven in de brandende zon. Het is het einde van de dag. Als we een muurtje in de schaduw zien besluiten we te splitsen. G. loopt een rondje door de tuin en ik wacht hier met de kinderen. Voor ons allemaal een prima oplossing.

Op het muurtje zitten meer halve gezinnen bij te komen van een dag slenteren door Florence. We komen vast nog een keer in Florence met kinderen, dan kunnen we opnieuw een bezoek aan de Boboli tuinen inplannen.

Zicht op de Boboli tuinen vanuit het paleis.
Zicht op de Boboli tuinen vanuit het paleis.
En vanuit de tuin op het paleis.
En vanuit de tuin op het paleis.
De schaduw is heel fijn als het 40 graden is....
De schaduw is heel fijn als het 40 graden is….

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio is de beroemdste brug van Florence. Het verbindt Palazzo Pitti met het Uffizi. Tijdens onze fietstour komen we er overheen en later lopen we er met z’n vieren. Ponte Vecchio is populair en dus erg druk. Geen plek waar je kinderen een plezier mee doet. Naast opletten op je kinderen, moet je hier ook erg alert zijn op zakkenrollers.

Duomo, de dom van Florence

De Duomo is het bekendste gebouw van Florence. Niet voor niets, want het is een prachtig gebouw om van buiten te zien. Het is de op drie na grootste kathedraal van Europa. En het is er druk. Heel erg druk.

Vooraf heb ik online kaartjes gekocht voor de Duomo, het Baptisterium, de Campanile en het bijbehorende museum. Deze kaartjes moet je uitgeprint meenemen (situatie 2017, maar nog onveranderd in 2020), dus zorg dat je dit thuis al regelt. Helaas waren alle tijdsloten voor de koepel van de Duomo enkele dagen van te voren al volgeboekt. Ook op tijd regelen! Je kan ook kijken op Tiqets voor de mogelijkheden.

Wij verwerken de teleurstelling dat we de koepel van de Duomo niet kunnen bezichtigen en gaan in de rij staan voor de Duomo. Ja, ook met vooraf gekocht kaartje moet je wachten. We staan ’s ochtends een half uur voordat de Duomo open gaat al in de rij en zijn pas een uur later binnen. Van binnen is de dom mooi, maar niet zo bijzonder als je van buitenaf zou verwachten. Vergeet trouwens niet om met de trap naar beneden te gaan, onder de Duomo zijn opgravingen te zien.

Op Ciaotutti.nl heb ik vooraf een City Walk gedownload. Hierin staat van alles uitgelegd over de buitenkant van dit mooie gebouw. Helaas heb ik de uitgeprinte versie in het appartement laten liggen (echt, soms gaat alles mis….), het was leuk geweest om deze tijdens het wachten te gebruiken om de Duomo beter te bekijken.

In de hele lange rij bij de Duomo.
In de hele lange rij bij de Duomo.
Van binnen mooi, maar niet zo bijzonder als de buitenkant doet vermoeden.
Van binnen mooi, maar niet zo bijzonder als de buitenkant doet vermoeden.
Vergeet niet om naar boven te kijken.
Vergeet niet om naar boven te kijken.
De prachtige koepel van de Duomo.