Bijzonder overnachten in een Airlodge in Italie

0
359

Overnachten in een Airlodge? Saskia had geen idee wat dat precies inhield. Op de Vakantiebeurs voor het eerst kennis met de Airdreamer en Airlodge van Vacanceselect. Twee bijzondere accommodaties die op verschillende campings in Zuid-Europa te vinden zijn. Op camping Orlando in Chianti probeerde Saskia de Airlodge uit.

Bijzonder overnachten in een Airlodge

Door mijn bezoek aan de Vakantiebeurs wist ik hoe de Airlodge er in het echt uitziet, maar mijn man en twee kinderen moesten het tijdens de voorpret doen met de plaatjes op de website van Vacanceselect. “Gaan we daar slapen?” roepen M. en C. als we bij de Airlodge op camping Orlando in Chianti aankomen. Ja, dat leuke ‘huisje’ van hout en tentdoek is onze accommodatie voor de komende week.

De Airlodge op camping Orlando in Chianti.
De Airlodge op camping Orlando in Chianti.

Inrichting Airlodge

De Airlodge heeft een terras met een tafel met vier stoelen, twee ligstoelen, een bbq-grill op gas en er staat een inklapbaar wasrek. De Airlodge staat in de schaduw van de bomen. Het schaduwdoek en de twee parasols houden het overige zonlicht tegen. Dat blijkt geen overbodige luxe als we tijdens het tweede deel van onze week een echte hittegolf treffen. Elk beetje extra schaduw is dan fijn.

Het terras met een warm welkom.
Het terras met een warm welkom.

Ik rits het zeildoek van de Airlodge open en schuif het gordijn opzij. Binnen zie ik opnieuw een zitje met vier stoelen. Er is een klein keukentje en een badkamer met douche, toilet en wasbak. Het leukste is de bedstee voor de kinderen. Een steile trap gaat naar de bovenverdieping.

Het zitje in de Airlodge.
Het zitje in de Airlodge.
Het keukentje.
Het keukentje.
De bedstee.
De bedstee.
De badkamer.
De badkamer.

Op de verdieping is een ‘balkon’ met twee relax stoelen. Achter het tentdoek staat een 2-persoonsbed en een ladenkastje. Aan beide kanten van het bed staat een klein nachtkastje met verlichting. Het dak van de Airlodge bestaat uit doorzichtig plastic en tentdoek. Dit tentdoek is deels open te ritsen en dan lig je vanuit je bed naar de sterren te kijken. Zou de Airlodge zo aan zijn naam zijn gekomen?

Het zitje boven.
Het zitje boven.
De bedden op de verdieping.
De bedden op de verdieping.
We kunnen 's nachts letterlijk onder de sterren slapen.
We kunnen ’s nachts letterlijk onder de sterren slapen.

Onze ervaring met slapen in de Airlodge

Ik heb de kinderen vooraf al vertelt dat ze de bedstee moeten delen. De oudste begint te puberen en is niet altijd meer even verdraagzaam richting haar broertje. Ook heeft ze meer behoefte aan privacy. Zoon C. ligt niet bepaald stil tijdens het slapen en dat vindt ze irritant. Dan kan ze maar beter vooraf weten waar ze aan toe is, scheelt weer discussie ter plaatse. Bovenaan de trap zien we ook dat de bovenverdieping niet bedoeld is kinderen jonger dan 14 jaar. Als ze toch probeert de slaapplaatsen ter discussie te stellen is verwijzen naar de sticker voldoende.

Ik zie dat de bedstee een groot 2-persoonsmatras heeft. Oeps, ik heb alleen 1-persoons hoeslakens mee. Met knijpers maak ik die aan elkaar vast. Zo, nu is ook direct duidelijk welke helft van de bedstee voor wie is. We brengen de jongste ’s avonds als eerste naar bed, meestal is hij al in slaap gevallen als de oudste in de bedstee komt.

Twee slapende kinderen in de bedstee.
Twee slapende kinderen in de bedstee.

Wij slapen boven en hebben hier twee 1-persoonsmatrassen. De bedden zijn hoog genoeg om tassen met kleding eronder te schuiven. Vooraf had ik verwacht dat het boven in de Airlodge heel warm zou worden, maar dat valt reuze mee. De eerste twee nachten is het zelfs fris ’s nachts en begrijp ik meteen waarom er dekens klaar liggen. Tijdens de hittegolf die we treffen is de temperatuur ’s avonds ook goed te doen, daarbij hebben we het voordeel dat camping Orlando in Chianti hoog ligt waardoor het er ’s avonds aangenaam afkoelt. Het letterlijk slapen onder de sterren is een bijzondere ervaring.

We leven vooral buiten. De gordijnen van de Airlodge laten we overdag dicht om de warmte buiten te houden. ’s Avonds zetten we alles open om de koelere lucht binnen te laten. We eten op het terras en lezen een boek op een van de ligstoelen. M. gaat af en toe op het balkon zitten met haar ereader, een rustig plekje uit het zicht van haar broertje.

De kinderen spelen graag een spelletje. Om te voorkomen dat kleine onderdelen tussen de planken door vallen, leggen ze ons picknickkleed op de grond. Dat werkt erg goed en ik ben blij dat ik deze toch mee heb genomen.

Glamping in Toscane

Het keukentje is eigenlijk net iets te klein om ‘m goed te kunnen gebruiken. Iets meer aanrechtblad (voor de afwas) en iets meer kastruimte (voor de boodschappen) zou handiger zijn. Maar, eerlijk is eerlijk, het is altijd nog luxer dan kamperen met eigen tent waarbij we echt moeten improviseren. We redden ons er dus prima mee.

De steile trap naar de verdieping van de Airlodge is even wennen. Je moet je goed vasthouden en boven oppassen dat je je hoofd niet stoot aan een van de balken. We worden er gedurende de week steeds handiger mee. M. en C. kunnen er prima zelf op en af, maar met een ondernemende peuter zou ik deze trap niet handig vinden. De trap is bovenaan wel af te sluiten, wij hebben dit nooit gedaan.

Op welke campings staat de Airlodge?

De Airlodge is geschikt voor vier personen: 2 volwassenen en 2 kinderen. Het is een accommodatie die erg geschikt is voor vakantiebestemmingen met gegarandeerd mooi weer. Je vindt de Airlodge daarom ook vooral in Italie. Het complete aanbod van campings met een Airlodge is hier te vinden.

De Airlodge in het avond zonnetje.
De Airlodge in het avond zonnetje.

Op welke campings staat de Airdreamer?

De Airdreamer is het grotere zusje van de Airlodge. Bij de Airdreamer is alle leefruimte beneden. Boven zijn er drie slaapruimtes die toegankelijk zijn vanaf het dakterras. Hier kan je met zes personen terecht. Op dit moment (2020) is de Airdreamer te vinden op twee campings in Italie.

De Airdreamer op Camping Orlando in Chianti.
De Airdreamer op Camping Orlando in Chianti.

Camping Orlando in Chianti

Camping Orlando in Chianti heeft vier Airlodges en twee Airdreamers. Airlodge 3 en 4 en Airdreamer 1 liggen vlakbij alle voorzieningen, zoals zwembad, restaurant, supermarktje en animatiepodium. Airlodge 1 en 2 en Airdreamer 2 liggen aan de andere en meer rustige kant van de camping. Er is voor ieder dus wat wils. Airlodge 1,2 en 3 kijken over andere accommodaties heen en hebben een grotendeels vrij uitzicht. Airlodge 4 heeft dat minder.

Camping Orlando in Chianti trekt veel Nederlanders. Naast de Airlodge en de Airdreamer is er keuze uit heel veel andere accommodaties en je kan er ook met je eigen kampeermiddel terecht. Door de hoge ligging van de camping is het er ’s avonds heerlijk qua temperatuur en ook overdag is het net wat koeler dan ‘beneden’.

De hele week is er een uitgebreid animatieprogramma. Je kan zelf de keuze maken of je hieraan meedoet of niet. Er wordt (gelukkig!) geen optocht of iets dergelijks over de camping gedaan om kinderen op te halen voor activiteiten. Hierdoor voelt deelname ook echt vrijblijvend.

Wij hebben meegedaan aan de wijnproeverij in een vlakbij gelegen kasteel, de Italiaanse avond en de kinderen gingen zelfstandig naar de avondactiviteiten. De grootste attractie is het zwembad met een gewoon bad, een bubbelbad, zwembad voor de allerkleinsten en een ondiep bad waar de glijbaan in uitkomt. Kinderen mogen hun eigen opblaasspeelgoed meenemen naar het zwembad. Vooral de jongste heeft zich uren vermaakt met het van de glijbaan afgaan met een grote zwemband.

Handig om te weten over de Airlodge van Vacanceselect

“Ik wil daar ook slapen” hoorden we regelmatig kinderen zeggen die langs onze Airlodge liepen. We geven ze groot gelijk. Het is een bijzondere accommodatie die er leuk uit ziet en het nodige comfort biedt. Maar niet teveel en hierdoor blijft het wel als kamperen voelen. Er is geen airco, maar die hebben we ook helemaal niet gemist. De Airlodge biedt door het ontwerp al genoeg mogelijkheden om de temperatuur binnen te reguleren.

De Airlodge kan, net als een echte tent, niet op slot. Er is helaas ook geen kluisje of een kastje met slot. Je moet je kostbaarheden bij je houden of op goed geluk achterlaten in de Airlodge. Ik had zelf een draagbare kluis van TravelSafe mee om wat apparatuur veilig in op te bergen. Dat geeft toch een rustiger gevoel. Deze draagbare kluis is heel licht en plat en past dus makkelijk in je bagage.

De Airlodge en Airdreamer zijn populaire accommodaties, dat betekent dat ze meestal in oktober al volgeboekt zijn voor de schoolvakanties het jaar daarna. Wil jij ook een keer in een Airlodge overnachten? Dan is het verstandig om op tijd te boeken. Je hoeft deze bijzondere accommodaties niet voor een week te huren, maar kan dit ook voor enkele nachten doen.

Boek hier via Vacanceselect je Airlodge voor de volgende vakantie

De prijzen verschillen per periode. Dit staat heel overzichtelijk aangegeven op de website van Vacanceselect.

Ligging

 

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over Italie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vacanceselect. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen. Deze blog is voor het eerst geschreven in 2017 en aangepast in 2020.