Lucca: vind hier leukste tips voor een bezoek aan dit stadje in Toscane

Tijdens een vakantie in Toscane mag een bezoekje aan Lucca niet ontbreken. Suzanne ontdekte dat het erg leuk is om Lucca met kinderen te bezoeken. Ze geeft haar tips voor de leukste activiteiten en bezienswaardigheden.

Lucca: prachtige oude en vooral kindvriendelijke stad

Ik heb goede herinneringen aan Lucca. In 2005 bezocht ik dit prachtige oude stadje samen met mijn man Steef tijdens onze honeymoon naar Toscane. Het middeleeuwse karakter, de gezellige straatjes, de vele monumenten, de mooie kerken en de relaxte sfeer, we vonden het prachtig.

Als we jaren later in Toscane op vakantie zijn met onze kinderen besluiten we terug te gaan. Het is leuk om onze kinderen te laten zien waar we tijdens onze huwelijksreis geweest zijn. Bovendien is de stad erg kindvriendelijk. Er is nauwelijks autoverkeer in het centrum (want autovrij), het is er vlak en er zijn leuke dingen te doen en te zien.

De ligging van Lucca in Toscane

Lucca is een van de kleinere stadjes in Toscane. Het ligt vlakbij Pisa en beide steden worden daarom vaak op één dag gecombineerd.

Bezienswaardigheden en uitjes in Lucca

Er is heel veel te doen in Lucca. Ik deel de leukste tips en bezienswaardigheden met kinderen die wij gedaan hebben.

Huur fietsen en maak een fietstocht over de stadsmuur

We kiezen ervoor om een fietstocht over de stadsmuur te maken. De muur is circa 30 meter breed en biedt voldoende ruimte voor alle weggebruikers. De stadsmuur is ruim 4 kilometer lang. Op het wegdek kun je precies zien hoe ver je bent, zodat het eindpunt voor de kinderen duidelijk is. Onderweg hebben we telkens andere uitzichten en doorkijkjes op de stad. We passeren tijdens de fietstocht de zes toegangspoorten die Lucca rijk is. Bij elke poort staat een stuk geschiedenis uitgelegd.

Omdat we ‘s ochtends al een bezoek aan Pisa hebben gebracht, hebben we nog een halve dag voor Lucca. We kiezen er bewust voor om niet ín de muur te kijken, waar een klein openbaar ‘museum’ over de geschiedenis van Lucca aanwezig is. Ook voor kinderen is dit leuk: het is er donker, er zijn verschillende gangen en er staan ridders en paarden.

Andere tip: langs de muur ligt een tweetal (grote) speeltuinen. Ideaal om halverwege de fietstocht te pauzeren en één van deze speeltuinen te bezoeken.

Een fietstocht op de stadsmuur is een must-do tijdens een bezoek aan Lucca.
Een fietstocht op de stadsmuur is een must do tijdens een bezoek aan Lucca.
Vanaf de stadsmuur zijn er doorkijkjes de stad in
Onderweg even afkoelen.

Beklim de Torre Guinigi, oftewel de toren met bomen

De 13e eeuwse Torre dell’Orologio is de hoogste toren van Lucca. Bovenaan de toren hangt een grote klok. Als wij er zijn, staat de toren in de steigers.

We kiezen ervoor om de Torre Guinigi te beklimmen. Deze toren heeft 230 treden en was eigendom van één van de meest invloedrijke families van kooplieden uit Lucca, de familie Guinigi. Bovenop de toren staan oude bomen (steeneiken). Onze kinderen vinden het superleuk om via de stalen trap naar boven te klimmen. En hoe hoger we komen, hoe smaller de trap wordt. Eenmaal boven wacht ons een magnifiek uitzicht over de stad, de rode daken, de stadsmuur, de kerken en de bergen. Dit is echt genieten.

De trappen in de Torre Guinigi worden naar boven toe steeds smaller.