Lucca: vind hier leukste tips voor een bezoek aan dit stadje in Toscane

Een bezoek aan Lucca mag tijdens een vakantie in Toscane niet ontbreken. Suzanne ontdekte dat het erg leuk is om Lucca met kinderen te bezoeken. Ze geeft haar tips voor de leukste activiteiten en bezienswaardigheden.

Dit blog is in 2018 geschreven en in 2020 voorzien van een update

Lucca: prachtige oude en vooral kindvriendelijke stad

Ik heb goede herinneringen aan Lucca. In 2005 bezocht ik dit prachtige oude stadje samen met mijn man Steef tijdens onze honeymoon naar Toscane. Het middeleeuwse karakter, de gezellige straatjes, de vele monumenten, de mooie kerken en de relaxte sfeer, we vonden het prachtig.

Als we jaren later in Toscane op vakantie zijn met onze kinderen besluiten we terug te gaan. Het is leuk om onze kinderen te laten zien waar we tijdens onze huwelijksreis geweest zijn. Bovendien is de stad erg kindvriendelijk. Er is nauwelijks autoverkeer in het centrum (want autovrij), het is er vlak en er zijn leuke dingen te doen en te zien.

De ligging van Lucca in Toscane

Lucca is een van de kleinere stadjes in Toscane. Het ligt vlakbij Pisa en beide steden worden daarom vaak op één dag gecombineerd.

Bezienswaardigheden en uitjes in Lucca

Er is heel veel te doen in Lucca. Ik deel de leukste tips en bezienswaardigheden met kinderen die wij gedaan hebben.

 

Huur fietsen en maak een fietstocht over de stadsmuur

We kiezen ervoor om een fietstocht over de stadsmuur te maken. De muur is circa 30 meter breed en biedt voldoende ruimte voor alle weggebruikers. De stadsmuur is ruim 4 kilometer lang. Op het wegdek kun je precies zien hoe ver je bent, zodat het eindpunt voor de kinderen duidelijk is.

Onderweg hebben we telkens andere uitzichten en doorkijkjes op de stad. We passeren tijdens de fietstocht de zes toegangspoorten die Lucca rijk is. Bij elke poort staat een stuk geschiedenis uitgelegd.

Omdat we ’s ochtends al een bezoek aan Pisa hebben gebracht, hebben we nog een halve dag voor Lucca. We kiezen er bewust voor om niet ín de muur te kijken, waar een klein openbaar ‘museum’ over de geschiedenis van Lucca aanwezig is. Ook voor kinderen is dit leuk: het is er donker, er zijn verschillende gangen en er staan ridders en paarden.

Andere tip: langs de muur ligt een tweetal (grote) speeltuinen. Ideaal om halverwege de fietstocht te pauzeren en één van deze speeltuinen te bezoeken.

Nog een tip: ga op fietstocht met een Nederlandse gids bij Baja Bikes.

Een fietstocht op de stadsmuur is een must-do tijdens een bezoek aan Lucca.
Een fietstocht op de stadsmuur is een must do tijdens een bezoek aan Lucca.
Vanaf de stadsmuur zijn er doorkijkjes de stad in

Beklim de Torre Guinigi, oftewel de toren met bomen

De 13e eeuwse Torre dell’Orologio is de hoogste toren van Lucca. Bovenaan de toren hangt een grote klok. Als wij er zijn, staat de toren in de steigers.

We kiezen ervoor om de Torre Guinigi te beklimmen. Deze toren heeft 230 treden en was eigendom van één van de meest invloedrijke families van kooplieden uit Lucca, de familie Guinigi. Bovenop de toren staan oude bomen (steeneiken).

Onze kinderen vinden het superleuk om via de stalen trap naar boven te klimmen. En hoe hoger we komen, hoe smaller de trap wordt. Eenmaal boven wacht ons een magnifiek uitzicht over de stad, de rode daken, de stadsmuur, de kerken en de bergen. Dit is echt genieten.

Boek tickets van te voren voor de Torre Guinigi bij Tiqets.

De trappen in de Torre Guinigi worden naar boven toe steeds smaller.
Boven wacht ons een fantastisch uitzicht op Lucca en de omgeving.
Vanaf de Torre Guinigi hebben we uitzicht op het Piazza dell’Anfitheatro.

Bezoek één of meerdere van de vele mooie kerken

Op de Piazza San Martino staat de Duomo di San Martino, dé kathedraal van Lucca. Ik heb gelezen dat deze kathedraal van binnen prachtig is. Een indrukwekkende plafondschildering, kunstwerken en veel marmer. In tegenstelling tot veel andere kerken in Italië moet je betalen om deze van binnen te zien. De kinderen hebben daar dit keer geen zin in, dus we gaan verder.

Een andere kerk, de San Michele in Foro, is wel gratis toegankelijk. Het blijkt een verrassend mooie kerk te zijn.

De San Michele in Foro is één van de vele kerken in Lucca. ,

Winkeltjes kijken en shoppen in de Via Fillungo

De Via Fillungo is dé centrale winkelstraat van Lucca. Het is er sfeervol dankzij de vele kleine winkeltjes en boetiekjes. Grote ketens of zaken zijn er niet in Lucca. De etalages zijn een lust voor het oog en we zien de leukste dingen. We kopen een aantal typische Toscaanse souvenirs en genieten van de gezellige drukte.

De winkelstraat van Lucca vol met leuke boetiekjes.

Ervaar de gezelligheid en knusse sfeer op het Piazza dell’Anfitheatro

Het Piazza dell’Anfiteatro is gebouwd op de fundamenten van een Romeins amfitheater uit de tweede eeuw. Hierdoor is een pleintje ontstaan met een gesloten wand van winkeltjes en restaurants met woningen.

Op het open middenplein zijn alle terrasjes gesitueerd. Hierdoor is een ontzettend gezellig en knus plein ontstaan, waar je bovendien heerlijk kunt eten tegen acceptabele prijzen. Het Piazza is bereikbaar via een viertal toegangspoorten, waarvan de oostelijke poort de enige originele van het vroegere amfitheater is.

Wij sluiten hier onze dag af. Uit de vele terrasjes kiezen we er eentje die hoort bij een restaurant met self-made Italian Food. Dat klinkt niet alleen bijzonder goed, maar dat is het ook. Wij eten de lekkerste lasagne die we ooit hebben gehad en de kinderen genieten van een heerlijke pizza.

Pas als het gaat schemeren gaan we weg. Het plein is inmiddels sfeervol verlicht, net als vele andere gebouwen. Deze speciale gemoedelijke sfeer is een onvergetelijke ervaring, ook voor onze kinderen.

Dag Lucca, mooie Middeleeuwse stad! Ook by night ben je prachtig.

De Lucca Biënnale

Tijdens ons bezoek is de Lucca Biënnale. De Biennale is het grootste evenement ter wereld op het gebied van kunst, architectuur en papierontwerpen. Gemiddeld één keer per twee jaar vindt in augustus en september dit grote evenement plaats, zowel binnen als buiten. Ook als wij er in 2018 zijn.

Op diverse locaties in de stad worden workshops georganiseerd (ook voor kinderen), bijeenkomsten, conferenties en andere evenementen. Enorme sculpturen van papier en karton staan overal in de stad op pleinen opgesteld. We hebben ze niet allemaal gezien, maar het is absoluut een toegevoegde waarde bij een bezoek aan Lucca.

De Lucca Biënnale is een tweejaarlijks terugkerend evenement met o.a. workshops en exposities.

Overnachten in Lucca en omgeving

Wij verblijven op camping La Futa tijdens ons bezoek aan Lucca. Maar ook vanaf camping Orlando in Chianti, camping Nonna Stella en Paradu Tuscany Eco Resort is Lucca prima te doen voor een dagtripje.

Slaap je liever in een hotel? Kijk dan eens op Booking.com.

Handige tips voor Lucca: parkeren en fietsen huren

Het centrum van de stad is grotendeels autovrij. Parkeren kun je op allerlei parkeerplaatsen buiten de stadswal. Parkeren is niet duur. Tijdens de siësta-uren en na 19.30 uur is het zelfs gratis. Via één van de toegangspoorten loop je vervolgens de stad in. Je hoeft alleen maar te onthouden via welke poort je binnen bent gekomen.

Op tal van plekken in de stad kun je fietsen huren. Bij het Tourist Center kun je informeren naar de dichtstbijzijnde fietsverhuurbedrijven. De prijsverschillen zijn nihil, wel verschillen de soorten fietsen die je kan huren. Het Tourist Center verhuurt zelf ook fietsen. Bij Baja Bikes kan je terecht voor leuke fietstochten met een Nederlandse gids. 

Combineer Lucca met Pisa of Parco di Pinocchio

Lucca kun je combineren met een bezoek aan Pisa. Wij deden dat zelf ook op één dag. Het is krap en vraagt veel van je kinderen, maar zeker als je het goed plant en de kinderen hierop voorbereidt is het mogelijk.

Parco di Pinocchio ligt op 18 kilometer afstand van Lucca. Parco di Pinocchio is een leuk park voor kinderen in de leeftijd tot en met 8 jaar. Saskia schreef daar eerder al dit blog over.

Samengevat: Lucca met kinderen

  • Boek een overnachting in Lucca bij Booking.com
  • Ga op fietstocht met een Nederlandse gids van Baja Bikes 
  • Bezoek Torre Guinigi met tickets van Tiqets 
  • Ontdek Middeleeuws Lucca met de tour van Get Your Guide

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over Toscane en Italië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.