Wat is er te doen in Siena met kinderen? Tips voor de mooiste bezienswaardigheden

Wat is er te doen in Siena met kinderen? Dat vroeg Saskia zich af toen ze met haar gezin op vakantie in Toscane was. Lang geleden was ze er al eens zonder kinderen, maar dan let je toch op andere dingen. In dit blog geeft ze tips voor de mooiste bezienswaardigheden voor gezinnen.

Dit blog is in 2018 geschreven en in 2020 voorzien van een update

Naar Sienna of Siena met kinderen?

Vanaf onze camping Orlando in Chianti is het slechts een uurtje rijden naar Sienna. Ter voorbereiding Google ik om te ontdekken wat er in Sienna met kinderen te doen is. Ik vind alleen wat algemene tips, maar wat me vooral opvalt is dat de meeste websites niet ‘Sienna’ schrijven, maar Siena met één N gebruiken.

Als ik verder zoek op ‘Siena’ vind ik inderdaad meer informatie. Ook op Wikipedia, die mij meteen laat weten dat Sienna met dubbel N de ouderwetse Nederlandse schrijfwijze is. Ok, ik word blijkbaar oud….

Bezienswaardigheden in Siena

Ik ontdek dat het centrum van Siena (ja ja, ik zal het op de moderne manier schrijven) de afgelopen 20 jaar niet veel veranderd is. Het Piazza del Campo en de Duomo di Siena zijn nog steeds de belangrijkste bezienswaardigheid. Die mogen niet ontbreken tijdens ons bezoek aan Siena met kinderen.

Tijdens onze vakantie is er een hittegolf in Italië. We kiezen er daarom voor om halverwege de middag naar Siena te gaan. Bijkomend voordeel is dat de lange rijen bij bezienswaardigheden al aardig zijn ingekort.

Via deze oude poort lopen we Siena in.
Via deze oude poort lopen we Siena in.
Met de roltrap omhoog, wel zo fijn met warm weer.
Met de roltrap omhoog, wel zo fijn met warm weer.
 

Wandeling langs fonteinen

In een van onze (oude) reisgidsen van de ANWB vinden we een wandeling langs fonteinen. De route komt ook langs de bekendste bezienswaardigheden van Siena. Al snel blijkt de routebeschrijving en het bijbehorende kaartje totaal niet duidelijk. Ik ben echt goed in kaart lezen, maar we komen er niet uit.

De fonteinen die we wel tegen komen staan of droog of zijn niet heel fris. Mocht deze route ook in jouw reisgids staan, dan kun je die gerust overslaan.

Hier en daar komen we kraantjes tegen met vers water. Ideaal om waterflesjes bij te vullen of om op te frissen.

Na lang zoeken vinden we deze 'fontein'. Het ruikt er niet zo fris...
Na lang zoeken vinden we deze ‘fontein’. Het ruikt er niet zo fris…
Opfrissen bij een van de kraantjes.
Opfrissen bij een van de kraantjes.

Duomo di Siena

“Wauw, is dat een kerk?” M. staat stil als ze de Duomo di Siena ziet. Het is voor het eerst dat de kinderen een kathedraal zien die is bekleed met marmer. “Mogen we daar binnen kijken?” vraagt C. terwijl hij al naar de ingang loopt.

Daar blijkt dat we een entreekaartje nodig hebben. We kopen een combinatieticket waarmee we de Duomo (inclusief bibliotheek), Museo dell’Opera, panorama dall Facciatone, Cripta en Battistero kunnen bezoeken. 

In de Duomo kijken niet alleen de kinderen hun ogen uit. Echt, die Italianen kunnen mooie kerken bouwen! We slenteren door de kerk en genieten van de koelte in het gebouw. Met ons ticket mogen we ook de bibliotheek in. Zelf vind ik de oude boeken prachtig om te zien, maar de interesse van de kinderen heeft het niet.

De buitenkant van de Duomo di Siena.
De buitenkant van de Duomo di Siena.
Kijk in de Italiaanse kerken goed naar boven.
Kijk in de Italiaanse kerken goed naar boven.
Door kinderen een eigen fotocamera te geven gaan ze beter kijken.
Door kinderen een eigen fotocamera te geven gaan ze beter kijken.
Prachtig gedecoreerde wanden.
Prachtig gedecoreerde wanden.

Museo dell’Opera en panorama dall Facciatone

Naast de Duomo is het Museo dell’Opera en het panaroma dall Facciatone te vinden. Bij de entree zien we dat de wachttijd voor het panorama 75 minuten is. We kijken elkaar vertwijfeld aan, gaan we in de rij staan of niet?

We kiezen ervoor om eerst op een heel rustig tempo het museum te bekijken. Zo komen we vanzelf bij de ingang naar Facciatone en hopelijk is de rij dan korter. Dat blijkt te kloppen, uiteindelijk wachten we een goed half uur. Groepsgewijs mogen we naar het panorama.

Ik snap meteen waarom. De wenteltrap naar boven is zo smal dat mensen elkaar daar niet kunnen passeren. Het uitzicht dat we van bovenaf hebben is grandioos en het wachten echt waard.

De tentoonstelling is best hoogdrempelig voor kinderen, maar de totale ambiance maakt wel indruk.
De tentoonstelling is best hoogdrempelig voor kinderen, maar de totale ambiance maakt wel indruk.
Ren niet overal voorbij. Praat eens met elkaar over wat je ziet en wat opvalt.
Ren niet overal voorbij. Praat eens met elkaar over wat je ziet en wat opvalt.
Uitzicht over Siena.
Uitzicht over Siena.
Smalle wenteltrap naar beneden.
Smalle wenteltrap naar beneden.

Cripta en Battistero

“Moeten we echt die twee andere dingen ook gaan bekijken?” De kinderen hebben genoeg cultuur gesnoven en zijn toe aan een ijsje. Wij willen de Cripta en het Battistero wel zien. Achteraf blijkt dat een goede keuze. Beide zijn zeker een bezoek waard en omdat ze niet zo groot zijn kun je er ook voor kiezen om maar 5 minuten naar binnen te gaan, net wat de spanningsboog van je kinderen aan kan.

Voor kinderen is een 'quick visit' voldoende.
Voor kinderen is een ‘quick visit’ voldoende.

Piazza del Campo

Met een ijsje in de hand lopen we naar het Piazza del Campo. Gerard en ik vertellen de kinderen over de bijzondere vorm van het plein en in een etalage kijken we naar foto’s van de paardenrennen die hier jaarlijks worden georganiseerd. Bij de fontein zoeken we een plekje in de schaduw.

Toen we hier 20 jaar geleden waren heeft Gerard de toren beklommen die aan het plein staat. Deze slaan we nu over, we hebben al genoten van het uitzicht over Siena vanaf het panorama dall Facciatone.

Eerste zicht op het Piazza del Campo.
Eerste zicht op het Piazza del Campo.
Bekend plaatje dat mooi blijft.
Bekend plaatje dat mooi blijft.
 

Pizza eten

Qua eten hebben we wat moeite met de Italiaanse tijden. De kinderen hebben NU honger, niet pas over 2 uur als de eerste lokale restaurants opengaan. Alleen op de terrasjes aan de Piazza del Campo kunnen we al terecht voor een (dure) avondmaaltijd. Dat doen we niet. We kopen bij een pizzeria voor iedereen een pizza slice en eten die op een trappetje op. Een stuk goedkoper en een echt Italië gevoel.

Parkeren in Siena

In de zomer is het in Siena behoorlijk heet. We parkeren onze auto daarom graag in een overdekte parkeergarage, voordeel hiervan is dat de auto minder warm wordt. Maar, we parkeren ook graag dichtbij het centrum. Dankzij een tip van de campingmanager rijden we naar Via di Fontebranda. Daar is parking Santa Catarina te vinden waar we voor 2 euro per uur (prijspeil 2017) onze auto parkeren.

Vanaf deze parkeergarage lopen we onder een poort door, nemen een roltrap (!) omhoog en staan meteen midden in Siena. Zonder enige moeite. Het is echt dé tip voor iedereen die z’n auto in Siena wil parkeren.

Praktische informatie

Als je de door ons genoemde bezienswaardigheden in Siena met kinderen wilt bezoeken, dan heb je aan een halve dag genoeg. De combinatie van deze highlights geeft de kinderen een goede indruk van het rijke culturele verleden van Italië. We adviseren om óf vroeg op de dag te gaan óf juist laat (na 15 uur). Zo vermijd je de drukte en de ergste warmte.

Geen idee waar Siena ligt? Kijk dan op deze kaart:

Ga jij komende zomer een dag naar Siena met kinderen? Als je aanvullende tips hebt vinden we het leuk om die hieronder te lezen.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Toscane? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelStedentrip Sevilla met kinderen
Volgend artikelWadlopen met kinderen op Terschelling: onze tips en ervaring
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

2 REACTIES

  1. Echt super leuk om te lezen! Ik moest van mama leuke dingen zoeken om in Siena te doen en heb hier echt iets aan! We willen naar de duomo en naar die mooie panorama toren dinges. En we gaan kijken of misschien daar kunnen fietsen.. super bedankt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.