Wat is er te doen in Siena met kinderen? Tips voor de mooiste bezienswaardigheden

Wat is er te doen in Siena met kinderen? Dat vroeg Saskia zich af toen ze met haar gezin op vakantie in Toscane was. Lang geleden was ze er al eens zonder kinderen, maar dan let je toch op andere dingen. In dit blog geeft ze tips voor de mooiste bezienswaardigheden voor gezinnen.

Naar Sienna of Siena met kinderen?

Vanaf onze camping Orlando in Chianti is het slechts een uurtje rijden naar Sienna. Ter voorbereiding Google ik om te ontdekken wat er in Sienna met kinderen te doen is. Ik vind alleen wat algemene tips, maar wat me vooral opvalt is dat de meeste websites niet ‘Sienna’ schrijven, maar Siena met één N gebruiken. Als ik verder zoek op ‘Siena’ vind ik inderdaad meer informatie. Ook op Wikipedia, die mij meteen laat weten dat Sienna met dubbel N de ouderwetse Nederlandse schrijfwijze is. Ok, ik word blijkbaar oud….

Bezienswaardigheden in Siena

Ik ontdek dat het centrum van Siena (ja ja, ik zal het op de moderne manier schrijven) de afgelopen 20 jaar niet veel veranderd is. Het Piazza del Campo en de Duomo di Siena zijn nog steeds de belangrijkste bezienswaardigheid. Die mogen niet ontbreken tijdens ons bezoek aan Siena met kinderen.

Tijdens onze vakantie is er een hittegolf in Italië. We kiezen er daarom voor om halverwege de middag naar Siena te gaan. Bijkomend voordeel is dat de lange rijen bij bezienswaardigheden al aardig zijn ingekort.

Via deze oude poort lopen we Siena in.
Via deze oude poort lopen we Siena in.
Met de roltrap omhoog, wel zo fijn met warm weer.
Met de roltrap omhoog, wel zo fijn met warm weer.

Wandeling langs fonteinen

In een van onze (oude) reisgidsen van de ANWB vinden we een wandeling langs fonteinen. De route komt ook langs de bekendste bezienswaardigheden van Siena. Al snel blijkt de routebeschrijving en het bijbehorende kaartje totaal niet duidelijk. Ik ben echt goed in kaart lezen, maar we komen er niet uit. De fonteinen die we wel tegen komen staan of droog of zijn niet heel fris. Mocht deze route ook in jouw reisgids staan, dan kun je die gerust overslaan.

Hier en daar komen we kraantjes tegen met vers water. Ideaal om waterflesjes bij te vullen of om op te frissen.

Na lang zoeken vinden we deze 'fontein'. Het ruikt er niet zo fris...
Na lang zoeken vinden we deze ‘fontein’. Het ruikt er niet zo fris…
Opfrissen bij een van de kraantjes.
Opfrissen bij een van de kraantjes.

Duomo di Siena

“Wauw, is dat een kerk?” Maureen staat stil als ze de Duomo di Siena ziet. Het is voor het eerst dat de kinderen een kathedraal zien die is bekleed met marmer. “Mogen we daar binnen kijken?” vraagt Camiel terwijl hij al naar de ingang loopt. Daar blijkt dat we een entreekaartje nodig hebben. We kopen een combinatieticket waarmee we de Duomo (inclusief bibliotheek), Museo dell’Opera, panorama dall Facciatone, Cripta en Battistero kunnen bezoeken.

In de Duomo kijken niet alleen de kinderen hun ogen uit. Echt, die Italianen kunnen mooie kerken bouwen! We slenteren door de kerk en genieten van de koelte in het gebouw. Met ons ticket mogen we ook de bibliotheek in. Zelf vind ik de oude boeken prachtig om te zien, maar de interesse van de kinderen heeft het niet.

De buitenkant van de Duomo di Siena.
De buitenkant van de Duomo di Siena.
Kijk in de Italiaanse kerken goed naar boven.
Kijk in de Italiaanse kerken goed naar boven.
Door kinderen een eigen fotocamera te geven gaan ze beter kijken.
Door kinderen een eigen fotocamera te geven gaan ze beter kijken.
Hele oude mozaiekvloer.
Hele oude mozaiekvloer.
Prachtig gedecoreerde wanden.
Prachtig gedecoreerde wanden.

Museo dell’Opera en panorama dall Facciatone

Naast de Duomo is het Museo dell’Opera en het panaroma dall Facciatone te vinden. Bij de entree zien we dat de wachttijd voor het panorama 75 minuten is. We kijken elkaar vertwijfeld aan, gaan we in de rij staan of niet? We kiezen ervoor om eerst op een heel rustig tempo het museum te bekijken. Zo komen we vanzelf bij de ingang naar Facciatone en hopelijk is de rij dan korter. Dat blijkt te kloppen, uiteindelijk wachten we een goed half uur. Groepsgewijs mogen we naar het panorama. Ik snap meteen waarom. De wenteltrap naar boven is zo smal dat mensen elkaar daar niet kunnen passeren. Het uitzicht dat we van bovenaf heb