Parco Avventura Il Gigante in Toscane, kindvriendelijk klimbos in de schaduw

0
319

Parco Avventura Il Gigante in Toscane is een leuk klimbos voor gezinnen, zeker als actieve afwisseling naast alle culturele uitstapjes. Blogger Marloes ontdekte dat dit klimbos erg geschikt is voor kleine kinderen, grote mensen en alles wat er tussen zit.

Parco Avventura Il Gigante, klimbos in Toscane

Het campingvriendje van onze zoon komt eraan: “Gaan jullie mee naar klimbos Il Gigante hier vlakbij?” We informeren even bij zijn ouders, die al een keer bij het klimbos geweest zijn. Ze vertellen dat het erg leuk is. Nou dan gaan we mee natuurlijk! Onze zonen en dochters zijn van dezelfde leeftijd en lengte, dat laatste is niet onbelangrijk aangezien alles in een klimbos op lengte gaat. Dat komt dus mooi uit, kunnen ze samen klimmen. “Mam dat is gaaaaf!” klinkt het enthousiast.

We rijden Parco Avventura Il Gigante bijna voorbij. Het klimbos staat niet duidelijk aangegeven vanaf de weg. Omdat we contact hebben met de ouders voor ons, rijden we er gelukkig niet voorbij. Op het grote zanderige parkeerterrein is in de hoek een opening in het bos. Daar moeten we naartoe.

We lopen een stukje het bos in en de berg op voor we verschillende touwen in de bomen zien hangen. Een stukje verderop kunnen we er niet meer omheen, we staan tussen allemaal routes die kris kras door elkaar heen lijken te gaan. Overal gaan kinderen, tieners en volwassen tussen de bomen heen en weer. We kijken onze ogen uit.

De parkeerplaats van Parco Avventura Il Gigante, het klimbos in Toscane.
De parkeerplaats van Parco Avventura Il Gigante, het klimbos in Toscane.

Goede uitleg en veilige materialen

We krijgen alle klimmaterialen omgehangen. Dat is makkelijk, want dan kun je overal direct beginnen met klimmen. Wij krijgen samen met de kinderen eerst uitleg bij het oefenparcours. Het blijkt dat Parco Avventura Il Gigante hele veilige bevestigingshaken gebruikt waardoor er geen ongelukken kunnen gebeuren. Je maakt je aan het begin van de route vast en door het bevestigingssysteem kun je er pas aan het einde weer af. Dat is een heel fijn gevoel en je kunt je kinderen makkelijk zelf laten klimmen. In Frankrijk hebben we nog geklommen in een klimbos waarbij je steeds zelf je karabiners (bevestigingshaken) moest losmaken en weer vastmaken, wat ik voor kinderen wel link vind omdat je dat kunt vergeten.

Het geleidesysteem is erg veilig.
Het geleidesysteem is erg veilig.
Alle instructies staan duidelijk aangegeven.
Alle instructies staan duidelijk aangegeven.

Klimroutes voor kinderen

De 16 verschillende klimroutes zijn met kleurtjes uitgezet, zo kunnen we precies de route volgen die past bij ons klimniveau. Voor de kinderen is zo ook duidelijk welke route voor hen geschikt is. Bij Parco Avventura Il Gigante kunnen kinderen vanaf 3 jaar al klimmen, vanaf een lengte van 110 cm zijn er best veel routes te vinden in het klimbos.

Terwijl de kinderen klimmen, maken wij vanaf de grond leuke filmpjes en foto’s. Hier en daar moeten we aanwijzingen geven aan de meiden. De jongens gaan als een speer en hebben geen begeleiding nodig. De instructeurs lopen rond en kijken waar bezoekers hulp nodig hebben.

Er zijn klimparcours voor jong en oud.
Er zijn klimparcours voor jong en oud.
De kinderen kunnen zelfstandig klimmen.
De kinderen kunnen zelfstandig klimmen.

Hulp op de hoge route

Een van de vaders klimt op een van de hoge routes. Daar is een meisje dat niet verder durft. Halverwege het parcours eraf kan niet, dus ik ben benieuwd hoe dit verder moet. Er wordt gepraat als Brugman, maar ze wil en kan echt niet meer verder. De instructeurs maken ter plekke heel geroutineerd een bypass aan de route zodat ze naar beneden kan. Met een speciale tool maken ze de karabiner open. Het meisje wordt veilig naar beneden geholpen.

Ook mama gaat klimmen

Vroeger heb ik wel eens geklommen in een klimbos en ging dat prima. Daarom wil ik me in Parco Avventura Il Gigante niet laten kennen. Deze stoere mama wil aan de kinderen laten zien dat ze dit ook kan en durft. Ik ga samen met een andere vader omhoog, naar het klimparcours op zo’n 10 meter hoogte.

Al in het begin loop ik tegen een spannend stuk aan. Ik moet, nadat ik eerst een lange touwladder omhoog ben geklommen, me ‘laten vallen’ om een stuk te tokkelen. Dat is wel even een ding en ik denk dat ik toch zeker 5 minuten moed sta te verzamelen. Terug gaan is geen optie, dus ik ga toch. Dat geeft een lekker gevoel, mezelf mooi even overwonnen!

De kinderen staan verderop naar ons te kijken. Het is best heel hoog en we moeten de meest gekke capriolen uithalen om het parcours te volbrengen. Even later sta ik met trillende benen en een voldaan gevoel weer op de grond. Dit is ook voor moeders gaaf!

Sommige routes zijn echt heel hoog.
Sommige routes zijn echt heel hoog.
Ook mama klimt de hoogste bomen in.
Ook mama klimt de hoogste bomen in.
Flink klimmen en klauteren tussen de boomtoppen.
Flink klimmen en klauteren tussen de boomtoppen.

Eten en drinken bij Parco Avventura Il Gigante

Bij dit soort activiteiten is het altijd goed om veel eten en drinken mee te nemen. We zitten in de schaduw van de bomen, maar het is wel warm en de kinderen zijn intensief bezig. Ze krijgen al snel dorst van al het klimmen. Ze gunnen zichzelf bijna geen pauze en kunnen hier wel de hele dag doorgaan denk ik.

Het klimmen in een klimbos is echt iets voor onze kinderen. Parco Avventura Il Gigante vind ik het beste klimbos dat ik tot nu toe heb gezien, vooral vanwege het uitstekende veiligheidssysteem.

Terug op de camping worden de stoere verhalen uitgewisseld en tips doorgegeven aan de Nederlandse buren. Zij besluiten later in de week ook naar klimbos Il Gigante te gaan.

Entreeprijzen Parco Avventura Il Gigante

Wij kamperen op camping La Futa en krijgen via de camping korting op een familypass voor Parco Avventura Il Gigante. De reguliere entreeprijzen voor het klimbos zijn:

  • 13 jaar en ouder, 18 euro
  • 6 t/m 12 jaar, 15 euro
  • 3 t/m 5 jaar, 12 euro

Kijken is gratis. Alle genoemde prijzen zijn uit 2018 en voor 2 uur klimmen. Niet goedkoop, maar zeker de moeite waard.

Meer informatie is te vinden op de website van Parco Avventura Il Gigante. Je kunt het klimpark hier in Toscane vinden:

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Toscane met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.