Parc Merveilleux in Luxemburg: speeltuin, sprookjesbos en dierentuin in één!

Parc Merveilleux in Luxemburg is zo’n park waar je met (jonge) kinderen een hele dag kunt vertoeven zonder dat iemand zich verveelt. Het geheim van dit park? Het is een mix van een dierentuin, sprookjesbos, kinderboerderij en verschillende speeltuinen. Blogger Karijn doet verslag van het bezoek aan Parc Merveilleux in Luxemburg samen met haar gezin.

Parc Merveilleux is geen pretpark, maar wat dan wel?

“Maar waar gaan we nou naar toe mama?” vraagt mijn oudste dochter. In de omschrijving van een folder over leuke uitjes met kinderen in Luxemburg vinden we dat Parc Merveilleux een fairy tale park is, maar ook een pretpark met dieren. En op internet vond ik ook foto’s met allerlei waterelementen. We weten niet precies wat ons te wachten staat als we Parc Merveilleux gaan bezoeken en dat stemt mijn dochter niet gerust.

Als we, eenmaal in het park, de plattegrond bekijken zien we inderdaad dat het park bestaat uit verschillende onderdelen: een dierentuin, speeltuinen, een kinderboerderij en een sprookjesbos. We zijn eerlijk gezegd benieuwd naar de kwaliteit er van. Want verschillende attracties combineren hoeft niet persé tot succes te leiden. We gaan de verschillende onderdelen langs.

De ingang van Parc Merveilleux
De ingang van Parc Merveilleux

De enige dierentuin in Luxemburg

Het pretpark start met het dierengedeelte. Parc Merveilleux is overigens de enige dierentuin van Luxemburg. De dierenverblijven zijn opgedeeld in vijf werelddelen, waarin we allerlei exotische dieren kunnen bewonderen. Als ik de informatie goed begrijp zijn hier zeldzame dieren te zien. Althans dieren die niet in andere dierentuinen voorkomen. Nou bezoeken wij sporadisch een dierentuin, en vinden we veel dieren bijzonder.

Mijn dochter kan geen genoeg krijgen van de ringstaartmaki’s. De beestjes klauteren en slingeren fanatiek heen en weer. Het valt me op dat de apen in kleine hokken leven, als je het vergelijkt met een dierentuin als Burgers’ Zoo, die we wel eens bezocht hebben. Na de apen duiken we de Madagascarhal in. We komen in een soort oerwoud terecht waar het warm en vochtig is. We lopen langs allerlei exotische planten. “Wat een grote schildpad”, gilt mijn dochter in eens. En inderdaad, we treffen een flink exemplaar aan.

Via trappetjes en over beekjes vervolgen we onze route door de hal en spotten tropische vissen en bijzondere vogels. Onze jongste vindt het benauwd in de hal, we gaan er vlug weer uit.

Buiten hebben we vooral plezier bij de emoe’s en de lama’s. De dieren komen maar wat graag op ons af en wij checken vooral de kapsels van deze guitig ogende beesten. “Die is net bij de kapper geweest” grapt mijn oudste dochter als we een exemplaar met een flinke pony tot net onder de ogen treffen.

Raden we je Parc Merveilleux aan als je alleen voor het dierengedeelte komt? Nee, daar is het te klein voor. In combinatie met de andere aspecten van het park is het zeker een bezoek waard.

De Madagascarhal in
Op naar Madagascar en dat in Luxemburg
Door het dierengedeelte van Parc Merveilleux
Door het dierengedeelte van Parc Merveilleux
Een flinke schildpad
Een flinke schildpad
Kapsel dier
Zo’n kapsel willen wij ook!

Speeltuin

Parc Merveilleux heeft twee speeltuinen. De eerste ligt op een centrale plek in het park waar ook het restaurant en de kiosk zijn. Voor de kleintjes is er een aparte plek met een speeltoestel in een grote zandbak. Onze jongste van bijna twee drentelt er lekker rond. Zijn grote zussen zijn in het andere gedeelte te vinden met wat grotere klimtoestellen en glijbanen. Wij nestelen ons aan één van de picknicktafels en eten er een broodje.

Mijn oudste heeft ondertussen al gezien dat zich achter de speeltuin een kleine waterpark bevindt. Een kleine waterval, een pomp, wat spuitelementen en een vijver waar je lekker door heen kan banjeren. Onze kinderen vinden het heerlijk en vermaken zich prima. Achter de waterelementen vinden we aan de bosrand gelegen ook nog een aantal bijzondere schommels. Op eentje kun je met zijn tweeën en dat vinden de meisjes heel gezellig!

Een andere speeltuin ligt in het achterste gedeelte van het park, tussen de bomen. De speeltoestellen op deze plek zijn voor grotere kinderen. Er is een groot spinnenweb waarin ze kunnen klimmen. Vervolgens kunnen ze via de glijbaan weer beneden komen. Onze oudste van bijna 7 vindt dit fantastisch en klautert tig keer naar boven. De middelste vindt dit nog wat te spannend. Gelukkig is er voor haar en voor de jongste ook een vliegtuig waar ze in kunnen klimmen en overheen kunnen lopen. De achterste speeltuin in het bos en het waterparkje zorgen voor de broodnodige verkoeling op een warme dag.

De kleintjes hebben een eigen speelplek
De kleintjes hebben een eigen speelplek
Glijden in de speeltuin van Parc Merveilleux
Ennnnnn roetsjen maar!
In de speeltuin bij het restaurant
In de speeltuin bij het restaurant
Samen op de schommel is zo gezellig
Samen op de schommel is zo gezellig
Waterpret in Parc Merveilleux
Waterpret
Nog meer waterpret
Nog meer waterpret
In de glimmende glijbaan
In de glimmende glijbaan

Sprookjesbos

We hebben er al meer dan een halve dag opzitten als we bij het sprookjesbos aankomen. In verschillende huisjes zijn scènes uit sprookjes uitgebeeld. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de woonkamer van de geitjes uit het sprookje ‘De wolf en de zeven geitjes’. Verschillende geitjes spelen in de kamer en we zien ook de de klok waarin het jongste geitje zich stilhoudt. Als we op een knop drukken klinkt er muziek en wordt in verschillende talen, maar niet in het Nederlands, een korte versie van het sprookje verteld.

Sommige huisjes zijn heel mooi, anderen zijn wat gedateerd. Omdat de sprookjes niet in het Nederlands zijn en onze kinderen moe van de dag, lopen we er gauw langs. Waarschijnlijk was het anders geweest als we dit deel van het park als eerste hadden gedaan.

Kinderboerderij

Dichtbij het sprookjesbos is de kinderboerderij waar de kinderen bij de diertjes in de wei mogen. Helaas hebben onze kinderen ook hier geen puf meer voor.

Onderweg komen we deze houten beelden tegen
Onderweg komen we deze houten beelden tegen
Op de reus in Parc Merveilleux
Op de reus kun je prima klimmen en klauteren
De reus ligt midden in het bos
De reus ligt midden in het bos

Onze review voor Parc Merveilleux met kinderen

Met jonge kinderen tot een jaar of 8 is het een hartstikke leuk park om te bezoeken. Onze kinderen hebben een hele ochtend en deel van de middag plezier gehad. Juist door de afwisseling van dieren, spelen en sprookjes kun je je hier prima 4 tot 6 uur vermaken. Voor oudere kinderen is het minder geschikt, daarvoor zijn er te weinig bijzonderheden, is de dierentuin net een beetje te klein en heeft de grote speeltuin te weinig uitdagende speelelementen.

Praktische informatie

De entree bedraagt in 2018 voor volwassenen 10 euro, voor kinderen (3 tot 14 jaar) 6 euro. Met de Luxembourg Card is een bezoek gratis. Bekijk de openingstijden op de website van Parc Merveilleux.

Parkeren kan gratis langs de (drukke) weg die voor de ingang van Parc Merveilleux loopt.

Een restaurant en cafetaria zijn centraal gelegen in het park, hoewel de cafetaria in het hoogseizoen niet open was. Op verschillende plekken zijn picknickplaatsen waar je (je zelf meegebrachte) eten kunt verorberen.

Ligging

Parc Merveilleux ligt in Bettembourg dat helemaal in het zuiden van Luxemburg ligt, vlak onder Luxemburg Stad. Ook geschikt om met je gezin te bezoeken als je een paar dagen in de hoofdstad verblijft.

Krijg je al zin in een bezoek aan Luxemburg?

Meer lezen?

Klik en kijk hier voor meer inspiratie voor bezienswaardigheden en accommodaties in Luxemburg:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Luxembourg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Met genoegen dit aardige verslag gelezen. Ook wij komen graag in het kleine maar mooie natuurrijke Groothertogdom Luxemburg. Larochette is in de regel ons reisdoel. Prachtig kleinschalig sfeervol stadje met op 2 km afstand onze favoriete Camping Auf Kengert.

    Mooi meegenomen is dat Larochette (Fiels) globaal centraal is gelegen in dit landje zo klein of groot als ‘onze’ provincie Drenthe. Aardig om te vermelden is dat het Groothertogdom in grote lijnen ook dezelfde contouren heeft als genoemde provincie maar dat terzijde.

    Het klopt inderdaad dat Parc Merveilleux nog de enige dierentuin van Luxemburg is. Eerder verdwenen het Wildpark Hosingen, hier was ook een pretpark harmonieus aangelegd in het park. Een dolfinarium, later zeehondenshow alsmede een rutschbaan en monorail. (1984) en ook de dierentuin Zoo Senningen bestaat niet meer. Eigenlijk schaarste aan deze vormen van kinder-vermaak in dit – verder prachtige – land,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.