Huttentocht in Oostenrijk met kinderen: onze tips!

Op zoek naar een huttentocht in Oostenrijk met kinderen? Dan zit je hier op de goede plek, want in dit artikel tippen we zeven huttentochten voor je die geschikt zijn om met je kids te maken in één van onze favoriete wandelbestemmingen van Europa: Oostenrijk. Veel leesplezier!

Huttentocht in Oostenrijk met kinderen: zo maak je een keuze

Oostenrijk staat met stip op één wanneer het gaat om het maken van een huttentocht met kinderen. Je hebt er talloze mogelijkheden, van huttentochten voor beginners tot wat zwaardere huttentochten waar de kinderen op mee kunnen zodra ze iets meer bergwandelervaring hebben.

huttentocht oostenrijk met kinderen
Afkoelen in een van de bergmeertjes onderweg

Voordat je een huttentocht in Oostenrijk gaat kiezen, hebben we hieronder vast wat tips voor je verzameld:

  • Kies voor een eerste huttentocht in Oostenrijk met kinderen een tocht van max. 2-4 dagen, om te kijken hoe het bevalt. In de bergen wandelen met bepakking is heel anders dan lopen over vlak terrein in Nederland. Zijn je kinderen al gewend aan het lopen van lange dagen en het dragen van een rugzak in de bergen? Dan kun je de duur van je huttentocht langzaam maar zeker uitbreiden.
  • Maak de dagafstanden niet te lang. Wij denken dat je voor een eerste keer beter niet kunt kiezen voor afstanden die langer zijn dan vier uur. Dit omdat de genoemde tijden vaak ook heel erg afhangen van de weersomstandigheden. Als het droog en zonnig is dan is de kans groot dat je het prima binnen de aangegeven tijd redt. Is het nat, koud en glibberig, dan doe je er waarschijnlijk langer over.
  • Neem voldoende pauze zodat je kids kunnen opladen onderweg. Dit maakt de kans op blaren en andere pijntjes ook kleiner.
  • Kijk of je een huttentocht kunt kiezen waarbij je gebruik maakt van kabelbanen. Dat maakt het voor de kids extra leuk!
  • Laat je kinderen in Nederland vast wennen aan het lopen met een rugzak en langere stukken. 

En tot slot: boek je reis bij een organisatie gespecialiseerd in huttentochten. Wij hebben goede ervaringen met:

Daarnaast heeft huttentochtenmetkinderen.nl e-books over huttentochten. Je moet dan nog wel zelf de hutten boeken.

huttentocht in oostenrijk met kinderen
Wandelen door de bergen met kinderen

1. Huttentocht Stubaital, een huttentocht voor oudere kinderen

Een van onze persoonlijke favorieten is het Stubaital. Je kunt hiervan namelijk ook een deel lopen, bijvoorbeeld als je onderweg naar Italië bent, zoals onze blogger Fieke deed. Bovendien kun je de route inkorten en eenvoudig weer bij het startpunt terugkomen.

De huttentocht is vrij pittig en met name geschikt voor kinderen die al eens in de Alpen gelopen hebben en kinderen vanaf een jaar of 12.

Meer lezen?

huttentochten in oostenrijk met kinderen
De Stubaier Höhenweg is alleen geschikt voor tredzekere wandelaars

2. Huttentocht Schladminger Tauern

De Schladminger Tauern liggen in de buurt van het Dachsteingebergte en zijn ideaal voor een huttentocht in Oostenrijk met het gezin. Deze korte huttentocht voert je tot wel zo’n 2.000 meter hoogte, met prachtige uitzichtpunten. Bovendien wandel je langs prachtige bergmeertjes, waar de kinderen onderweg in het koude water kunnen zwemmen. 

3. Huttentocht Salzkammergut

De trektocht langs berghutten in de Salzkammergut is niet al te moeilijk en dus ideaal als eerste huttentocht in Oostenrijk met kinderen. Je wandelt door woeste berglandschappen en langs de heldere rivieren en meren.

Deze huttentocht wordt wel pas aangeraden voor kinderen vanaf een jaar of 10. 

4. Huttentocht rondom de Bischofmütze, uitdagende route voor tieners

Een korte huttentocht van 3 dagen in het Dachsteingebergte en geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Enkele passages zijn gezekerd met staalkabels, dus deze tocht is met name geschikt voor de iets meer ervaren kids in de bergen. Bij de eerste hut is bovendien een mogelijkheid om te rotsklimmen! 

5. De Virgentaler Sonnseitenweg

De Virgentaler Sonnseitenweg is een huttentocht langs het Virgental in Oost-Tirol. Dit gebied maakt onderdeel uit van het National Park Hohe Tauern. Het is een huttentocht van vier vrij lange etappes die je loopt tussen de 1500 en 2200 meter hoogte. Een tocht die bossen, alpenweides en ruige bergen combineert en eindigt bij een grote waterval. 

Huttentocht in Tirol met kinderen
Huttentocht in Tirol

6. Huttentocht in Kleinarl

Blogger Fieke maakte met haar gezin een driedaagse huttentocht in de buurt van Kleinarl. Deze regio is nog relatief onbekend en juist daarom dus uitermate geschikt om eens te proeven van het maken van een huttentocht met kinderen in Oostenrijk. 

7. Huttentocht op de Alpe Adria Trail

Een deel van de prachtige Alpe Adria Trail lopen met kinderen? Een aanrader! Deze huttentocht loopt door het Oostenrijkse deel van deze langeafstandswandeling en is geschikt voor kinderen vanaf 16 jaar. Bagagetransport is eventueel bij te boeken.

huttentocht alpe adria trail met kinderen
Op de Alpe Adria Trail

Handig om te weten over een huttentocht in Oostenrijk met kinderen

De meeste berghutten in Oostenrijk hebben beperkte capaciteit. Het tijdig reserveren van een overnachting is aan te raden. Begin met het reserveren van de hut met de kleinste capaciteit dan lukt het vaak wel om de hutten met grotere capaciteit daarop aan te passen.

Wil je rustig aan beginnen? Dan kun je er voor kiezen om naar een hut toe te lopen, te overnachten, en dan de volgende dag terug naar het beginpunt te lopen. Zo kun je eens uitproberen hoe het bevalt om in de bergen te lopen en te overnachten. 

Als je met jonge kinderen door de bergen loopt, haal je vaak niet de tijden die aangegeven staan bij de wandelroutes. Hou er rekening mee dat je er met kinderen 1,5 tot 2 keer zo lang over doet. 

In de meeste hutten is betalen met een pinpas of creditcard niet mogelijk. Het is dus belangrijk dat je voldoende cashgeld bij je hebt voor het betalen van de overnachtingen en het eten in de hutten. Soms kun je deze wel van tevoren betalen.  

Wil je graag met een expert op het gebied van huttentochten in zee gaan die ook is aangesloten bij ANVR / SGR? Dan kunnen we je de volgende organisaties aanbevelen:

Paklijst huttentocht met kinderen

Ga je voor het eerst op huttentocht met kinderen in Oostenrijk? Zorg dan in ieder geval voor waterdichte schoenen met stevig profiel, een goede regenjas en een comforabele rugzak. Voor alle spullen geldt dat je ze zeker in Nederland al goed moet testen want niks zo vervelend als een jas of tas die onderweg toch niet helemaal lekker zit, zowel voor ouders als de kids in de bergen. 

Al onze tips voor je paklijst voor je huttentocht hebben we in dit uitgebreide artikel voor je verzameld.

Meer lezen

Hopelijk vond je dit artikel over huttentochten met het gezin in Oostenrijk nuttig. Meer lezen? Check dan de volgende blogs:

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.