Waarheen op zomervakantie in Oostenrijk met kinderen?

0
435
Oostenrijk Salzburgerland wandelen
In de deelstaat Salzburgerland zijn er heel veel wandelmogelijkheden voor gezinnen, van korte panorama wandelingen tot lange dagtochten.

Waarheen op zomervakantie in Oostenrijk met kinderen? Het is een vraag die we vaak voorbij zien komen. Er is in Oostenrijk veel te doen voor gezinnen en juist dat maakt kiezen lastig. Bij KidsErOpUit hebben we heel wat bloggers die vaak in de zomer in Oostenrijk op vakantie zijn geweest. Hierdoor kunnen we jullie goed helpen om de perfecte Oostenrijkse vakantiebestemming te kiezen.

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2019 en werd in 2024 voorzien van een update!

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie in de zomer naar Oostenrijk met kinderen

Zomervakantie in Oostenrijk met kinderen

Bij een zomervakantie in Oostenrijk met kinderen denk je meteen aan de prachtige bergen. Tenminste, wij wel! Want liefhebbers van actieve vakanties kunnen hier hun hart ophalen. Het fijne van Oostenrijk is dat er voor alle leeftijden genoeg te doen is. Met jonge kinderen kies je voor een van de vele toffe speeltuinen op de berg en met iets oudere kinderen kun je zelfs een meerdaagse huttentocht maken.

Hou je meer van steden? Ook dan is Oostenrijk een goede keuze. Wenen en Salzburg zijn bij ons favoriet, maar ook Linz, Innsbrück en Graz zijn een bezoek meer dan waard.

De meeste Nederlanders gaan naar Oostenrijk met eigen auto. Maar wist je dat dit land ook met de trein goed bereikbaar en bereisbaar is? De Oostenrijkse treinmaatschappij ÖBB heeft comfortabele treinen met speciale familiecompartimenten. Ook als bestemming voor een interrailvakantie kun je Oostenrijk dus overwegen.

Meenemen naar een vakantie in Oostenrijk

Voor een zomervakantie in Oostenrijk is het handig om goed voorbereid te zijn. Je kiest tenslotte voor een actieve vakantie in de bergen en dat vraagt om het meenemen van andere kleding en spullen.

Wij raden het volgende aan:

Rondreis Oostenrijk met kinderen

Voordat we vertellen hoeveel leuks er in de verschillende deelstaten te doen is, eerst iets over rondreizen door Oostenrijk. Als je niet kunt kiezen of verschillende gebieden wilt combineren, dan is een rondreis Oostenrijk een goede keuze. Ook met kinderen is een rondreis erg leuk. 

Dit zijn mooie rondreizen in Oostenrijk met kinderen:

 

De volgende reisorganisaties hebben diverse familiereizen in Oostenrijk:

Vakantie in Vorarlberg met kinderen

Op vakantie in Vorarlberg. Vorarlberg kenmerkt zich vooral door diversiteit. Dat maakt deze deelstaat erg geschikt voor mensen die voor het eerst naar Oostenrijk op vakantie willen.

Maar waar ligt Vorarlberg? Deze deelstaat ligt in het westen van Oostenrijk. Het is de deelstaat die ‘hemelsbreed’ het dichtst bij Nederland ligt. Op een kleine 800 kilometer rijden vanaf Utrecht vind je de hoofdstad van Vorarlberg, Bregenz. Je kan er dus in 1 dag naar toe rijden.

Vorarlberg grenst in het noorden aan Duitsland, in het oosten aan de deelstaat Tirol en in het zuiden en westen aan Zwitserland en Liechtenstein. De deelstaat is verdeeld in diverse regio’s. Sommigen heel bekend en anderen wat minder. Misschien heb je wel eens gehoord van het Bregenzerwald, Montafon of het Kleinwalsertal? Een paar van de regio’s die behoren bij Vorarlberg.

Bijzonder weetje over het Kleinwalsertal is dat je dat dal niet kan bereiken via Oostenrijk maar dat het gebied alleen via Duitsland toegankelijk is. Toch hoort het wel bij de deelstaat Vorarlberg.

Van grote bergmeren tot hoge bergen, dat vind je in Vorarlberg.

Waarheen op zomervakantie in Vorarlberg

In deze blogs lees je onze tips voor een zomervakantie in Oostenrijk met kinderen in de deelstaat Vorarlberg:

Boek hier je vakantie in Vorarlberg:

Wil je voor een zomervakantie in Oostenrijk niet te ver rijden? Dan is Vorarlberg de dichtstbijzijnde bestemming vanuit Nederland.
Wil je voor een zomervakantie in Oostenrijk niet te ver rijden? Dan is Vorarlberg de dichtstbijzijnde bestemming vanuit Nederland.
vakantie8 Op een bankje aan de Lünersee, verder niks meer nodig.
Op een bankje aan de Lünersee, verder niks meer nodig.
Wandelen door de bergen vakantie9 bij Montafon
Wandelen door de bergen bij Montafon

Vakantie in Tirol met kinderen

De deelstaat Tirol grenst aan de deelstaten Karinthië, Vorarlberg en Salzburgerland. Daarnaast ook aan de landen Duitsland, Zwitserland en Italië. Tirol ligt middenin de Alpen en kenmerkt zich door de prachtige hoge bergen zoals de Großglockner van 3798 meter. 

Tirol is een ideale bestemming voor gezinnen. In Tirol kan je heerlijk (berg)wandelen, mountainbiken, maar ook zwemmen in kraakheldere bergmeertjes of zwembaden. Of maak met je gezin een spannende wandeling door een kloof of ondergrondse mijn. Maar wat deze deelstaat enorm kindvriendelijk maakt, zijn de vele en unieke speeltuinen op de berg. 

Deze speeltuinen, ook wel bekend als ‘Erlebniswelten’, zijn vaak prachtig gelegen bovenop de berg. Doel van deze beleveniswerelden is om kinderen op een speelse én spannende manier kennis te laten maken met de natuur. Een speeltuin met een plus zoals we die in Nederland niet tot nauwelijks kennen. De meeste speeltuinen zijn gratis te bezoeken en zijn makkelijk te bereiken met de kabelbaan.

Waarheen op zomervakantie in Tirol

In deze blogs delen we onze tips voor een zomervakantie in Oostenrijk met kinderen in de deelstaat Tirol:

Boek hier je vakantie naar Tirol:

Tirol is een ontzettend veelzijdige regio voor een zomervakantie in Oostenrijk.
Tirol is een ontzettend veelzijdige regio voor een zomervakantie in Oostenrijk.
De Wilder Kaiser heeft prachtige speeltuinen op de berg
De Wilder Kaiser heeft prachtige speeltuinen op de berg
In Serfaus is er ook volop speelplezier in de bergen
In Serfaus is er ook volop speelplezier in de bergen

Vakantie in Salzburgerland met kinderen

Salzburgerland is de deelstaat die midden in Oostenrijk ligt. Alleen in het noorden grenst Salzburgerland aan Duitsland. Salzburgerland ligt relatief dichtbij Nederland. De deelstaat dankt zijn naam aan het vele zout dat in dit stuk van Oostenrijk is gevonden. Het landschap verandert van glooiend groen landschap naar een berglandschap hoe zuidelijker je komt. Je vindt er meren en natuurlijk de hoofdstad van de deelstaat Salzburg.

Het gevarieerde landschap zorgt ervoor dat je hier als gezin ook een heel gevarieerde vakantie kunt hebben. Bezoek één van de zoutmijnen in deze regio, en glij over de meters lange glijbanen die in deze mijnen te vinden zijn. Bezoek de meren Zeller See of de Wolfgangsee waar je heerlijk kunt zwemmen of met een bootje het meer op kunt. Maar ook de kleine plaatsje aan de meren zijn het bezoeken meer dan waard. 

De bergen zijn uitermate geschikt voor dagwandelingen met jonge kinderen, maar zeker ook voor wat oudere kinderen. Loop een mooie panoramawandeling of maak een wat langere tocht langs berghutten. Maar ook andere bergsporten zoals mountainbike en rodelen zijn hier prima te doen. Kinderen zijn overal meer dan welkom.

En vergeet zeker niet een bezoek te brengen aan Salzburg, een bezoek aan de hoofdstad maakt een gevarieerde vakantie in Salzburgerland compleet.

Waarheen op zomervakantie in Salzburgerland

In deze blogs vind je onze tips voor een zomervakantie in Oostenrijk met kinderen in de deelstaat Salzburgerland:

Boek hier je vakantie in Salzburgerland:

Salzburgerland, ook al zo'n fijne vakantiebestemming voor een zomervakantie in Oostenrijk.
Salzburgerland, ook al zo’n fijne vakantiebestemming voor een zomervakantie in Oostenrijk.
Oostenrijk Salzburgerland Sankt Gilgen
De Wolfgangsee heeft helder blauw water. Ideaal om te zwemmen of om met een bootje te verkennen.
Oostenrijk Salzburgerland wandelen
In de deelstaat Salzburgerland zijn er heel veel wandelmogelijkheden voor gezinnen, van korte panorama wandelingen tot lange dagtochten.
Oostenrijk Salzburgerland dorpjes
In deze regio vind je prachtige kleine dorpjes waar je heerlijk kunt ronddwalen.

Vakantie in Karinthië met kinderen

De deelstaat Karinthië ligt in het zuiden van Oostenrijk. Bij veel reizigers vooral bekend als een tussenstop op weg naar Kroatië. Maar wil je toch eens op vakantie in die hoge bergen waar jullie altijd langs rijden? Eens kijken of het leuk is om te wandelen in de bergen? Dan zit je goed in Karinthië.

Karinthië ligt op ongeveer 1100 kilometer rijden van Utrecht, in het zuiden van Oostenrijk. Het grenst daar aan Slovenië en Italië. Je merkt de zuidelijke invloed direct. In het eten, het dialect, de populatie en het klimaat. Doordat de Middellandse Zee redelijk dichtbij ligt, heerst er vaak een mediterraan klimaat in Karinthië. In de volksmond ligt het aan de ‘zonnige zuidzijde van de Alpen’. Heerlijk dus.

Als je van hoge bergen houdt, afgewisseld met mooie bergmeren en soms een pittoresk stadje, dan zit je goed in Karinthië. Je kunt er fietsen, wandelen, klimmen en spelen. Wandelen voor beginners maar ook voor de geoefende wandelaar is er veel te doen. Karinthië is zeer geschikt voor een gezinsvakantie.

Waarheen op zomervakantie in Karinthië

In deze blogs lees je onze tips voor een zomervakantie in Oostenrijk in de deelstaat Karinthië:

Boek hier je vakantie in Karinthië: