Wildschönau met kinderen, 13 tips voor een leuke zomervakantie

0
205
Wildschönau met kinderen
Wildschönau met kinderen

Daphne zet de leukste tips voor Wildschönau met kinderen voor jullie op een rij. Wat dacht je van een bezoek aan een zilvermijn of een gondeltocht naar de top van de berg?

Wildschönau met kinderen

Na een eerdere vakantie in Oostenrijk hebben we veel zin in onze zomervakantie in Wildschönau. Met de Wildschönaukaart krijgen we korting op leuke activiteiten in deze regio. De toegang tot het zwembad, musea en de gondels zijn zelfs gratis. De weersvoorspellingen zijn voor een groot gedeelte van de week goed, helemaal fijn met alle buitenactiviteiten die er in Wildschönau in Oostenrijk te doen zijn.

#1 Das Bergbadl Wildschönau

Zodra de zon schijnt, willen mijn meiden het allerliefst zwemmen, zeker als we op vakantie zijn. Gelukkig is er een fijn buitenzwembad in Wildschönau. Met waterglijbaan, speeltuin, peuterbad en een banenbad. Erg leuk is de grote opblaaskrokodil in het midden van het bad. Nog fijner is het uitzicht op de bergen.

Op het gras zijn verschillende plekken in de schaduw te vinden en een paar fijne houten ligstoelen, die echter meestal al bezet zijn als wij binnenkomen.

Het zwembad ligt naast het VVV-kantoor, dus na een dagje Drachenclub kan je daarna zo het zwembad induiken. Er is een winkeltje waar eenvoudige maaltijden te bestellen zijn, zoals een hamburger. Daarnaast zijn er drankjes, ijsjes en wat te snoepen.

Met de Wildschönaucard heb je gratis toegang voor het zwembad. Anders betaal je 4,50 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen (prijspeil 2018).

Das Bergbad’l Wildschönau
Das Bergbadl Wildschönau
Genoeg ruimte om lekker te liggen
Genoeg ruimte om lekker te liggen
Een speeltuin
Bij het bad is ook een speeltuin, met schaduwdoeken boven de schommel en glijbaan

#2 Erlebnisbergwerk, de zilvermijn

Terwijl in Nederland iedereen last heeft van de extreme hitte trekken wij bij aankomst in Oostenrijk een extra vest aan onder onze regenjas. Dat mag echter de pret niet drukken, we zoeken een activiteit uit die deels overdekt is. We gaan een bezoekje brengen aan de zilvermijn. Deze ligt net voorbij het plaatsje Thierbach.

De heenweg is voor ons, als Nederlanders die alleen vlakke wegen gewend zijn, best spannend. Haarspeldbochten en steile wegen, deels onverhard en smal. Gelukkig komen we vrijwel geen tegenliggers tegen.

Wanneer we de mijn gevonden hebben, is het een kleine klim naar boven naar het hutje waar tickets te verkrijgen zijn en waar we een helm krijgen. Met onze Wildschönaukaart is de entree gratis, anders betaal je voor kinderen tot 15 jaar 4 euro en voor volwassenen 9 euro (prijspeil 2018).

Erlebnisbergwerk, we gaan de mijn in

Onder begeleiding en in een groep gaan we, gewapend met een pas verkregen zaklamp, de mijn in. Die zaklamp is best fijn, het begin is namelijk laag en vrij donker en er zijn ook stukken waar het erg nat is. Ook de helm blijkt prettig te zijn, zowel J. als ik stoten ons hoofd.

De rondleiding is in het Duits, de grote lijnen halen we er wel uit. Mijn Duits is niet goed genoeg om het hele verhaal te volgen. In een half uurtje wandelen we de mijn door. We krijgen uitleg over het werk in de mijn in vroegere tijden en over de materialen die gebruikt werden.

Een prima activiteit voor een regenachtige middag, kleinschalig en gemoedelijk. In Thierbach zijn ook mooie wandelingen te maken, maar die slaan we – gezien het weer- even over.

#3 Drachenclub

Voor de kinderen is er in Wildschönau een kidsclub waar ze heen kunnen, de Drachenclub. De oudste 2 vinden het een beetje spannend, maar willen wel een dagje mee. Het is moeilijk kiezen uit de activiteiten, willen ze goud zoeken of liever op avontuur in het drakenbos? Uiteindelijk kiezen ze voor een dagje naar de boerderij, inclusief een ritje in een paardenkoets.

Bij binnenkomst bij de Drachenclub worden ze welkom geheten door Loes en Julia. Gelukkig spreekt Loes Nederlands en voelen de meiden zich snel op hun gemak. De Drachenclub is voor kinderen vanaf 5 jaar. Omdat het niet druk is en het programma het toelaat mag de jongste ook mee. Hoewel die eerst enthousiast reageert, wil ze toch liever met mij mee.

Drachenclub, de koetsrit naar de Rothenau boerderij

Na een stukje wandelen van het VVV-kantoor naar Niederau stappen de meiden in de koets met paarden, op weg naar de boerderij. Daar mogen ze zorgen voor de paarden en konijnen. Ook lopen er honden en poezen rond. Na de lunch spelen ze spelletjes en gaan ze met de koets en het treintje terug.

Vol verhalen en met een nieuwe vriendin komen ze terug van de club. Misschien willen ze later in de week nog wel een keertje. Met de Wildschönaukaart betaal je alleen de vervoerskosten en voor de lunch. Opgeven voor de club kan in het VVV-kantoor (tevens vertrekpunt) of per telefoon, uiterlijk één dag van tevoren.

 

#4 Markjochbergbahn

Vlakbij Gasthof Metzgerhof, waar wij deze week verblijven, is de Markjochbergbahn. Met deze gondel kunnen we omhoog de berg op. Daar zijn verschillende wandelingen te maken.

De eerste keer dat we naar boven gaan regent het, boven op de berg is het gewoon koud. We besluiten terug te keren en het later in de week opnieuw te proberen. De tweede keer hebben we heerlijk weer, bovenop de berg is het een stuk koeler door het windje en de hoogte.

Er is blijkbaar een goede wind om te paragliden, want de een na de ander vliegt de berg af. Erg leuk om naar te kijken!

Wildschönau met kinderen
Wildschönau met kinderen
Er zijn veel wandelingen te maken op de berg
Er zijn veel wandelingen te maken op de berg

#5 Schatzbergbahn en de bummelbahn

Op verschillende plaatsen in Niederau kunnen we op een klein treintje, de bummelbahn, stappen. Dit treintje stopt op verschillende plekken in Niederau, Oberau en Auffach en is gratis voor kinderen tot 15 jaar. Voor een retourtje Niederau-Auffach betaalde ik als volwassene 8 euro.

Wij stappen uit bij de Schatzbergbahn in Auffach. Met de gondel kunnen we de Schatzberg op, waarbij we helemaal naar boven kunnen of uitstappen op het middenstation. Er zijn verschillende wandelingen te maken op de Schatzberg. Van te voren hadden we bedacht van boven op de berg naar het middenstation te willen lopen. Als we echter boven zijn, willen de meiden liever nog verder omhoog lopen, dus wandelen we verder. Het laatste stuk tussen de koeien door en met een prachtig uitzicht.

De Schatzbergbahn
De Schatzbergbahn
Wat is het hier mooi!
Wat is het hier mooi!
Wandelen tussen de koeien door
Wandelen tussen de koeien door

#6 Wolfsklamm

Naast wandelen om de berg, een ritje met een gondel en zwemmen is een wandeling door een kloof ook iets dat niet mag ontbreken als je in Oostenrijk op vakantie bent. De Wolfsklamm ligt in Tirol en Fieke schreef al eerder over de Wolfsklamm. Wij wandelen door de kloof en brachten in de middag een bezoekje aan Schloss Tratzberg. Beide plaatsen zijn absoluut een bezoekje waard.

De Wolfsklamm
De Wolfsklamm (foto:Fieke)

#7 Schloss Tratzberg

Een sprookjesachtig kasteel bezoeken, daar hebben de meiden wel zin in. Tijdens onze wandeling door de Wolfsklamm zien we Schloss Tratzberg al liggen. Met de Nederlandse audiotour lopen we met een gids door diverse ruimtes van het kasteel. Doordat we met een klein groepje zijn, kunnen we alles goed zien en kunnen de meiden vragen stellen. Zo wil de oudste graag weten, waar de kinderen sliepen zodra ze niet meer in het babybedje pasten.

Lees in het blog over Schloss Tratzberg wat wij daar nog meer ontdekten.

#8 Kundler Klamm

Helaas zijn we maar één week in Oostenrijk en kunnen we niet alles doen wat we willen. De Kundler Klamm slaan we over. Blogger Lineke heeft deze kloof echter wel bezocht en beschrijft haar ervaringen in een blog over het Alpbachtal.

De Kundler Klamm
De Kundler Klamm (foto: Lineke)

#9 Bergbauernmuseum z’Bach

Iedere donderdag is er tussen 13 en 17 uur in het Bergbauernmuseum een handwerkmarkt. Het museum ligt naast het zwembad, dus voordat we gaan plonsen nemen we een kijkje in het museum. Het ruikt heerlijk als we binnenkomen, we willen onze neus achterna. Maar lopen toch verder omdat het druk is in de kamer waar het zo lekker ruikt.

We lopen door naar achteren waar een restaurantje is en drankjes en lekkere taartjes geserveerd worden. Boven in het museum is de handwerkmarkt. De meiden kijken bij het weven, glasbewerken, houtbewerken en spinnen. Uiteraard moet er iets gekocht worden, ze kiezen alledrie voor een ketting met een klein glazen kikkertje eraan.

Dan bezoeken we de andere ruimtes, waar allemaal oude werkmaterialen, kleding en voorwerpen van vroeger. De meiden lopen de ruimtes vrij snel door, terug naar die kamer waar het zo lekker ruikt.

Bergbauermuseum T Bach
Bergbauernmuseum z’Bach
Namé is dol op mooie stenen
Namé is dol op mooie stenen

#10 Bergbauernmuseum = Schmalznudeln proeven

In die heerlijk ruikende kamer blijkt Schmalznudeln te worden verkocht. Wij willen natuurlijk ook proeven en bestellen een Schmalznudeln met appelmoes en één met poedersuiker. Die met zuurkool slaan we maar over. Voor 3,50 euro kan je deze lekkernij proeven, bij de meiden valt het goed in de smaak.

In het museum is om 13.15 uur een broodworkshop. Wij zijn op dat moment op de handwerkmarkt en zien alle broden de oven ingeschoven worden als wij arriveren. Wanneer je brood wil maken moet je dus echt om 13.15 uur in het bijgebouw zijn waar de broden worden gemaakt.

Met de Wildschönaukaart is de toegang tot het museum en de handwerkmarkt gratis. Anders betaal je 5,60 euro voor volwassenen en 2,50 euro, inclusief handwerkmarkt (prijspeil 2018). Het museum is niet elke dag geopend. Bekijk de website voor de actuele openingstijden.

Broden bakken
Broden bakken

#11 Het hertenpark

Op loopafstand van ons appartement ligt het hertenpark, achter het Foisching bergrestaurant. We wandelen langs de huizen en daarna door de velden om bij het hertenkamp uit te komen. Vervolgens lopen we verder omhoog door het bos om dichterbij de herten te komen. Het is een beetje zoeken en omdat het gras hoog is en het de nacht ervoor geregend heeft, hebben we na onze wandeling natte voeten. Dat geeft natuurlijk niet. Op deze manier kunnen we dichtbij de herten komen en als we stil zijn blijven de herten staan.

Kijken bij de herten
Kijken bij de herten
Als je stil bent zijn ze goed te zien
Als je stil bent, zijn ze goed te zien
Onderweg weer een prachtig uitzicht
Onderweg weer een prachtig uitzicht

#12 Salvenapark in Hopfgarten

Hoewel in de regio Wildschönau met kinderen genoeg te doen is, zijn we ook nieuwsgierig naar de omgeving. Gelukkig is het na de eerste regenachtige dag prachtig weer tijdens onze vakantie in Oostenrijk. Iedere middag zijn we in het zwembad in Oberau te vinden.

Op de warmste dag willen we graag naar een ander zwembad. Op onze zoektocht komen we Salvenapark tegen waar je niet alleen kunt zwemmen in het zwembad, maar ook kunt zwemmen in het meer. Daarnaast kan je daar rodelen en minigolfen. We hebben er een heerlijke middag.

Terugkijkend zijn we het er over eens: op vakantie naar Wildschönau met kinderen blijkt prachtige belevenissen te hebben opgeleverd.

Uitzicht vanaf boven op de rodelbaan
Uitzicht vanaf boven op de rodelbaan

#13 Gasthof Metzgerhof

Wij verblijven in Gasthof Metzgerhof, bij Rosmarie en Andi in de plaats Niederau. Aan het einde van de hoofdstraat ligt hun mooie appartement waar we ons meteen thuis voelen.

In de slaapkamer kunnen we met zijn drieën slapen en op de slaapbank in de woonkamer slaapt ook één van ons. Daarnaast hebben we een keuken, badkamer en een groot balkon met uitzicht over de bergen.

Buiten is er een schommel, klimrek en een overdekte plek met tafeltennistafel waar de meiden kunnen spelen. Een prima uitvalsbasis om Wildschönau met kinderen te gaan ontdekken!

Gasthof Metzgerhof
Gasthof Metzgerhof
Onze woonkamer voor deze week
Onze woonkamer voor deze week

Komt Wildschönau in Oostenrijk ook op jouw lijstje om met kinderen te gaan bezoeken?

Ligging van Wildschönau

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over Oostenrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).


Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Wildschönau Tourismus. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze mening en ervaringen.