Klimmen en klauteren met kinderen door de Wolfsklamm in Tirol

Denk je erover om deze zomer naar Oostenrijk te gaan? De bergen in met kinderen kan hartstikke leuk zijn. Blogger Fieke ontdekte afgelopen zomer samen met haar gezin de Wolfsklamm in Tirol. Lees je mee?

Parel van Tirol

Tijdens onze vakantie in Tirol komen we op dag één al een folder tegen van de Wolfsklamm. Een kloof die sinds 11 augustus 1901 toegankelijk is en de ‘Parel van Tirol’ wordt genoemd. Onze interesse is gelijk gewekt door de prachtige en ruige foto’s.

De parel van Tirol
De parel van Tirol

Door het warme weer besluiten wij een paar dagen later op tijd, 9 uur, richting Stans te vertrekken. Stans ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Innsbruck, vlak aan de snelweg. Stans is een klein dorpje en achterin het dorpje moet het startpunt van de wandeling door de kloof zijn. We vinden het parkeerplaatsje vanaf waar je naar het begin van de route kan lopen. Deze parkeerplaats is niet groot maar zo vroeg op de dag is er nog plaats. We trekken de wandelschoenen, stoppen voldoende water en wat lekkers voor onderweg in de rugzakken en zijn klaar om te gaan.

Eerst lopen we over een weg naar het startpunt van de route. Bij een klein hokje betaal je de entreeprijzen en kan je ook nog even gebruik maken van het toilet. Iedere keer weer verbaas ik mij dat ook dit soort toiletten in Oostenrijk gewoon netjes schoon zijn. De tocht gaat beginnen, we lopen eerst nog wat vlak door het bos maar moeten iets later door een poort die ons welkom heet het bos in omhoog.

Klimmen en klauteren

We lopen langs rotswanden op rechte paden. Deze zijn trouwens niet buggy of rolstoeltoegankelijk. Al snel zien we de eerste houten trappen verschijnen. Er schijnen ruim 350 treden te zijn in de Wolfsklamm. De meiden zijn direct enthousiast, die klauteren en klimmen langs de rotspartijen omhoog. Af en toe stoppend om de watervallen in de kloof te bekijken. Teun loopt niet zelf, die zit bij Bob op de rug. Omdat hij een afgeplakt oog heeft ziet hij geen diepte en dat is best lastig met al die op- en afstapjes. Daarnaast zou het ook wel erg lang duren als hij alles zelf zou willen lopen.

Het is al flink warm en dat merk je, ondanks de verkoeling van de waternevel, het is soms behoorlijk zweten. We stoppen dan ook regelmatig om te drinken. Wij hadden geluk dat het vrij rustig was. Half juli is schijnbaar nog niet echt de drukste periode in Oostenrijk. Op de kleine rustplekjes, die vaak prachtig gelegen zijn, kunnen we even uitrusten.

Watervallen

Gedurende de hele wandeling hoor je het gekletter van de watervallen. Als de kinderen iets vooruit lopen moet je flink hard schreeuwen willen ze je horen. De houten trappen en paden zijn prima onderhouden en bieden voldoende houvast. De wandeling is goed te doen voor de meiden. Doordat er zoveel afwisseling is qua uitzicht en paden is het niet saai voor de kinderen. We stoppen regelmatig voor het maken van foto’s en als mensen je dan willen passeren is het soms even passen en meten want de ruimte is beperkt. Maar dat maakt het juist ook leuk en anders dan een normale wandeling.

Foto Wolfsklamm7
Soms is het pad smal.
Drie watervallen.
Drie watervallen.

De kloof is een kleine kilometer lang, niet heel lang dus, maar door het geklim, geklauter en de mooie uitkijkpunten ben je toch even bezig. Na een tijd kom je bij een stenen dam, waar drie watervallen door naar beneden komen, hier ben je aan het einde van de kloof gekomen. Als je iets verder loopt is de beek een stuk breder en kan je heerlijk aan het water zitten. Een prima lunch plek indien je je eigen lunch mee hebt genomen. Natuurlijk gaan de schoenen en sokken uit en koelen we de voeten in het ijskoude water. De kinderen vinden dit heerlijk. Na een fijne break lopen we weer verder en komen we bij een geasfalteerde weg die naar boven gaat.

Even de voeten koelen.
Even de voeten koelen.

St Georgenberg Klooster

De weg leidt naar het Felsenkloster St. Georgenberg. Na de kloof is de bochtige weg naar boven voor de kinderen een beetje saai maar vooral ook zwaar. We lopen in de schaduw maar het is toch erg warm. We geven aan dat ze rustig voetje voor voetje moeten lopen, zo heb ik jaren terug ook de Inkatrail volgehouden, en ze zetten gelukkig door. Aan de bochten lijkt geen eind te komen maar dan is daar toch eindelijk een prachtig overdekte brug. De hoge stenen boog van deze brug is in 1497 gebouwd. De brug is de toegang tot het natuurreservaat Karwendel. Na nog een stukje klimmen in de volle zon komen we bij het klooster aan. We besluiten het kerkje even links te laten liggen en lopen direct door naar het klooster. Hier zijn toiletten te vinden maar ook een restaurant met een prachtig terras vanaf waar je de kloof inkijkt.

De kinderen hebben het best zwaar op het laatste stuk.
De kinderen hebben het best zwaar op het laatste stuk.

Na alle inspanningen besluiten we hier lekker te lunchen. We doen helemaal gek, de kinderen krijgen een grote ijscoupe als lunch, dat hadden ze na al het geklim in de hitte wel verdiend. Hun stralende gezichten spreken boekdelen. Wij genieten van een heerlijke salade.

Na de lunch bekijken we het prachtige kerkje en maken ons klaar voor de terugreis. Normaal loop je via een geasfalteerde weg terug naar het beginpunt van de route. Maar omdat het zo rustig was in de kloof besluiten wij ook de terugweg door de kloof te lopen. Teun zijn pleister is van zijn oog en ook hij vindt het prachtig om zelf een stuk te lopen. Rond een uur of drie zijn we weer bij de auto. We verruilen onze wandelschoenen voor slippers en kijken terug op een prachtige wandeling. Die zullen we ons allemaal nog lang herinneren.

Teun mag ook even klauteren.
Teun mag ook even klauteren.
Deze kwamen goed van pas.
Deze kwamen goed van pas.

Praktische informatie

De kloof is vanaf 1 mei open, de kerk en het klooster boven op de berg zijn het gehele jaar open.

Toegangsprijs kloof: volwassenen 4,50 euro, kinderen vanaf 6 jaar 1 euro. Kinderen tot 6 jaar gratis. Parkeerplaatsen bij het startpunt zijn betaald parkeren.

Wandelschoenen zijn wel op z’n plaats als je deze tocht wil lopen en neem voldoende water mee. Onze dochter van vijf vond de wandeling geen enkel probleem, voor kinderen vanaf 4 jaar is de kloof denk ik goed te lopen.

In Oostenrijk kan je nagenoeg overal pinnen. Bij het restaurant in het klooster kan dit echter niet. Dus daar stonden wij zonder cash! Gelukkig hadden ze er wel WiFi en konden we via telebankieren geld over maken. Cash geld bij je hebben is wel zo makkelijk dus.

Meer lezen

Op zoek naar een leuke camping of vakantieadres in Oostenrijk of leuke uitjes daar? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelVan Gogh Museum met kinderen
Volgend artikelPinnarp Camping in Zweden
Fieke is sinds 2014 blogger bij KidsErOpUit, getrouwd met Bob en moeder van dochters R. (2007) en J. (2009) en zoon T. (2012). Ze gaat er graag op uit in de natuur maar is ook te porren voor een stedentrip of een bezoek aan een attractiepark. Ze gaat dus op zoek naar bestemmingen die diversiteit bieden. In de zomer vanaf kleinere campings met de vouwwagen en de rest van het jaar vanuit huuraccommodaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.