Speelgoedmuseum Salzburg: speelplezier voor kinderen!

0
295
Niet te missen als je met jonge kinderen naar Salzburg gaat: het speelgoedmuseum of in goed Oostenrijks: Spielzeug Museum. Ook als je in Salzburgerland verblijft is dit museum een goede plek om heen te gaan tijdens een regenachtige dag.

Welkom bij het Speelgoedmuseum

Speelgoedmuseum Salzburg is gevestigd in een oud pand dat tegen de bergwand aan is gebouwd. Bij binnenkomst kan je je spullen in een kluisje doen. Ook je schoenen doe je uit en vervang je door vrolijk gekleurde Crocs van het museum. Als je dat niet prettig vindt kan je ook beschermhoesjes om je eigen schoenen heen doen. Het idee hierachter is natuurlijk dat de vloer schoon blijft. Wel zo prettig met kinderen die op de grond spelen!

Speelgoedmuseum Salzburg ligt middenin het centrum en is gevestigd in een oud gebouw.
Speelgoedmuseum Salzburg ligt middenin het centrum en is gevestigd in een oud gebouw.
Charmante crocs aan.
Charmante crocs aan.

Wat is er te doen bij het Speelgoedmuseum?

Het museum is verdeeld over meerdere verdiepingen en ruimtes. Elk stuk heeft een eigen onderwerp of thema. M. en C. vonden de houten glijbaan het allerleukste en gelijk hebben ze, want wie droomt er nu niet van om in plaats van met de trap met de glijbaan naar beneden te gaan? Natuurlijk renden ze daarna weer omhoog, want die glijbaan ging ook nog eens heel hard.

Op elke verdieping is van alles te beleven.
Op elke verdieping is van alles te beleven.

Een andere favoriet was een ruimte met enkele houten stellages en grote knikkers. De knikkers kan je er op verschillende plekken in doen waardoor er een kettingreactie ontstaat. M. en C. werden daar erg fanatiek van. Alle knikkers werden verzameld, M. stopte ze er aan de bovenkant in en C. stond ze aan de onderkant op te vangen om ze daarna snel weer aan M. te geven.

Knikkerbaan XXL.
Knikkerbaan XXL.

In de ruimte daarnaast vonden we een grote rode tol van kunststof. Ik begon met gewoon rond tollen, maar M. bedacht iets anders: “Kan die tol ook tollen als ik er in zit?”. Ja hoor, dat ging wel en dus draaide ze rondje na rondje tot ze er te duizelig van werd.

Tollen met de reuze tol.
Tollen met de reuze tol.

Net zoals bij de meeste speelgoedmusea tref je ook hier een houten treinbaan en een winkeltje. Dat blijft leuk met kinderen. Wat heel slim is van het Spielzeug Museum is dat ze in bijna elke ruimte zitgelegenheid hebben voor de ouders. Nu zullen er ouders zijn die niets liever doen dan meespelen met hun kinderen, maar ik behoor eerder tot de andere categorie en zit graag op een comfortabele bank te kijken als zij aan het spelen zijn. Het museum gaat zelfs nog een stapje verder, want in een van de ruimtes is er zelfs de mogelijkheid om gratis een kopje thee of glaasje water te drinken. Heel goed gedaan, want als de ouders het naar hun zin hebben dan kunnen de kinderen langer spelen.

Blijft leuk, ook al heb je er thuis ook bakken vol van: de houten treinbaan.
Blijft leuk, ook al heb je er thuis ook bakken vol van: de houten treinbaan.
Even goed kijken wat hier te zien is...
Even goed kijken wat hier te zien is…
Vitrines met speelgoed zijn er ook op kinderhoogte.
Vitrines met speelgoed zijn er ook op kinderhoogte.
Gratis thee en water in schattige glaasjes.
Gratis thee en water in schattige glaasjes.

Regelmatig worden er workshops voor kinderen georganiseerd waarbij ze bijvoorbeeld kunnen knutselen. Wij hebben er zelf geen ervaring mee, wel hebben we de workshopruimte gezien en die viel bij de kinderen zeker in de smaak. Als je dus de gelegenheid om een workshop bij te wonen, dan zou ik dat zeker proberen te doen.

Praktsche informatie Speelgoedmuseum Salzburg

Het Speelgoedmuseum is gratis te bezoeken met de SalzburgCard. Heb je geen SalzburgCard, dan betaal je 4 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen. Een familieticket kost 8 euro. Meer informatie over het museum is te vinden op de website van het Spielzeug Museum.

Ik vind het Speelgoedmuseum leuk voor kinderen tot 8 jaar.

Ben jij al eens in het Spielzeug Museum in Salzburg geweest?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer te doen is in Salzburg en omgeving? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

De SalzburgCard kregen wij aangeboden van het toeristenbureau van Salzburg. Wij geven altijd onze eigen en eerlijke mening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.