Tirol: vanuit Innsbruck met de Nordkettebahn de bergen in

Met kinderen wandelen in de bergen? Ja, doen! Het is helemaal niet moeilijk, maar een groot avontuur voor kinderen. Vanuit Innsbruck nam blogger Fieke met haar gezin de Nordkettebahn omhoog.

Vanuit Innsbruck met de Nordkettebahn de bergen in

Natuurlijk moet je als je in Oostenrijk bent de bergen in. Vanuit Innsbruck kan je met de Nordkettebahn, gondelservice, het Alpenpark Karwendel verkennen. Dit gebied ligt ten noorden van Innsbruck en wordt gekenmerkt door mooie ruige bergen. Wij besloten vanaf Schlosscamping een dagtocht naar dit gebied te maken.

De Nordkettebahn

De Nordkettebahn kent meerdere haltes en bestaat eigenlijk uit drie gedeeltes. Het eerste gedeelte (Hungerburgbahn) gaat vanuit Innsbruck met een soort gondeltrein naar 800 meter hoogte. Het startpunt is midden in het centrum van Innsbruck, halte Congress. Wanneer je gebruik maakt van de Nordkettebahn kan je gratis parkeren in de parkeergarage bij het congresgebouw. Op de tweede halte, Löwenhaus, werd in de zomer van 2015 niet gestopt, dan volgt de Alpenzoo halte. Hier kan je uitstappen om naar de dierentuin te gaan. Op de vierde halte Hungerburg kan je overstappen naar het tweede gedeelte van de Nordkettebahn, de Seegrubebahn. Hier ga je met gondel omhoog en stap je op 1905 meter hoogte uit. Ook hier kan je overstappen op een gondel en ga je via de Hafelekarbahn naar zo’n 2256 meter hoogte.

De bergen bij Tirol met kinderen

Een dag met de Nordkettebahn met kinderen

Ons plan was om in de ochtend het Alpenpark Karwendel te verkennen en in de middag de Alpenzoo te bezoeken. Doordat wij niet helemaal door hadden dat de Nordkettebahn uit drie stukken bestond kwamen wij met de auto aan bij de parkeerplaats bij het startpunt van het tweede gedeelte, namelijk de Seegrubebahn i.p.v. bij halte Congress. We besloten de auto toch hier neer te zetten en zouden dan ’s middags altijd nog een stukje naar beneden kunnen gaan om de dierentuin te bezoeken.

Nadat de kaartjes gekocht waren voor deel 2 en 3 zagen we dat er een gondel aankwam en snel liepen we naar het vertrekpunt. Er stapten verschillende wandelaars in maar ook mensen, volledige gehuld in beschermende kleding en helm, met hele stoere mountainbikes. De kinderen keken hun ogen uit en vroegen zich af wat deze mensen gingen doen. Dat werd al snel duidelijk want toen de gondel ons omhoog bracht zagen we onder ons verschillende mountainbikes omlaag komen.

Nordkettebahn met kinderen

Nordkettebahn met kinderen

Ik had gelezen dat er bij het eindpunt van de Seegrubebahn een mooie korte panoramawandeling te maken is. Een goed bewandelbaar pad waar ook rolstoelen en kinderwagens op zouden moeten kunnen. Boven gekomen was het nog wat mistig en fris en hebben we de panoramatocht gelopen. De kinderen vonden het bijzonder dat ze boven de wolken liepen en toen de lucht opentrok had je een prachtig uitzicht over de stad Innsbruck. We liepen de panoramaroute die inderdaad prima te doen is. Onderweg kwamen we nog een kudde schapen tegen. Door de bellen om hun nek kreeg je direct het Alpengevoel. De wandeling duurde ongeveer 45 minuten.

Nordkettebahn met kinderen

Nordkettebahn panoramapad

Nordkettebahn met kinderen

Nordkettebahn met kinderen

We besloten daarna de gondel te pakken naar het hoogste punt. Daar aangekomen werden de bergen nog ruiger, zeker als je naar de uitzichtpunten loopt waar je richting het noorden kan kijken. Direct werd duidelijk dat de kinderen, die voor het eerst echt in de bergen waren, het ook heerlijk vinden om in zo’n omgeving te zijn. Per voet konden we nog naar de top van de Hafelekar lopen. We dachten dat dit iets te gek zou worden. Maar de meiden waren eerder boven dan wij en ook Teun (3,5 jaar oud) liep lekker mee. We hebben even goed genoten van het uitzicht voordat we de gondel terug naar de Seegrube maakte.

Nordkettebahn met kinderen

Nordkettebahn met kinderen

Nordkettebahn met kinderen

Nordkettebahn met kinderen

Nordkettebahn met kinderen

Nordkettebahn met kinderen

Bij de Seegrube bevindt zich een groot restaurant (en goede sanitaire voorzieningen) met een groot terras vol in de zon en met een prachtig uitzicht over Innsbruck. Daarnaast staan er heerlijke ligstoelen waarin je even lekker kan wegdromen. Om het helemaal ideaal te maken bevindt zich daarachter een speeltuintje voor de kinderen. Alles afgesloten met een hek zodat de kinderen niet zomaar de bergen in kunnen lopen (en de schapen niet bij het restaurant komen). Op het terras hebben we geluncht en omdat het weer zo mooi was zijn we daarna doorgeschoven naar de ligstoelen en hebben de kinderen heerlijk gespeeld.

Nordkettebahn met kinderen

Voordat we er erg in hadden was het al 15 uur. Het werd steeds drukker met bezoekers toen wij terug gingen naar de auto. We besloten een andere dag terug te komen om de dierentuin te bezoeken.

Mocht je beide dingen wel op één dag willen doen, zorg dan dat je extra vroeg de gondel omhoog neemt (’s middags wordt het op de berg steeds drukker) en misschien alleen de panoramaroute loopt. Dan kan je in de middag nog naar de dierentuin. Maar ons advies zou zijn gewoon in tweeën knippen. Het is een heerlijke plek om het rustig aan te doen met kinderen.

Praktische informatie Nordkettebahn

In de zomer zijn er naast de standaard openingstijden speciale tochten omhoog op bijvoorbeeld vrijdagavonden. Zodat je een mooi avond/nacht uitzicht over Innsbruck hebt. Meer informatie over de openingstijden is te vinden op de website van Nordkettebahn.

Prijs retour Hungerburg – Hafelekar: Volwassenen 25,90 euro, kinderen vanaf 6 jaar 14,90 euro en kinderen tot 6 jaar gratis.

Ben jij al een met de Nordkettebahn omhoog geweest?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over een vakantie in de bergen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Tirol. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelEr op uit met kinderen in de natuur: 8 tips
Volgend artikelDino dagen bij Burgers Zoo: ontdek de dino’s in het donker
Fieke is sinds 2014 blogger bij KidsErOpUit, getrouwd met Bob en moeder van dochters R. (2007) en J. (2009) en zoon T. (2012). Ze gaat er graag op uit in de natuur maar is ook te porren voor een stedentrip of een bezoek aan een attractiepark. Ze gaat dus op zoek naar bestemmingen die diversiteit bieden. In de zomer vanaf kleinere campings met de vouwwagen en de rest van het jaar vanuit huuraccommodaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.