Alpbachtal met kinderen: hét dal in Tirol voor gezinnen

4
335
Alpbachtal-met-kinderen Alpbachtal met kinderen: HET dal voor families met kinderen in Tirol.
Alpbachtal met kinderen: HET dal voor families met kinderen in Tirol.

Alpbachtal met kinderen bezoeken? Alpbachtal is hét dal in Tirol voor gezinnen. Blogger Lineke gaat een week op onderzoek. Wat maakt het dal zo geschikt voor gezinnen? Je leest het hier.

Alpbachtal met kinderen: hét dal voor families in Tirol.

Op iets meer dan 900 kilometer afstand van Utrecht vind je het Alpbachtal. Het is een klein zijdal van het Inntal in de deelstaat Tirol. Het dal is enorm geschikt voor families met kinderen. Er zijn diverse wandelingen te maken in het Alpbachtal met kinderen. Leuke uitstapjes en vooral prachtige natuurspeeltuinen zijn er te vinden.

Alpbachtal-met-kinderen Alpbach, het mooiste bloemendorp van Oostenrijk
Alpbach, het mooiste bloemendorp van Oostenrijk

Ligging Alpbachtal

Juppi, de mascotte van het Alpbachtal

Wij verblijven een weekje in het Alpbachtal. In mijn informatieboekje zie ik verschillende activiteiten en wandelingen die we kunnen doen. Maar hoe krijg ik de jongens aan het wandelen? Dan valt mijn oog op de schatkaart van Juppi.

Juppi is het ezeltje van Alpbachtal en heeft zijn eigen schatkaart voor kinderen. Op deze schatkaart staan 15 uitstapjes, wandelingen en speelplekken die leuk zijn om in het Alpbachtal met kinderen te doen. Bij iedere plek kun je een stempel krijgen op je schatkaart. En als je tenminste 4 stempels hebt verzameld, mag je bij het toerismebureau een klein presentje ophalen. Dat is het! Zo krijg ik de jongens vast aan het wandelen. Ze zijn dol op beloningen.

Via de hoteleigenaar krijgen we onze Alpbachtal Seenland Card. Daarmee kunnen we veel dingen kosteloos doen. Zoals gebruik maken van de kabelbanen (en dat vinden kinderen ontzettend leuk), regiobussen, entree voor zwembaden en musea. Een kaart die erg goed van pas komt voor een gezin met een bescheiden budget.

Deze kaart krijg je van de verhuurder van je accommodatie indien deze is aangesloten bij de Alpbachtal Seenlan Card.

Klimmen, klauteren en spelen in Lauserland

Als eerste activiteit in Alpbachtal kiezen de jongens een bezoek aan Lauserland. Geen idee wat ons te wachten staat. Maar het wachten voor de kabelbaan naar de Wiedersbergerhorn is al spannend en leuk. Zwevend naar boven turen de jongens naar de grond of ze bergmarmotten zien. Op 1850 meter stappen we uit.

Wauw, 40 verschillende plekken om te spelen hier boven op de berg Alpbachtal-met-kinderen
Wauw, 40 verschillende plekken om te spelen hier boven op de berg

Het uitzicht is adembenemend. De speelgelegenheid is overweldigend. De kinderen kunnen zich vermaken op 40 verschillende speelplekken. Alles in de buitenlucht en in de natuur. Via een reuzen knikkerbaan lopen we het klauterwoud in. De kinderen willen het parcours lopen. Over touwbruggen en smalle balken tussen de bomen door. Ik probeer vooral naar mijn kinderen te kijken en niet naar de helling waarop het staat. Maar het is volkomen veilig en vooral leuk voor de jongens.

Alpbachtal-met-kinderen
Die kant gaan we op mam.

Na het parcours gaan we lunchen aan één van de picknicktafels. De jongens eten razendsnel. Ineens begrijp ik waarom, ze willen verder spelen bij het ‘dennenappelwerp-spel’ drie bomen verderop.

Aan het einde van de middag krijgen we de kinderen met moeite mee terug. “Het is hier zo leuk mam”. Met bezwete hoofden zitten ze saampjes op de bank in de kabelbaan en zweven we naar beneden. Dit is gaaf!

Alpbachtal-met-kinderen
Moe maar voldaan zweven we weer naar beneden.
 • Buggy-proof: nee
 • Geschikt voor slecht weer: nee
 • Bezoekduur: circa 6 uur
 • Prijs: Gratis met de Alpbachtal Seenland Card

Tip:  Neem eten en drinken mee, er zijn voldoende leuke picknickplekken. Neem voor jezelf een boek mee, dan kun je lekker lezen terwijl de kinderen spelen. Handdoeken en zwemkleding zijn handig.

Sinds oktober 2017 is de Lauser Sauser geopend. Een Alpine coaster. Deze rodelbaan is het hele jaar geopend. Prijs vanaf 5 euro (prijspeil 2017).

Zonsopkomst op de Wiedersbergerhorn

Opnieuw stappen we in de kabelbaan naar de Wiedersbergerhorn. Maar dit keer is het 4.45 uur in de ochtend. We gaan naar boven om de zon op te zien komen. Vanaf het bergstation van de kabelbaan kun je in 45 minuten naar de top van de Wiedersbergerhorn wandelen.

Alpbachtal-met-kinderen
De lucht begint al een beetje te kleuren.

Wij besluiten te lopen tot waar de kinderen het volhouden. Ook vanaf daar hebben we prima zicht op de opkomende zon. De wind waait stevig en de touwtjes van de capuchons trekken we nog wat strakker aan. Maar dan begint het schouwspel. Van aardedonker, naar rode gloed, naar die prachtige gele zon die langzaam boven de bergen uitkomt. We zijn allemaal onder de indruk.

Alpbachtal-met-kinderen
Wij zitten klaar voor de voorstelling.

Als de zon op is, beginnen we aan onze afdaling naar het bergstation en zweven we langzaam door de stilte naar beneden. Tijd voor koffie en rustig wakker worden.

Alpbachtal-met-kinderen
En daar is de zon. Wat is dat mooi zeg.
 • Buggy-proof: nee
 • Geschikt voor slecht weer: nee
 • Bezoekduur: 3,5 uur
 • Prijs: 10 euro per persoon bij het toerismeburo

Tip: Het restaurant bij het bergstation gaat speciaal vroeg open en serveert een lekker ontbijt (is niet bij de prijs inbegrepen).

Trek wandelschoenen aan en als je een hoofdlamp hebt, neem die dan mee.

Wandelen in Juppi Zauberwald

Vandaag een wandeling met picknick op het programma. We gaan weer met een kabelbaan omhoog. Dit keer de Reitherkogelbahn. Boven bij het bergstation begint de Juppi wandeling door het Zauberwald. Het is een wandeling vol met raadsels en speelplekken voor de kinderen.

Alpbachtal-met-kinderen
Wandelen in Juppi Zauberwald.

Wil je meer lezen over deze kinderwandeling? Lees dan het uitgebreide blog over Juppi Zauberwald.

 • Buggy-proof: ja
 • Geschikt voor slecht weer: nee
 • Bezoekduur: circa 1,5 uur & 3 kilometer wandelen
 • Prijs: Gratis met de Alpbachtal Seenland Card

Tip: Als je het er voor over hebt is een picknick meenemen vanuit het Toerismeburo het geld waard.

De natuur beleven in de Kundler Klamm

“Wandelen tussen de bergen langs een rivier? Da’s echt super saai mam.”

Volledig ongemotiveerd stappen we met de kinderen richting de ingang van de Kundler Klamm. Ik kan ook niet goed uitleggen wat het leuke is van een kloofwandeling. Dus met een zak snoepjes en misschien een klein souvenirtje haal ik de jongens over om lekker mee te stappen.

Alpbachtal-met-kinderen
Aan het begin van de kloof zie je een echte drakenstaart.

Bij de entree zien ze ineens een paar stenen met een drakenstaart. Ik vertel het sprookje van deze kloof. “Eens woonde in het meer van Wildschönau een draak. Zijn rust werd verstoord door de boeren en ze raakten in gevecht. Vlak voor de draak de strijd verloor en stierf werd hij boos. Zo boos dat hij met zijn staart een harde klap op de rotsen gaf. De rots brak in tweeën en zo ontstond de kloof”. Nu is de interesse gewekt. De kinderen rennen de kloof in!

Alpbachtal-met-kinderen
Klaar voor ons avontuur in de kloof met de draak.
Alpbachtal-met-kinderen
Spannend wandelen langs de wild kolkende rivier.

Na ongeveer een uur lopen komen we bij een houten huis/stationnetje. Volgens het sprookje de plek waar de draak heeft gewoond. We wachten daar op de Bummelzug. Een kleine trein die ons naar het plaatsje Wildschönau brengt. De treinrit is een leuke afwisseling met de wandeltocht.

Alpbachtal-met-kinderen
Met het boemeltreintje naar Wildschönau.

Na een hapje en een drankje in Wildschönau nemen we de Bummelzug weer terug naar het drakenstation. Nog een uur terug lopen en dan mogen de jongens in de rivierbedding aan de slag met stenen bouwen. Al met al een fijne middag.

 • Buggy-proof: ja
 • Geschikt voor slecht weer: nee
 • Bezoekduur: circa 2,5 uur & 6,5 kilometer wandelen
 • Prijs: Gratis. Bummelzug kost retour voor familie (2 volwassenen en 2 kinderen) 17 euro. Met de Alpbachtal Seenland Card krijg je korting.

Tip: Neem voldoende drinken mee in je rugzak. En snoepjes natuurlijk 😉

Bij de ingang van de kloof staat het Haus der Steine. Hier kun je tegen betaling je gevonden bijzondere stenen laten slijpen in een mooie ronde vorm.

Ouderwets glasblazen in Rattenberg

Op een regenachtige dag besluiten we dat het prima weer is voor een binnen activiteit. We rijden naar de plaats Rattenberg. Met zo’n 400 inwoners is Rattenberg de kleinste stad van Oostenrijk. Rattenberg staat bekend om de vele glasbedrijven. Hier is glasblazen een dagelijks uitgevoerde ambacht.

Alpbachtal-met-kinderen
Rattenberg in Oostenrijk is bekend om het glasblazen.

Bij familie bedrijf Kisslinger kun je elke dag terecht om het glasblazen van dichtbij te bekijken. De familie Kisslinger is al sinds 1640 actief in het glasblazen. Al het werk dat ze gemaakt hebben en maken is te bewonderen in een tentoonstelling in het pand.

Alpbachtal-met-kinderen
Kijken naar het glasblazen bij Kisslinger.

Extra leuk voor de kinderen is dat ze op maandag en vrijdag zelf hun eigen glazen kogel mogen blazen. We maken een afspraak en vol trots zie ik hoe mijn kinderen dit mooie ambacht uitoefenen. Een bezoekje aan Kisslinger is het waard!

 • Buggy-proof: ja
 • Geschikt voor slecht weer: ja
 • Bezoekduur: circa 2 uur
 • Prijs: Gratis

Tip: Op maandag en vrijdag kan je kind tegen betaling zijn eigen glaskogel blazen. Een hele bijzondere unieke ervaring. 

Openluchtmuseum Tiroler Bauernhöfe

Een openluchtmuseum met typisch Tiroler boerderijen en woonhuizen. Dat gaan we zien als we naar Kramsach rijden. Het weer is niet geweldig maar toch besluiten we de 1,5 uur durende route door het museum te doen. Chronologisch lopen we van de ene boerderij naar de andere.

Alpbachtal-met-kinderen
Dus we lopen hierlangs en dan daar naar toe.
Alpbachtal-met-kinderen
Het museum is erg groot en mooi. Zowel binnen als buiten.
Alpbachtal-met-kinderen
Van de ene boerderij naar de andere.

De kinderen vinden het vooral leuk om overal in en door te kruipen. Op diverse plekken kunnen ze spelletjes doen of opdrachten uitvoeren. Bijzonder zijn de interactieve elementen die maken dat je je even in die tijd waant. Een bezoek aan een prachtig museum. Ongetwijfeld met mooi weer nog indrukwekkender.

Alpbachtal-met-kinderen
Zelfs een heel dorpje nagebouwd.
Alpbachtal-met-kinderen
Het kerkje maakt indruk op mijn kleine man.
 • Buggy-proof: nee
 • Geschikt voor slecht weer: persoonlijke afweging
 • Bezoekduur: circa 1,5 uur rondgang
 • Prijs: Gratis met de Alpbachtal Seenland Card

Wat vinden wij van het Alpbachtal met kinderen?

Na een week verblijf in het Alpbachtal met kinderen zijn we nog lang niet uitgekeken. De activiteiten die je hierboven leest zijn slechts een greep uit wat er allemaal te doen is.

Alpbachtal-met-kinderen
Wat een fijn dorp in een fijn dal.

Met de uitspraak dat ‘Alpbachtal met kinderen: hét dal voor families in Tirol’ is, zijn wij het eens. Alles is gericht op vermaak, ontwikkeling en het spelen van kinderen. En op het beleven en herinneringen maken als gezin. Een geslaagde vakantie dus.

Alpbachtal-met-kinderen Alpbachtal met kinderen: HET dal voor families met kinderen in Tirol.
Alpbachtal met kinderen: hét dal voor families met kinderen in Tirol.

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over Oostenrijk en wandelen? Klik & kijk voor meer inspiratie: