Leren boogschieten met kinderen in Tiroler Oberland (Alpiner 3D Bogenparcours in Pfunds)

Dat je in Oostenrijk leuk kunt wandelen dat weet iedereen. Maar dat je er ook hele stoere activiteiten kunt doen, dat kan blogger Lineke je vertellen. Zij neemt haar twee zonen van 7 en 9 mee naar een cursus. Leren boogschieten met kinderen in Tiroler Oberland.

Pfunds in Tiroler Oberland

Op 900 kilometer afstand van Utrecht ligt het kleine plaatsje Pfunds. Pfunds is een typisch Oostenrijkse plaats in de deelstaat Tiroler Oberland. Tegen de grens van Zwitserland, in het westen van Oostenrijk. In het centrum van Pfunds vind je het infoburo (lokale VVV) waar je je kunt aanmelden voor een cursus ‘3D Bogenschiessen in Tiroler Oberland’.

Dus zo ziet het parcours eruit.
Dus zo ziet het parcours eruit.

Leren boogschieten met kinderen in Tiroler Oberland

Dat we veel gaan wandelen deze vakantie, dat weten de jongens. “Maar wat gaan we nog meer doen mama?” vraagt mijn jongste zoon. We gaan boogschieten! Net als de indianen, met een pijl en boog. De jongens zijn direct enthousiast en vinden het cool. Ik vraag me ondertussen af of mijn jongste zoon met zijn 7 jaar toe is aan het echte werk in plaats van pijlen met een zuignap. De cursus is voor families met kinderen vanaf 8 jaar. Vanaf 12 jaar mogen kinderen ook alleen deelnemen aan de cursus.

 

Op weg naar het parcours. Als we deze weg volgen komen we er vast.
Op weg naar het parcours. Als we deze weg volgen komen we er vast.

Het 3D bogenparcours

Het is even zoeken waar we precies moeten zijn want het parcours ligt ergens in het bos. We parkeren de auto en volgen de bordjes ‘3D bogenparcours’.  Aangekomen bij een klein houten hutje zien we de bogen al hangen. We hebben het gevonden. We worden van harte welkom geheten door Othmar. Onze ‘hoofdindiaan’ die ons gaat leren boogschieten.

Othmar vraagt iedereen een armbeschermer uit het mandje te pakken en om te doen. Om de arm waarmee je de boog vast houdt. Het voelt raar en de kinderen begrijpen niet waarom dat moet. Maar de onrust is van korte duur want dan krijgt ieder een eigen koker met 3 pijlen. Nu wordt het echt. Tenslotte krijgt iedereen een eigen boog. Er wordt gepast, gemeten en gematcht. De uitrusting is compleet en nu kunnen we beginnen.

We zijn er klaar voor, op naar het parcours.
We zijn er klaar voor, op naar het parcours.

Veiligheidsinstructies bij het boogschieten

We lopen naar het oefenveld op het parcours. Er hangen diverse doelen maar er staan ook dierenbeelden die als doel dienen. De jongens hebben er zo’n zin in. “Ik ga een hert schieten”, zegt Boris. Maar voor het zover is begint Othmar eerst een uitleg over hoe te schieten. Vooral de regels rondom veiligheid. Hoewel veiligheid uiteraard het allerbelangrijkst is, verliezen de kinderen al snel de aandacht. De uitleg duurt best lang en is ook nog in het Duits. En hoewel ik mijn best doe de vertaling zo leuk mogelijk te maken is Bram er als eerste klaar mee. Net als hij op wil geven en op het bankje wil gaan zitten mogen we beginnen.

Op het oefenveld zijn genoeg doelen die we kunnen raken.
Op het oefenveld zijn genoeg doelen die we kunnen raken.
Richten...spannen en...TZAK...
Richten…spannen en…TZAK…

Boogschieten met een echte pijl en boog

Iedereen gaat los. We schieten, halen pijlen terug en hebben pret. Ondertussen helpt Othmar ons bij de juiste houding en het richten.

En nog meer oefenen...
En nog meer oefenen…

Wanneer we voldoende geoefend hebben en Boris zijn hert beschoten heeft, gaan we het parcours op. Door de bossen, tussen de bomen schieten op lynxen, vossen en steenbokken (allemaal 3D beelden). De jongens vinden het ontzettend leuk en doen het helemaal niet onaardig.

Nu ga ik een lynx schieten.
Nu ga ik een lynx schieten.

Dan lopen we nog een kwartier naar de afsluiting van de cursus. De jongens worden moe en klagen over de hitte. Maar dan is er een hutje waar het heerlijk koel is en waar een automaat staat met gekoeld drinken. Na een pauze is het dan eindelijk tijd om te laten zien wat we geleerd hebben. Als volleerde boogschieters vuren de jongens hun pijlen af op twee steenbokken. Meerdere pijlen zijn raak en wij zijn apetrots.

Leren boogschieten met kinderen in Tiroler Oberland
Nu mogen we laten zien wat we geleerd hebben.

Leren boogschieten met kinderen is geslaagd

Als iedereen weer zijn pijlen verzameld heeft beginnen we aan de wandeling terug naar de schiethut. Daar leveren we ons materiaal in en nemen afscheid van Othmar. De jongens krijgen ieder nog een sticker en een mini pijl mee. Othmar krijgt van ons de enige echte KidsErOpUit-sticker want boogschieten met kinderen in Tiroler Oberland is helemaal goedgekeurd door en voor kids.

Als professionele boogschutters kunnen wij nu de bossen in.
Als professionele boogschutters kunnen wij nu de bossen in.

Praktische informatie boogschieten met kinderen in Tiroler Oberland

Aanmelden voor de cursus kan een dag van te voren bij het infoburo in Pfunds. De kosten zijn 20 euro voor volwassenen en 15 euro voor kinderen (8-15 jaar). Met een Summercard Tiroler Oberland is het 15 euro volwassene en 12 euro voor kinderen (prijspeil 2017).

De cursus duurt 3 uur. En wordt gegeven van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 13 uur of van 14 tot 17 uur. Mijn tip is om de ochtend cursus te volgen. Mijn kinderen zijn in de middag gewoon minder geconcentreerd en sneller moe.

Neem los geld mee of wat te drinken. Wij hadden niets bij ons en ook geen kleingeld. Dan is de automaat met gekoelde drankjes best een beproeving voor dorstige kinderen (en hun ouders).

Neem anti insecten spul mee of smeer je van te voren goed in. Het stikt van de muggen en steekvliegen bij het parcours. Binnen 3 minuten heb ik door waarom het professionele koppel voor ons zich zo in staat te sprayen. En ook iets tegen jeuk als je toch geprikt wordt is handig.

Als je op de navigatie invult Kajetansbrücke kom je het dichtst in de buurt. Over de brug rijden en direct rechtsaf bordje ‘Fischeralm’ volgen. Dan zie je ook bordjes met ‘Bogenschiessen’ en dan vind je vanzelf een parkeerplaatsje voor de auto.

In de auto vraag ik de jongens hoe ze het vonden. “Super gaaf” is het antwoord. “En we zijn best goed hierin hè mam, zelfs jij” besluit mijn jongste zoon deze stoere familie activiteit.

Zou jij het boogschieten met kinderen in Tiroler Oberland doen tijdens je vakantie?

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over Oostenrijk en wandelen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Tiroler Oberland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze mening en ervaringen.

2 REACTIES

 1. Ik wil graag weten wat je voor de summercard betaald en in welke accommodatie jullie verbleven. Weet je of er ook campings zijn?

  Groetjes Jessica

  • Hallo Jessica,
   Goed dat je er naar vraagt. In het blog van vandaag vertel ik meer over de Summercard. De accommodatie waar wij verbleven komt deze maand online. Dus hou de website goed in de gaten. Ik weet dat er ook campings zijn in Pfunds. Maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Dat zou je moeten uitpluizen op internet. Het is in ieder geval een supertof gebied voor gezinnen met kinderen.
   Groetjes Lineke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.