Wandelen met kinderen in Juppi Zauberwald in Alpbachtal (Tirol)

0
246
Al wandelend onderweg naar een picknickplek
Al wandelend onderweg naar een picknickplek
Dat je in Oostenrijk leuk kunt wandelen dat weet iedereen. Maar wat als je kinderen niet zo van het wandelen zijn en je toch naar Oostenrijk op vakantie gaat? Blogger Lineke kreeg het voor elkaar om haar ‘ik hou niet van wandelen, ik speel liever op mijn tablet’ zonen in twee weken tijd 100 kilometer te laten lopen. Wandelen met kinderen in Juppi Zauberwald, een goed begin.

Alpbachtal in Tirol

Op iets meer dan 900 kilometer afstand van Utrecht vind je het Alpbachtal. Het is een klein zijdal van het Inntal in de deelstaat Tirol. Het dal is enorm geschikt voor families met kinderen. Er zijn diverse wandelingen te maken die goed te doen zijn voor kinderen. Leuke uitstapjes en vooral prachtige natuur speeltuinen zijn er te vinden.

Juppi en zijn schatkaart helpen kinderen om te wandelen

Wij verblijven een weekje in het Alpbachtal. In mijn informatieboekje zie ik verschillende activiteiten en wandelingen die we kunnen doen. Maar hoe krijg ik de jongens aan het wandelen? Dan valt mijn oog op de schatkaart van Juppi. Juppi is het ezeltje van Alpbachtal en heeft zijn eigen schatkaart voor kinderen. Op deze schatkaart staan 15 uitstapjes, wandelingen en speelplekken in het Alpbachtal die leuk zijn voor kinderen. Bij iedere plek kan je een stempel krijgen op je schatkaart. En als je tenminste 4 stempels verzameld hebt mag je bij het toerismeburo een klein presentje ophalen. Dat is het. Ze zijn dol op beloningen.

Wandelen met kinderen in Juppi Zauberwald

Ik kijk op de kaart en besluit dat we naar het Juppi Zauberwald (toverbos) gaan. Het is een rondwandeling van 2 kilometer met onderweg 15 raadsels om in te vullen op de schatkaart. We nemen de kabelbaan naar de Reitherkogel. Boven op de berg is het een kwestie van de bordjes ‘Juppi Zauberwald’ volgen. Al snel staan we bij het eerste raadsel. De jongens staan klaar met hun schatkaarten en een pen. Maar ja, de vragen staan natuurlijk in het Duits. We spreken af dat de jongens de vraag hardop lezen (echt ‘nederduits’) en dat ik de vragen vertaal. De eerste letter van de puzzel is binnen.

Gewoon de borden volgen dan kom je er vanzelf
Gewoon de borden volgen dan kom je er vanzelf

Al snel duiken we het bos in en ontdekken we dat het niet alleen maar raadsels zijn in Juppi Zauberwald. Bij een raadsel zijn ook leuke natuurlijke speeltuinen te vinden, spellen te spelen of ontdekkingen te doen. Dit maakt het voor de jongens haalbaar en houdt de sfeer goed.

wandelen met kinderen in Juppi Zauberwald
Kijk die boom, dat moet wel de ingang van het toverbos zijn
Spannend, wat zit er achter deze deur?
Spannend, wat zit er achter deze deur?

Picknicken met Juppi

Om het feest compleet te maken hebben we van het toerismeburo 2 picknickmanden meegekregen. En daarbij de mededeling dat het bij raadsel 8 mooi picknicken is. Het is even zoeken naar raadsel 8 maar dan heb je ook wat. In de alpenwei naast een grote speelplaats zoeken we een mooi plekje waar we kunnen picknicken. We leggen het kleed neer en pakken de manden uit. Wat zitten er veel lekkere dingen in. Van broodjes tot druiven. Van chocolade tot gedroogde worst. Met in de ene mand de Juppi Zauberwald kinder picknick en de andere de Gratlspitz picknick, is er voor iedereen wat lekkers.

Al wandelend onderweg naar een picknickplek
Al wandelend onderweg naar een picknickplek

Kauwend op een stukje alpenkaas ligt B. op het kleed naar de lucht te staren. “Dit is echt vakantie mam”, zegt hij tevreden. Hij heeft gelijk. Dit is vakantie.

Nog heel even spelen na het eten en dan weer verder
Nog heel even spelen na het eten en dan weer verder

De beloningsstempel

Na de picknick pakken we alles weer in en maken de tocht door Juppi Zauberwald af. Bij de kabelbaan ploffen we op een bankje. Tijd voor een ijsje en het oplossen van de puzzel. Voor we de kabelbaan naar het dal nemen halen we eerst nog een Juppi stempel op de schatkaart. Tevreden over de super leuke wandeling zweven we de berg weer af. Juppi Zauberwald is voor ons 100% geslaagd.

En weer een raadsel om op te lossen
En weer een raadsel om op te lossen
We spelen nog een spel terwijl mama geniet van het uitzicht
We spelen nog een spel terwijl mama geniet van het uitzicht
Dit moet wel het snoephuisje van Hans en Grietje zijn
Dit moet wel het snoephuisje van Hans en Grietje zijn

Praktische informatie

Al vanaf de eerste overnachting in het Alpbachtal krijgt iedere gast een gratis ‘Alpbachtal Seenland Card’. Hiermee kan je onder andere gratis gebruik maken van de kabelbanen, regiobus, gratis entree bij de grote musea, bergmeren. Je krijgt je kaart van je gastheer/vrouw van het hotel.

Bij het toerismeburo kan je de Juppi schatkaarten halen. Hier kan je ook je volle stempelkaart inwisselen. Meer informatie over Juppi  Zauberwald is hier te vinden.

De Juppi picknick kan je bestellen bij het toerismeburo. Dit kan persoonlijk, telefonisch of via email. Je kunt je mand de volgende dag (maandag t/m vrijdag) ophalen bij het toerismeburo in Alpbach, Reith i. Alpbach of Kramsach. Kosten van de mand hangen af welke samenstelling je kiest. Voor het kindermandje betaal je 7 euro per kind. Voor de volwassen Gratlspitz mand die wij hadden betaal je 18 euro per persoon. (prijspeil 2017). Voor actuele prijzen en soorten manden kijk je op de picknicksite.

Ik heb bij het toerisme buro wel aangegeven dat ik het handiger zou vinden om een picknickrugzak mee te krijgen dan de manden. Het is best even slepen met twee volle manden. Maar met dat idee zijn ze gelukkig al bezig.

Terug in de auto verwonder ik me over mijn kinderen. Ze hebben toch zomaar een wandeling van 2 uur gelopen. Wandelen met kinderen in Juppi Zauberwald, een goed begin van de wandelcarrière!

Krijg jij jouw kinderen makkelijk aan het wandelen?

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over Oostenrijk en wandelen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Alpbachtal Seenland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.