Kristallwelten Swarovski in Tirol, een surrealistische wereld

2
240
Kristallwelten Swarovski is een wonderlijke wereld waarin alles van kristal is. Kristallen bomen, kristallen wolken, kristallen gebouwen… overal glimmen de steentjes van Swarovski. Blogger Iris S. bezoekt dit surrealistische park met haar gezin tijdens de zomervakantie in het Oostenrijkse Tirol.

Duik in de surrealistische wereld van Kristallwelten Swarovski

Na een heleboel bergwandelingen hebben we op deze vakantiedag zin in iets anders. Voor vandaag is de weersverwachting slecht: het weer krijgt het cijfer 3 op weeronline. We hebben thuis van te voren gezocht naar uitjes die ook met minder weer geschikt zijn. Kristallwelten is één van de aanraders die we steeds tegenkomen.

Kristallwelten Swarovski is een ruim park met een groot binnengedeelte op het terrein van de fabrieken van Swarovski. Alles is gemaakt en opgezet met de kristallen van Swarovski. We rijden via een prachtige route door de bergen naar Innsbruck. Buiten de stad, tussen de mooie bergtoppen verrijzen de fabrieken van Swarovski.

Het park Kristallwelten Swarovski ligt bij de fabrieken en kantoren van Swarovki
Het park Kristallwelten Swarovski ligt bij de fabrieken en kantoren van Swarovki

Een eigen kristal verdienen met speurwerk

Bij de ingang van Kristallwelten Swarovski krijgen de kids een speurtocht mee. Als ze alle vragen goed hebben, vormt de oplossing een woord en daarmee kunnen ze een eigen kristal verdienen. Dat vinden de kinderen natuurlijk leuk. Ze gaan direct op zoek naar de voorwerpen op de foto’s. We zien glitterende paarden, kristallen bomen en hele gebouwen van Swarovski kristallen. Dat belooft wat.

Glitterwolken en glimbomen

Het is nog mooi weer, dus we lopen eerst door het buitengedeelte met prachtige glitterwolken van kristalletjes die reflecteren in de zon. “Wow, dit glimt zo erg, dat je eigenlijk een zonnebril op moet!”, zegt T. (7) als hij met zijn ogen dichtgeknepen naar alle blingbling kijkt. Indrukwekkend is het wel. “Net alsof je allemaal sterren ziet.” We genieten even van het zonnetje in een van de familieloungestoelen die verspreid staan over het gras en kijken naar de mensen die rondwandelen en de spelende kinderen. Aan de rand van het park zien we een schaapherder langslopen met zijn kudde. Om ons heen pieken de bergtoppen boven alle glitters uit. Mooi!

Wat ligt het park mooi tussen de bergen!
Wat ligt het park mooi tussen de bergen!
Alles om ons heen glittert, blinkt en twinkelt
Alles om ons heen glittert, blinkt en twinkelt

Lugubere grot

We lopen net richting een groot bordspel in het gras als het in de verte wat gaat donderen. “Ah, zullen we het het bordspel doen?”, vraagt T. smekend. Hij is gek op spelletjes en zijn ogen glinsteren al bij het zien van de grote dobbelsteen. Precies op dat moment, begint het opeens hard te waaien en komen donkere wolken snel onze kant op waaien.

We besluiten later voor het spel terug te komen en gaan eerst naar de ‘grot’, die hier de ‘giant’ genoemd wordt. Het ziet er indrukwekkend uit: een enorm gezicht in een heuvel waarvan de ogen glinsteren en de mond rood water ‘spuugt’. Best een luguber beeld, eigenlijk. “Bah, het lijkt wel of er bloed uit zijn mond komt”, zegt B. (10). De jongens vinden het een beetje spannend om bij het gezicht naar binnen te gaan.

Overal kristallen bij Kristallwelt

Binnen is er veel te zien. We komen eerst in een donkere kamer met een grote wand vol knalroze kristallen. In deze kamer staan allerlei bijzondere objecten van kristal. “Kijk, hier staat het paardje van de speurtocht”, ontdekt B. al snel. Hij zit met zijn hoofd helemaal in de speurtocht en is fanatiek bezig met alle voorwerpen en vragen opsporen. Al snel gaat hij er met zijn vader vandoor om alle vragen zo snel mogelijk in te vullen. E. (12) en T. doen het rustiger aan. Zij slenteren met mij van kamer naar kamer en bekijken alles op hun gemak.

Door een donkere deur komen we in een nieuw zaaltje terecht. Het is hier helemaal donker. In de kamer staan een soort paspoppen van een mannenfiguur en een vrouw. Ze worden uit elkaar en in elkaar gehaald door stokken. Er klinkt spannende muziek en van alle kanten bewegen er kledingstukken. Het ziet er een beetje bizar uit. “Mam, kunnen we weg uit deze kamer? Ik vind het een beetje eng!”, fluistert T.

Via wat donkere gangetjes en een trap komen we in een grote bol met wanden helemaal van bewegende kristallen. Het lijkt net of we middenin een soort schudbare sneeuwbol staan. We zien ons spiegelbeeld een heleboel keer en alles beweegt. De kinderen blijven een hele tijd gefascineerd staan kijken. Een beetje duizelig komen we de bol weer uit.

Prachtige winterwereld in Kristallwelten Swarovski

Dan belanden we in een winterwereld. De kamer is helemaal donker, op wat spotjes na. In het midden staat een prachtige boom, helemaal gemaakt van kleine kristallen die op ijskristallen lijken. Om de magische sfeer van dit plotselinge winterwonderland compleet te maken, klinken er kerstliedjes.

Opeens staan we in een winterwonderland. Van kristal, uiteraard.
Opeens staan we in een winterwonderland. Van kristal, uiteraard.

Het is behoorlijk groot hier binnen. We lopen nog door een heleboel andere kamers, door Kristallwelten Swarovski ‘wunderkammers’ genoemd, wonderkamers. Van wereldberoemde gebouwen helemaal van kristal, een soort breekbare kristallen op de grond, tot nog meer bijzondere kunstinstallaties en glinsterende bossen. We kijken onze ogen uit.

Aan het einde van de route komen we bij een tentoonstelling van producten van Swarovski uit, en natuurlijk bij een grote winkel van Swarovski. Hier leveren de kinderen hun, inmiddels opgeloste, speurtochten in. Ze mogen zelf een mooi steentje van kristal uitzoeken als beloning voor het goede antwoord.

Binnen lopen we van de ene wonderkamer naar de andere.
Binnen lopen we van de ene wonderkamer naar de andere.
Hele gebouwen gemaakt van Swarovski kristallen
Hele gebouwen gemaakt van Swarovski kristallen

Dure kristallen

We kijken nog een tijdje rond in de winkel tussen al dat geglim. “Ik vind dit vogeltje wel mooi voor op mijn kamer”, zegt B. als hij me komt halen. Ik kijk met hem mee en werp een blik op het prijskaartje. 600 euro? Eh nee, laat maar! Snel gaan we weer naar buiten.  Daar is het inmiddels weer droog. We gaan op het terras zitten en eten allemaal een lekker stukje taart of een cupcake.

Buiten bij Kristallwelten Swarovski

Als we checken hoe laat het is, blijkt het al bijna etenstijd te zijn. Blijkbaar zijn we urenlang binnen bezig geweest! Wat jammer, er is buiten nog veel te doen. We zijn niet in de speeltuin geweest en ook het labyrint in de vorm van een grote hand ziet er leuk uit. “We gingen toch het bordspel doen?”, vraagt T. dan. De andere kids willen ook het liefst het spel spelen, dus de speeltuin slaan we over en we vullen de laatste twintig minuten met elkaar proberen te verslaan op het grote bord.

Praktische informatie

Kristallwelten Swarovski ligt net buiten Innsbruck bij het plaatsje Wattens in het Oostenrijkse Tirol. Van september tot juni is Kristallwelten Swarovski dagelijks open van 8.30 uur tot 19.30 uur. Binnenkomst is tot 18.30 uur. In de zomervakantie, van 1 juli tot 31 augustus, is Kristallwelten Swarovsk open tot 22 uur.

Het kost 19 euro per volwassene en 7,50 euro voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar. Kinderen tot en met 5 jaar zijn gratis. Er zijn ook familietickets te koop: voor 1 volwassene met 1 of 2 kinderen kost het 24,50 euro. Gezinnen met 2 volwassenen met 1 of 2 kinderen betalen 41,50 euro.

De rondleiding ‘Tour of the Giant: a sparkling journey of discovery for the entire family’ kost 17 euro.
Kijk voor meer informatie op de website van Kristallwelten Swarovski.

Ben jij weleens bij Kristallwelten Swarovski geweest?

Ligging

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over Oostenrijk en wandelen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

2 REACTIES

  1. Hoi Iris, vinden jullie dit een uitje geschikt voor onze dochter van 5? Daarnaast hebben we nog een zoon van 2 maar die is eigenlijk overal nog te klein voor :-).

    • Ik heb even navraag gedaan bij Iris. Het is altijd moeilijk te zeggen voor andere kinderen. De meeste meisjes houden wel van glitter en kleur, ze denkt dat ze het dus zeker mooi zal vinden. De vraag is of ze de kunst al echt waarderen en de speurtocht is sowieso te moeilijk voor die leeftijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.