Wilder Kaiser met kinderen, een actieve zomervakantie in Oostenrijk

0
524
wilder-kaiser-met-kinderen-9 Wilder Kaiser met kinderen is zo geslaagd!
Wilder Kaiser met kinderen is zo geslaagd!

Wilder Kaiser met kinderen? In de zomer een aanrader als kindvriendelijke vakantiebestemming in Oostenrijk! Dit bijzonder leuke gebied is niet alleen zeer kindvriendelijk, maar ook voor ouders heel fijn om te verblijven. Met ons blogteam hebben we de regio Wilder Kaiser meermaals bezocht en in dit artikel delen we de beste tips voor de Wilder Kaiser met kinderen. Veel leesplezier!

Zomervakantie in Wilder Kaiser met kinderen

Wilder Kaiser is een gebergte in de Noordelijke Kalkalpen in Tirol. Het gebied bestaat uit twee bijzonder ogende bergketens, de Wilder Kaiser en de Zahmen Kaiser. De regio Wilder Kaiser beslaat vier bergdorpen: Ellmau, Scheffau, Going en Söll. De grootste stad in de buurt is Kufstein en de afstand vanaf Utrecht bedraagt zo’n 900 kilometer. Prima te doen in een dag (of met een stop in Duitsland) dus!

wilder-kaiser-met-kinderen-2 Het Kaisergebergte is bijzonder om te zien, bijzonder prachtig vooral!
Het Kaisergebergte is bijzonder om te zien, bijzonder prachtig vooral!

Wat te doen in de Wilder Kaiser met kinderen

Zoals gezegd is de Oostenrijkse Wilder Kaiser een ontzettend kindvriendelijke vakantiebestemming. We hebben hieronder onze favoriete dingen om in de zomer in Wilder Kaiser met kinderen te doen uitgebreid voor je op een rijtje gezet.

Speeltuinen in Wilder Kaiser

In Wilder Kaiser vind je maar liefst zeven bijzondere speeltuinen waarvan vijf in de regio zelf: de zogenaamde berg belevingswerelden. Deze gethematiseerde werelden liggen in de bergen en zijn een paradijs voor de kinderen, zowel jong als oud. Voor de ouders zijn er berghutten waar je kunt genieten van een drankje terwijl je een oogje houdt op de kids. 

In de speeltuinen zijn diverse kinderactiviteiten waar ze op speelse wijze kennis kunnen maken met de natuur. Zo vind je er glijbanen, plekken om met water te spelen, klimparken en toverbossen. 

De belevingswerelden zijn het makkelijkst bereikbaar met de kabelbaan en grotendeels toegankelijk met de kinderwagen en de rolstoel. Via panoramapaden loop je van de ene speeltuin naar de andere.

Meer informatie over deze bijzondere speeltuinen vind je op de website van Wilder Kaiser

Wij bezoeken de vijf belevingswerelden in de regio Wilder Kaiser zelf en delen onze ervaring graag met je. We maken gebruik van de Kaiserjetbus om heen en weer te pendelen tussen de dalstations van de kabelbanen die ons naar de belevingswerelden boven op de berg brengen. 

Speeltuin Kaiserwelt Scheffau

Kaiserwelt Scheffau is een speeltuin bovenop de berg. Zeer geschikt voor jonge kinderen en kinderen tot een jaar of 10. Er is een restaurant bovenop de berg. Kinderen kunnen er naar hartelust spelen of in de burcht van de Keizer op zoek naar edelstenen.

wilder-kaiser-met-kinderen-26 In de burcht van de keizer op zoek naar edelstenen
In de burcht van de keizer op zoek naar edelstenen

Belevingswereld Astberg Pony Alm

Astberg pony alm is de enige belevingswereld die je bezoekt met een stoeltjeslift. Eenmaal boven is alles pony georiënteerd. Er is een fijn restaurant, een speeltuin, een verzorgplek voor pony’s en daarna kan je met je pony een ritje maken over de alm. Je ouders lopen met je mee gedurende de rit. Pony alm is vooral leuk voor kinderen tot een jaar of 8 die van pony’s houden.

wilder-kaiser-met-kinderen-34 Zelf verzorgd, opgezadeld en dan eindelijk samen met je ouders een ritje over de alm
Zelf verzorgd, opgezadeld en dan eindelijk samen met je ouders een ritje over de alm

Ellmi’s Zauberwelt

Ellmi’s Zauberwelt is een van de grotere belevingswerelden. Er is een grote verkeerstuin, een klimbos, een speeltuin, een blote voetenpad en nog veel meer. Deze wereld is leuk voor kinderen tot een jaar of 12. Naast spelen is er spelenderwijs ook veel te leren over de omgeving van Wilder Kaiser. Op het moment dat wij er zijn is het wel heel erg druk in Ellmi’s Zauberwelt, logisch en begrijpelijk omdat het er zo leuk is, maar wel echt druk.

wilder-kaiser-met-kinderen-8 Welkom in Ellmi's Zauberwelt
Welkom in Ellmi’s Zauberwelt
wilder-kaiser-met-kinderen-6 Ellmi's Zauberwelt is groot en er is heel veel te doen
Ellmi’s Zauberwelt is groot en er is heel veel te doen

Speeltuin Hohe Salve

Hohe Salve is een wereld waar je komt door eerst de kabelbaan naar Hexenwasser te nemen en daar over te stappen in de kabelbaan naar Hohe Salve. Hohe Salve ligt op 1829 meter hoogte en heeft daarmee natuurlijk een briljant uitzicht.

Wij vinden dit niet echt een belevingswereld voor kinderen. Ja je kunt er spelen op mooie en leuke toestellen, maar echt gethematiseerd vinden wij het niet. Desalnietemin nemen we lekker een drankje in het restaurant en genieten van het uitzicht.

wilder-kaiser-met-kinderen-17 Het uitzicht vanaf Hohe Salve is fenomenaal
Het uitzicht vanaf Hohe Salve is fenomenaal!
wilder-kaiser-met-kinderen-18 Niet heel bijzonder voor kinderen maar wel leuk om even te proberen
Niet heel bijzonder voor kinderen maar wel leuk om even te proberen

Belevingswereld Hexenwasser

En dan is er nog onze favoriet, Hexenwasser. Het avontuur begint al in de kabelbaan (voorzien van echte heksenbezem). Eenmaal boven zijn we onder de indruk van de manier waarop het heksenthema terug te vinden is in deze belevingswereld. Geweldig.

Water is een belangrijk aspect in deze wereld. Je kunt er mee, in of bij spelen. Er is een mooi restaurant bij met groot terras zodat je goed zicht hebt op je spelende kinderen. Wij vinden Hexenwasser leuk voor kinderen tot een jaar of 13.

wilder-kaiser-met-kinderen-29 Met een kabelbaan voorzien van echte bezem naar boven, naar 'Hexenwasser'.
Met een kabelbaan voorzien van echte bezem naar boven, naar ‘Hexenwasser’.
wilder-kaiser-met-kinderen-30 De bellen van de heks zijn magisch voor kinderen
De bellen van de heks zijn magisch voor kinderen
wilder-kaiser-met-kinderen-32 Heerlijk spelen in de heksenspeeltuin
Heerlijk spelen in de heksenspeeltuin
wilder-kaiser-met-kinderen-31 Even mijn bezem vliegskills testen!
Even mijn bezem vliegskills testen!

Familiewandelingen Wilder Kaiser

Met ruim 700 kilometer aan gemarkeerde paden is Wilder Kaiser een prima gebied om te voet ontdekt te worden. De regio Wilder Kaiser heeft als bestemming recent het Oostenrijkse wandelkeurmerk gekregen. Dit keurmerk geeft aan dat de regio de beste bergbelevenis van de Alpen biedt. Wandelen kan zowel hoog op de berg als in het dal. Mocht je een route willen inkorten, dan kun je vaak gebruik maken van de kabelbanen. 

Met de gastenkaart van Wilder Kaiser kun je op sommige dagen gratis mee doen met een georganiseerde familiewandeling, een aanrader ook voor gezinnen met kinderen! Vaak zijn het thematische wandelingen, zoals de Moor & moor wandeling waarbij je kinderen van alles leren over een bijzonder bergmoeras. Je gaat dan op pad met een natuurgids, die uitgebreid vertelt over de omgeving en wat er zoal te vinden is. Het nadeel van een dergelijke wandeling is wel dat het meestal in het Duits is. 

Er zijn ook talloze wandelroutes die je zelfstandig kunt doen, bijvoorbeeld de “Rocky Runde” en de “Törfchenrunde”. Deze wandelroutes laten je kinderen kennis maken met ongerepte natuur en leuke weetjes over het dieren- en plantenleven. De Rocky Runde wandelroute is 5,7 kilometer in lengte en doe je in zo’n 2,5 uur. De Törfchenrunde wandelroute is 4,8 kilometer in lengte en kost je ongeveer 1,5 uur.

wilder-kaiser-met-kinderen-16 Regio Wilde Kaiser is uitermate geschikt om te wandelen met kinderen
Regio Wilde Kaiser is uitermate geschikt om te wandelen met kinderen
wilder-kaiser-met-kinderen-5 De omgeving van Wilder Kaiser is echt prachtig
De omgeving van Wilder Kaiser is echt prachtig
wilder-kaiser-met-kinderen-10 Onderweg om dat meer eens van dichtbij te bekijken
Onderweg om dat meer eens van dichtbij te bekijken
wilder-kaiser-met-kinderen-11 Vanaf het uitzichtplateau ziet er weer heel anders uit
Vanaf het uitzichtplateau ziet de wereld er weer heel anders uit

Fietsen in Wilder Kaiser

Liever fietsen? Ook dat kan volop in de Wilder Kaiser.

De regio biedt talloze fietsmogelijkheden. Er zijn goed onderhouden, verharde fietspaden voor wie de regio per fiets wil ontdekken. Met oudere kinderen, tieners en pubers, kan je uitstekend gaan mountainbiken of downhillen. Voor stoere gezinnen is er in Hopfgarten een prachtig bikepark met een supergaaf downhill-traject van drie kilometer. 

Wil je wat rustiger aan doen? Huur dan een e-bike of een e-mountainbike, er zijn genoeg verhuurbedrijven die diverse soorten fietsen verhuren aan de bezoekers van de Wilder Kaiser. 

Zwembaden en zwemmeren in Wilder Kaiser

Op zoek naar mooie zwembaden? Die hebben ze meer dan genoeg in de Wilder Kaiser. Denk bijvoorbeeld aan het Kaiserbad in Ellmau, hier vind je gegarandeerd een flinke dosis zwemplezier voor het hele gezin. Je vindt er zowel een binnen- als buitenbad, een zwemvijver, glijbanen en een natuurbad. 

Je kunt natuurlijk ook gaan zwemmen in een van de talloze meren. Er is bijvoorbeeld een gezinsvriendelijk zwemmeer in Going met panoramisch uitzicht op het Kaisergebergte. In de ligweide is het heerlijk spelen en vertoeven. Ook is er een prachtig openluchtzwembad aan de oostelijke oever van de prachtige Hintersteiner See in Scheffau. Dit meer heeft kraakhelder water omdat het gevoed wordt door waterbronnen. Je komt soms wel tot 10 meter ver kijken onder water, heel bijzonder!

Een andere aanrader is de Ahornsee in Söll, hier is een mooie ligweide met kindergedeelte. Kortom: er is genoeg te beleven in de Wilder Kaiser voor zwemfanaten!

wilder-kaiser-met-kinderen-22 De Ahornsee is een prachtig meer om in te zwemmen