Actieve vakantie met kinderen in het kindvriendelijke Zillertal in Tirol

0
232
Uitzicht op het Zillertal

Het Zillertal is een prachtig gelegen dal in Tirol, Oostenrijk. Je komt er met één dag goed doorrijden en als je er eenmaal bent, wil je er niet snel meer weg. Het dal biedt veel mogelijkheden voor gezinnen die zowel van actieve als van relaxte activiteiten houden. Het is er in de zomer én in de winter geweldig vertoeven en dat maakt het Zillertal tot een zeer kindvriendlijke bestemming. Lees nu de tips van blogger Annemiek!

Het Zillertal in de zomer

Wij gaan in een zomer dat het dal volop aan het ontwikkelen is en er op de bergweiden verschillende nieuwe speelplaatsen worden gebouwd. In ruim twee weken tijd verkennen we het dal tot in de kleinste uithoeken. We bezoeken het stadje Kufstein en gaan naar de Krimmler watervallen. En nog hebben we lang niet alles gezien en komen we tijd te kort. In het hele dal zijn veel logeermogelijkheden beschikbaar, zoals hotels, appartementen en enkele campings. Wij zetten onze tent op in Zell am Ziller, een centraal gelegen dorp en een prima uitgangsplek. De bakker en de slager liggen op loopafstand en zorgen dagelijks voor heerlijke ontbijtjes en picknicks.

Uitzicht op het Zillertal
Uitzicht op het Zillertal

De Zillertal Activcard: een must voor iedere wandel- en zwembadliefhebber

Bij de plaatselijke VVV kopen we een Zillertal Activcard. Dit is een pasje waarmee je 3, 6, 9 of 12 aaneengesloten dagen gebruik kan maken van negen bergbanen en zes openluchtzwembaden. Per dag mag je met deze kaart één bergrit en één dalrit maken en één zwembad bezoeken. Tot slot maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer in het dal en gelden er kortingsregelingen. Meer informatie over deze kaart is hier te vinden.

De bergbanen van het Zillertal

We maken volop gebruik van de Zillertal Activcard en gaan regelmatig de berg op.

Kreuzjochbahn bij Zell am Ziller

De Kreuzjochbahn vertrekt vanuit Zell am Ziller. Vanaf het Mittelstation kun je een eenvoudig rondje wandelen op de alp. Hier kun je genieten van het uitzicht: links kijk je verder het dal in, richting Mayrhofen en rechts kijk je richting Fügen. Wandelingen staan aangegeven met houten wegwijzers. Na de wandeling kun je met dezelfde lift weer naar beneden. Onderaan de lift zijn verschillende winkels, een Arena Coaster (rodelbaan) en een mooie, ruime speeltuin. Een prima plek voor een extra uurtje plezier.

Sinds de zomer van 2016 is er een groot houten speelkasteel gebouwd op de Rosenalm bij Zell am Ziller. Dit is een station hoger dan het Mittelstation. Deze avontuurlijke plek biedt volop vertier voor jong en oud. Op de website van de Zillertal arena vind je meer actuele informatie.

Gerlossteinbahn en Ramsberglift

Om met de Gerlossteinbahn naar boven te gaan, moet je eerst een stuk omhoog via enkele haarspeldbochten. Na het parkeren steek je de weg over en ga je met de lift verder naar boven. Daar aangekomen heb je mooi zicht op de Klettersteig. Voor ons is dit nog een brug te ver, maar het is fantastisch te zien hoe mensen recht naar boven klimmen langs een touw. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Wij kiezen voor een wandeling van ongeveer anderhalf uur naar de Sonnalm. Deze wandeling is gevarieerd en gaat door het veld en over verharde wegen.

Bij de Sonnalm is een hut met terras en een klein speeltuintje. Hier nemen we de Ramsberglift weer naar beneden. Deze lift is een éénpersoons stoeltjeslift en stelt ons een beetje op de proef. Ook kinderen moeten alleen in een stoeltje en zien we pas weer in het dal. Rugzakken worden als passagier op een stoeltje gezet en komen net als ons heelhuids aan. Geen idee hoe een kinderwagen vervoerd zal worden, maar waarschijnlijk wordt deze ook aan een stoeltje vastgebonden.

Onderweg van de Gerlossteinbahn naar de Ramsberglift
Onderweg van de Gerlossteinbahn naar de Ramsberglift

Voor de terugweg naar de auto moet je wel vooraf even een plannetje maken. De Ramsberglift eindigt in Ramsau. Van hieruit is het nog een aardige wandeling naar het dalstation van de Gerlossteinbahn. Wij nemen de trein naar Zell am Ziller en lopen dan terug naar de camping. Later gaat mijn man te voet naar het dalstation om de auto op te halen. Eventueel kun je hiervoor ook een bus nemen. Zoals al eerder werd aangegeven is het openbaar vervoer gratis met de Zillertal Activcard.

Isskogelbahn bij Gerlos

In Gerlos kun je met de Isskogelbahn naar de Latchenalm. Bij het instappen krijgen kinderen iets lekkers in de vorm van een gele olifant, de mascotte van deze berg. De rit met de cabinelift ga je niet snel vergeten omdat je met een kleine zwieper naar boven wordt getakeld. Onze kinderen gieren het uit en we sommen onze ervaringen met alle verschillende bergbanen tot nu toe op. De Isskogel blijkt achteraf één van de leukste te zijn. Juist ja: vanwege die zwieper.

Boven op de Latchenalm is er van alles te doen. Er is een natuurleerpad en al spelende komen ze van alles te weten over de planten en dieren op de alm. Er is een enorme draaimolen die door de ligging het gevoel geeft dat je echt vliegt. De koeien komen vlakbij en hun bellen maken een vrolijk geluid. Er is een grote hut waar je grote en kleine honger prima gestild kan worden. Dit is een heerlijke plek om een paar uurtjes door te brengen.

Spieljochbahn bij Fügen

De Spieljoch is met zo’n 1862 meter hoogte een van de hogere bergen in het Zillertal. Je kunt halverwege al uitstappen bij het Mittelstation, maar het grote vertier vind je bij het bergstation. Hier is in de loop der jaren steeds meer aangelegd om de mensen te vermaken. Het is een uitgangspunt voor verschillende wandelingen en je kunt er klimmen, kletteren of met een dikke-bandenstep naar beneden rollen. Jammer genoeg is dat laatste niet geschikt voor jonge kinderen, maar daarom hebben ze er sinds kort een groot speelparadijs aangelegd. Hier kan naar hartenlust met water en zand gespeeld worden. Wij kiezen voor een korte pauze om van het uitzicht te genieten en lopen dan naar het Mittelstation.

Hintertuxer Gletsjer, in drie etappes naar de eeuwige sneeuw

Een bekend zomerskigebied is de piste op de Hintertuxer Gletsjer, met stip de hoogste berg in de regio (3280 meter). Vanuit het Zillertal rij je via Mayrhofen en Finkenberg richting Hintertux. Dit is een weg met veel bochten en flinke hoogteverschillen. Aan het einde van deze weg kun je niet verder, alleen maar omdraaien. Het is een erg toeristisch gebied en er zijn ook in de zomer veel mensen die komen om te skiën. Met de Zillertal Activcard kun je tot het eerste station gratis met de lift. Om bij het tweede en derde station te komen, moet je dus bijbetalen. Wij vinden het de moeite waard en wagen ons aan de enorme trip naar boven.

Om boven op de berg te komen, moet je tussendoor overstappen. Bij het eerste overstapstation is allerhande vertier: er staan skelters en er zijn winkels en restaurantjes. Als je besluit niet tot boven te gaan, is een tocht naar het eerste station zeker de moeite waard. In de zomer ligt bij het eerste station geen sneeuw.

Bij het tweede station skiën mensen tot aan het restaurant. Ondanks dat overal sneeuw ligt, zijn er ook stukken met kale grijze rotsen. Het licht weerkaatst en doet pijn aan je ogen. Een zonnebril is geen overbodige luxe… Bij het derde station sta je écht midden in de sneeuw. Overal om je heen wordt geskied. Een panoramaterras geeft uitzicht tot in de Dolomieten. Er is een mogelijkheid om een wandeling dóór de gletsjer te maken. Hiervoor dien je je warm te kleden en moet je rekening houden met entreegelden. Informeer goed naar de minimum leeftijd van de verschillende activiteiten.

K-k-k-koud maar deze jongen móet er even mee spelen
K-k-k-koud maar deze jongen móet er even mee spelen
Skiën in de zomer op de gletsjer
Skiën in de zomer op de gletsjer
Het hoogste punt van de Hintertuxer Gletsjer
Het hoogste punt van de Hintertuxer Gletsjer

Megacabines bij de Ahornbahn in Mayrhofen

Mayrhofen is een van de grootste plaatsen in het Zillertal. ‘s Morgens en ’s avonds is het druk op de toegangswegen naar dit dorp, wat kan zorgen voor redelijk wat oponthoud. Er zijn veel winkels, stubes en restaurants en dat trekt mensen aan. Midden in het dorp ligt de Ahornbahn. Deze lift beschikt over de grootste cabines van Oostenrijk en kan in één keer ruim 150 mensen naar boven brengen. Boven aangekomen kun je weer kiezen voor een van de vele wandelingen. Er is een korte rondwandeling mogelijk die je langs mooie uitzichtpunten brengt. Een prima afstand voor jongere kinderen. Sinds kort is het Ahorn Sinnespfad geopend en dit avontuurlijk pad móet je gewoon bewandeld hebben. Voor een klein bedrag kun je ook een bezoek brengen aan het Sinnesspiele Nature Experience Center, gelegen aan het bergstation van de Ahornbahn.

Vlakke wandeling langs de Speicher Durlassboden

Een vakantie in het Zillertal betekent niet dat je iedere dag met een lift de berg op moet. Zo kun je prachtig wandelen langs de Speicher Durlassboden. Deze wandeling is vlak en gaat voor het grootste deel door het bos. Op warme dag een verademing. Aan de andere kant van het meer ligt de Bärschlagalm-hütte wat een mooi doel kan zijn. Deze boerderij biedt allerhande koele drankjes en traditionele maaltijden. Er is voor kinderen de mogelijkheid om te spelen, maar de toestellen zijn redelijk oud en verroest. Omdat we te gast zijn op een boerenbedrijf, zitten er overal vliegen. Dit maakt dat wij kiezen voor een korte pauze en redelijk snel weer terug lopen over hetzelfde pad.

Wandelen langs de Speicher Durlassboden
Wandelen langs de Speicher Durlassboden

Er is nog zoveel meer te doen in het Zillertal

Behalve heerlijk wandelen in het Zillertal is er nog meer te doen met kinderen.

Kufstein

Op zo’n 60 kilometer afstand ligt het stadje Kufstein, bekend om zijn burcht. Als je het vestingstadje binnenrijdt, zie je de burcht al liggen op een heuvel, midden in de stad. Om bij de burcht te komen, moet je met een kabelbaan naar boven. Mocht je, net als ons, rond 12.00 aankomen, dan zul je het orgel horen spelen. Iedere dag wordt hier een orgelconcert gehouden ter nagedachtenis aan de overledenen van de Tweede Wereldoorlog. Boven aangekomen kun je wandelen door de oude vertrekken en langs de muren vind je tientallen kanonnen uit de tijd van Napoleon. Er is ruime gelegenheid om te picknicken en er zijn ook enkele cafeetjes om iets te drinken.

De burcht van Kufstein zie je al van ver
De burcht van Kufstein zie je al van ver

Krimmler Wasserfalle

Wanneer je vanuit het Zillertal via Gerlos naar het oosten rijdt, kom je bij de grootste waterval van Europa: de Krimmler Wasserfalle. Deze waterval valt in drie etappes 380 meter naar beneden. Wandelaars kunnen hun hart ophalen en langs deze waterval een prachtige (maar pittige) wandeling maken. Tegenover de waterval is een bezoekerscentrum annex waterspeelpark aangelegd. Binnen en buiten is van alles te doen. Het water nodigt uit tot spelen en spetteren en dat is voor veel kinderen dolle pret. Het waterspeelpark is van begin mei tot eind oktober geopend en meer informatie vind je de website van wasserwelten .

Het waterspeelpark bij de Krimmler Wasserfalle
Het waterspeelpark bij de Krimmler Wasserfalle

Zwemmen en paragliden

Onze vakantie bestaat niet alleen uit wandelen en bezoekjes brengen aan interessante plaatsen in de buurt. De Zillertal Activcard geeft de mogelijkheid om dagelijks een openluchtbad te bezoeken. Wij kiezen voor een middagje zwemmen en luieren in Zell am Ziller. Dit zwembad beschikt over verschillende baden, met glijbanen in verschillende hoogtes en breedtes. Er is een apart bad voor jonge kinderen en een grote ligweide. In het winkeltje kan koffie of een snack gekocht worden.

Op een regenachtige dag kiezen we voor het binnenbad in Fügen. Dit hebben meer mensen bedacht en dat maakt dat het erg druk is. Het zwembad beschikt over twee lange glijbanen en een golfslagbad. Het restaurant mag je niet in badkleding betreden, wat wij wel wat onhandig vinden. Je kunt ook geen gebruik maken van je Zillertal Activcard maar er gelden wel allerhande kortingsregelingen voor gezinnen. Meer informatie vind je op de website van de erlebnistherme.

Als het regent wordt je soms getroost met een prachtige regenboog
Als het regent wordt je soms getroost met een prachtige regenboog

In het Zillertal zijn volop mogelijkheden voor spectaculaire activiteiten en er zijn verschillende plaatsen waar je kunt paragliden. Zowel volwassenen als kinderen kunnen een tandemvlucht maken, bijvoorbeeld vanaf de Spieljoch in Fügen.

Zoals je ziet, hoef je je dus geen moment te vervelen in het Zillertal. Past dit veelzijdige dal ook bij jouw vakantiewensen?

Meer lezen

Overweeg je een vakantie in de bergen van Oostenrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.