Met kinderen naar Montafon in Vorarlberg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden

11
136
Samen bloemen zoeken op de berg.
Samen bloemen zoeken op de berg.
In het westen van Oostenrijk ligt de regio Montafon in Vorarlberg. Blogger Elsbeth gaat al jaren met kinderen naar Montafon, zowel in de zomer als in de winter. Er is daar zoveel meer te doen dan alleen wandelen en skiën en dat laat ze in dit blog zien. Geniet je mee?

Met kinderen naar Montafon in Oostenrijk voor een heerlijke vakantie

Als wij vertellen dat wij al jarenlang in de winter èn zomer met kinderen naar Montafon in Oostenrijk op vakantie gaan, worden wij vaak verbaasd aangekeken. Veel mensen verwachten dat een vakantie met kinderen naar Oostenrijk vooral heel saai is: je kunt er in de winter alleen maar skiën en in de zomer alleen maar berg wandelen. En inderdaad: in Montafon kun je prachtig skiën en heel veel mooie kindvriendelijke wandelingen maken. Maar er is nog zoveel meer te doen dan dat. En niet onbelangrijk: overal worden we vriendelijk ontvangen. Daarom in dit artikel onze favoriete uitjes met kinderen in Montafon, voor de winter en zomer, maar dan niet zijnde skiën en berg wandelen…

Een stralend uitzicht over de bergtoppen in Montafon.
Een stralend uitzicht over de bergtoppen in Montafon.
Ook in de winter ga je gewoon mee de piste op.
Ook in de winter ga je gewoon mee de piste op.

Waar ligt Montafon?

Montafon is een deel van Vorarlberg, een deelstaat van Oostenrijk op het drielandenpunt van het Duitse Beieren en Zwitserland. Met ongeveer 800 km rijden vanaf Utrecht is het dal goed in één dag bereikbaar, met weinig verkeersopstoppende tunnels of bergpassen. Maar het is een ècht stukje Oostenrijk met hoge Alpen, waar de Piz Buin misschien wel de bekendste van is (inderdaad: van de zonnebrand).

Onze favoriete uitjes in dit deel van Vorarlberg hebben we voor je op een rij gezet.

Rodelen, in de boomtoppen klimmen en de Flying Fox op de Bewegungsberg Golm

Hebben jullie geen hoogtevrees en houden jullie van een beetje snelheid? Breng dan een bezoek aan de Bewegungsberg Golm. In het Waldseilpark dagen 79 klimoefeningen jullie kinderen en ouders zeker uit! Er is een speciaal Bambini parcours waar kinderen vanaf 3 jaar hun eerste klimpogingen kunnen wagen. Eline heeft deze afgelopen september voor het eerst gedaan en vervolgens nog twee keer. Zo leuk vond ze het.

Als uitsmijter kunnen jullie met de Flying-Fox Golm kabelbaan een 565 meter lange vliegtocht maken over het naastgelegen stuwmeer. Houd de rest van de familie niet zo van dit klim- en vliegwerk? Zij kunnen lekker spelen in het naastgelegen speeltuintje, met de kinderwagen een wandeling maken rond het nabijgelegen stuwmeer of op het terras gaan zitten met een drankje.

Afdalen van de Bewegungsberg Golm doe je in stijl met de 2.600 meter lange alpine coaster rodelbaan. Als je dat niet ziet zitten kun je ook gewoon met de cabinelift naar beneden.

Voor het eerst van je leven klimmen is heel spannend en leuk.
Voor het eerst van je leven klimmen is heel spannend en leuk.

Je ogen uitkijken in Wildpark Feldkirch

Op een heuvel midden in het schattige stadje Feldkirch ligt Wildpark Feldkirch. Een gratis toegankelijke dierentuin, waar je meer dan 140 dieren van dichtbij kunt bekijken. Zo wonen er onder meer wolven, vossen, herten, ezels, steenbokken en een lynx. Midden in het park ligt een speeltuin waar de kinderen zich lekker kunnen uitleven. Ook zijn er picknick tafels aanwezig en is er een klein restaurant. Goed om te weten: het park is minder goed begaanbaar met een wandelwagen, een draag(rug)zak biedt uitkomst.

Ook hallo....
Ook hallo….

Skispringen kijken in Tschagguns

Ook altijd eens skispringen in het echt willen bekijken? In Tschagguns staat een echt skischansen centrum. Wij hebben tijdens een van onze vakanties in het najaar een bezoek gebracht aan een wedstrijd. Deze zijn gratis toegankelijk en erg indrukwekkend om te zien! Ook kun je tegen een vergoeding de schansen beklimmen. Deze bezichtigingen moet je van te voren aanvragen via de website.

Je krijgt spontaan hoogtevrees van schansspringen kijken.
Je krijgt spontaan hoogtevrees van schansspringen kijken.

Activpark Montafon

Een dagje slecht weer of heb je zin om eens lekker bij het zwembad te gaan liggen? In Tschagguns ligt langs de doorgaande weg het Activpark Montafon, een groot outdoor sport activiteitenpark. In de zomer kunnen de kinderen hier in een grote tent helemaal losgaan met springkussens, bootjes op het water, elektrische auto’s, trampolines, een kunstijsbaan, ballenbak en glijbanen. Voor de kleintjes is er een speciale bambino speelgedeelte. Buiten ligt een walderlebnispark, een speeltuin met speeltoestellen voor jong en oud. Tijdens de warmere dagen kun je verderop in het park verkoeling zoeken in een groot buitenzwembad met beachvolleybalplaats. De toegang is gratis, maar voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Lekker uit je dak gaan in Aktivpark Montafon.
Lekker uit je dak gaan in Aktivpark Montafon.
Schommelen met uitzicht.
Schommelen met uitzicht.
Voor de kleintjes is een apart Bambino gedeelte.
Voor de kleintjes is een apart Bambino gedeelte.

Een misselijkmakende autorit maken over de Silvretta Hochalpenstrasse

Wil je even een dagje wat rustiger aandoen? Ga dan met de auto de Silvretta Hochalpenstrasse rijden: een panoramaweg door de Alpen van 22,3 kilometer lang. De route leidt je van Partenen, via 34 haarspeldbochten naar de Bielerhöhe naar Galtür in het Paznauntal. Mooie uitzichten gegarandeerd! En als je tussendoor even een frissen neus wilt halen: langs de weg zijn meerdere wandelroutes en restaurants aanwezig.

BergePLUS kinderprogramma en Graaf Hugo Bunter Bergweld

Montafon organiseert gedurende de zomer veel activiteiten voor kinderen op en rond de bergen. Dit heet het BergePLUS programma, waar kinderen vanaf 6 jaar onder begeleiding erop uit trekken. Op het programma van dit jaar stond bijvoorbeeld lamatrekking, een dagje ponyboerderij, zwemmen, kaas maken, golfen, speldagen en klimmen. Voor de jongsten is er ook Graaf Hugos Bunte Bergwelt. In de zomer betekent dit de aanwezigheid van diverse grote speeltuinen gelegen bij de bergrestaurants.

Lekker spelen in Graaf Hugo Bunter Bergweld boven op de berg.
Lekker spelen in Graaf Hugo Bunter Bergweld boven op de berg.

Bloemrijke versierde koeien bekijken tijdens de Alpabtrieb

September is in Oostenrijk de maand van de Alpabtrieb, een traditie die al meer dan 400 jaar in ere wordt gehouden. De koeien en de schapen verhuizen tijdens dit dorpsfeest weer naar het dal. Alleen de beste en mooiste dieren worden versierd met kransen en kronen van Alpengroen, bloemen en linten. Hiermee toont men hun dankbaarheid voor dat het vee de zomer goed is doorgekomen. Eerder heb ik hier al een blog over geschreven. De Alpabtrieb gaat vaak gepaard met gezellige dorpsmarkten en –feesten. Ben je in september in Oostenrijk is dit dus zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Prachtig versierde koeien bekijken tijdens de Alpabtrieb.
Prachtig versierde koeien bekijken tijdens de Alpabtrieb.

Een dagje shoppen en een bezoek brengen aan de Milkafabriek

Soms zit het weer een dagje niet mee. Of heb je zin om lekker te gaan shoppen. Breng dan een bezoek aan het gezellige dorpje Feldkirch, dat een kleurrijke Altstadt kent. Wil je een grotere (shop)stad kun je doorrijden naar Dornbirn. Of ga naar Bludenz, waar ook geregeld doordeweeks een markt is. In Bludenz kun je bovendien een bezoek brengen aan de echte Milkafabriek. De toegang is gratis. Maar verwacht geen uitgebreid museum: het is een hele korte uitleg over het ontstaan van het merk. Voor je het weet sta je met z’n allen in de Factory Outlet. Hier kun je echt alle smaken Milka kopen die er maar bestaan. En ja, dat maakt het voor ons toch altijd wel een heel fijn en smakelijk bezoek.

Schilderachtig Feldkirch.
Schilderachtig Feldkirch.
Wandelen door Feldkirch.
Wandelen door Feldkirch.

De Europatreppe 4000 opklimmen

Op ons ‘to-do-lijstje’ staat al jaren de Europatreppe 4000: een trap van 3.609 treden in Partenen met 700 meter hoogteverschil van begin tot aan het einde. De langste in zijn soort in Europa. Aan het einde schijn je getrakteerd te worden op een prachtig wijds uitzicht over de bergtoppen heen. Helaas is de trap vanwege werkzaamheden al enige tijd gesloten. Volgens de laatste berichtgeving gaat hij in 2018 weer open. Tot die tijd is het dus trainen geblazen…

Handig om te weten over Montafon in Vorarlberg

Ja en dan heb ik het nog niet eens gehad over alle mogelijkheden voor e-mountainbiken, klimmen, golfen, speurtochten in de bergen, paardrijden, karten, etc. Ook handig: met één pas kan je in zomer en winter gebruik maken van alle liften. Behalve Montafon is daar sinds vorig jaar het Brandnertal aan toegevoegd. Maar al deze informatie kun je ook teruglezen op de website van het toeristenbureau of download de uitgebreide Montafon App waarmee je altijd alle activiteiten, openingstijden, wandelroutes, liften en kaarten bij de hand hebt. En wie weet: tot volgend jaar!

Collega-blogger Reislegende heeft een handig blog over wandelen in Montafon met kinderen.

Samen bloemen zoeken op de berg.
Samen bloemen zoeken op de berg.

Zou een vakantie met kinderen in Montafon in Vorarlberg iets voor jou zijn?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor Oostenrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.