Steiermark met kinderen, 11 tips voor de zomervakantie

0
449
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Steiermark is één van de grootste deelstaten van Oostenrijk. Vrij onbekend bij Nederlanders en dat is jammer. Er is zoveel leuks te doen in de zomervakantie. Blogger Lineke vertelt wat er in Steiermark met kinderen te beleven is.

Steiermark met kinderen, 11 tips voor de zomervakantie

Vanaf Utrecht is het zo’n 1100 kilometer rijden naar Steiermark, een groene deelstaat in het midden van Oostenrijk. Steiermark is onderverdeeld in regio’s.

In dit blog vind je in willekeurige volgorde 11 tips voor kindvriendelijke uitjes, activiteiten en bezienswaardigheden in de regio’s Zuid-Steiermark en Hochsteiermark.

Ligging Steiermark:

#1 Lipizzanergestüt in Piber

De Spaanse Rijschool in Wenen is wereldberoemd, vooral bij de wat oudere generatie. Al eerder schreef Saskia er een blog over waarin ze vertelt over de geschiedenis van de rijschool en de Lipizzaners, de paarden in de rijschool. Wij vertellen de jongens vast over de Lippizaners, zodat ze straks als we op de Lipizzaner stoeterij in Piber zijn, weten wat er zo bijzonder is aan deze paarden.

De witte paarden

Piber is een klein plaatsje in Zuid-Steiermark. Al ver voor we op de plaats van bestemming zijn zien we waar het hier in de buurt om draait. Overal treffen we afbeeldingen van de mooie steigerende paarden, de witte Lipizzaner paarden.

De witte paarden van de Spaanse Rijschool
De witte paarden van de Spaanse Rijschool

Rondleiding of audiotour

Als we het terrein van de stoeterij oprijden zien we dat uit verschillende gebouwen bestaat. We halen onze tickets bij de informatiebalie en krijgen direct een plattegrond. Ook is het mogelijk om een audiotour te doen of mee te gaan met een rondleiding. Wij gaan op eigen gelegenheid door de stoeterij.

Drie etages museum ontdekken

We starten in het museum. Op de bovenste twee etages vinden we de geschiedenis van de stoeterij en de rijschool. De jongens kijken aandachtig naar een filmpje waarin te zien is hoe een hengst een merrie dekt in de hoop op kleine veulens. Welkom op de stoeterij!

De onderste etage van het museum is speciaal voor kinderen. Daar ervaren we hoe het is om op de bok van een paardenkar te zitten en de paarden te besturen met de teugels.

Op de bok zitten en je paarden mennen valt nog niet mee
Op de bok zitten en je paarden mennen valt nog niet mee

Er zijn voelbakken met attributen om te ontdekken en bakken met de verschillende soorten voer. Er hangen drie houten paarden met manen met daarboven een bord met vlecht instructies. Dat blijkt een grote uitdaging voor mijn drie mannen. En tenslotte moet er een groot houten paard gezadeld worden. Dat valt nog niet mee, maar het lukt.

Op de hof van de stoeterij

Met het toegangsticket komen we via een draaipoort de hof van de stoeterij binnen. Er is een grote buitenbak waar de paarden kunnen lopen of trainen. Daar omheen staat de veulenstal, waar zwangere merries maar ook de pasgeboren bruin-zwarte veulens lopen. Er tegenover zijn de stallen van de hengsten die volop in training zijn.

Op het hof van de stoeterij
Op het hof van de stoeterij
Tussen de merries lopen de nu nog zwart bruine veulens. Langzaam worden ze wit.
Tussen de merries lopen de nu nog zwart bruine veulens. Langzaam worden ze wit.

Op de oude dag

Wat ik persoonlijk mooi vind is dat als een oud Lipizzaner paard klaar is in Wenen, het gewoon terug komt naar Piber om daar van zijn oude dag te genieten. Een stal met allemaal bejaarde witte paarden. Prachtig!

Genieten van je oude dag kan ook in Piber.
Genieten van je oude dag kan ook in Piber.

Entreetickets Lipizzaner Stoeterij

Voor de echte paardenliefhebber is de stoeterij een must see. Maar ook als je weinig hebt met paarden is het indrukwekkend.

De prijs voor een toegangskaartje en een rondleiding is voor volwassenen 13 euro en voor kinderen van 6 tot en met 18 jaar 8,50 euro (prijspeil 2018). Let op: kinderen jonger dan drie jaar zijn niet toegestaan! Meer informatie is te vinden op de website van de stoeterij.

Wat ik jammer vind is dat we naast de entreeprijs voor sommige dingen extra moet betalen. Het mennen met een simulator kost bijvoorbeeld 1 euro extra. Neem dus wat losse euromunten mee. Voor de kinderbelevenisweg betaal je met entreekaart 3 euro en zonder entreekaart 4,50 euro. Vraag om de kinderbelevenisweg bij de kassa want zij bieden hem niet automatisch aan.

Wat weten we nu over de witte paarden?
Wat weten we nu over de witte paarden?

De echte Lipizzaner belevenis

Breng bij voorkeur in de ochtend een bezoek aan de stoeterij. Dan is het mogelijk een training bij te wonen en vertelt een hoefsmid over zijn werk.

Wil je meer beleven? Koop dan een extra kaartje voor de ‘almbelevenis’. Je kunt dan met eigen vervoer naar de alm op 1500 meter hoogte rijden, waar je om 17 uur ontvangen wordt door een medewerker. Deze neemt de bezoekers mee naar de grote alpenweide waar zo’n vijftig jonge hengsten rondrennen.

#2 St. Barbara Kirche in Bärnbach – Hundertwasserkirche

“Een kerk bezoeken? Dat vind ik zo saai!” Dat is de reactie van mijn jongste zoon als ik vertel wat we gaan doen. Als we voor het kerkje staan zegt hij: “Ja, maar je zei toch kerk? Dit lijkt wel een sprookjeshuis.” Hij heeft gelijk.

De St. Barbara Hundertwasserkirche in Bärnbach is een naoorlogs kerkje. Pas in 1987 kreeg het zijn sprookjesachtige gezicht. Kunstenaar Friedensreich Hundertwasser gaf de kerk een volledig ander uiterlijk en maakte er daarmee een echte bezienswaardigheid van.

Deze kerk lijkt wel een sprookjeskerk
Deze kerk lijkt wel een sprookjeskerk
De hele kerk en omliggende tuin is kleurrijk en vrolijk
De hele kerk en omliggende tuin is kleurrijk en vrolijk

Het kerkje, maar ook de omliggende tuin staat bol van de symboliek en religie. Niet één religie, maar verschillende. Om de kerk staan bijvoorbeeld een tiental poorten met elk een religie teken er in gemetseld. Ook is er een vraagteken ingetegeld voor de deur van de kerk. Antwoorden op vragen vind je in de kerk, is de gedachte.

Het interieur is wel herkenbaar katholiek, maar de buitenkant doet denken aan een kerkje uit een sprookjesboek van een zeer kleurrijke schrijver. “Toch wel een bezoekje waard,” roept mijn zoon terwijl hij in de tuin achter het kerkje in een appelboom klimt.

#3 Wandelen met Lama’s bij Steirerlama

Wandelen met lama’s. Het is weer eens wat anders dan wandelen met een hond of een ezel. Bij Steirerlama is het mogelijk om zelf met een lama een wandeling te maken door de bossen en de bergen. Een bijzonder fenomeen met een bijzondere werking op kinderen.

In dit blog lees je meer over wandelen met lama’s

De paaaaden op...de laaaanen in....
De paaaaden op…de laaaanen in….

#4 Reuzenknikkerbaan en restaurant bij Ratscher Landhaus

Bij hotel/restaurant Ratscher Landhaus is een houten knikkerbaan van wel 55 meter lang. Die willen we graag zien en proberen. Voor 2 euro trekken we een houten knikker uit de automaat, deze mogen we houden. De jongens starten gelijk bij de eerste van twee banen. Via trappetjes, klepjes, bochten en molens tikt de knikker uiteindelijk tegen een groene Steiermarkse koeienbel. Terwijl de jongens zich vermaken bij de knikkerbaan relaxen wij wat in de hangmat.

Iets eten of drinken in het restaurant dat naast de baan ligt is een echte aanrader. Het lijkt erg chique maar dat valt mee. Het eten is er lekker en er is een fijn kindermenu.

De knikkerbaan ligt direct achter het Landhaus
De knikkerbaan ligt direct achter het Landhaus