Steiermark met kinderen, 11 tips voor de zomervakantie

Steiermark is één van de grootste deelstaten van Oostenrijk. Vrij onbekend bij Nederlanders en dat is jammer. Er is zoveel leuks te doen in de zomervakantie. Blogger Lineke vertelt wat er in Steiermark met kinderen te beleven is.

Steiermark met kinderen, 11 tips voor de zomervakantie

Vanaf Utrecht is het zo’n 1100 kilometer rijden naar Steiermark, een groene deelstaat in het midden van Oostenrijk. Steiermark is onderverdeeld in regio’s.

In dit blog vind je in willekeurige volgorde 11 tips voor kindvriendelijke uitjes, activiteiten en bezienswaardigheden in de regio’s Zuid-Steiermark en Hochsteiermark.

Ligging Steiermark:

#1 Lipizzanergestüt in Piber

De Spaanse Rijschool in Wenen is wereldberoemd, vooral bij de wat oudere generatie. Al eerder schreef Saskia er een blog over waarin ze vertelt over de geschiedenis van de rijschool en de Lipizzaners, de paarden in de rijschool. Wij vertellen de jongens vast over de Lippizaners, zodat ze straks als we op de Lipizzaner stoeterij in Piber zijn, weten wat er zo bijzonder is aan deze paarden.

De witte paarden

Piber is een klein plaatsje in Zuid-Steiermark. Al ver voor we op de plaats van bestemming zijn zien we waar het hier in de buurt om draait. Overal treffen we afbeeldingen van de mooie steigerende paarden, de witte Lipizzaner paarden.

De witte paarden van de Spaanse Rijschool
De witte paarden van de Spaanse Rijschool

Rondleiding of audiotour

Als we het terrein van de stoeterij oprijden zien we dat uit verschillende gebouwen bestaat. We halen onze tickets bij de informatiebalie en krijgen direct een plattegrond. Ook is het mogelijk om een audiotour te doen of mee te gaan met een rondleiding. Wij gaan op eigen gelegenheid door de stoeterij.

Drie etages museum ontdekken

We starten in het museum. Op de bovenste twee etages vinden we de geschiedenis van de stoeterij en de rijschool. De jongens kijken aandachtig naar een filmpje waarin te zien is hoe een hengst een merrie dekt in de hoop op kleine veulens. Welkom op de stoeterij!

De onderste etage van het museum is speciaal voor kinderen. Daar ervaren we hoe het is om op de bok van een paardenkar te zitten en de paarden te besturen met de teugels.

Op de bok zitten en je paarden mennen valt nog niet mee
Op de bok zitten en je paarden mennen valt nog niet mee

Er zijn voelbakken met attributen om te ontdekken en bakken met de verschillende soorten voer. Er hangen drie houten paarden met manen met daarboven een bord met vlecht instructies. Dat blijkt een grote uitdaging voor mijn drie mannen. En tenslotte moet er een groot houten paard gezadeld worden. Dat valt nog niet mee, maar het lukt.

Zuid-Steiermark met kinderen haren van paarden vlechten
Mam, dat vlechten is echt voor meisjes!
Hoe bedoel je, het zadel moet andersom?
Hoe bedoel je, het zadel moet andersom?

Op de hof van de stoeterij

Met het toegangsticket komen we via een draaipoort de hof van de stoeterij binnen. Er is een grote buitenbak waar de paarden kunnen lopen of trainen. Daar omheen staat de veulenstal, waar zwangere merries maar ook de pasgeboren bruin-zwarte veulens lopen. Er tegenover zijn de stallen van de hengsten die volop in training zijn.

Op het hof van de stoeterij
Op het hof van de stoeterij
Tussen de merries lopen de nu nog zwart bruine veulens. Langzaam worden ze wit.
Tussen de merries lopen de nu nog zwart bruine veulens. Langzaam worden ze wit.

Op de oude dag

Wat ik persoonlijk mooi vind is dat als een oud Lipizzaner paard klaar is in Wenen, het gewoon terug komt naar Piber om daar van zijn oude dag te genieten. Een stal met allemaal bejaarde witte paarden. Prachtig!

Genieten van je oude dag kan ook in Piber.
Genieten van je oude dag kan ook in Piber.

Entreetickets Lipizzaner Stoeterij

Voor de echte paardenliefhebber is de stoeterij een must see. Maar ook als je weinig hebt met paarden is het indrukwekkend.

De prijs voor een toegangskaartje en een rondleiding is voor volwassenen 13 euro en voor kinderen van 6 tot en met 18 jaar 8,50 euro (prijspeil 2018). Let op: kinderen jonger dan drie jaar zijn niet toegestaan! Meer informatie is te vinden op de website van de stoeterij.

Wat ik jammer vind is dat we naast de entreeprijs voor sommige dingen extra moet betalen. Het mennen met een simulator kost bijvoorbeeld 1 euro extra. Neem dus wat losse euromunten mee. Voor de kinderbelevenisweg betaal je met entreekaart 3 euro en zonder entreekaart 4,50 euro. Vraag om de kinderbelevenisweg bij de kassa want zij bieden hem niet automatisch aan.

Wat weten we nu over de witte paarden?
Wat weten we nu over de witte paarden?

De echte Lipizzaner belevenis

Breng bij voorkeur in de ochtend een bezoek aan de stoeterij. Dan is het mogelijk een training bij te wonen en vertelt een hoefsmid over zijn werk.

Wil je meer beleven? Koop dan een extra kaartje voor de ‘almbelevenis’. Je kunt dan met eigen vervoer naar de alm op 1500 meter hoogte rijden, waar je om 17 uur ontvangen wordt door een medewerker. Deze neemt de bezoekers mee naar de grote alpenweide waar zo’n vijftig jonge hengsten rondrennen.

#2 St. Barbara Kirche in Bärnbach – Hundertwasserkirche

“Een kerk bezoeken? Dat vind ik zo saai!” Dat is de reactie van mijn jongste zoon als ik vertel wat we gaan doen. Als we voor het kerkje staan zegt hij: “Ja, maar je zei toch kerk? Dit lijkt wel een sprookjeshuis.” Hij heeft gelijk.

De St. Barbara Hundertwasserkirche in Bärnbach is een naoorlogs kerkje. Pas in 1987 kreeg het zijn sprookjesachtige gezicht. Kunstenaar Friedensreich Hundertwasser gaf de kerk een volledig ander uiterlijk en maakte er daarmee een echte bezienswaardigheid van.

Deze kerk lijkt wel een sprookjeskerk
Deze kerk lijkt wel een sprookjeskerk
De hele kerk en omliggende tuin is kleurrijk en vrolijk
De hele kerk en omliggende tuin is kleurrijk en vrolijk

Het kerkje, maar ook de omliggende tuin staat bol van de symboliek en religie. Niet één religie, maar verschillende. Om de kerk staan bijvoorbeeld een tiental poorten met elk een religie teken er in gemetseld. Ook is er een vraagteken ingetegeld voor de deur van de kerk. Antwoorden op vragen vind je in de kerk, is de gedachte.

Het interieur is wel herkenbaar katholiek, maar de buitenkant doet denken aan een kerkje uit een sprookjesboek van een zeer kleurrijke schrijver. “Toch wel een bezoekje waard,” roept mijn zoon terwijl hij in de tuin achter het kerkje in een appelboom klimt.

Toch wel een bezoekje waard hoor die kerk
Toch wel een bezoekje waard hoor die kerk

#3 Wandelen met Lama’s bij Steirerlama

Wandelen met lama’s. Het is weer eens wat anders dan wandelen met een hond of een ezel. Bij Steirerlama is het mogelijk om zelf met een lama een wandeling te maken door de bossen en de bergen. Een bijzonder fenomeen met een bijzondere werking op kinderen.

In dit blog lees je meer over wandelen met lama’s. Ook ons filmpje geeft een goede indruk van deze bijzondere activiteit in Steiermark met kinderen:

De paaaaden op...de laaaanen in....
De paaaaden op…de laaaanen in….

#4 Reuzenknikkerbaan en restaurant bij Ratscher Landhaus

Bij hotel/restaurant Ratscher Landhaus is een houten knikkerbaan van wel 55 meter lang. Die willen we graag zien en proberen. Voor 2 euro trekken we een houten knikker uit de automaat, deze mogen we houden. De jongens starten gelijk bij de eerste van twee banen. Via trappetjes, klepjes, bochten en molens tikt de knikker uiteindelijk tegen een groene Steiermarkse koeienbel. Terwijl de jongens zich vermaken bij de knikkerbaan relaxen wij wat in de hangmat.

Iets eten of drinken in het restaurant dat naast de baan ligt is een echte aanrader. Het lijkt erg chique maar dat valt mee. Het eten is er lekker en er is een fijn kindermenu.

De knikkerbaan ligt direct achter het Landhaus
De knikkerbaan ligt direct achter het Landhaus
Kies een jongens of meiden knikker en speel er op los
Kies een jongens of meiden knikker en speel er op los
De knikkerbaan past helemaal in het wijnlandschap zuid-steiermark met kinderen
De knikkerbaan past helemaal in het wijnlandschap
Ting...zo tegen de koeienbel aan!
Ting…zo tegen de koeienbel aan!
Spelen jullie maar even, dan relaxen wij wat
Spelen jullie maar even, dan relaxen wij wat
Van deze kaart kunnen we wel wat lekkers kiezen hoor
Van deze kaart kunnen we wel wat lekkers kiezen hoor
Spelen terwijl je op je eten wacht kan hier
Spelen terwijl je op je eten wacht kan hier

#5 Motorikpark Gamlitz

In het dorpje Gamlitz ligt het grootste Motorikpark van Europa. Bij ons is zo’n park minder bekend maar wat een parel is dit. In dit park kun je allerlei sporten beoefenen, maar ook balanceren, spelen en zwemmen.

Centraal in het park ligt een meer. Op een aantal plekken is het veilig om het water in en uit te klimmen. De jongens mogen van mij niet verder dan de boeilijn, want het water is diep. Rondom het meer zijn gymtoestellen, speeltoestellen en sensorische paden (bijvoorbeeld een blotevoetenpad) aangelegd.

Er is een snacktentje waar je ijsjes, drinken en versnaperingen kunt kopen. Omkleden kan in speciale ruimtes en er zijn toiletten op het park. De toegang tot dit park is gratis, voor het parkeren moet je wel betalen. Neem sportkleding, schoenen, badkleding en handdoeken mee. Op zonnige dagen is het meebrengen van een parasol een aanrader.

Het Motorikpark in Gamlitz
Het Motorikpark in Gamlitz
Afkoelen met een duik in het meer
Afkoelen met een duik in het meer
Even voelen met de blote voeten op het sensorische pad
Even voelen met de blote voeten op het sensorische pad
Nog even balanceren voor we weer gaan
Nog even balanceren voor we weer gaan

#6 Beren kijken bij Bärenhof Berghausen

Boven op de berg tussen de wijngaarden vind je de Bärenhof van Berghausen. Een opvang voor verwaarloosde en mishandelde beren die voorheen moesten werken als toeristenbeer, straatartiest of vochten met honden. Deze beren zijn allemaal gered en verlost van hun mishandelende eigenaar. Ze mogen hier bij de Bärenhof de rest van hun berenleven slijten. Hier hebben ze ruimte om te wandelen, spelen, slapen en zwemmen.

Alle beren in de opvang hebben nu een beter leven dan ze hadden
Alle beren in de opvang hebben nu een beter leven dan ze hadden
Beren voeren is helemaal niet makkelijk. Je moet de wortels over een heel hoog hek gooien.
Beren voeren is helemaal niet makkelijk. Je moet de wortels over een heel hoog hek gooien.

De Bärenhof heeft inmiddels elf beren. Naast de beren zijn er nog bizons, pony’s, konijnen en ander dierenspul.

Wil je iets goeds doen of een uitstapje met betekenis maken? Bezoek dan zeker de Bärenhof. De organisatie is afhankelijk van entreekosten, giften, ‘peetouderschap’ van de beren en verkoop van eigen wijnen. Wij kopen bij de uitgang een fles ‘Bären’ wijn en hopen daarmee een duit in het zakje te doen.

De toegangsprijs bedraagt 4 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen (prijspeil 2018).

Naast beren zijn er ook nog andere dieren te vinden.
Naast beren zijn er ook nog andere dieren te vinden.
2 vliegen in 1 klap. En een lekker Berenwijntje en een bijdrage geleverd aan het onderhoud.
Twee vliegen in éé klap. En een lekker Berenwijntje en een bijdrage geleverd aan het onderhoud.

#7 Genussregal in Zuid-Steiermark met kinderen bezoeken

We hebben eigenlijk geen idee wat we kunnen verwachten van de Genussregal. We gaan er naar toe omdat we er kunnen proeven van streekproducten. Van de buitenkant zien we een grote hal en een stel kris kras neergezette zeecontainers. Binnen worden we welkom geheten met een glaasje wijn en sap. “We gaan een film kijken,” zegt de dame die ons ontvangt. De film duurt vijf minuten en blijkt best interessant. Ook voor de kinderen.

Na de film gaan we naar de tentoonstelling over de Steiermarkse streekproducten. Maar niet voor we allen een setje met servet en lepel gekregen hebben. Al snel ziet Boris waar de lepel voor is. We mogen proeven van de streekproducten. Van een plakje ham tot olijfolie tot chocolade. Daarna komen we in de wijnhal en de winkel. Het Genussregal is vooral interessant voor volwassenen en ‘foodies’. Het is een leuke plek om een souvenir mee te nemen voor het thuisfront.

De entreeprijs bedraagt 7 euro voor volwassenen en 3,50 euro voor kinderen (prijspeil 2018).

Van buiten zie je niet wat er binnen te beleven is
Van buiten zie je niet wat er binnen te beleven is
Chocolade tappen uit de chocolade fontein. Zullen we de rest van de dag hier blijven?
Chocolade tappen uit de chocolade fontein. Zullen we de rest van de dag hier blijven?
Toch leuk om op je 10e met een scooter door Steiermark rijden
Toch leuk om op je 10e met een scooter door Steiermark rijden

#8 Kupferschaubergwerk Radmer

“Wat moeten we daar dan doen in die kopermijn? Dat is echt doodsaai mam.” Onze rit naar Radmer, een klein plaatsje in Hoch Steiermark, begint al goed. Wij komen om een kopermijn te bezoeken, de Paradeis Stollen.

Bij de Paradeis Stollen worden we welkom geheten door onze gids Karl Heinz. Hij vertelt over het ontstaan van de kopermijn. De gids geeft mij de tijd om zijn verhaal te vertalen voor de kinderen. Dan is het tijd om iedereen een helm op te zetten, de