Abenteuer Erzberg, met de ‘Hauly’ de afgraving in Eisenerz bezoeken

Eisenerz is een oud mijnstadje, gelegen in Steiermark. Lineke verbleef er een paar dagen met haar gezin en bezoekt het interessante Abenteuer Erzberg.

Eisenerz met kinderen bezoeken

Het oude mijnstadje Eisenerz staat bekend om zijn ijzerertswinning. En dat is in het stadje goed te merken aan de verschillende bezienswaardigheden. Wij gaan er naar Abenteuer Erzberg, een combinatie van een afgraving en een mijn.

Abenteuer Erzberg

Langs de weg in Eisenerz zie ik verschillende reclameborden met daarop Abenteuer Erzberg staan. Een grote gele graafmachine prijkt op de poster. Wat zou het zijn? Het ligt op een krappe 10 minuten rijden vanaf ons resort, dus wij gaan naar Abenteuer Erzberg.

De enorme afgraving op de Erzberg is overal in Eisenerz zichtbaar. De kinderen zien het ook en vragen wat het is. Het woord ‘afgraving’ zegt ze weinig. Maar ijzer en erts kennen ze wel van de aardrijkskundeles.

Ik probeer een heldere uitleg te geven. Ik vertel dat de berg vol zit met ijzererts. Een grondstof die heel belangrijk is. Voor het plaatsje Eisenerz maar ook voor de rest van Oostenrijk. En omdat ze ons als toeristen graag willen vertellen over hoe belangrijk ijzererts is, hebben ze Abenteuer Erzberg in het leven geroepen. Daar gaan we nu naar toe.

Wij gaan naar Abenteuer Erzberg in Eisenerz
Wij gaan naar Abenteuer Erzberg in Eisenerz
Wij zijn klaar voor Abenteuer Erzberg!
Wij zijn klaar voor Abenteuer Erzberg!

Met de Hauly over de afgraving

De auto parkeren we gratis op het parkeerterrein. Stevige schoenen aan en daar gaan we.

Bij de kassa halen we de tickets en krijgen we een helm. Veiligheid voor alles! Een beetje gespannen lopen de jongens naar buiten naar de Hauly, een enorme indrukwekkende gele wagen. Een grote omgebouwde laadwagen die zo’n 40 toeristen tegelijk mee kan nemen de afgraving op. Zo kunnen we van dichtbij bekijken hoe de mensen hier aan het werk zijn.

abenteuer-erzberg-eisenerz Als we er zo naast staan is de Hauly nog groter
Als we er zo naast staan is de Hauly nog groter

De Hauly is zo hoog dat we met een trapje de wagen inklimmen. We zoeken een plekje uit, gordels vast en dan is het woord aan de gids. Bij de kassa is me nog gevraagd of we een audiotour in het Engels mee willen. Maar ik bedank en zeg dat we wel een aardig woordje Duits spreken. Dan heet de gids ons welkom en heb ik spijt van het afslaan van de Engelse audiotour.

Helaas wordt de Hauly tour niet in het Hoogduits gedaan. De man vertelt vol passie in plat dialect over wat we zien. Dit maakt het voor mij extra lastig om het verhaal te vertalen voor de jongens. Gelukkig zit er in de Hauly wel een dvd-presentatie waarop redelijk te volgen is waar we langsrijden.

We hebben zelfs een trap nodig om in de Hauly te klimmen
We hebben zelfs een trap nodig om in de Hauly te klimmen
Gelukkig kunnen we op de DVD presentatie zien waar we langs rijden
Gelukkig kunnen we op de DVD presentatie zien waar we langs rijden

Foto’s maken op het uitzichtplatform

De gids start de motor van de Hauly. We hobbelen behoorlijk over de weg naar boven. Bij het uitkijkpunt is er een pauzemoment en mogen we op het uitzichtplatform boven op de Hauly foto’s maken. Dit ziet er toch wel erg indrukwekkend uit, al die afgegraven terrassen en een ijsblauw meer dat de Erzberg-see heet.

Vanaf het uitzichtplatform kunnen we de afgraving goed zien
Vanaf het uitzichtplatform kunnen we de afgraving goed zien
abenteuer-erzberg-eisenerz Zo'n afgraving is wel erg indrukwekkend
Zo’n afgraving is wel erg indrukwekkend

Na de tour met de Hauly lunchen we in het Haulyrestaurant. Dan is het tijd om de ertsmijn in te gaan. De helm gaat weer op en met een touringcar worden we naar een treintje gebracht. De trein brengt ons vervolgens 1,5 kilometer de berg in. Dat betekent ook een temperatuur van maar 8 graden Celsius, jassen aan dus.

Van boven de grond naar onder de grond
Van boven de grond naar onder de grond

Van op de afgraving naar onder de afgraving

De rit de mijn in duurt zo’n 10 minuten. Dan stappen we uit en volgen we de gids op de ronde door de mijn. Het bezoek aan de mijn is voor kinderen interessant gemaakt door op de wandelroute interactieve punten aan te brengen. Zo kunnen we zelf iets laten ontploffen of met een boor in de muur boren.

Ook tijdens deze rondleiding loop ik tegen het taalprobleem aan. Heel af en toe kan ik wat volgen van het platte Duitse dialect en het vertalen. De kinderen krijgen het na 3 kwartier erg koud en zijn blij dat de tour klaar is. Hup, we gaan de trein in en terug naar de warme buitenwereld.

We leveren onze helm in, lopen even door de shop en dan gaan we naar huis. Abenteuer Erzberg is top!

Zullen wij samen deze machine bedienen?
Zullen wij samen deze machine bedienen?
Dat boren is nog helemaal niet makkelijk
Dat boren is nog helemaal niet makkelijk
Nog een laatste zwaai naar Heilige Barbara, de beschermheilige van de mijnwerkers
Nog een laatste zwaai naar Heilige Barbara, de beschermheilige van de mijnwerkers

Goed om te weten over Abenteuer Erzberg

Wat kost Abenteuer Erzberg? Kinderen tot 4 jaar gaan gratis naar binnen. Een familieticket voor twee volwassenen en een kind kost 76 euro. Elk extra kind dat meegaat kost 15 euro. Je gaat dan net als wij met de Hauly mee en de mijn in (prijspeil 2018). Kies je liever een ander pakket? Kijk dan even op de website van Abenteuer Erzberg.

Tip: Op donderdagen vindt er tijdens de tour een live ontploffing plaats. Kaarten wel even vooraf telefonisch of online reserveren want deze belevenissen zijn snel volgeboekt. De tours op andere dagen zijn zonder ontploffing maar ook indrukwekkend.

Zou jij je kinderen meenemen naar een afgraving?

Ligging Eisenerz

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over Oostenrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Steiermark Tourismus. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.