Der Wilde Berg in Mautern: speelparadijs met dieren boven op de berg

Der Wilde Berg in Mautern (Oostenrijk) is een mix van speeltuin en dierentuin. Blogger Lineke bezoekt met haar gezin dit prachtige dierenpark op de berg en vertelt wat er zo bijzonder aan is.

Der Wilde Berg in Mautern in Oostenrijk

Der Wilde Berg ligt in het plaatsje Mautern in Oostenrijk. Mautern ligt in de regio Hochsteiermark in de deelstaat Steiermark. Der Wilde Berg is geen gewoon dierenpark maar één met wel 270 Alpendieren, diverse speelplaatsen, een kinderboerderij en meer. Bijzonder: het dierenpark ligt op 1100 meter hoogte.

Al nieuwsgierig? Bekijk dan het filmpje:

Ligging Der Wilde Berg:

Vanaf de weg zie je niets

Mijn jongste zoon vraagt vanaf de achterbank: “Waar is dat dierenpark dan? Ik zie niks.” Hij heeft gelijk. De navigatie geeft aan dat we er bijna zijn, toch zie ik in de verste verte geen dierenpark. Maar dan ineens rijden we de parkeerplaats op van Der Wilde Berg. Gestuiter op de achterbank want de heren zien een stoeltjeslift. Zou het? Gaan we echt naar het dierenpark met een stoeltjeslift?

der-wilde-berg-mautern Der Wilde Berg in Mautern is een dierentuin boven op de berg
Der Wilde Berg in Mautern is een dierentuin boven op de berg

Naar boven met de stoeltjeslift of de parkbus?

We sluiten aan in de rij bij de kassa en halen onze tickets. Of we met de parkbus naar boven willen of met de stoeltjeslift? Natuurlijk kiezen wij voor de stoeltjeslift. Voor mensen die een stoeltjeslift niet prettig vinden of kleine kinderen bij zich hebben, is het mogelijk om met de parkbus te gaan.

Vanuit de lift zien we al diverse dieren op de grond. Leuk natuurlijk, maar voor de stuiterbal naast mij voldoende reden om al wiebelend over de sluitbeugel te hangen en te roepen dat hij pony’s ziet. Ik krijg er een raar gevoel van in mijn buik, dan is zo’n lift toch best hoog boven de grond.

Naar boven zweven over de dieren met een dierenfanaat naast je is een uitdaging
Naar boven zweven over de dieren met een dierenfanaat naast je is een uitdaging

Parkroute als bergwandeling

Opgelucht omdat we het eindstation hebben bereikt lopen we van de lift naar de kassa. Plattegrond er bij en gaan. Boris heeft bij de kassa al gezien dat op de achterkant van de plattegrond een speurtocht voor kinderen staat. Mooi, niet te lang en ingewikkeld. Langzaam beginnen we aan onze tocht door het park.

In de hoge hekken zijn kijkgaten gemaakt voor de kinderen
In de hoge hekken zijn kijkgaten gemaakt voor de kinderen

De weg is niet zomaar een pad langs dieren, nee we lopen door de verblijven heen. Tenminste bij de dieren bij wie dat kan. Zo lopen we de wereld van de steenbok binnen. Het ziet er zo natuurlijk en groot uit. Ik krijg het gevoel dat we een bergwandeling maken en onderweg wat steenbokken tegenkomen.

Over beren en mieren

We kijken bij het voederen van de beren. De verzorger vertelt veel over de vier beren die hier wonen. Ook het verblijf van de beren is groot en zeker niet herkenbaar als hok. Bram ziet een bordje met ‘Ameisenfarm’ en vraagt wat dat betekent. Niet veel later staat hij met zijn neus boven een heuse mierenboerderij te koekeloeren. Een bijzonder kijkje in het leven van de mier.

De beren zitten te wachten op hun eten, letterlijk zitten dus
De beren zitten te wachten op hun eten, letterlijk zitten dus