Der Wilde Berg in Mautern: speelparadijs met dieren boven op de berg

0
184
Whoohoo, lekker hoog dit
Whoohoo, lekker hoog dit
Der Wilde Berg in Mautern (Oostenrijk) is een mix van speeltuin en dierentuin. Blogger Lineke bezoekt met haar gezin dit prachtige dierenpark op de berg en vertelt wat er zo bijzonder aan is.

Der Wilde Berg in Mautern in Oostenrijk

Der Wilde Berg ligt in het plaatsje Mautern in Oostenrijk. Mautern ligt in de regio Hochsteiermark in de deelstaat Steiermark. Der Wilde Berg is geen gewoon dierenpark maar één met wel 270 Alpendieren, diverse speelplaatsen, een kinderboerderij en meer. Bijzonder: het dierenpark ligt op 1100 meter hoogte.

Ligging Der Wilde Berg:

Vanaf de weg zie je niets

Mijn jongste zoon vraagt vanaf de achterbank: “Waar is dat dierenpark dan? Ik zie niks.” Hij heeft gelijk. De navigatie geeft aan dat we er bijna zijn, toch zie ik in de verste verte geen dierenpark. Maar dan ineens rijden we de parkeerplaats op van Der Wilde Berg. Gestuiter op de achterbank want de heren zien een stoeltjeslift. Zou het? Gaan we echt naar het dierenpark met een stoeltjeslift?

der-wilde-berg-mautern Der Wilde Berg in Mautern is een dierentuin boven op de berg
Der Wilde Berg in Mautern is een dierentuin boven op de berg

Naar boven met de stoeltjeslift of de parkbus?

We sluiten aan in de rij bij de kassa en halen onze tickets. Of we met de parkbus naar boven willen of met de stoeltjeslift? Natuurlijk kiezen wij voor de stoeltjeslift. Voor mensen die een stoeltjeslift niet prettig vinden of kleine kinderen bij zich hebben, is het mogelijk om met de parkbus te gaan.

Vanuit de lift zien we al diverse dieren op de grond. Leuk natuurlijk, maar voor de stuiterbal naast mij voldoende reden om al wiebelend over de sluitbeugel te hangen en te roepen dat hij pony’s ziet. Ik krijg er een raar gevoel van in mijn buik, dan is zo’n lift toch best hoog boven de grond.

Naar boven zweven over de dieren met een dierenfanaat naast je is een uitdaging
Naar boven zweven over de dieren met een dierenfanaat naast je is een uitdaging

Parkroute als bergwandeling

Opgelucht omdat we het eindstation hebben bereikt lopen we van de lift naar de kassa. Plattegrond er bij en gaan. B heeft bij de kassa al gezien dat op de achterkant van de plattegrond een speurtocht voor kinderen staat. Mooi, niet te lang en ingewikkeld. Langzaam beginnen we aan onze tocht door het park.

In de hoge hekken zijn kijkgaten gemaakt voor de kinderen
In de hoge hekken zijn kijkgaten gemaakt voor de kinderen

De weg is niet zomaar een pad langs dieren, nee we lopen door de verblijven heen. Tenminste bij de dieren bij wie dat kan. Zo lopen we de wereld van de steenbok binnen. Het ziet er zo natuurlijk en groot uit. Ik krijg het gevoel dat we een bergwandeling maken en onderweg wat steenbokken tegenkomen.

Over beren en mieren

We kijken bij het voederen van de beren. De verzorger vertelt veel over de vier beren die hier wonen. Ook het verblijf van de beren is groot en zeker niet herkenbaar als hok. Bram ziet een bordje met ‘Ameisenfarm’ en vraagt wat dat betekent. Niet veel later staat hij met zijn neus boven een heuse mierenboerderij te koekeloeren. Een bijzonder kijkje in het leven van de mier.

De beren zitten te wachten op hun eten, letterlijk zitten dus
De beren zitten te wachten op hun eten, letterlijk zitten dus
Mieren kijken op de 'Ameisenfarm'
Mieren kijken op de ‘Ameisenfarm’

Het leven van een roofvogel

Van de mieren gaan we door naar wat grotere dieren. We gaan kijken bij een echte roofvogeldemonstratie. Geen roofvogelshow want dat woord is niet passend. Het is meer het vertellen van de verzorgers over de roofvogels die wonen op Der Wilde Berg. Opvallend vind ik dat sommige dieren de dichtstbijzijnde of allerhoogste dennenboom in vliegen en daar rustig blijven zitten. Ze keren pas terug als ze daar zelf zin in hebben.

De entree voor de roofvogeldemonstratie is 4 euro per persoon. Kinderen onder de 15 jaar mogen gratis naar binnen.

Wat een prachtig dier is de uil
Wat een prachtig dier is de uil

Knikkeren met een houten knikker

Dan komen we bij een knikkerbaan voor grote houten knikkers. Beide jongens krijgen hun eigen knikker. De baan is gemaakt door een medewerker van het dierenpark. Hij heeft het gemaakt van restmateriaal. De jongens beleven er veel plezier aan. De knikkerbaan begint net voor het restaurant en gaat steeds in delen verder. Tot bijna bij het middenstation.

Een knikkerbaan gemaakt van oud materiaal uit het dierenpark
Een knikkerbaan gemaakt van oud materiaal uit het dierenpark

Eten bij restaurant Steinbockalm

Inmiddels knorren onze magen en is het tijd voor de lunch. Bij het restaurant is het overheerlijk eten. Echte gerechten vanuit Steiermark maar ook de gewone schnitzel. We zoeken buiten een plekje op het terras. Want wat de maaltijd echt smaak geeft is het geweldige uitzicht.

Kinder-Stadl…wat is dat eigenlijk?

Na de maaltijd lopen we richting kinderboerderij. En ineens ben ik de jongens kwijt. Die zijn de Kinder-Stadl ingelopen. Geen idee wat het is tot B lachend en met hooi in zijn haar de schuur komt uitgelopen. Dit blijkt een klim-en klauterpaleis voor kinderen te zijn. Hoe leuk is het om van de zolder zo in een bak met zacht hooi te springen? We krijgen de heren maar moeilijk mee.

Tijd om te spelen in en bij de Kinderstadl
Tijd om te spelen in en bij de Kinder-Stadl

Spelen bij het Spielpark

Via de kinderboerderij lopen we langzaam naar beneden. Iedere keer is er wel iets te zien. Tot we bij het Spielpark komen. Mocht je dan denken dat je naar huis ging, vergeet dat dan maar. Hier willen de jongens in alle attracties die ze zien. Van een reuzenglijbaan tot lancerende bootjes tot een halve maan die over de kop cirkelt. Voor de attracties zijn muntjes nodig. Te koop bij de machine aan het begin van het Spielpark.

Whoohoo, lekker hoog dit
Whoohoo, lekker hoog dit
Ik vliiieeegggg...over het water
Ik vliiieeegggg…over het park

Naar beneden in Dierenpark Der Wilde Berg?

We zijn ongemerkt al bijna bij het tussenstation van de kabelbaan halverwege de berg. Nog twee laatste stukken knikkerbaan en dan is het tijd om naar beneden te gaan. Volgend dilemma. Hoe wil je naar beneden? Willen we ‘gewoon’ met de stoeltjeslift, of gaan we liever per rodelbaan of met een driewieler? Onder luid protest van de jongens kiezen we toch voor de stoeltjeslift. Ik vind ze voor beide alternatieven toch nog te jong of beter gezegd, te onervaren. Ze zitten nog net niet mokkend in de lift. Een beetje stil van alle indrukken zweven we weer naar beneden.

Handig om te weten voor een bezoek aan dierenpark Der Wilde Berg

Een familieticket voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 49 euro. Kinderen tot en met 3 jaar gaan gratis naar binnen. Kijk voor de actuele openingstijden op de site van dierenpark Der Wilde Berg in Mautern.

Parkeren bij dierenpark Der Wilde Berg is gratis. Neem losse euro’s mee voor de muntjes in het Spielpark en de houten knikkers. Deze kosten 1 euro per muntje en de knikkers zijn 2 euro per stuk.

Dan nog over het naar beneden gaan vanaf het tussenstation naar het dalstation. Er is een zomerrodelbaan, de Wiesengleiter. Kinderen vanaf 7 jaar mogen hier alleen in. Jonger dan 7 jaar onder begeleiding van een volwassene. Een ritje kost 6 euro per persoon. Alleen bij droog weer te gebruiken.

Wil je met de Mountain-Kart naar beneden dan kost dat 10 euro. Deze driewieler is alleen voor 12 jaar en ouder.

Naar beneden met de stoeltjeslift of de parkbus is gratis. Alle genoemde prijzen zijn uit 2018.

Er is hier veel meer dan alleen maar dieren
Er is hier veel meer dan alleen maar dieren

In het park zijn meerdere plekken waar je je zelf meegebrachte lunch kunt eten. Ook is er een picknickplaats en een heuse grillplaats. Handig voor warme worstjes op brood.

Door het hele park zijn toiletten te vinden en deze zijn netjes en schoon.

Het is gemakkelijk een hele dag te vullen in het dierenpark. Wil je meer lezen over wat er in de omgeving te doen is? Lees dan het blog over Steiermark met kinderen waarin ik je vertel over wat er te doen is in deze regio.

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over Oostenrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Steiermark Tourismus. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.