De leukste kinderactiviteiten in Karinthië? Die lees je hier!

0
293
de-leukste-kinderactiviteiten-in-karinthie Na de show verlaten we de Adler Arena weer
Na de show verlaten we de Adler Arena weer
De leukste kinderactiviteiten in Karinthië? Blogger Lineke heeft ze voor jou op een rij gezet. Zo heb je alle tips voor een geslaagde gezinsvakantie in Karinthië bij elkaar.

De leukste kinderactiviteiten in Karinthië

Het is niet onze eerste vakantie in Karinthië. Toch zijn we nooit verder gekomen dan het zuiden van de deelstaat. Maar Karinthië is groter en er is meer te ontdekken. Ook uitjes die misschien minder voor de hand liggen, zijn op ons lijstje met leukste kinderactiviteiten in Karinthië gekomen. Ik vertel je waarom ze toch de moeite waard zijn om te bezoeken.

Ben je op zoek naar overnachtingsadresjes in Karinthië? Bekijk dan het blog dat blogger Saskia eerder schreef over een vakantie in Karinthië met kinderen.

Gratis of met korting dankzij de Kärnten Card

Voor ik je vertel over de uitjes is het handig om wat te weten over de Kärnten Card. Met deze kaart krijg je korting of ga je zelfs gratis naar binnen bij allerlei bezienswaardigheden of kabelbanen.

De kaart kost 44 euro voor volwassenen en 23 euro voor kinderen vanaf 6 jaar. Kinderen jonger dan 6 jaar krijgen een gratis kaart bij iedere volwassene met kaart (prijspeil 2018). De kaart is geldig voor een week en in het hoogseizoen.

Het is best een grote uitgave, zo’n Kärnten Card van een week voor een gezin. Toch heb ik uitgerekend dat je de kaart er zo uit hebt. Zeker als je kinderen zoals die van mij gek zijn op ritjes met een kabelbaan. Wat ons betreft is deze kaart dus onmisbaar als je op en top wilt genieten van de kinderactiviteiten in Karinthië.

Wil je een kaart voor meer weken of voor een ander seizoen? Of wil je weten op welke uitstapjes je korting krijgt? Kijk dan op de website van Kärnten Card.

Ligging Karinthië:

Burg Hochosterwitz

Een must see in de omgeving van Feldkirchen in Kärnten. Burg Hochosterwitz staat boven op een berg. Van verre zien we hem al staan. De burcht zelf is van 860 jaar na Christus. In 1571 werd hij omgebouwd in zijn huidige vorm. Via een pad rondom de berg moeten we door 14 poorten naar de top van de burcht op 150 meter hoogte lopen.

Iedere poort heeft zijn eigen verhaal. Wat me opvalt, is dat het uitzicht rondom de gehele berg op ieder punt geweldig is. Als we door alle 14 poorten gelopen zijn kunnen we uit hijgen op het binnenhof van de burcht.

We stappen het museum binnen en zien een indrukwekkende collectie van ridderuitrustingen en wapenarsenaal. Het is voor de jongens best even klimmen. En dat valt niet mee als het warm is. Toch als ze eenmaal in de wapenkamer staan, dan zijn ze onder de indruk. Dit moet een boeiende tijd geweest zijn om in zo’n burcht te leven.

Praktische informatie:

 • Entreeprijs: entreeprijs voor volwassenen is 15 euro. Kinderen van 6 tot 15 jaar betalen 8 euro (prijspeil 2018). Met de Kärnten Card krijg je korting. Wil of kan je niet lopen? Neem dan de lift die steil omhoog gaat naar de burcht. Deze kost 9 euro per persoon.
 • Parkeren: Parkeren kan bij de burcht maar dan moet je vroeg zijn. Dit terrein is snel vol. Onder aan de berg is voldoende gratis parkeer gelegenheid.
 • Openingstijden: van 9 tot 18 uur in de periode mei t/m september.
 • Adres Burg Hochosterwitz: 9314 Launsdorf, Oostenrijk.
 • Toegankelijk met wandelwagen? Ja, maar dan moet je een ‘duwer’ hebben die dat ziet zitten. Of je neemt de lift.
Daar gaan we naar toe, Burg Hochosterwitz, boven op de berg de-leukste-kinderactiviteiten-in-karinthie
Daar gaan we naar toe, Burg Hochosterwitz, boven op de berg
Je kunt met de lift, maar wij gaan door de 14 poorten lopen
Je kunt met de lift, maar wij gaan door de 14 poorten lopen
Poort nummer 1, daar waren we nog vol goede moed
Poort nummer 1, daar waren we nog vol goede moed
Vanaf alle punten van de burcht hebben we een prachtig uitzicht
Vanaf alle punten van de burcht hebben we een prachtig uitzicht

Erlebnis Burgbau Friesach

‘Wij bouwen een burcht’, staat er aan het begin van het dorpje Friesach. En dat doen ze al sinds 2013. Maar ze bouwen niet zomaar, nee ze bouwen de burcht op de middeleeuwse manier. Dus niet met machines maar met paarden en menskracht. Met materiaal uit de natuur.

Wij gaan op bezoek bij Erlebnis Burgbau Friesach. Maar ik vind het lastig om aan de jongens uit te leggen wat het is. Mijn oudste roept vanaf de achterbank dat hij het vast en zeker doodsaai vindt en of hij in de auto mag blijven zitten. Nou nee, dat doen we dus niet. We parkeren de auto op het gratis terrein bij de burcht.

Mijn jongste zoon rent enthousiast naar de entree. Mijn oudste zoon loopt met het gezicht van een verveelde tiener in het kwadraat achter mij aan. Tot hij de speeltuin ziet bij de entree. Vijf tellen later staat hij lachend op de evenwichtsbalk. Met een gerust hart haal ik entreebewijzen.

Meerdere malen per dag worden er rondleidingen gegeven door burcht Siegfriedstein. We verzamelen met een groep mensen bij de gids. De gidsen zijn net zo enthousiast als de medewerkers van het dorpje.

Om de burcht is zelfs een klein dorpje gebouwd bestaande uit een smid, een timmerman, een steengroeve en een rietvlechter. Met zijn allen zorgen ze voor hout, steen, spijkers en gereedschap om de burcht te kunnen bouwen.

Het is de bedoeling dat er uiteindelijk echt mensen in de burcht komen wonen maar de vraag is wanneer de burcht af is. En dat is juist het ding, het gaat niet om het eindresultaat, het gaat vooral om het proces. Het proces van met elkaar bouwen op een middeleeuwse manier.

Bijzonder om zoveel mensen met passie aan een project te zien werken. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur. Dat vinden de jongens best lang. Zeker omdat ze regelmatig moeten wachten tot ik kan vertalen voor hen. Maar de ambachten vinden ze interessant om te zien. En als de natuurlijke grasmaaiers (de geiten) geaaid mogen worden is het al snel goed.

Praktische informatie:

 • Entreeprijs: familiekaart voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 23 euro (prijspeil 2018). Kinderen tot 6 jaar gaan gratis naar binnen. Met je Kärnten Card krijg je korting op de entree prijs.
 • Parkeren: parkeren is gratis rondom het terrein.
 • Openingstijden: de burcht is alleen te bezoeken met een rondleiding. Deze zijn om 11, 13.30 en 15 uur in juli en augustus. Bij onweer, storm of hevige regen is de burcht gesloten
 • Adres Burgbaustelle Friesach: Sankt Veiter Straße 30, 9360 Friesach, Oostenrijk.
 • Toegankelijk met wandelwagen? Nee, het pad door langs de burcht is alleen geschikt voor wandelaars.
Bij de entree kunnen we on nog geen voorstelling maken van wat we gaan zien
Bij de entree kunnen we on nog geen voorstelling maken van wat we gaan zien
Wat doet een steenhouwer eigenlijk voor werk? de-leukste-kinderactiviteiten-in-karinthie-15
Wat doet een steenhouwer eigenlijk voor werk?
Hoefsmid worden is wel iets voor mij denk ik. de-leukste-kinderactiviteiten-in-karinthie-16
Hoefsmid worden is wel iets voor mij denk ik.

Schokolade Erlebnis- und Schaumanufaktur, de Craigher Chocolade Belevenis

In het schilderachtige plaatsje Friesach in Karinthië, parkeren we midden in het centrum. Het centrum, dat wil zeggen een straatje met rondom gebouwen, winkels en veel burchten en kastelen. Het ziet er enorm idyllisch uit. Bij café Craigher kunnen we heerlijke koffie krijgen. Maar dat niet alleen, het is ook een chocolade fabrikant.

Naast de winkel zit de ingang naar de Craigher Chocolade Belevenis. In de winkel halen we kaartjes. We krijgen een boekje voor de tour mee met daarin de route door het museum. We mogen helaas geen foto’s maken dus een laatste foto van de ingang delen we met jullie en de rest moet je dan maar persoonlijk gaan ontdekken.

Wat ik je wel kan vertellen is dat de tour goed in elkaar zit. Leuk is voor de kinderen. En lekker voor iedereen die van chocolade houdt. Wat me vooral bij blijft is de slogan van de Craigher familie: ‘Finden Sie Ihr Glück’. Ook zij weten dat chocola gelukkig maakt.

Praktische informatie:

 • Entreeprijs: 14,90 euro voor volwassenen en 9,90 euro voor kinderen van 5 tot 12 jaar (prijspeil 2018).
 • Parkeren: parkeren kan gratis op de Hauptplatz in Friesach.
 • Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 9 tot 17 uur, zondag van 10 tot 17 uur.
 • Adres Craigher chocolat: Hauptplatz 3, 9360 Friesach, Oostenrijk.
 • Toegankelijk met wandelwagen? Ja, dat kan wel. Maar ik vraag me af of jonge kinderen er iets aan hebben.
Hauptplatz in Friesach, hier kan je gratis parkeren en Friesach ontdekken de-leukste-kinderactiviteiten-in-karinthie-12
Hauptplatz in Friesach, hier kan je gratis parkeren en Friesach ontdekken

Wachsstuben Cafe, het bijenwas museum

“Een bijenwas museum, wat gaan we daar doen?” Ik weet het eigenlijk ook niet zo goed als de jongens me dit vragen. Het is al een zoektocht op zich om het te vinden. Ook dit museum ligt in Friesach. Het is een klein museum dat hoort bij het Wachsstuben Café.

Als we aankomen blijkt dat je eigenlijk een afspraak moet maken voor een rondleiding. Maar de eigenaar begrijpt dat we hier niet elke dag zijn en neemt ons toch mee het museum door. Het is echt heel klein maar met zoveel zorg vorm gegeven en de meneer vertelt vol passie over het belang van bijen.

De opzet van het museum is gebaseerd op bijen. De bij is zo belangrijk geweest voor de geschiedenis van Oostenrijk en is dat nog.

Een deel van het museum is gewijd aan kaarsenmakerij van bijenwas en het andere deel aan het maken van lebkuchen. Bij ons in Nederland niet zo bekend. Misschien weleens gezien op een kerstmarkt, je-weet-wel, die koeken in de vorm van een hart. De smaak doet het meeste denken aan ontbijtkoek.

Na afloop van de rondleiding nemen we in het Wachsstuben Café nog wat te drinken met een stukje zelfgebakken lebkuchen.

Mocht je dit museum willen bezoeken, bel of mail even om een afspraak te maken. De eigenaar en zijn vrouw zijn meer dan bereid om je te vertellen over hun gedeelde passie.

Praktische informatie:

 • Entreeprijs: voor een familieticket van 4 personen betaal je 22 euro (prijspeil 2018).
 • Parkeren: parkeren kan gratis op de Hauptplatz in Friesach.
 • Openingstijden: woensdag tot en met zaterdag van 9 tot 12 uur en 14 tot 18 uur, zondag van 10 tot 17 uur. Rondleidingen in het museum zijn alleen op afspraak. Bel 0043676/4743411 of mail naar isabella.marx@wachsstube-friesach.at
 • Adres Wachsstuben Cafe: Fürstenhofplatz 1, 9360 Friesach, Oostenrijk.
 • Toegankelijk met wandelwagen? Nee, je moet door diverse smalle deurtjes en trappetjes om het museum te bereiken.
Onderweg naar het bijenwas museum de-leukste-kinderactiviteiten-in-karinthie-11
Onderweg naar het bijenwas museum

Harrer Museum

Heinrich Harrer, de man die tijdens zijn 7 jaren in Tibet bevriend raakte met de Dalai Lama, is inmiddels overleden maar heeft wel zijn eigen museum. In dit museum vind je veel persoonlijke items van Heinrich uit zijn Tibet tijd, maar ook van andere gebeurtenissen in zijn leven.

Wij hebben zelf recent de film ‘Seven years in Tibet’ gekeken en kennen het verhaal. Maar de kinderen kennen het helemaal niet. Dit museum staat op mijn lijstje om te bezoeken maar ik pieker me suf hoe ik dit uitleg aan de kinderen. Wie is de Dalai Lama en wat doet hij in Oostenrijk.

Ik doe mijn best met een filmpje over de Dalai Lama op YouTube maar of het echt beklijft? Ik eindig mijn betoog met dat de Dalai Lama altijd het goede in de mens probeert te zien.

Als we in Huttenberg zijn lopen we naar het Harrer Museum. Tegenover het museum hangt tegen de rotswand een enorm doek met boeddhistische tekening. Er hangen allemaal Tibetaanse gebedsvlaggen en daar loopt een soort ijzeren wandelpad langs. Bram vraagt me of de Dalai Lama er ook is vandaag in het museum. Toch iets niet helemaal goed gegaan in de voorbereidingen.

Als we het museum binnen stappen hangt er al een serene sfeer. Ik haal de kaartjes en vraag of er specifiek iets voor kinderen is, maar dat is er niet. We beginnen aan de tentoonstelling die verdeeld is over vier etages. Vooral het Boeddhistische gedeelte met de ‘troon’ van de Dalai Lama en de mandala van zand maakt enorm veel indruk. Boris merkt op dat de Dalai Lama op alle foto’s ‘straalt’. Grappig dat hij dat opmerkt. We leggen uit dat als je altijd het goede in de mens probeert te zien dat je je dan vast altijd gelukkig voelt.

Op de bovenste etage vinden we toch iets speciaal voor kinderen. Een soort kinderhoek. Er staat een mand met briefjes over de materialen die de kinderen in de schatkist vinden. In de kist zitten allemaal Tibetaanse voorwerpen en op de briefjes de uitleg er van. En zo staat Boris alle kralen van de rozenkrans te tellen of het inderdaad wel klopt van die 108 kralen.

Na de 4e etage gaan we naar beneden en is het voor ons tijd om te gaan. De jongens zijn onder de indruk en misschien ligt het aan mij, maar ik vind ze een soort van zen als we terug rijden.

Praktische informatie:

 • Entreeprijs: voor een familieticket van 4 personen betaal je 39 euro (prijspeil 2018). Je hebt dan ook gelijk entree voor de Mineralen tentoonstelling, Schaubergwerk Hüttenberg en een poppententoonstelling. Met de Kärnten Card is de entree van alle musea in Hüttenberg gratis.
 • Parkeren: parkeren kan gratis op het parkeerterrein vlakbij het museum.
 • Openingstijden: van mei tot en met oktober van 10 tot 17 uur.
 • Adres Harrer Museum: Bahnhofstraße 12, 9375 Hüttenberg, Oostenrijk.
 • Toegankelijk met wandelwagen? Nee, alle verdiepingen zijn met een trap te bereiken.
Ken jij deze film dan mam? de-leukste-kinderactiviteiten-in-karinthie-2
Ken jij deze film dan mam?

Schaubergwerk Hüttenberg

We zijn inmiddels ‘mijn’ experts. Ook in Hüttenberg hebben ze een mijn waar men erg trots op is. Met onze Kärnten Card halen we bij de kassa gratis entreekaarten. Ik weet dat er een raadselquiz voor kinderen is en dus vraag ik er om.

Leuk, alleen jammer dat je speciaal naar een hotel moet rijden om je antwoorden daar in te leveren en een presentje te krijgen. Dat ga ik ook terug geven aan het toeristenbureau. Dat moet handiger kunnen.

We gaan met de eerste tour van 11 uur mee. Maar niet voor dat we in de helmenkamer ons zelf allemaal voorzien hebben van helm en gele regenjas. Warm en veilig aangekleed lopen we achter onze gids aan met de groep.

Dit keer een mijn waar je gewoon het hele stuk zelf door heen loopt. Het treintje dat men vroeger gebruikte om materiaal uit de mijn naar buiten te voeren, dat rijdt niet meer. Verspreid door de mijn hangen bordjes voor de kinderen. Daarop staan de antwoorden die corresponderen met de vragen van de quiz.<