Wauw, wat een mooie kabelbanen in Karinthië!

De mooiste kabelbanen in Karinthië zoekt blogger Lineke uit. Ze bezoekt er drie tijdens haar vakantie in de Oostenrijkse bergen.

Op zoek naar de mooiste kabelbanen in Karinthië

Mijn jongens zijn dol op kabelbanen en wij zelf ook. Dus tijdens onze vakantie in Karinthië ontkomen we niet aan ten minste één keer in een kabelbaan. Maar ik weet ook dat juist de prijzen voor een kabelbaan rit behoorlijk op kunnen lopen voor gezinnen met kinderen.

Wij hebben de Kärnten Card voor onze week vakantie in Karinthië. Met deze kaart kunnen we diverse uitstapjes en bezienswaardigheden in Karinthië gratis doen. Daarnaast kunnen we kiezen uit 13 verschillende kabelbanen in Karinthië die we gratis of met korting kunnen bezoeken.

Ik neem mijn gezin mee in drie kabelbanen in Karinthië en deel onze ervaringen met jou.

Niets leuker dan met een kabelbaan de berg op leukste-kabelbanen-in-karinthie
Niets leuker dan met een kabelbaan de berg op

Met de kabelbaan naar Nocky’s AlmZeit in Karinthië

Mijn kinderen spelen graag in speeltuinen. Hoewel het gewone klimrek en de glijbaan nog volstaan, geven ze de voorkeur aan natuurspeeltuinen. Van die speelgelegenheden waar ze ook met zand en water kunnen spelen. Waar evenwicht getest kan worden en waar vooral veel te zien is. Als Oostenrijk ergens goed in is dan is het wel het bedenken van natuurspeelplaatsen in de bergen.

Nocky’s AlmZeit is er ook zo eentje die daar bij hoort. Nocky’s AlmZeit bevindt zich op de Turracher Höhe. Onderdeel van de Nockberge. Een bergketen in het noorden van Karinthië.

Wat moet je weten over de kabelbaan?

We rijden naar de kabelbaan die ons naar Nocky’s AlmZeit brengt. Maar voor we daar zijn moeten we met de auto steile wegen op. Het stijgingspercentage loopt op naar 23%. Onze auto trekt dit met moeite. Maar gelukkig komen we boven.

De parkeerplaats is vol, dus we parkeren ergens langs de weg. Met onze Kärnten Card gaan we gratis met de kabelbaan naar boven. Eenmaal in de gondel heb je prachtig zicht op de Turracher See. Boven stappen we uit op 1945 meter. Het is hier een stuk frisser.

Wat is er boven op de Turracher Höhe te doen?

De kinderen hebben een soort knipkaartjes meegekregen voor Nocky’s AlmZeit. Nocky is het haasje van de Alm en heeft diverse speelstations hierboven. Voor de kinderen tijd en ruimte om te ontdekken en te spelen. En natuurlijk hun kaartje af te knippen. Van een muziekbrug, evenwichtsbalken tot zand en water. Nocky’s AlmZeit omvat alles dat ik van een natuurspeeltuin verwacht.

Wij gaan even bij restaurant AlmZeit zitten en hebben goed zicht op de speelplaats. Heerlijk zo op het terras in de zon terwijl de kinderen zich vermaken. Boris roept vanuit de klimpiramide naar mij en zwaait.

Als de kinderen uitgespeeld zijn is het tijd om terug te gaan. We kunnen kiezen of we met de gondel terug naar beneden willen of liever met de Nocky Flitzer.

De Nocky Flitzer is een lange rodelbaan die je vanaf 2000 meter hoogte naar beneden in het dal brengt. De wachtrij voor de Flitser is enorm. Allemaal mensen die op deze unieke manier naar beneden willen. Kinderen van 3 jaar mogen mee onder begeleiding van een volwassene. Vanaf 8 jaar en een lengte van minimaal 1.25 meter mogen alleen in de Nocky Flitzer.

De zon gaat onder, het wordt kouder en we besluiten de Flitzer voor een andere keer te bewaren. Niet veel later zitten we met z’n vieren in de gondel onderweg naar beneden.

Hoe zit het met de kosten?

Een retour waarbij je heen en terug gaat met de kabelbaan of heen met de kabelbaan en terug met de  Flitser kost 13,50 euro voor volwassenen, 10 euro voor kinderen van 6 – 14 jaar en 3 euro voor kinderen van 3 – 5 jaar (prijspeil 2018). Voor de Flitser betaal je dus niet extra. Met de Kärnten Card is de kabelbaanrit gratis, voor de Flitser betaal je dan wel extra.

Parkeren kan gratis op het parkeerterrein of langs de weg bij het dalstation.

Omhoog naar Nocky's AlmZeit leukste-kabelbanen-in-karinthie
Omhoog naar Nocky’s AlmZeit
De knipkaart in zijn mond en dan drukken op Nocky zijn neus
De knipkaart in zijn mond en dan drukken op Nocky zijn neus
Voila, dit speeltoestel heb ik gehad
Voila, dit speeltoestel heb ik gehad
leukste-kabelbanen-in-karinthie Ik ben heel goed in een evenwichtsparcours
Ik ben heel goed in een evenwichtsparcours
Een natuurspeeltuin zoals een natuurspeeltuin bedoeld is
Een natuurspeeltuin zoals een natuurspeeltuin bedoeld is
Met een tak langs de spijlen van de brug kan ik muziek maken leukste-kabelbanen-in-karinthie-12
Met een tak langs de spijlen van de brug kan ik muziek maken
Nog een laatste foto en dan weer naar beneden leukste-kabelbanen-in-karinthie
Nog een laatste foto en dan weer naar beneden

Met de kabelbaan naar de Mölltaler Gletscher: Erlebnis 3000!

De Mölltaler Gletscher is een skigebied in Karinthië. Vanwege de hoogte kan er ook zomers geskied worden. Maar als wandelaar is een bezoek aan de 3000 meter hoge berg zeker de moeite waard. De Mölltaler Gletscher ligt in de buurt van Flattach. In het noordwesten van Karinthië, tegen de grens met deelstaat Salzburgerland.

Wat moet je weten over de kabelbaan?

“Moeten we eigenlijk lopen naar boven?”, vraagt mijn oudste zoon enigszins bezorgd als we onderweg gaan naar de Mölltaler Gletscher. Ik stel hem gerust dat hij die 3000 meter zeker niet omhoog hoeft te lopen.

Via een enorme kronkelweg komen we bij het dalstation van de tandradbaan die ons naar boven zal brengen. Op de gevel staat in rode letters onze bestemming van vandaag: Mölltaler Gletscher 3150 m. Even poseren voor het thuisfront om te laten zien hoe hoog we gaan vandaag en dan naar binnen.

Met de Kärnten Card gaan we gratis naar boven, dus we halen de tickets bij de kassa. Wel betalen we 20 euro borg voor de kaartjes. Deze krijgen we na afloop ook weer terug. Die 20 euro moet je wel contant betalen. Een dingetje om even rekening mee te houden.

Met de kaartjes in de hand sluiten we aan in de rij voor de tandradbaan. Het eerste deel van de rit gaat met een tandradbaan. Hier gaan 160 mensen in dus dat gaat lukken. Het duurt niet lang voor we naar boven zoeven. Maar omdat je 4,5 kilometer schuin omhoog gaat zit je alleen maar onder de grond en zie je niks. Dat vinden de jongens jammer.

Op het tussenstation is het uitzicht adembenemend. De temperatuur is zeker met 8 graden gezakt. Gelukkig hebben we laagjes mee en houden de jongens zich aan de opdracht. Als je het koud hebt doe je één laagje extra aan. Want we zijn er nog niet.

Vanaf het tussenstation nemen we de gondel naar nog hoger. De wolken hangen laag en stilletjes zweven we door de wolken. De kinderen zijn onder de indruk.

Wat is er boven op de Mölltaler Gletscher te doen?

We komen aan bij het bergstation van de kabelbaan. Het is er nog kouder maar ook ijler. Ik merk het aan mijn longen en adviseer de jongens om rustig aan te doen. Ze zeggen ‘ja’ maar stuiteren naar buiten.

Het is prachtig boven. Grillig, er ligt sneeuw en we zien de gletsjer. We lopen wat rond, langs een meer en natuurlijk willen de jongens in de sneeuw spelen. Na de nodige sneeuwballen en glijpartijen lopen we een rondje om het meer. Bij de afgrond staan allemaal van die stenen torentjes. De kinderen willen er ook één maken. Ik ga zitten op een bank en geniet van het uitzicht.

Tegen betaling kunnen we een stoeltjeslift nemen naar de echte 3150 meter. Maar we vinden dit hoog genoeg en we hoeven niet te skiën. Er zijn namelijk veel mensen die hier komen voor zomer skiën. We besluiten terug te gaan naar het midden station. Misschien daar nog wat wandelen.

Met de gondel gaan we weer terug naar het middenstation. Buiten zien de jongens koeien en dan moet er natuurlijk even gewandeld worden. Een typisch Oostenrijks landschap. Met een bergmeer, veel gras, beekjes en rotsen. Oh ja en koeien natuurlijk. Die liggen rustig te herkauwen en je vraagt je af wie nou naar wie kijkt. Ik schiet wat idyllische plaatjes en dan gaan we echt naar beneden. In de tandradbaan naar het dalstation.

Onderaan in het dalstation lever ik de vier kaartjes in en krijg de borg van 20 euro weer terug. Bij de auto verruilen we de bergschoenen voor de teenslippers en dan gaan we terug naar huis. Dat was tof!

Hoe zit het met de kosten?

Aan de kosten zie je dat men hier gericht is op skiën. Hoe vroeger je de kabelbaan neemt des te meer geld je moet betalen voor je ticket. Wil je met de baan van 11 uur omhoog en dan betaal je 42 euro voor volwassenen en 21 euro voor kinderen tot 18 jaar (prijspeil 2018). Met de Kärnten Card is de rit gratis.

Parkeren kan gratis op het terrein bij het dalstation.

Heb je wel gezien dat we naar 3000 meter hoogte gaan? leukste-kabelbanen-in-karinthie
Heb je wel gezien dat we naar 3000 meter hoogte gaan?
leukste-kabelbanen-in-karinthie Het eerste stuk gaan we met een tandradbaan
Het eerste stuk gaan we met een tandradbaan
Boven is het koud en ijl, maar de jongens hebben nergens last van leukste-kabelbanen-in-karinthie
Boven is het koud en ijl, maar de jongens hebben nergens last van
leukste-kabelbanen-in-karinthie Spelen in de sneeuw, dat is wat ze willen
Spelen in de sneeuw, dat is wat ze willen
En zelf zo'n stenen torentje maken leukste-kabelbanen-in-karinthie
En zelf zo’n stenen torentje maken
leukste-kabelbanen-in-karinthie Ik voel me helemaal zen tussen al die torentjes
Ik voel me helemaal zen tussen al die torentjes
Een rondje om het meer leukste-kabelbanen-in-karinthie
Een rondje om het meer
En een foto met de gletsjer op de achtergrond leukste-kabelbanen-in-karinthie
En een foto met de gletsjer op de achtergrond
Terug naar het middenstation leukste-kabelbanen-in-karinthie-13
Terug naar het middenstation
Kijk eens hoe hoog we zijn geweest leukste-kabelbanen-in-karinthie-18
Kijk eens hoe hoog we zijn geweest
Ik maak nog een paar idyllische plaatjes leukste-kabelbanen-in-karinthie
Ik maak nog een paar idyllische plaatjes
Kinderen en water....gegarandeerd vermaak leukste-kabelbanen-in-karinthie-17
Kinderen en water….gegarandeerd vermaak
leukste-kabelbanen-in-karinthie Een laatste goed gesprek met de koe en dan is het tijd om te gaan
Een laatste goed gesprek met de koe en dan is het tijd om te gaan

Gerlitzen Kanzelbahn

Gerlitzen is een berg van ruim 1900 meter hoog. De berg is onderdeel van het Nockgebergte en ligt in het hart van Karinthië. Vlakbij de Ossiachersee en op een kleine 45 minuten rijden van Villach.

Wat moet je weten over de kabelbaan?

Om de top van de Gerlitzen te bereiken moeten we twee verschillende kabelbanen nemen. De Panorama Kanzelbahn naar het middenstation en de Gerlitzen Gipfelbahn naar de top.

Panorama Kanzelbahn

We weten nog niet of we helemaal naar de top willen op 1911 meter of dat we op het midden station blijven. Maar met de Kärnten Card kunnen we gratis van dal naar top en dus nemen we die kaartjes.

Het eerste deel gaan we met de Panorama Kanzelbahn. Dat is een 4-persoonsgondel. Met uitzicht op de Ossiachersee is dit prachtig. Op het middenstation stappen we uit. Je kunt hier van alles doen. Wij besluiten eerst door naar de top te gaan.

Gerlitzen Gipfelbahn

Om daar te komen gaan we verder met de Gerlitzen Gipfelbahn. Vanaf het midden station moeten we een 4-persoons stoeltjeslift nemen. Kinderen in het midden en wij aan de buitenkant. Dit vind ik echt spannend. Zeker omdat de jongste niet met zijn voeten bij de steunen kan. Hij zit wel een beetje naar achteren gekanteld maar toch ook los. Ondanks de spanning probeer ik te genieten van de omgeving. We zoeven door de stilte naar boven.

Wat is er boven op de Gerlitzen te doen?

Boven is het flink kouder. Met maar 9 graden op de thermometer is een plekje in de zon erg fijn. Tot onze grote vreugde is dit een berg waar paragliders met hun parachute de berg afrennen om vervolgens op de wind naar beneden te zweven. We zoeken een plekje in het gras en kijken hoe de ene na de andere paraglider wegzweeft. Wat een mooi gezicht.

Boven op de berg word ik aangesproken door een man of ik interesse heb in een tandemsprong met zijn parachute? Er staan loketjes die inderdaad zo’n tandemsprong aanbieden. Je kunt daar boeken, betalen en springen. Ik heb dit altijd al eens willen doen. Maar ben nu helemaal niet voorbereid en hoe moet dat met mijn reisgezelschap? Dus ik bedank vriendelijk voor het aanbod. Dromend over mezelf zwevend door de lucht, loop ik weer naar de kinderen.

Tijd om terug te gaan naar het middenstation. Hier is het Funpark waar veel te doen is voor kinderen. Ze kunnen trampoline springen, tuben (in een luchtband over een baan naar beneden glijden) of met de Pistenflitzer naar beneden. Dat is met een skelter over een houten parcours van de berg af racen. Vanuit de stoeltjeslift zie ik dat er achter de Pistenflitzer, tussen de bomen, ook nog een heel klimpark ligt. Voor al deze activiteiten moet je extra betalen. Maar duidelijk is dat je makkelijk een dag of dagdeel kunt vertoeven op en bij het Funpark.

Wij nemen de gondel naar beneden. Maar niet voor we beloofd hebben hier nog eens terug te gaan.

Hoe zit het met de kosten?

De prijs hangt af van hoeveel banen je wilt nemen en of je ook alles met de kabelbaan doet of dat je kiest voor een deel naar beneden lopen. Gewoon met beide banen naar de top van de Gerlitzen en ook weer terug kost 21,50 euro voor volwassenen en 10,50 euro voor kinderen vanaf 6 jaar (prijspeil 2018). Met de Kärnten Card zijn de kabelbanen gratis.

Parkeren kan gratis in de Annenheim parkeergarage bij het dalstation.

Met een 4 persoons stoeltjeslift gaan we naar de Gerlitzen leukste-kabelbanen-in-karinthie-22
Met een 4 persoons stoeltjeslift gaan we naar de Gerlitzen
Bij het Funpark op het middenstation is veel te doen leukste-kabelbanen-in-karinthie
Bij het Funpark op het middenstation is veel te doen
We zoeken een plekje in het gras en kijken naar de paragliders leukste-kabelbanen-in-karinthie-20
We zoeken een plekje in het gras en kijken naar de paragliders
De ene na de andere paraglider rent de berg af en zweeft leukste-kabelbanen-in-karinthie
De ene na de andere paraglider rent de berg af en zweeft
Met de Gerlitzen Gipfelbahn gaan we weer naar beneden. Het uitzicht is top! leukste-kabelbanen-in-karinthie-21
Met de Gerlitzen Gipfelbahn gaan we weer naar beneden. Het uitzicht is top!

Wat vinden de kinderen van de door mij gekozen kabelbanen in Karinthië?

Ik heb een keuze gemaakt uit de 13 beschikbare kabelbanen in Karinthië uit het Kärnten Card boekje.

De Mölltaler Gletscher is een dagtrip. Hoewel hier geen specifiek kindervermaak is hebben ze het prima naar hun zin met de sneeuw en met de stenen torentjes. Nocky’s AlmZeit en Gerlitzen hebben we een dagdeel voor uitgetrokken. Vooral Nocky’s AlmZeit valt erg in de smaak bij de jongens. Maar ook het Funpark halverwege de Gerlitzen is aantrekkelijk.

De kinderen genieten van de ritjes in de verschillende kabelbanen in Karinthië. Maar een stoeltjeslift vinden ze het allerleukste. En daarin verschillen ze toch echt van mening met hun moeder….

Welke kabelbanen in Karinthië moet ik zeker op mijn lijstje zetten voor een volgende vakantie in Oostenrijk?

Meer lezen

Op zoek naar meer kinderactiviteiten in Karinthië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

Wauw, ontdek nu onze ervaringen met drie hele toffe kabelbanen in Karinthië.Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met regio Karinthië. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

4 REACTIES

 1. Ik ben als kind zo’n 20 x op vakantie geweest in Karinthie. Echt geweldig daar. We wachten tot onze jongste iets ouder is en dan gaan we dit ook doen. Zo heerlijk om te lezen

 2. Zomer 2018 was onze eerste kampeervakantie in Oostenrijk/ Karinthië.
  Ook hebben vele tripjes met de kabelbaan gemaakt dankzij de karthië-Card. Een echt aanrader.

  Onze mooie kabelbanen zijn :
  Nocky’s AlmZeit & Ankogel bahn maar eigenlijk zijn ze allemaal mooi .
  Onze kinderen en wij genoten van iedere rit.

  Onze kinderen genoten ook enorm van de Großglockner Hochalpenstraße & Malta-Hochalm-Straße & Nockalmstraße (met leuke stopplekjes met oa speeltuinen onderweg)