Wauw, wat een mooie kabelbanen in Karinthië!

4
533
Kijk eens hoe hoog we zijn geweest leukste-kabelbanen-in-karinthie-18
Kijk eens hoe hoog we zijn geweest

De mooiste kabelbanen in Karinthië zoekt blogger Lineke uit. Ze bezoekt er drie tijdens haar vakantie in de Oostenrijkse bergen.

Op zoek naar de mooiste kabelbanen in Karinthië

Mijn jongens zijn dol op kabelbanen en wij zelf ook. Dus tijdens onze vakantie in Karinthië ontkomen we niet aan ten minste één keer in een kabelbaan. Maar ik weet ook dat juist de prijzen voor een kabelbaan rit behoorlijk op kunnen lopen voor gezinnen met kinderen.

Wij hebben de Kärnten Card voor onze week vakantie in Karinthië. Met deze kaart kunnen we diverse uitstapjes en bezienswaardigheden in Karinthië gratis doen. Daarnaast kunnen we kiezen uit 13 verschillende kabelbanen in Karinthië die we gratis of met korting kunnen bezoeken.

Ik neem mijn gezin mee in drie kabelbanen in Karinthië en deel onze ervaringen met jou.

Met de kabelbaan naar Nocky’s AlmZeit in Karinthië

Mijn kinderen spelen graag in speeltuinen. Hoewel het gewone klimrek en de glijbaan nog volstaan, geven ze de voorkeur aan natuurspeeltuinen. Van die speelgelegenheden waar ze ook met zand en water kunnen spelen. Waar evenwicht getest kan worden en waar vooral veel te zien is. Als Oostenrijk ergens goed in is dan is het wel het bedenken van natuurspeelplaatsen in de bergen.

Nocky’s AlmZeit is er ook zo eentje die daar bij hoort. Nocky’s AlmZeit bevindt zich op de Turracher Höhe. Onderdeel van de Nockberge. Een bergketen in het noorden van Karinthië.

Wat moet je weten over de kabelbaan?

We rijden naar de kabelbaan die ons naar Nocky’s AlmZeit brengt. Maar voor we daar zijn moeten we met de auto steile wegen op. Het stijgingspercentage loopt op naar 23%. Onze auto trekt dit met moeite. Maar gelukkig komen we boven.

De parkeerplaats is vol, dus we parkeren ergens langs de weg. Met onze Kärnten Card gaan we gratis met de kabelbaan naar boven. Eenmaal in de gondel heb je prachtig zicht op de Turracher See. Boven stappen we uit op 1945 meter. Het is hier een stuk frisser.

Wat is er boven op de Turracher Höhe te doen?

De kinderen hebben een soort knipkaartjes meegekregen voor Nocky’s AlmZeit. Nocky is het haasje van de Alm en heeft diverse speelstations hierboven. Voor de kinderen tijd en ruimte om te ontdekken en te spelen. En natuurlijk hun kaartje af te knippen. Van een muziekbrug, evenwichtsbalken tot zand en water. Nocky’s AlmZeit omvat alles dat ik van een natuurspeeltuin verwacht.

Wij gaan even bij restaurant AlmZeit zitten en hebben goed zicht op de speelplaats. Heerlijk zo op het terras in de zon terwijl de kinderen zich vermaken. Boris roept vanuit de klimpiramide naar mij en zwaait.

Als de kinderen uitgespeeld zijn is het tijd om terug te gaan. We kunnen kiezen of we met de gondel terug naar beneden willen of liever met de Nocky Flitzer.

De Nocky Flitzer is een lange rodelbaan die je vanaf 2000 meter hoogte naar beneden in het dal brengt. De wachtrij voor de Flitser is enorm. Allemaal mensen die op deze unieke manier naar beneden willen. Kinderen van 3 jaar mogen mee onder begeleiding van een volwassene. Vanaf 8 jaar en een lengte van minimaal 1.25 meter mogen alleen in de Nocky Flitzer.

De zon gaat onder, het wordt kouder en we besluiten de Flitzer voor een andere keer te bewaren. Niet veel later zitten we met z’n vieren in de gondel onderweg naar beneden.

Hoe zit het met de kosten?

Een retour waarbij je heen en terug gaat met de kabelbaan of heen met de kabelbaan en terug met de  Flitser kost 13,50 euro voor volwassenen, 10 euro voor kinderen van 6 – 14 jaar en 3 euro voor kinderen van 3 – 5 jaar (prijspeil 2018). Voor de Flitser betaal je dus niet extra. Met de Kärnten Card is de kabelbaanrit gratis, voor de Flitser betaal je dan wel extra.

Parkeren kan gratis op het parkeerterrein of langs de weg bij het dalstation.

De knipkaart in zijn mond en dan drukken op Nocky zijn neus
De knipkaart in zijn mond en dan drukken op Nocky zijn neus
Voila, dit speeltoestel heb ik gehad
Voila, dit speeltoestel heb ik gehad
Een natuurspeeltuin zoals een natuurspeeltuin bedoeld is
Een natuurspeeltuin zoals een natuurspeeltuin bedoeld is

Met de kabelbaan naar de Mölltaler Gletscher: Erlebnis 3000!

De Mölltaler Gletscher is een skigebied in Karinthië. Vanwege de hoogte kan er ook zomers geskied worden. Maar als wandelaar is een bezoek aan de 3000 meter hoge berg zeker de moeite waard. De Mölltaler Gletscher ligt in de buurt van Flattach. In het noordwesten van Karinthië, tegen de grens met deelstaat Salzburgerland.

Wat moet je weten over de kabelbaan?

“Moeten we eigenlijk lopen naar boven?”, vraagt mijn oudste zoon enigszins bezorgd als we onderweg gaan naar de Mölltaler Gletscher. Ik stel hem gerust dat hij die 3000 meter zeker niet omhoog hoeft te lopen.

Via een enorme kronkelweg komen we bij het dalstation van de tandradbaan die ons naar boven zal brengen. Op de gevel staat in rode letters onze bestemming van vandaag: Mölltaler Gletscher 3150 m. Even poseren voor het thuisfront om te laten zien hoe hoog we gaan vandaag en dan naar binnen.

Met de Kärnten Card gaan we gratis naar boven, dus we halen de tickets bij de kassa. Wel betalen we 20 euro borg voor de kaartjes. Deze krijgen we na afloop ook weer terug. Die 20 euro moet je wel contant betalen. Een dingetje om even rekening mee te houden.

Met de kaartjes in de hand sluiten we aan in de rij voor de tandradbaan. Het eerste deel van de rit gaat met een tandradbaan. Hier gaan 160 mensen in dus dat gaat lukken. Het duurt niet lang voor we naar boven zoeven. Maar omdat je 4,5 kilometer schuin omhoog gaat zit je alleen maar onder de grond en zie je niks. Dat vinden de jongens jammer.

Op het tussenstation is het uitzicht adembenemend. De temperatuur is zeker met 8 graden gezakt. Gelukkig hebben we laagjes mee en houden de jongens zich aan de opdracht. Als je het koud hebt doe je één laagje extra aan. Want we zijn er nog niet.

Vanaf het tussenstation nemen we de gondel naar nog hoger. De wolken hangen laag en stilletjes zweven we door de wolken. De kinderen zijn onder de indruk.

Wat is er boven op de Mölltaler Gletscher te doen?

We komen aan bij het bergstation van de kabelbaan. Het is er nog kouder maar ook ijler. Ik merk het aan mijn longen en adviseer de jongens om rustig aan te doen. Ze zeggen ‘ja’ maar stuiteren naar buiten.

Het is prachtig boven. Grillig, er ligt sneeuw en we zien de gletsjer. We lopen wat rond, langs een meer en natuurlijk willen de jongens in de sneeuw spelen. Na de nodige sneeuwballen en glijpartijen lopen we een rondje om het meer. Bij de afgrond staan allemaal van die stenen torentjes. De kinderen willen er ook één maken. Ik ga zitten op een bank en geniet van het uitzicht.

Tegen betaling kunnen we een stoeltjeslift nemen naar de echte 3150 meter. Maar we vinden dit hoog genoeg en we hoeven niet te skiën. Er zijn namelijk veel mensen die hier komen voor zomer skiën. We besluiten terug te gaan naar het midden station. Misschien daar nog wat wandelen.

Met de gondel gaan we weer terug naar het middenstation. Buiten zien de jongens koeien en dan moet er natuurlijk even gewandeld worden. Een typisch Oostenrijks landschap. Met een bergmeer, veel gras, beekjes en rotsen. Oh ja en koeien natuurlijk. Die liggen rustig te herkauwen en je vraagt je af wie nou naar wie kijkt. Ik schiet wat idyllische plaatjes en dan gaan we echt naar beneden. In de tandradbaan naar het dalstation.

Onderaan in het dalstation lever ik de vier kaartjes in en krijg de borg van 20 euro weer terug. Bij de auto verruilen we de bergschoenen voor de teenslippers en dan gaan we terug naar huis. Dat was tof!

Hoe zit het met de kosten?

Aan de kosten zie je dat men hier gericht is op skiën. Hoe vroeger je de kabelbaan neemt des te meer geld je moet betalen voor je ticket. Wil je met de baan van 11 uur omhoog en dan betaal je 42 euro voor volwassenen en 21 euro voor kinderen tot 18 jaar (prijspeil 2018). Met de Kärnten Card is de rit gratis.

Parkeren kan gratis op het terrein bij het dalstation.

Heb je wel gezien dat we naar 3000 meter hoogte gaan? leukste-kabelbanen-in-karinthie
Heb je wel gezien dat we naar 3000 meter hoogte gaan?
leukste-kabelbanen-in-karinthie Het eerste stuk gaan we met een tandradbaan
Het eerste stuk gaan we met een tandradbaan
Een rondje om het meer leukste-kabelbanen-in-karinthie
Een rondje om het meer
Kijk eens hoe hoog we zijn geweest leukste-kabelbanen-in-karinthie-18
Kijk eens hoe hoog we zijn geweest
Ik maak nog een paar idyllische plaatjes leukste-kabelbanen-in-karinthie
Ik maak nog een paar idyllische plaatjes
leukste-kabelbanen-in-karinthie Een laatste goed gesprek met de koe en dan is het tijd om te gaan