Virgental in Oost-Tirol, voor een actieve vakantie in Oostenrijk

Het Virgental is één van de dalen in Oost-Tirol en ligt in het National Park Hohe Tauern. Een dal vol mooie natuur, koeienbellen, bergen en snel stromend water. Blogger Fieke houdt van actieve vakanties en bezocht het Virgental met haar gezin. In dit blog deelt ze haar ervaring met dit stukje Oostenrijk.

Oost-Tirol en het Virgental

Oost-Tirol is het zuidelijk gelegen deel van de Oostenrijkse deelstaal Tirol maar ligt afgescheiden van de rest van Tirol. Salzburgerland en de Italiaanse regio Zuid-Tirol (wat in het verleden tot Oostenrijk behoorde) zorgen voor deze afscheiding. De belangrijkste stad in het gebied is Lienz. Lienz ligt om zo’n 1000 kilometer rijden vanaf Utrecht.

Oost-Tirol ligt ten zuiden van het Hohe Tauerngebergte, een bergmassief van zo’n 120 km lang en 50 km breed. Bergen zijn niet weg te denken uit het Oost-Tiroolse landschap. Tussen de bergen vind je vier dalen:

  • het Pustertal,
  • het Iseltal,
  • het Defereggental,
  • het Virgental.

Door de zuidelijke ligging kent Oost-Tirol een mild klimaat, vergelijkbaar met dat van Karinthië.

Lees hier meer over een gezinsvakantie naar het Virgental met SNP Reizen

Het Virgental

Het Virgental is een oost-west gelegen dal in Oost-Tirol. In het dal liggen elf kleine dorpen. Het begint bij Matrei in het oosten en eindigt bij Ströden in het westen. Allemaal typisch Oostenrijkse dorpjes waar alle ramen en balkons voorzien zijn van plantenbakken met kleurrijke bloemen.

De omgeving is groen en door het dal loopt de rivier de Isel. Het stromen van deze rivier is tijdens onze vakantie niet te missen. We horen het bijna de hele dag. Aan het eind van het dal liggen de uitlopers van de Grossvenediger, één van de hoogste bergen van Oostenrijk. 

Ligging Virgental

 

Wat te doen in het Virgental en omgeving?

Tijdens onze vakantie verblijven we een week in het Virgental. We kiezen vooral voor actieve uitstapjes in en nabij het dal. We hebben geen zin om veel tijd in de auto door te brengen, en dat hoeft hier ook niet. 

Ga wandelen in National Park Hohe Tauern

National Park Hoge Tauern is met ruim 1800 km2 het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. Het gebied kent ontelbaar veel bergtoppen, gletsjers, bergmeren, watervallen, dieren en planten. De omgeving van het Virgental behoort tot dit park en dat moeten we natuurlijk ontdekken. Omdat wij graag wandelen verkennen we het park meerdere dagen te voet.

Dagwandelingen

Het vinden van locaties om te wandelen is in dit gebied geen probleem. Op de wandelkaart van de Tourist Information zien we heel veel rode wandelwegen in het Virgental gemarkeerd staan. Zie je door de bomen het bos niet meer? Vraag dan gewoon om tips voor mooie wandelingen bij de Tourist Information of bij de eigenaren van de accommodatie waar je verblijft. Wij maken tijdens onze verblijf twee dagwandelingen. 

Rondwandeling in het Zedlacher Paradies. 

Vanuit het dorp Zedlach is een mooie rondwandeling te maken door het Zedlacher Paradies, een bos met eeuwenoude lariksbomen. Er is een rondwandeling uitgezet met onderweg verschillende informatiepunten. Ze zijn te herkennen aan de metalen dieren die overal staan. Onze jongste wordt gelijk enthousiast en rent van het ene dier naar het volgende. Bij de dieren vind je informatie over de flora en fauna in dit gebied. 

De rondwandeling is makkelijk te doen en duurt een kleine 1,5 uur. Uitstekend geschikt voor jonge kinderen. Zeker door de leuke stops tussendoor. Wij breiden de rondwandeling uit met een klim naar de Wodenalm, een klim van zo’n 500 meter naar boven. Bij de beer in de rondwandeling staan bordjes richting de Wodenalm aangegeven. Voor deze uitbreiding is het fijn als de kinderen gewend zijn om te lopen. Moeilijk is de route echter niet. 

Wandeling door het Dorfertal en de Dabaklamm

De tweede wandeling is een wandeling door het Dorfertal, een wandeling net buiten het Virgental. Ik lees dat een deel van de wandeling direct langs een kloof gaat, met houten paden langs de rotswanden. Dat lijkt ons wel wat. We rijden naar het dorpje Tauer vanuit waar de wandeling vertrekt. Bij het informatiebord met een grote uil ernaast bekijken we de route. We willen langs de rivier lopen richting het Kalser Tauernhaus. 

Helaas blijkt door eerder slecht weer de route langs de rotswand afgesloten te zijn. We moeten nu een stuk door een heel donkere tunnel lopen. Gelukkig liggen aan beide kanten van de tunnel bakken met zaklampen. We nemen er twee mee en lopen de tunnel in. Met de kleine lamp blijft het erg donker en dus heel spannend in de tunnel.

Wanneer we uit de tunnel komen, lopen we verder het dal in. Bij de Bergeralm stoppen we bij de berghut om wat te gaan drinken. We merken dat de lucht donkerder wordt en we besluiten niet verder te lopen maar terug te gaan. Jammer genoeg lopen we dus niet verder het dal in. Ik heb begrepen dat het echt een mooie wandeling moet zijn. Maar better safe than sorry!

Helaas de donkere wolken komen sneller opzetten als gehoopt. Het laatste stukje lopen we in de stromende regen terug naar de auto. Wanneer je in de bergen loopt is het weer altijd iets om op te letten. Check voordat je gaat het weerbericht, want met slecht weer en zeker onweer wil je liever niet met kinderen in de bergen zijn.

Meerdaagse wandelingen

Vorig jaar hebben wij voor het eerst als gezin een meerdaagse huttentocht in Kleinarl gelopen en dat viel goed in de smaak. “We gaan dit jaar alleen weer naar Oostenrijk als we een huttentocht gaan lopen” zeggen de kinderen als we de vakantie aan het plannen zijn. In Oost-Tirol zijn veel meerdaagse wandelroutes te vinden. Maar niet alle routes zijn geschikt om met kinderen te lopen. Ze zijn te zwaar of te lang. De Virgentaler Sonnseitenweg is een vierdaagse wandelroute. Door twee aanpassingen zorgen we ervoor dat de route voor ons alle vijf goed te lopen is

De eerste etappe lopen we, gedeeltelijk, als losse dagtocht zoals hierboven beschreven door het Zedlacher Paradies. De tweede etappe korten we iets in. We beginnen in Marin in plaats van in Zedlach. Vanaf Marin lopen we de gehele route tot aan de Umbalfällen (watervallen) voorbij Stroden. 

Opnieuw is het een avontuur om nooit te vergeten. We lopen door het bos, klimmen flinke stukken, komen sneeuw tegen, koelen af bij watervalletjes en genieten van de prachtige uitzichten. Onderweg slapen we in twee berghutten. Wat is het fijn om zo een paar dagen met elkaar door de bergen te wandelen.

De Virgentaler Sonnseitenweg is trouwens ook prima geschikt voor gezinnen die kennis willen maken met meerdaagse wandeltochten. Kies gewoon een stuk van de route met maar één overnachting. 

Lees hier meer over een gezinsvakantie naar het Virgental met SNP Reizen

wandelen Virgental
In het Virgental zijn er heel veel wandelmogelijkheden. Zowel mooie dagtochten als meerdaagse huttentochten.
huttentocht in tirol zedlachter Paradies
Het startpunt van de wandeling in het Zedlacher Paradies is makkelijk te vinden.
Zedlacher Paradies Virgental
Tijdens de wandeling kom je veel informatiepunten tegen over de flora en fauna in het Zedlacher Paradies.
route door het Dorfental
De route door het Dorfental vanuit Taurer richting Kalser Tauernhaus.
Dabaklamm Virgental
Helaas is de route door de kloof afgesloten. We kiezen de alternatieve route door de tunnel.
Wandelen Virgental
De route door de Dorfental is ook weer een prachtige route. Wel loop je gedeeltelijk over een onverharde weg.
virgental huttentocht
Tijdens de Virgentaler Sonnseitenweg lopen we meerdere dagen door de bergen.
huttentocht virgental
Tijdens het wandelen kom je altijd wel ergens koeien op je pad tegen.

Ga raften of kies voor één van de andere wateractiviteiten

Sinds de jongste een zwemdiploma heeft is het voor ons mogelijk om wateractiviteiten te doen. Op meerdere plekken waar we rijden zien we reclameborden voor raften staan. “Dat MOETEN we doen” roepen de kids in koor als ze de borden zien. Paar maanden terug hebben we in Kroatië geraft en dat vonden ze alle drie super om te doen. Dat het water hier in de rivieren een stuk ruiger is, zien ze als groot pluspunt. “Dan worden we nog natter!” roept onze kleine man.

Adventurepark Osttirol

Tussen Matrei en Lienz, net buiten het Virgental, ligt bij het plaatsje Ainet Adventurepark Osttirol. Het park ligt aan rivier de Isel. Hier kun je verschillende buitensporten doen. Omdat onze jongste zeven jaar is kunnen we alleen raften. Voor canyoning en kajakken is hij net te jong. Het canyoning is trouwens wel een aanrader. Adventure park Osttirol heeft een kloof waar zij alleen mogen canyoning. Dus niets geen drukte en de foto’s zien er echt gaaf uit. We reserveren online zodat we zeker weten dat er plaats is.

Voorbereidingen

We parkeren onze auto op de parkeerplaats en lopen door een poort het terrein op. We komen direct in een super relaxte outdoorsportsfeer terecht. Overal zien we mensen in de weer met wetsuits, staan er kano’s en zitten de mensen op het terras bij het barretje. We melden ons en we blijken samen met een vader en zijn twee kinderen in één boot te zitten met een instructeur.

We krijgen een wetsuit zonder mouwen, een helm, schoenen, een peddel en een zwemvest. De kinderen krijgen ook een wetsuit vest met lange mouwen. De volwassenen hebben de keus om wel/geen vest aan te doen. Het is warm, dus laten we het vest voor wat het is. Het materiaal ziet er goed uit.

De rafttocht over de Isel die vanuit het Virgental naar Lienz loopt

Vanaf het kamp lopen we direct naar de Isel waar de rafts klaarliggen. Op het droge oefenen we hoe we in de boot moeten zitten. Leren we welke beweging we bij ‘backward’ en ‘forward’ moeten maken. En wordt er aandacht besteed aan wat te doen als je uit de boot valt.

En dan gaan we met de boot ter water. De stroming is behoorlijk, er komt nog heel wat smeltwater uit de bergen de rivier in. Ondanks dat is het water niet diep. We raften ruim een uur en leggen zo’n 10 kilometer af. De kids mogen afwisselend voor in de raft zitten zodat ze lekker nat kunnen worden als we een versnelling af gaan. Verder peddelen ze fanatiek mee. Op de wat rustigere stukken doen we leuke oefeningen, zo raften we een stuk staand op de rand van de boot.

Er mag ook gezwommen worden als we op wat dieper water varen. Het water is flink koud, maar zodra onze instructeur begint over zwemmen liggen de oudste en de jongste al in het water. Iets over de helft van de tocht stoppen we zodat iedereen even kan ‘zwemmen’. Je kunt op je rug in het water gaan liggen en meedrijven met de stroming, die behoorlijk sterk is. Ik houd het na twee keer voor gezien, vind het echt koud, de kinderen niet.

Terug naar Adventurepark Osttirol

Na 10 kilometer zit de leuke tocht erop. We meren aan en halen de boot uit het water. Er staat een grote touringcar voor ons klaar om ons terug te brengen naar het park. Met de peddels en een nat wetsuit in een bus gaan zitten voelt een beetje vreemd. Maar top geregeld.

Bij terugkomst krijgen we instructies hoe we de kleding moeten omspoelen en waar we alles kunnen inleveren. We spoelen onszelf even af onder de douche en verruilen onze zwemkleding voor droge kleding in de omkleedruimtes.

Op het park is een uitgebreid terras waar je wat kunt drinken en kan eten. Het eten wat ik voorbij zie komen ziet er goed uit, een prima plek om dus even neer te strijken.

Er zijn verschillende rafttochten mogelijk bij Adventurepark Osttirol. Wij deden de tocht die geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar. Heb je oudere kinderen dan zijn er meerdere tochten mogelijk. Onze tocht kost 29 euro voor kinderen t/m 15 jaar, en 35 euro voor iedereen van 16 jaar of ouder (prijspeil 2019).

Meer informatie over een gezinsvakantie in het Virgental

Virgental Adventure tirol
Bij het oplopen van het terrein van Adventurepark OstTirol komen we direct in de outdoor sfeer.
Adventurepark Osttirol raften
Bij Adventurepark Osttirol net buiten het Virgental zijn genoeg omkleed ruimtes en douches aanwezig om je voor en na het raften om te kleden.
Adventurepark Osttirol Virgental
Er is voldoende materiaal en kleding beschikbaar. Ook voor kinderen.
 
Virgental raften
We zijn met drie boten vertrokken. Wij zitten met acht man en een stuurman in een boot.
Adventurepark Osttirol raften op de Isel
De versnellingen in het water zijn favoriet bij de kinderen. Samen fanatiek peddelen.
raften op de Isel in Virgental
En dit is natuurlijk het leukste van het raften, super nat worden!

Zoef de berg af op een rodel

Wij komen al meerdere jaren in Oostenrijk en tijdens iedere vakantie gaan we wel een keer met een rodel de berg af. Ik lees dat er in Lienz een 2,7 kilometer lange rodelbaan is, de Osttirodler. Dat is echt wel lang, dus die willen we proberen. Als we vanuit het Virgental naar Lienz rijden ligt de rodelbaan net voor Lienz aan de rechter kant. We parkeren de auto en halen 5 kaartjes. 

De berg op met de kabelbaan

De lucht betrekt echter en het wordt flink donker. Maar de lift gaat nog steeds de berg op, dus stappen we in de gondel omhoog. Naast ons zien we de lift die de rodelwagentjes omhoog brengt.

Als we boven aankomen begint het toch te regen en onweren. Even op de berg rondkijken voordat we met de rodel naar beneden gaan zit er niet in. Maar met de rodel naar beneden gaan is ook geen optie. Dus duiken we het restaurant bovenop de berg in. Het is niet anders, en we wachten tot de regen en het onweer voorbij zijn. Een uur later is het droog en besluiten we maar direct met de rodel naar beneden te gaan.

Met de rodel naar beneden

Bob en ik gaan beide samen met een kind in de rodel. Onze oudste gaat zelf. En daar gaan we! We glijden 4,5 minuut lang over de rodelbaan naar beneden. We gaan stukken door het bos. Maken heel veel bochten. Als we aan het eind het bos uitkomen hebben we een prachtig uitzicht over Lienz. Het blijft leuk om de berg op deze manier af te gaan.

Als ik beneden kom krijg ik commentaar van mijn oudste. “Wat ging je langzaam, het leek wel of je overal aan het remmen was!”.  Ik vertel haar dat ik dat inderdaad deed omdat er overal bordjes stonden dat je in de bochten snelheid moest minderen. Mijn oudste had deze borden verkeerd geïnterpreteerd en dacht juist dat je niet mocht remmen! Dat verklaart het snelheidsverschil. 

Heb je meer tijd en is het weer beter, dan is het leuk om bovenop de berg rond te lopen voordat je weer naar beneden gaat.

Een kaartje voor de gondel en de rodelbaan kost voor kinderen uit 2014-2016 5,50 euro, voor kinderen uit 2001-2013 9 euro, en voor mensen van 2000 en daarvoor 10 euro (prijspeil 2019).

Rodelen in Lienz
Dat willen de kinderen wel, met een rodel de berg af. De witte lijn op de kaart is de rodelroute.
Klaar voor vertrek. De oudste van 11 gaat zelf in een rodel. De twee jongste van 9 en 7 gaan samen met ons mee.
rodelen in het Virgental