Huttentocht met kinderen: onze tips!

0
552
huttentocht met kinderen

Op huttentocht met kinderen? Doen! Onze bloggers hebben al regelmatig een huttentocht met kinderen gedaan en zijn super enthousiast. In dit artikel tippen we onze favoriete bestemmingen om een huttentocht met het gezin te doen én vertellen we je nog veel andere handige tips. Veel leesplezier!

 

1. Huttentocht met kinderen in Oostenrijk

Oostenrijk is natuurlijk dé bestemming voor een huttentocht met kinderen. Er zijn talloze huttentochten die geschikt zijn voor beginners maar ook voor wat oudere kinderen die gewend zijn om door de bergen te wandelen. 

Voor het eerst een huttentocht met kinderen in Oostenrijk doen? Begin dan niet te zwaar en kies voor een tocht van 2 tot 3 dagen. Dit kan een wandeling op- en neer naar een berghut zijn, maar bijvoorbeeld ook een deel van een langere huttentocht.

Veel huttentochten in Oostenrijk hebben de mogelijkheid om ingekort te worden of halverwege terug te gaan naar het dal, en dat is nu precies wat Oostenrijk tot een goede bestemming maakt. 

Onze bloggers hebben met hun kids een deel van de Stubaier Höhenweg gedaan en ook de Virgentaler Sonnseitenweg gedaan

Lees hier ons uitgebreide artikel over een huttentocht in Oostenrijk met kinderen

Op de Stubaier Höhenweg
Op de Stubaier Höhenweg

2. Huttentocht met kinderen in Zwitserland

Een bestemming die ook uitermate geschikt is voor het maken van een huttentocht met kinderen is Zwitserland.

Wij hebben echter wel gemerkt dat wandelroutes die ze ter plaatse aanduiden als ‘geschikt voor het hele gezin’ voor een Nederlands gezin soms al best pittig kunnen zijn. Daarom adviseren we om Zwitserland niet te kiezen als je geen eerdere ervaringen hebt met bergwandelen en/of het maken van huttentochten met kinderen.

Een leuke trektocht met kinderen die al wat gewend zijn qua wandelen is bijvoorbeeld de Nendaz trek. 

Bergwandelen in Zwitserland met kinderen
Bergwandelen in Zwitserland met kinderen

3. Huttentocht met kinderen in Italië

Ook de Dolomieten in het noorden van Italië zijn ook prima geschikt om met kinderen te bezoeken en om hier een huttentocht te lopen. Bijkomend voordeel is dat er in de hutten Italiaans gegeten wordt, vaak favoriet bij de kids.

De Palaronda Minitrek duurt vier dagen en is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 12 die gewend zijn om in de bergen te lopen. Meer informatie over deze reis vind je hier.

4. Huttentocht met kinderen in Frankrijk

Ook in Frankrijk kun je prima terecht met je kids in de bergen. Favoriet bij ons zijn de Pyreneeën, waar je elke dag opnieuw een ander pad kunt kiezen. Blogger Fieke liep hier met haar gezin een tweedaagse huttentocht, lees hier haar verslag en wandeltips voor wandelen met de kinderen in de Pyreneeën. 

5. Huttentocht met kinderen in Zweden

Last but not least een noordelijke bestemming: namelijk Zweden!

Hier zijn, vanaf de provincie Jämtland verder noordwaarts, veel bemande hutten te vinden waar je met kinderen van harte welkom bent. Een leuke driedaagse trektocht die niet al te zwaar is, is de Jämtlandstriangeln. Collega-blogger Antonette van Wandelen in Zweden schreef er deze blog over.

De beroemde Kungsleden kun je trouwens ook (deels) met het gezin doen, maar ligt wel een stuk noordelijker, waardoor het wat lastiger is om er met de auto vanuit Nederland te komen.

Blåmmaharen Zweden huttentocht
De hut Blåmmaharen van STF in Zweden

Huttentocht met kinderen: nog meer bestemmingen mogelijk!

Dit zijn wat ons betreft de beste bestemmingen voor het maken van een huttentocht met kinderen.

Andere plekken die geschikt zijn voor de wat meer ervaren wandelaars en wat oudere kinderen zijn bijvoorbeeld Noorwegen, IJsland, Polen, Slovenië en de Spaanse Pyreneeën.

We raden je echter juist de top 5 bestemmingen van hierboven aan omdat deze bestemmingen zelf door ons getest zijn (of bekenden van ons) en we hiervoor zeker weten dat deze bestemmingen geschikt zijn voor je (eerste) huttentocht met kinderen.

Hoe plan je een huttentocht met kinderen

We hebben natuurlijk ook nog wat tips voor het plannen van je huttentocht met kinderen. 

  • Plan niet in kilometers maar in wandeluren. In de bergen loop je soms maar tussen de 2-3 kilometer per uur, vooral wanneer het pad stenig en steil is neemt het tempo direct af. Daarom wordt op veel plekken de wandeltijd in uren aangegeven en niet in afstand. 
  • Plan ruim! Met mooi weer kun je met je kids prima een tocht van 4-5 uur lopen of zelfs langer (zonder pauzes)  … maar als het weer omslaat of als het zelfs gaat regenen, wordt wandelen ineens een stuk minder leuk. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, is ons advies om liever voor korte etappes te kiezen dan voor lange dagen. Vanuit de berghut zijn namelijk vaak nog wel andere paadjes die bewandeld kunnen worden, maar is het slecht weer, dan zit je niet met een hele lange tocht.
  • Laat je kinderen vast wennen aan het lopen met een rugzak zodat ze gewend zijn aan het dragen van het gewicht. 
  • Neem voldoende snacks mee voor onderweg zodat je kinderen geen honger krijgen. 
  • Zorg voor goede regenkleding. 
  • Wandel in Nederland vast wat voor. Zo zijn er enkele leuke tochten die je kunt doen ter voorbereiding, waaronder bijvoorbeeld de Dutch Mountain Trail. Ook de Eifelsteig in Duitsland is een leuke plek om bijvoorbeeld een weekendje te gaan oefenen met het lopen met een rugzak en op heuvelachtig terrein. 
  • Neem voldoende pauze. Onderschat niet dat het vaak ineens toch weer wennen is om de bergen in te gaan met je kids dus begin rustig aan zodat je niet op je tweede of derde dag ineens met enorme spierpijn of vermoeidheid te kampen krijgt. 
huttentocht met kinderen
Neem voldoende pauzes!

Paklijst huttentocht met kinderen

Ga goed voorbereid op pad en schaf je spullen niet pas last minute aan. Een goede regenjas, goed ingelopen stevige wandelschoenen en een comfortabele rugzak zijn onmisbaar.

Lees hier ons uitgebreide artikel over de paklijst voor je huttentocht met kinderen.

paklijst huttentocht met kinderen
De rugzakken van het gezin van Fieke

En tenslotte …

Maak je huttentocht een ware belevenis.

Betrek je kids van tevoren bij de planning door bijvoorbeeld de route op de kaart uit te stippelen of online te bekijken. Laat zien welke bergen ze gaan tegenkomen, waar ze onderweg eventueel kunnen zwemmen en wat de mooiste plekken voor onderweg zijn. Doe eventueel een cursus met ze op het gebied van kaart- en/of kompaslezen of neem ze mee de natuur van Nederland in.

Kortom: ze hebben er dubbel zo veel plezier van als je ze betrekt in je plannen. En ook voor de ouders geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.

Huttentocht met kinderen
Op pad met de kids in Oostenrijk

Boek je huttentocht met kinderen bij een erkende reisorganisatie

Wij adviseren je om je huttentocht met kinderen te reserveren bij een ANVR/SGR reisorganisatie die verstand heeft in het organiseren van huttentochten met kinderen.

Onze favoriete reisorganisaties die huttentochten met kinderen aanbieden zijn:

Meer lezen

Hopelijk vond je dit artikel over huttentochten met kinderen nuttig. Mocht je nog vragen, opmerkingen en/of toevoegingen hebben, laat ze dan gerust hieronder achter in de comments!

Op zoek naar meer blogs over wandelen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht jij via zo’n linkje een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij een kleine commissie zonder dat het jou iets extra’s kost. Dankjewel! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.