Wandelen rondom de Wolfgangsee met kinderen

Wandelen rondom de Wolfgangsee met kinderen, is dat leuk? Tijdens haar vakantie aan de Wolfgangsee ontdekt blogger Fieke dat dit zeker het geval is. Samen met haar gezin trekt ze er meerdere keren op uit om de omgeving al wandelend te ontdekken. Drie wandelgebieden deelt ze met ons.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Wolfgangsee, prachtig meer tussen de bergen in Salzburgerland

De Wolfgangsee ligt op een kleine 1.000 km rijden vanaf Utrecht in twee Oostenrijkse deelstaten. Grotendeels ligt het meer in Salzburgerland en voor een klein deel in Opper-Oostenrijk. De regio heet Salzkammergut. De Wolfgangsee heeft een oppervlakte van 13 km². Het ligt op een hoogte van 538 meter en is op het diepste punt 114 meter diep. Het water is zeer helder en bijna van drinkwaterkwaliteit. Het meer wordt omringd door de Schafberg, de Zwölferhorn bergen en het Postalm plateau.

De Wolfgangsee is een helder blauw meer tussen de bergen in Salzburgerland. Wandelen rondom de wolfgangsee
De Wolfgangsee is een helder blauw meer tussen de bergen in Salzburgerland.

Wandelen rondom de Wolfgangsee:  naar de top van de Schafberg

Vanaf onze camping kijken we uit op de Schafberg. Een 1782 meter hoge berg aan de overzijde van de Wolfgangsee. Vanaf de camping zien we een treintje omhoog rijden. De top blijkt dus bereikbaar. Dat willen wij zelf wel gaan ontdekken. Bij het toeristenbureau horen we dat we de Schafberg al wandelend en per treintje op kunnen. Wij kiezen voor een combinatie.

We vertrekken vanuit Sankt Gilgen met de Schafbergbahn de berg op. Het is het steilste tandradspoorlijntje van Oostenrijk. Na een rit van 25 minuten komen we aan bij de halte Schafbergalm. Vanaf hier is het ongeveer een uur lopen naar de top.

Wandelen rondom de wolfgangsee, de schafberig op
Met de Schafbergbahn rijden we in 25 minuten de Schafberg op. We stappen halverwege uit en lopen verder.

Vanaf de Schafbergalm naar de top wandelen

Zodra we uitstappen kan het klimmen direct beginnen. Er gaat een klein kronkelend pad naar de top van de berg. We lopen tussen de koeien door. Er zijn hele steile stukken bij maar gelukkig ook wat vlakkere stukken waar we even op adem kunnen komen. De kinderen besluiten dat we van deze tocht een wedstrijd maken tussen de kinderen en de ouders. Wie het eerste op de top is heeft gewonnen. “Hup, hup, hup” hoor ik zoon T. al rennend roepen. Ik ben bang dat we dit als ouders dik gaan verliezen.

Halverwege de wandeling moeten we het spoor van de Schafbergbahn oversteken. We besluiten even te wachten tot er een treintje aankomt. De kids zwaaien enthousiast naar de passagiers en rennen snel weer verder als de trein voorbij is. Verliezen willen ze niet.

Uitzicht op de Wolfgangsee

Tijdens de wandeling moet je echt af en toe stil staan en achterom kijken. Het uitzicht over de Wolfgangsee is prachtig.

Het hotel en het station op de berg komen in zicht. Het laatste stuk omhoog is weer wat steiler. Nu weet ik het zeker, dit verliezen we van de kids. Als ik boven kom staan ze alle drie triomfantelijk te kijken.

Even later genieten ze van een welverdiend ijsje op het terras van het hotel. Dan lopen we een rondje en genieten van het uitzicht over de Wolfgangsee en de Attersee aan de andere zijde van de berg.

Wij nemen vanaf de top van de berg de Schafbergbahn weer terug naar Sankt Wolfgang. Tip: reserveer direct bij aankomst op de top een plekje in de trein voor de terugreis.

wandelen rondom de wolfgangsee, schafberg naar boven
Tijdens het eerste stuk van de klim zijn de paden nog redelijk breed.
Wandelen rondom de wolfgangsee, de kinderen rennen vooruit
Al snel worden de paden smaller en vooral steiler. De kinderen gaan er als een speer vandoor.
wandelen rondom de wolfgangsee, zwaaien
En natuurlijk moeten de kinderen even zwaaien naar de machinist en de passagiers in de trein.
wandelen rondom de wolfgangsee, de camping
Onderweg hebben we mooi uitzicht over de Wolfgangsee en kunnen we onze camping aan de andere kant van het meer zien.
wandelen rondom de wolfgangsee, uitzicht schabberig
Boven op de berg ligt het hotel dat we vanaf de camping konden zien. Hier genietende van een drankje met prachtig uitzicht.

Handig om te weten:

 • Startpunt: Sankt Wolfgang, treinstations Schafbergbahn.
 • Wandelroutes: Vanuit Sankt Wolfgang kan je lopend naar de 1200 meter hoger gelegen top van de Schafberg. Er staat aangegeven dat je hier 3,5 uur over loopt. Met kinderen moet je zeker op 5 uur rekenen. De route vanaf de Schafbergalm naar de top duurt ongeveer 1 uur.
 • Buggyproof: Nee, de route gaat over kleine zeer steile paden.
 • Horeca: boven op de Schafberg liggen twee horecagelegenheden.
 • Prijs: Klim je vanaf de Wolfgangsee omhoog en omlaag dan is de route gratis. Maak je (deels) gebruik van de Schafbergbahn dan moet je hiervoor betalen.

Wandelen op de grootste Alpenweide van Oostenrijk, de Postalm

Op korte afstand van onze camping Birkenstrand ligt de grootste Alpenweide van Oostenrijk, de Postalm. De Postalm is 4000 hectare groot en staat bekend om zijn prachtige vergezichten over de Alpen en bergmassieven. Het gebied heeft veel wandelmogelijkheden.

We rijden vanaf Sankt Gilgen richting Strobl en vanaf daar nemen we de weg richting Abtenau. Een 24 kilometer lange weg (gedeeltelijk tolweg) leidt ons over de Postalm, de hoogte waarop we rijden varieert tussen de 700-1300 meter. Dit gebied is niet bewoond, de natuur krijgt hier alle ruimte. Je komt alleen een paar almhutten tegen. Op de route over de Postalm liggen vier parkeerplaatsen. Vanaf iedere parkeerplaats zijn er verschillende wandelingen uitgezet. Wij rijden naar parkeerplaats 3.

wandelen rondom de wolfgangsee postale
De Postalm is een waar wandelparadijs. Er zijn veel verschillende wandelingen uitgezet, dus voor ieder wat wils.

Groene familieroute vanaf parkeerplaats 3 op de Postalm

Wij kiezen ervoor om de groene route vanaf parkeerplaats 3 te lopen. Deze is geschikt voor families staat er bij de route. We lopen over een brede halfverharde weg door de alpenweide. Op verschillende plekken staan koeien te grazen. Het geklingel van de koeienbellen is zo’n gezellig geluid. Als we dicht langs de koeien lopen blijven ze ook rustig staan. Ze zijn gewend aan de wandelaars.

We klimmen en dalen wat door het glooiende landschap. Als we bij een stukje bos komen zien de kinderen dat er bosaardbeien groeien. Een verplichte stop dus om lekker van de aardbeien te kunnen snoepen. We kiezen er hier voor om over te stappen op de blauwe route. De familievriendelijke groene route is door zijn brede verharde wegen een beetje saai lopen.

De blauwe wandelroute biedt meer uitdaging

De blauwe route heeft kleinere wandelpaden en is daardoor afwisselender en uitdagender voor de kinderen. We merken het direct. De kinderen lopen weer voorop. Ik krijg echt een beetje een Heidie gevoel als we over de weides lopen. Met de ruige bergtoppen op de achtergrond is het gevoel helemaal compleet.

Op tweederde van de route lopen we richting en door het bos. Als we uit het bos komen lopen we langs een almhut met een groot terras in de zon. We strijken neer op het terras en genieten van een heerlijke lunch. Ik bestel het typisch Oostenrijkse gerecht Kaiserschmärren met Preiselbeeren. Even later moet ik het met drie kinderen delen die het allemaal heerlijk blijken te vinden. Vanaf de hut is het nog maar een klein stukje lopen naar de parkeerplaats.

We blijken in totaal 5 uur onderweg te zijn geweest. We hebben van iedere minuut genoten. De duur die staat aangegeven bij de routes kan je met kinderen bijna verdubbelen.

wandelen rondom de wolfgangsee groene route
We beginnen met de groene route. De bewegwijzering is vaak op stenen geschilderd.
wandelen rondom de wolfgangsee bossen
We lopen niet alleen op de Alpenweide maar ook in de bossen.
wandelen rondom de wolfgangsee bosaardbeien
Tussendoor stoppen we om te genieten van de bosaardbeien die de kinderen spotten tussen de begroeiing.
wandelen rondom de wolfgangsee kaas kopen
Onderweg kan je ook een stop maken om melk, boter en kaas te kopen boven op de berg.
wandelen rondom de wolfgangsee
Van de groene route stappen we over naar de blauwe. Deze route heeft smallere paden en vinden de kinderen veel leuker.
wandelen rondom de wolfgangsee
Tegen het eind van de route komen we een Almhut tegen waar we neerstrijken voor een heerlijke lunch.

Handig om te weten over wandelen op de Postalm:

 • Startpunt:Parkeerplaats P3 op de Postalm
 • Wandelroutes: Er zijn meerdere routes vanaf P3. Varierend van 1,5 uur tot 3,5 uur.
 • Buggyproof: De groene route is buggyproef, de andere routes niet
 • Horeca: Er liggen verschillende berghutten op de Postalm.
 • Prijs: tolweg 7 euro (prijspeil 2017), bij het tolportje kan je ook een wandelkaart kopen van het gebied.

Wandelen rondom de Wolfgangsee: mooie vergezichten vanaf de Zwölferhorn

Vanaf dag één zien we bij Sankt Gilgen de rode en gele cabines van de kabelbaan de Zwölferhorn op gaan. Bij de VVV nemen we een folder mee over de wandelmogelijkheden op deze berg. Er is een panorama rondwandeling, een lange rondwandeling en je kunt van de top van de berg weer terug lopen naar het dal.

Hoewel de lange rondwandeling onze voorkeur heeft kiezen we toch voor de panorama-rondwandeling. Dochter R. heeft last van haar knie waardoor het lopen wat moeilijker gaat. Ik ben benieuwd hoe we de kinderwagen vriendelijke rondweg gaan ervaren.

wandelen rondom de wolfgangsee zwolferhorn
Met de kabelbaan kan je de Zwölferhorn op. Vanaf de top kan je mooie wandelingen maken.

We zijn redelijk vroeg bij de kabelbaan in Sankt Gilgen maar toch staat er al een flinke rij, er kunnen vier volwassenen in één cabine, dus het duurt even voordat we aan de beurt zijn. Gelukkig passen wij met zijn vijven ook prima in één cabine. Het uitzicht tijdens de tocht naar boven over de Wolfgangsee is prachtig.  Op 1522 meter hoogte stappen we uit bij het Seilbahn Bergstation.

wandelen rondom de wolfgangsee, panoramaroute
Wij gaan vandaag voor de Panorama-route, maar er zijn ook andere wandelroutes.

Panoramaroute Zwölferhorn

Bij het startpunt van de rondwandeling snappen we gelijk waarom het de panoramaroute heet. Vanaf de Zwölferhorn kun je prachtig ver kijken. We lopen om de top heen naar de andere kant van berg. We lopen inderdaad over een redelijk breed verhard pad. Doordat we zo heerlijk van ons af kunnen kijken tijdens de wandeling vergeten we dat we op dit ‘ saaie’ pad lopen.

Op verschillende punten van de route zijn er hoger gelegen uitkijkpunten. Onderweg komen we ook verschillende bankjes tegen. Omdat we geen haast hebben genieten we ook daarvan. Als we op het uiterste punt zijn lopen we via een andere kant terug naar ons startpunt.

Naar het kruis bovenop de Zwölferhorn

Net voordat we hier zijn verlaten we de panoramaweg en kiezen we voor de klim naar het kruis boven op de Zwölferhorn. Vanaf deze kant is het een flinke klim omhoog. Dochter J. vindt het heerlijk en rent omhoog. Als we bij het kruis aankomen zien we dat je ook direct vanaf de kabelbaan naar boven had kunnen lopen over een goed begaanbaar, niet te steil, pad. We staan hier dus niet alleen met de die-hard wandelaars/klimmers.

Het is vrij druk met mensen die bovenop een mooie selfie proberen te maken. Maar ondanks de drukte is het uitzicht vanaf hier de moeite waard net zoals de hele panorama-rondwandeling.

Met de kabelbaan naar beneden of niet?

We lunchen bij de Fransz’s hutte op het terras met het meest fantastische uitzicht over de Wolfgangsee. Daarna sluiten we weer aan in de rij voor de terugtocht met de kabelbaan. Mijn advies voor actieve gezinnen zou zijn: met de kabelbaan de berg op. De panorama-rondwandeling maken en dan lopend terug naar het dal. Zo geniet je wel van het mooie uitzicht vanuit de kabelbaan maar sta je niet weer keer in de rij.

wandelen rondom de wolfgangsee route
De panorama-route doet zijn naam eer aan. Het pad biedt prachtig uitzicht over de omgeving.
wandelen rondom de wolfgangsee buggyproof
De paden van de route zijn prima begaanbaar met een buggy en dus zeer geschikt om met kleine kinderen te lopen.
wandelen rondom de wolfgangsee, steil pad
Het pad naar het kruis op de top wordt steeds steiler en smaller. Een mooie afsluiting van deze route.

Handig om te weten over deze wandeling:

 • Startpunt: Zwölferhorn Seilbahn in Sankt Gilgen.
 • Wandelroutes: Pillstein Panorama route, Illinger Alp route en routes van de top van de Zwölferhorn naar het dal. Variërend in duur tussen de 1,5 en 4 uur.
 • Buggyproof: De panoramaroute is buggyproef, de andere wandelingen zijn niet geschikt voor een buggy.
 • Prijs: De wandelroutes zijn gratis, de kabelbaan kost voor een retour 24,50 euro voor volwassenen en 15 euro voor kinderen (prijspeil 2018)

Wandelen met kinderen: praktische tips

Bij het wandelen rondom de Wolfgangsee hebben we wandelroutes gelopen van verschillende lengtes. Hoe afwisselender de route en hoe kleiner de wandelpaden, hoe leuker de kinderen het vinden. De routes over vlakke brede paden vallen over het algemeen het minst in de smaak bij onze kinderen. Klimmen vinden ze leuk en is voor kinderen vaak een stuk makkelijker dan voor volwassenen. Ik liep tijdens ons bezoek aan de Wolfgangsee heel wat keren achteraan, en dat kwam niet alleen maar door de fotostops die ik maakte.

Hou rekening dat de duur die bij wandelroutes aangegeven staat uitgaat van volwassenen. Wanneer je de tochten loopt met jonge kinderen moet je rekening houden met 1,5 tot 2 keer de duur die aangegeven staat.

Goed wandelmateriaal

Zorg voor goed wandelmateriaal. Onze kinderen dragen tijdens de wandeltochten allemaal bergschoenen. Deze bieden voldoende ondersteuning en zorgen voor voldoende grip tijdens het wandelen.

Tijdens langere wandeltochten dragen de kinderen ook hun eigen water en wat eten in een rugzak. Wij vinden het zelf erg prettig als een rugzak goed zit. We letten hier dus ook bij onze kinderen op. Zeker nu de tochten langer worden en ze meer zelf dragen. Een rugzak die past bij de lengte van de rug van je kind is wel zo prettig. Daarnaast verhogen een heupband en een sluiting op schouderhoogte het draagcomfort.

Onze kinderen droegen de kinderrugzakken van Osprey. Deze rugzakken bieden goede afstelmogelijkheden en comfort. De rugzakken zijn in diverse maten te verkrijgen. Omdat wij de rugzakken ook willen gebruiken tijdens meerdaagse wandeltochten hebben wij gekozen voor de 12 en 18 liter. Deze rugzakken zijn geschikt voor kinderen tot een jaar of 14. We kunnen er een mooie tijd mee vooruit.

wandelen rondom de wolfgangsee groene route
Als je gaat wandelen in de bergen is kleding ook belangrijk. Goede schoenen en een goed zittende rugzak zijn ook voor kinderen belangrijk

Neem tijdens de wandeling voldoende eten en drinken mee. Naast voldoende water gaan er in onze rugzak zakjes gedroogde vruchten (rozijnen, abrikozen, kokos) en noten mee. Als we de hele dag op pad gaan nemen we broodjes mee of kijken we of er een berghut op de route ligt.

Zou jij willen wandelen rondom de Wolfgangsee? Welk gebied spreekt jou het meeste aan?

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over de regio Salzburgerland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is mede tot stand gekomen in samenwerking Osprey. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen