Camping Birkenstrand aan de Wolfgangsee: dat is genieten van het Salzburgerland

0
348
camping birkenstrand uitzicht
Het uitzicht over het meer is prachtig vanaf de camping.
Camping Birkenstrand aan de Wolfgangsee maakt het mogelijk om vanuit je tent zo het heldere water van het meer in te stappen. Deze kleine camping is een prima uitvalbasis om het Salzburgerland te ontdekken. Blogger Fieke verbleef er twee weken met haar gezin en kwam enthousiast terug van een actieve vakantie in de bergen.

Waarom Camping Birkenstrand?

Ieder jaar is het weer een zoektocht. Een geschikte camping vinden die aan alle eisen en wensen voldoet. We geven nog steeds de voorkeur aan een niet te grote camping. De kleine boerencampings vinden onze kinderen echter te klein worden. Een goede zwemgelegenheid is voor onze kinderen tegenwoordig een must. De camping direct aan het Lipnomeer in Tsjechië is de kinderen vorige zomer zo goed bevallen dat ze graag weer aan een meer willen staan. Met daarbij de wens van leuke uitstapjes in de buurt en mooie wandelgebieden in de directe omgeving, kan de zoektocht beginnen. Oh ja, en onze vouwwagen vraagt ook nog wel wat ruimte. Dus kampeerplekken moeten minimaal 100 m2 zijn. Dit alles willen we in Oostenrijk vinden.

Na het nodige speurwerk op Google en het lezen van recensies kom ik bij Camping Birkenstrand aan de Wolfgangsee in Salzburgerland terecht. De website biedt voldoende overeenkomsten met ons wensenlijstje. Ik zou graag iets ruimere kampeerplekken willen, maar dat lijkt onmogelijk als we aan alle andere wensen willen voldoen.

CAmping Birkenstrand
Welkom bij Camping Birkenstrand.

Camping Birkenstrand direct aan de Wolfgangsee

Camping Birkenstrand ligt vlakbij het plaatsje Sankt Gilgen direct aan de Wolfgangsee in de deelstaat Salzburgerland. Deze deelstaat ligt tegen het zuidoosten van Duitsland aan. Vanaf Deventer is het zo’n 950 km rijden.

Als we de grens tussen Duitsland en Oostenrijk passeren, verandert het landschap en wordt het steeds bergachtiger. Het laatste half uur rijden we over kronkelende bergwegen en passeren we verschillende meren. Iedere keer denken we: “Zou dit ‘ons’ meer zijn?” Als de navigatie aangeeft dat we er bijna zijn, rijden we naar beneden en hebben we zicht op een prachtig blauw meer. Aan het meer ligt een typisch Oostenrijks dorpje, Sankt Gilgen. Het meer is omsloten door prachtige ruige bergen. We rijden een paar kilometer en slaan dan links een weg in die uitkomt op de camping.

camping birkenstrand uitzicht over het meer
Als we Sankt Gilgen binnenrijden hebben we een prachtig uitzicht over de Wolfgangsee.

Ligging Camping Birkenstrand

Camping Birkenstrand heeft 80 staanplaatsen. Het grootste deel van deze plaatsen ligt links van de weg direct aan het meer. De campingreceptie is hier ook. Een klein deel van de staanplaatsen en het sanitairgebouw liggen aan de rechterzijde van de weg. Nu zul je denken: “Een camping waar een straat doorheen gaat, dat kan toch niets zijn?” Maar dat valt honderd procent mee. Op dit deel van de weg moet stapvoets gereden worden en er komt alleen verkeer langs voor de naast gelegen camping. Een zebrapad geeft de oversteek duidelijk aan. Ik ervaar het niet anders dan het gewone verkeer dat op de camping langs rijdt als mensen vertrekken voor een boodschap of dagje weg. De kinderen laat ik gewoon zelf over de camping lopen en naar het sanitair gaan.

De receptie van Camping Birkenstrand aan het begin van de camping.
De receptie van Camping Birkenstrand aan het begin van de camping.

Kampeerplekken op Camping Birkenstrand

De 80 staanplaatsen op de camping liggen aan kleine straatjes en zijn tussen de 90 en 110 m2 groot. De plaatsen bestaan uit gras en halfverharding waar de tent, vouwwagen of caravan kan staan. Tussen de plekken staan half hoge hagen en boompjes. Alles wordt keurig onderhouden en bij een wissel wordt het gras netjes gemaaid. Wij hebben behoorlijk wat hete dagen tijdens ons verblijf. Een tarp naast onze tent biedt uitkomst. Zo kunnen we heerlijk in de schaduw ontbijten. Alle plaatsen zijn voorzien van een eigen water- en electrapunt.

Camping Birkenstrand campingplaats
De campingplaatsen zijn vlak en minimaal 90 m2 groot.

De camping loopt vanaf het meer iets op naar boven, maar alle plekken zijn mooi vlak gemaakt. Bij het reserveren van de camping heb ik om een grote plaats aan de zijde van het meer gevraagd. Onze plaats ligt tussen de receptie en het meer in. We kiezen ervoor, net zoals veel anderen, om de vouwwagen zo op te zetten dat we richting meer staan. We staan dus dwars op onze plek. Op deze manier hebben we voldoende ruimte om voor en naast de vouwwagen te zitten.  Deze opstelling zorgt er ook voor dat we voldoende privacy ervaren.

camping birkenstrand onze plek
Onze vouwwagen hebben we dwars op de campingplaats staan, richting het meer.

Naast veel zon krijg je in de bergen ook te maken met onweersbuien aan het einde van de dag. Het regenwater loopt dan netjes af richting het meer. Op het onderste veldje direct aan het meer kan het water soms blijven staan en heb je meer last van de wind vanaf het meer. Ons plekje halverwege is perfect.

Voorzieningen op Camping Birkenstrand

De receptie van de camping bevindt zich bij de ingang aan de weg. Hier kunnen we, naast informatie over de camping en omgeving, terecht voor een groot assortiment verse broodjes, afhaal pizza’s en beperkt aantal boodschappen. De broodjes kunnen we vooraf bestellen. Het personeel is vriendelijk en helpt graag. Geen probleem dus dat onze kinderen geen Duits spreken als ze ’s ochtends broodjes gaan halen.

Schoon sanitair

Op de camping is één sanitair gebouw. Je moet een pincode ingeven om naar binnen te kunnen. Zoon T. van vijf kan dit prima, waardoor het geen probleem is om zelf naar de wc te gaan. Het is mij al eerder opgevallen hoe schoon Oostenrijk is, maar ook dit sanitairgebouw is weer blinkend schoon. Er zijn ruim voldoende wc’s en wasbakken. Ik heb ’s ochtends een enkele keer moeten wachten voor een vrije douche. Dit was nooit langer dan een paar minuten. De douches zelf zijn uitstekend, naast een gewone douchekop ook een regendouche. Prima voor elkaar dus.

CAmping Birkenstrand sanitair
Het sanitairgebouw waar alle algemene voorzieningen zich in bevinden.
Camping Birkenstrand douche
Het sanitair is meer dan schoon en in de douche vind je zelfs een regendouche.
Camping Birkenstrand Sanitair 2
Direct naast de douches een grote spiegel, föhns en een babyaankleedplek.
Camping Birkenstrand sanitair 3
Naast de douches zijn er ruim voldoende wastafels in het sanitair gebouw.

Aan de buitenzijde van het sanitair gebouw is de afwasplaats. Naast de gewone wasbakken met afzetplankjes is er ook een industriële afwasmachine. Deze is gratis voor campinggasten en wordt automatisch van schoon water en afwasmiddel voorzien. Afwas er in, twee minuten wachten en de afwas is klaar.

CAmping Birkenstrand afwas
De afwasgelegenheid op Camping Birkenstrand inclusief afwasmachine.
Camping Birkenstrand stamtafel
Bij het sanitair gebouw is een ‘stamtafel’ waar kinderen en volwassenen een spelletje spelen of een krantje lezen.

Wasmachine, gemeenschappelijke keuken en wellness

In de kelder van het sanitair gebouw vinden we een wasmachine en droogtrommel. Ook is er een keuken ingericht waarvan je gebruik kan maken. Handig als je met een klein tentje komt en het is  slecht weer. Geen probleem om dan binnen te koken en je eten aan de grote tafel te nuttigen. In de keuken is ook een computer met internet en een televisie. Daarnaast is er een wellness ruimte ingericht in de kelder. Deze kan je voor privé gebruik huren.

Camping birkenstrand keuken
In het centrale gebouw vind je een volledig ingerichte keuken in de kelder. Iedereen kan hier gebruik van maken.
camping birkenstrand wasgelegenheid
Een wasje kunnen draaien tijdens de vakantie is toch wel handig. Dat kan hier prima.

Zwemmen en spelen op Camping Birkenstrand

De belangrijkste trekpleister van de camping is de ligging direct aan de Wolfgangsee. Op de camping is direct aan het meer een ruime ligweide. Een lange aanlegsteiger loopt vanaf de weide het meer in. Rondom de steiger zien we overal kinderen spelen. Het water blijft lang ondiep dus ook kleinere kinderen kunnen hier prima uit de voeten.

Ondanks dat het een bergmeer is, is de temperatuur van het water lekker. Er liggen ronde stenen op de bodem van het meer. Wij lopen er gewoon met blote voeten overheen maar we zien ook kinderen met waterschoenen aan.

Het water is heel helder. Snorkelen kan hier uitstekend. Dochter R. ligt de halve dag met haar gezicht onder water op zoek naar vissen. T. is met de stenen in de weer en bouwt allerlei dammetjes. De meiden zwemmen ook regelmatig met Bob naar het vlot dat verderop in het water ligt.

camping birkenstrand uitzicht
Het uitzicht over het meer is prachtig vanaf de camping.
camping Birkenstrand Wolfgangsee
Het water in de Wolfgangsee is zo helder dat je de vissen kan zien zwemmen.

Camping Birkenstrand heeft een paar kano’s en SUP-boarden te huur. Voor slechts 1 en 2 euro per uur (prijspijl 2017) kan je deze bij de receptie huren. Wij maken van beiden gebruik en ontdekken zo een groter stuk van het meer. Het uitzicht vanaf het meer op de omgeving is echt prachtig.

Als we even willen relaxen aan de waterkant maken we gebruik van de gratis ligbedjes op de ligweide. Aan het begin van de vakantie beloven we de kinderen dat ze iedere dag mogen zwemmen. Als wij de vouwwagen opzetten liggen ze alle drie direct in het water. En als we om 21 uur ’s avonds terug komen uit Salzburg moet er toch echt gezwommen worden. Het meer is één groot succes.

De ligging van deze camping is top.

camping Birkenstrand kano's
Camping Birkenstrand verhuurt kano’s en SUP-boards aan campinggasten.
camping birkenstrand ligweide
De ligweide van de camping aan de Wolfgangsee.

Wel een speeltuin, geen animatie

Verder is er op de camping nog een speeltuin te vinden en staat er binnen een tafelvoetbalspel. Er is geen animatieteam op de camping aanwezig. Op de camping zijn veel gezinnen met kinderen tot een jaar of twaalf. Onze kinderen vermaken zich prima en ontmoeten de andere kinderen vooral bij het water.

Leuke kinderactiviteiten in de omgeving van de Wolfgangsee

Voor ons een belangrijk punt bij het kiezen van een camping is de omgeving. Is er in de directe omgeving van de camping voldoende te zien en te doen? Camping Birkenstrand ligt wat dat betreft ideaal. Op een paar kilometer lig het leuke plaatsje Sankt Gilgen. Vanaf hier maken we een boottocht naar de overzijde van het meer naar Sankt Wolfgang. Hier gaan we de Schaftberg op met een klein treintje. Natuurlijk biedt het meer ook andere watersportmogelijkheden.

Camping Birkenstrand omgeving schabberig
In Sankt Wolfgang kan je met de Schafbergbahn de berg op. Hier heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.
Vanaf Camping Birkenstrand ben je binnen een paar minuten bij deze kabelbaan waarmee je de Zwölferhorn op kan.
Vanaf Camping Birkenstrand ben je binnen een paar minuten bij deze kabelbaan waarmee je de Zwölferhorn op kan.

We rijden ook twee keer naar Salzburg. Wat heeft die stad veel te bieden! Salzburg ligt op een half uurtje rijden. De bergen om de Wolfgangsee bieden naast veel wandelplezier ook rodelplezier. En de deelstaat heet niet voor niets Salzburgerland. Er zijn verschillende zoutmijnen die je kunt bezoeken. Eerder schreef ik al een blog over de leukste activiteiten die je met kinderen kunt ondernemen rondom de Wolfgangsee. In dit blog kun je uitgebreid lezen wat er allemaal te doen is in de omgeving van Camping Birkenstrand.

Lees ook het blog over een stedentrip Salzburg met kinderen

Vanaf Camping Birkenstrand is de Salzburg binnen een half uur te bereiken.
Salzburg is een prachtige stad en het bezoeken meer dan waard. Wij gingen zelfs twee keer.