Camping Frymburk: gezinsvriendelijke camping aan het Lipnomeer in Tsjechië

Je tent uit komen en een vis uit het water van het meer zien springen. Ochtendlicht en laaghangende bewolking maken het bijna sprookjesachtig. Zittend voor je tent, in alle rust genietend van de ondergaande zon die de lucht roze kleurt en de prachtige schitteringen op het water. Zo beginnen en eindigen de dagen van Fieke op Camping Frymburk aan het Lipnomeer in Tsjechië.

Ligging Camping Frymburk

Camping Frymburk ligt in Zuidwest-Tsjechië in de regio Zuid Bohemen. Deze regio ligt op net iets meer dan 900 km rijden vanaf Utrecht. Het is een toeristisch gebied, zowel in de zomer als in de winter. De regio heeft van alles te bieden. Oude plaatsen, actieve uitstapjes, kastelen en een goed klimaat. De camping ligt net buiten het plaatsje Frymburk direct aan het Lipnomeer. Hierdoor is het prima mogelijk om vanuit de camping naar het dorpje te lopen.

In dit filmpje krijg je alvast een eerste indruk van de camping:

De omgeving is groen. Overal rondom het meer zie je bomen. De camping zelf is open en voorzien van goed onderhouden gras. Het gras loopt door tot aan het water. Hier en daar zie je een paar rietkragen aan de waterrand. De ligging aan het meer brengt met zich mee dat de camping op een helling ligt. Om het een terrascamping te noemen gaat mij te ver. Het heeft er wel iets van weg. Doordat de camping lang gerekt is ligt een derde van alle plaatsen direct aan het water. Vanaf de overige plaatsen kijk je uit over het water. Een aantal bomen op de camping zorgt voor schaduw.

Camping Frymburk ligt direct aan het Lipnomeer.
Camping Frymburk ligt direct aan het Lipnomeer.
Het uitzicht over het meer is ieder moment van de dag prachtig vanaf camping Frymburk.
Het uitzicht over het meer is ieder moment van de dag prachtig.
Camping Frymburk. Een groot deel van de kampeerplekken ligt direct aan het water.
Een groot deel van de kampeerplekken ligt direct aan het water.

Achter de camping loopt de doorgaande weg van Frymburk naar Lipno. Tussen de camping en de weg staat een rij grote bomen. Wij zijn verbaasd over het beperkte geluid wat je van de weg hoort. ’s Avonds komt er nauwelijks verkeer langs. Door de doorgaande weg ben je ook in staat om vlot naar de verschillende bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving te rijden. Dit vinden wij wel zo prettig.

Overnachtingsmogelijkheden op Camping Frymburk

Camping Frymburk telt 180 kampeerplekken waar je met je eigen kampeermiddel kan staan. De plaatsen zijn tussen de 80 m2 en 100 m2 groot. Ieder plek heeft elektra en watertappunten zijn altijd in de buurt. Door de helling zijn de plaatsen niet altijd vlak. Voor caravans zijn er ‘gaten’ gemaakt waar de wielen ingezet kunnen worden zodat de caravan nagenoeg direct waterpas staat. Kom je met een caravan of vouwwagen dan helpt de eigenaar je met het plaatsen van de caravan of vouwwagen. Met de tractor gaat het rijden en manoeuvreren op de helling beter dan met de auto. Wij dachten het wel even zelf te kunnen maar dat ging maar net goed, we zagen bijna onze vouwwagen richting water rijden! Sla het aanbod om te helpen dus niet af.

Onze plaats (66) ligt direct aan het water. Vanuit de vouwwagen springen de kinderen zo het meer in. De plekken aan het water zijn echt super. Doordat iedereen richting meer kijkt heb je altijd een vrij gevoel. Je vergeet bijna dat je buren hebt. Als we ‘s avonds onder de luifel zitten lijkt het helemaal alsof we alleen op de wereld zijn.

Campin Frymburk. Kampeerplaats 66 ligt prachtig aan het water.
Kampeerplaats 66 ligt prachtig aan het water.
De kinderen spelen direct voor de vouwwagen in het Lipnomeer op camping Frymburk
De kinderen spelen direct voor de vouwwagen in het Lipnomeer.
Camping Frymburk. 's Avonds lijkt het alsof we alleen op de wereld zijn.
’s Avonds lijkt het alsof we alleen op de wereld zijn.

Voor mensen die geen eigen kampeermiddelen hebben heeft de camping 20 mobile homes voor 2-6 personen. Er is een basis en een luxe variant. Deze liggen verspreid over de camping. Ze liggen niet direct aan het water maar op ‘rij’ twee. Omdat ze hoger liggen dan de plaatsen ervoor kijk je prachtig over het meer. Naast deze 20 mobile homes is er één 5-persoons vakantiehuisje te huur. Op de camping zijn geen huurtenten aanwezig.

Faciliteiten op camping Frymburk

De camping is al 25 jaar in handen van Nederlanders. Normaal kiezen wij niet direct voor een Nederlandse camping maar op advies van anderen doen we dit toch. Vooral in de kwaliteit van sanitair en onderhoud zou het verschil zitten. Het blijkt ook gewoon handig te zijn met de taal. Het Tsjechisch is niet zo eenvoudig te ontcijferen dus wat hulp in het Nederlands is fijn.

De receptie bevindt zich voor de slagboom op de camping. Het is een warm welkom met alle prachtig bloeiende planten. Er is altijd wel iemand bij de receptie. Er wordt goed advies gegeven over uitstapjes in de omgeving, ze hebben hierover zelfs een eigen folder in het Nederlands gemaakt. Kampeeronderdelen voor tent en caravan zijn er te koop. Heb je een koppelstuk nodig om gebruik te kunnen maken van de elektra op de kampeerplek, dan ben je hier ook aan het juiste adres. Ze lenen het je uit, je betaalt alleen borg.

De receptie van camping Frymburk. Alle bloemen zorgen voor een warm welkom
De receptie van camping Frymburk. Alle bloemen zorgen voor een warm welkom.

De camping telt drie sanitair gebouwen met een gescheiden deel voor mannen en vrouwen. Met ruim voldoende schone toiletten, wastafels en douches. De douches werken met muntjes die je bij de receptie kan kopen. Wij kopen direct een hand vol bij aankomst. Te veel gekochte muntjes kan je weer inleveren. Er zijn geen specifieke babyfaciliteiten aanwezig. Buiten is er ruimte om de afwas te doen. Ook is er een ruimte met wasmachine, droger, strijkplank en vriezer.

Één van de drie sanitair gebouwen op camping Frymburk.
Één van de drie sanitair gebouwen op camping Frymburk.
Er is voldoende sanitair aanwezig op camping Frymburk. Het is netjes en schoon.
Er is voldoende sanitair aanwezig op de camping. Het is netjes en schoon.

Vlak bij de ingang is een restaurant. Hier kan je prima eten voor een zeer schappelijke prijs. Pizza’s, burgers en plate-schotels staan er op het menu. De pizza’s kan je ook afhalen. Verse broodjes voor het ontbijt kunnen hier besteld worden. En voor een ijsje of kopje koffie kan je terecht op het terras.

Het restaurant op camping Frymburk is centraal gelegen bij de receptie. Hier kan je prima eten!
Het restaurant op de camping is centraal gelegen bij de receptie. Hier kan je prima eten!

Voor de kinderen zijn er diverse faciliteiten. Op drie plekken is er een speeltuin. Onze kinderen (in de leeftijd t/m acht jaar) vermaken zich hier prima. Er is een volleybalveld en daarnaast zijn er genoeg open stukken gras waar een balletje getrapt kan worden. Bij het centrale strandje liggen een opblaas klimmuur, een watertrampoline en een opblaas klimbal in het water. Deze zijn vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of acht. Op de camping is WiFi tegen betaling beschikbaar. Bij de receptie is een WiFi spot waar vrij gebruik van kan worden gemaakt. Hier zie je ook veel kinderen samen komen. Bij de kampvuurplek mag je een vuurtje stoken. De kinderen vinden het erg leuk om hier ’s avonds marshmallows te roosteren.

Er zijn verschillende speeltuinen op camping Frymburk. Een potje Kubb kan er ook prima gespeeld worden.
Er zijn verschillende speeltuinen op de camping. Een potje Kubb kan er prima gespeeld worden.
Bij de receptie van camping Frymburk bevindt zich de WiFi spot. Een favoriete plek van de kinderen.
Bij de receptie bevindt zich de WiFi spot. Een favoriete plek van de kinderen.
De kinderen roosteren marshmallows bij het kampvuur op camping Frymburk
De kinderen roosteren marshmallows bij het kampvuur.
Voor de oudere kinderen is er een volleybal veld en liggen er speeltoestellen in het water bij camping Frymburk
Voor de oudere kinderen is er een volleybal veld en liggen er speeltoestellen in het water.

Activiteiten op de camping Frymburk

In het hoogseizoen is er een animatieteam aanwezig op de camping. Twee Nederlandse meiden verzorgen 6 dagen in de week het programma. Iedere week staat het programma in het teken van een thema. Om 10 uur lopen de animatiemeiden over de camping om de kinderen op te halen. Gezamenlijk lopen ze naar ‘De Keet’ van waaruit de activiteiten georganiseerd worden. Er wordt begonnen met een dansje voordat ze aan het knutselen slaan. In de jungleweek komen de kinderen bijvoorbeeld thuis met een zelfgemaakte verrekijker. In de middag is er vaak een spel en ook ’s avonds om 20 uur is er voor de wat oudere kinderen een activiteit. Denk hierbij aan levend stratego, een spooktocht en marshmallows roosteren boven het kampvuur. De dames zijn enthousiast en zorgen voor veel gezelligheid. Roos, Jet en Teun sluiten alle drie graag aan als we op de camping zijn. Ze leren hierdoor ook andere kinderen op de camping kennen. Op de laatste ochtend is het super handig dat er animatie is. In alle rust pakken wij de vouwwagen in en vermaken de kids zich uitstekend. Deze vorm van animatie vind ik leuk, relatief eenvoudige dingen, en geen probleem als je wel/niet aansluit.

'De Keet' van het animatieteam. Hier verzamelen de kinderen zich dagelijks om tien uur op camping Frymburk
‘De Keet’ van het animatieteam. Hier verzamelen de kinderen zich dagelijks om tien uur.
Het anitmatieprogramma op camping Frymburk begint iedere dag met een gezamenlijk dansje. Roos, Jet en Teun doen alle drie graag mee.
Het anitmatieprogramma begint iedere dag met een gezamenlijk dansje. Roos, Jet en Teun doen alle drie graag mee.
De kinderen zitten klaar in 'De Keet' om te gaan knutselen op camping Frymburk
De kinderen zitten klaar in ‘De Keet’ om te gaan knutselen.

Vanuit de camping worden ook diverse activiteiten georganiseerd waar je aan mee kan doen. Iedere week kan je mee met de familie-rafttocht op rivier de Moldau of met de dagtocht naar Praag. Regelmatig kan je deelnemen aan een wandeling onder leiding van een gids of wordt er een feestavond georganiseerd. Wij zijn mee gegaan met de rafttocht en vonden dit allemaal erg leuk.

Een rafttocht over rivier de Moldau wordt vanuit camping Frymburk wekelijks georganiseerd.
Een rafttocht over rivier de Moldau wordt vanuit camping Frymburk wekelijks georganiseerd.

Bezienswaardigheden in de omgeving van het Lipnomeer

De 11 dagen op de camping zijn niet genoeg om alle bezienswaardigheden in de omgeving van het Lipnomeer te doen die we graag willen doen. De omgeving heeft zoveel te bieden. We bezoeken het mooie plaatsje Cesky Krumlov. Huren fietsen en maken een tocht langs het Lipnomeer. Lopen door de boomtoppen en rodelen naar beneden in Lipno. Maken een mooie wandeling vanaf Berg Klit en bezoeken een dierentuin. Net over de grens met Oostenrijk bezoeken we de stad Linz. Een bezoek aan één van de vele kastelen in de omgeving stond ook nog op ons wensenlijstje. Net zoals de musea in Cesky Krumlov en het slenteren door de prachtige kleine plaatsjes in Zuid Bohemen. Maar daarvoor waren de 11 dagen niet voldoende.

Een overzicht van wat wij hebben gedaan vind je hier.

Cesky Krumlov ligt op 20 minuten rijden van camping Frymburk.
Cesky Krumlov ligt op 20 minuten rijden van camping Frymburk.

Reserveren is noodzakelijk

Als ik in maart een reservering wil maken bij Camping Frymburk blijkt dat ik vrij laat ben. De camping is nagenoeg vol. Gelukkig kunnen we door een paar dagen eerder te vertrekken 11 dagen op deze camping terecht. Ik reserveer de 11 dagen. Dat deze camping zo vol zit bevestigt dat het een goede camping moet zijn. Ik krijg er alleen ook een beetje de kriebels van. Wij zijn normaal van de kleine rustige camping. Reserveren op een camping die nagenoeg volledig is volgeboekt en in een toeristisch gebied ligt. Gaat dat ons wel bevallen? Ik ben blij dat we de gok genomen hebben. We hebben een heerlijke tijd gehad op de camping. De kinderen hebben zich prima vermaakt en gingen lekker hun eigen gang. Wij hielden ze vanuit een stoel (met een boekje) in de gaten als ze in het water waren. De afgelopen jaren moesten we continue mee naar het zwembad. Hoe relaxt is dit dan.

Ja, de camping was vol, maar daar hebben we zelf geen last van gehad. Enkele kampeerplekken hadden misschien iets groter mogen zijn. Omdat wij aan het water stonden zaten wij heerlijk vrij en hadden alle ruimte. De plekken tegenover het sanitair gebouw vond ik bijvoorbeeld erg klein. Spreekt deze camping je aan, reserveer dan tijdig en kies een plek aan het water via de website van Camping Frymburk.

Ben jij al eens op Camping Frymburk in Tsjechië geweest?

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten. 

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:

Meer lezen

Op zoek naar meer kindvriendelijke campings in Europa? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Camping Frymburk. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.