Zomervakantie in Tsjechië met kinderen: Zuid-Bohemen

Blogger Jolinda bracht voor de eerste keer haar zomervakantie in Tsjechië door. Niet de meest voor de hand liggende bestemmingen voor veel mensen. We zijn heel benieuwd wat er in Tsjechië met kinderen te doen is. Jij ook? Lees dan verder.

Zomervakantie in Tsjechie met kinderen

Tsjechië? Ik kijk mijn man vragend aan als hij oppert om deze zomervakantie naar Tsjechië te gaan. Na een aantal heerlijke vakanties in Denemarken en Zweden willen we beiden weer eens iets anders. Maar terwijl ik zoek naar leuke huisjes in Italië, zit manlief dus aan Tsjechië te denken. Hij heeft zich al verdiept in het gebied van zijn keuze, Zuid-Bohemen en is zo handig geweest een top drie van vakantiehuizen voor mij samen te stellen. Als ik de prijzen vergelijk met de huisjes die ik in Toscane zie, ben ik om. Tsjechië gaat het worden. Naar Probulov om precies te zijn, een klein uurtje onder Praag. En waarom het waarschijnlijk niet bij een zomervakantie zal blijven, lees je hieronder!

Natuur in Tsjechië

Tsjechië is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en kent veel mooie natuurgebieden. Wij reizen af naar Zuid-Bohemen. Op ongeveer 843 kilometer vanaf huis is dit in 1 dag goed te doen. Wij vertrekken ‘s nachts rond 00.00 uur, in verband met de drukte op de Duitse snelwegen en rijden rond 08.00 uur ‘s ochtends Tsjechie al binnen. Ik ben meteen verliefd op de landelijke omgeving van ons huisje. Uitgestrekte tarwevelden, groene bossen, heuvels, het geeft mij een gevoel van rust en ruimte. Er zijn riviertjes en er is een groot stuwmeer in de buurt, dat omgeven is door veel groen. Een prima plek voor ons als natuurliefhebbers.

Kamperen of een huisje?

Wij kiezen voor een vakantiehuisje, via Topic travel hebben we een echt Tjechisch vakantiehuis gehuurd. De eigenaar woont een dorpje verderop en is allervriendelijkst. Zijn Duits is niet perfect, maar we begrijpen elkaar. Als we even geen warm water hebben, kan ik hem zelfs telefonisch duidelijk maken wat het probleem is.

De Tsjechen zijn zelf dol op kamperen, we hebben veel campings gezien onderweg. Eentje hebben we zelfs bezocht om te gaan zwemmen in een enorm groot stuwmeer. We betalen nog geen 2 euro parkeerkosten voor een hele dag. Natuurlijk maken we ook een rondje over camping Velky Vir, vooral de chalets in het bos spreken mij aan. We zien ook een groot veld waar je mag gaan staan waar je maar wilt met je tentje. De mooiste plekken bij het water zijn wel krap. De doucheruimte ziet er keurig uit en het restaurant wordt druk bezocht. Als ik van kamperen zou houden, zou dit wel een plek voor mij zijn.

Het zandstrandje van camping Velky Vir waar we vaak gingen zwemmen.
Het zandstrandje van camping Velky Vir waar we vaak gingen zwemmen.

Een andere, veel kleinere camping waar wij langs rijden tijdens een dagtochtje is van een Nederlands stel, zo ontdek ik later als ik de naam intik op google. Camping-guesthouse Pliskovice, waar je kunt kamperen, maar ook een blokhut of appartement kunt huren. Het ligt mooi in een boomgaard, in dezelfde landelijke omgeving als waar wij vakantie vieren.

Wandelen met kinderen in Tsjechië

Je kunt eindeloos wandelen in Tsjechie, er zijn heel veel routes uitgezet. Bij de plaatselijke VVV’s koop je voor een paar euro een goede wandelkaart en je kunt op pad. Wij doen dit in het plaatsje Pisek en verkennen vooral de directe omgeving. Zo maken we een wandeltocht langs het stuwmeer en gaan hiken vlakbij een kasteel (Zámek) Orlikl.

De wandelingen staan goed aangegeven, we lopen geen een keer verkeerd. We kiezen bewust voor minder lange afstanden dan wij normaal lopen, toevallig zijn wij net in Tsjechië tijdens een hittegolf. Dus gaan wij zoveel mogelijk ’s ochtends op pad, wandelen maximaal 10 kilometer  om ’s middags in ons zwembadje of het nabijgelegen stuwmeer te plonsen.

We gaan ook een keer een hele dag op pad, naar het Boheemse woud om de hoogste berg van Tsjechië te beklimmen. De autorit van 1,5 uur ernaartoe is zeker de moeite waard. Dit gebied gaan we onthouden voor een volgende vakantie. De wandeling naar de top van de Boubin is best pittig, maar erg mooi. En de beloning met prachtig uitzicht kan zelfs mijn oudste dochter (‘ik ben moe’) waarderen.

De Boubin beklimmen.
De Boubin beklimmen.
Uitzicht vanaf de Boubin.
Uitzicht vanaf de Boubin.

Tsjechië, land van kastelen

Hou je van kastelen bezoeken met je kinderen? Dan moet je naar Tsjechië! We kunnen elke dag wel een ander kasteel (Zámek in het Tsjechisch) bekijken. Vanwege de hitte zijn dit ook leuke uitstapjes, je hebt een doel om naartoe te wandelen en je kunt even rondkijken. Omdat wij onze hond meenemen, gaan we nergens naar binnen, maar de prijzen voor een rondleiding zijn laag. Een van de mooiste kastelen vinden wij hrad Karlstejn. Het is even klimmen, maar op de weg naar boven zijn heel veel leuke winkeltjes en restaurantjes te vinden, die de wandeling een stuk makkelijker maken voor de kleintjes. Omdat onze jongste dochter zich niet zo lekker voelt, op de parkeerplaats kwam het ontbijt eruit, ga ik met haar en de oudste (‘Ik ben ook moe’) met een koets mee. Niet heel goedkoop, 5,50 euro per persoon, maar wel leuk om te doen.

Kasteel Karlstejn.
Hrad Karlstejn.

Leuke stadjes

Tsjechie staat bekend om haar mooie hoofdstad: Praag. Natuurlijk gaan wij daar ook naartoe, twee keer zelfs om echt bijna alle mooie gebouwen en pleinen goed te kunnen bekijken. Ik zal daar nog een apart blog over schrijven. Maar Tsjechië kent nog veel meer mooie plaatsen.

Waar wij zelf enorm van gecharmeerd zijn is het plaatsje Cesky Krumlov. Omringd door de Moldau is dit een pareltje van de omgeving. Het staat niet voor niks op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het stadje telt 14.000 inwoners, maar als wij er rondlopen is het vooral gevuld met toeristen. We horen zelfs voor het eerst Nederlands. Ik heb met mijn oudste de grootste lol om Japanse meisjes met hun selfiesticks. Ondanks de drukte van de toeristen wanen wij ons toch in de middeleeuwen. Wat een sfeer!. We bezoeken het kasteel, de kasteeltuinen en het stadscentrum. En, de kinderen vinden dit het leukste, we bekijken de beer die het kasteel bewaakt. Allemaal gratis toegankelijk, behalve het parkeren, wij betalen ongeveer 2 euro voor een hele dag.

Cesky Crumlov.
Cesky Crumlov.
Stadjes bekijken vinden de kinderen net zo leuk als wij.
Stadjes bekijken vinden de kinderen net zo leuk als wij.

Praag ZOO en de Zoo van Pilzen

Nu we het over beren hebben, als je in de buurt van Praag bent, moet je naar Praag ZOO. Deze dierentuin behoort tot de mooisten van Europa en is enorm groot. Wij bezoek hem dan ook twee keer. De hond mag gezellig mee en de entree kost ons 35 euro, 2 volwassenen, 3 kinderen, een hond en parkeren. In Nederland ben je veel meer kwijt voor een dagje aapjes kijken. Er is genoeg te spelen voor de kinderen en voor de oudsten is een ritje met de kabelbaan naar het bovenste gedeelte van de dierentuin een leuke attractie. De jongste mag dit nog niet, kinderen onder de 6 jaar moeten bij ouders op schoot. Aangezien honden ook niet mee kunnen, splitsen wij ons gezin op. Papa met de hond en jongste wandelend naar boven, ik met zoonlief en oudste dochter met de kabelbaan. Dat kost 20 kronen per persoon, nog geen euro.

Zoo with a view in Praag.
Zoo with a view in Praag.

 

Een andere mooie dierentuin die we aan kunnen raden is gecombineerd met een Dinopark. Het is de Zoo van Pilzen. Omdat ik druk ben met de koffers weer inpakken, gaat manlief alleen met de kids op pad. Om vol enthousiaste verhalen weer terug te komen. Deze dierentuin was wederom geen rib uit ons lijf.

Boottochtje

Er zijn een aantal stuwmeren in de omgeving waar wij vakantie vieren, je kunt er waterfietsen huren of een boottochtje maken. Wij kiezen voor het laatste. Tip, probeer erachter te komen hoe lang het tochtje duurt. De informatieborden zijn in het Tsjechisch, wij kopen op goed geluk een kaartje voor de hele trip naar de stuwdam (26 euro met z’n vijven), dat blijkt iets te lang voor onze kids. Er moeten spelletjes ingezet worden (‘ik zie ik zie wat jij niet ziet…) om de goede vakantiesfeer te bewaren.

Boottocht over een stuwmeer.
Boottocht over een stuwmeer.

Uit eten in Tsjechië

In Tsjechië kun je nog relatief goedkoop uit eten. Behalve in Praag liggen de prijzen overal lager dan in Nederland. Vlakbij ons huisje is een klein dorpje, waar het plaatselijk restaurant een groot spandoek heeft opgehangen. ‘Deutsche Speisekarte’. Dat is handig, want de taal is nog wel eens een probleempje in de niet toeristische gebieden. Dus wij nemen vol vertrouwen plaats op het kleine terras. Aan een vriendelijke serveerster die duidelijk geen Engels of Duits spreekt vragen wij om de bewuste Duitse kaart. Ze snelt weg. Dan komt er een vrolijke Tsjech aan onze tafel staan. Hij klopt zichzelf op de borst en verklaart dat hij de Duitse menukaart is. In rap tempo noemt hij alles wat op de kaart staat op. We kijken elkaar aan, ‘weet jij nog wat hij zei?’ We bestellen maar patat en schnitzels, manlief waagt een gok en bestelt gewoon het duurste wat hij ziet staan. Natuurlijk blijkt dat even later het lekkerst te zijn. Al met al zijn we voor nog geen 30 euro klaar. Met z’n vijven, inclusief ijsjes en drankjes.

In een ander dorpje vinden we een restaurant dat wel echt een Duitse kaart heeft. Daar kunnen de kids lekker op de trampoline spelen. Het eten is ietsje duurder, maar we zijn alsnog onder de 50 euro klaar. Het lekkerst eten we bij een restaurant op een hele mooie plek. Naast het kasteel van Breznice. Een leuke speeltuin voor de kinderen, wij zitten prima op het terras. Een Engelse menukaart en prima eten, we zijn alweer klaar voor nog geen 50 euro. Dat trekt meer toeristen, we tellen maar liefst drie Nederlandse auto’s op de parkeerplaats.

Tsjechische specialiteiten

De Tsjechen zijn gek op bier, wij niet, dus dat hebben we links laten liggen. Wel proberen we twee keer een streekgerecht, veel calorieën maar erg lekker. Ook kopen we de traditionele Trdelnik, alleen ben ik de enige die dit kan waarderen.

Samenvattend: Tsjechië met kinderen

We hebben een heerlijke vakantie op een mooie plek aan de rand van het bos. Tsjechie heeft ons aangenaam verrast. Wat een schitterende natuur, maar ook enorm veel cultuur en historie heeft dit land. Als je met kinderen reist is er genoeg te doen. Tsjechen houden wel van attractieparken, dierentuinen, klimbossen. Maar ook de vele kastelen zijn leuk om te bezoeken met kinderen. Vertel er zelf spannende verhalen bij over ridders en prinsessen en je hebt geen kind aan ze. Het is nog steeds een goedkoop land, we doen er goedkoop boodschappen, de entreeprijzen voor dierentuinen zijn veel lager dan in Nederland en het is leuk om met het hele gezin te gaan eten voor nog geen 50 euro.

Kosten zomervakantie in Tsjechië

De reis kost ons ongeveer 400 euro aan benzinekosten en een vingnet (17 euro, alleen bij de grensovergang of grote tankstations bij de grens in Tsjechie te koop). Het huisje is de grootste kostenpost, 2000 euro voor 3 weken. Boodschappen, entreegeld, etentjes kost ons nog eens een kleine 400 euro. We hebben echt waar voor ons geld gehad. Na 3 weken kunnen we dan ook zeggen: ‘Tsjechie, tot ziens!’.

Ben jij al eens tijdens de zomervakantie in Tsjechië met kinderen geweest? Heb je tips welk gebied wij een volgende keer moeten gaan ontdekken? We vinden het leuk als je dit met ons deelt!

Meer lezen

We vertelden van meer vakantieregio’s wat er te doen is en wat de kosten zijn (niet onbelangrijk voor de meeste gezinnen!). Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook en Twitter.

12 REACTIES

 1. Ja, kamperen en wandelen in Tsjechië – heerlijk! Het prijsniveau is ook fijn inderdaad. Ik zou zo weer willen, maar ben ook wel eens benieuwd naar Slowakije.

 2. Tsjechië word deze keer de 3e keer voor ons. Wat zijn wij verliefd erop geworden. Ons eerste jaar zijn we in zelezna ruda geweest heel mooi dorpje met veel in de omgeving en tegen de grens van duitsland. Vorig jaar naar spyndler ruv mlyn geweest wat duurder omdat het echt een toeristen plaats was. Dit jaar pilsen.jet eetste jaar was meer omdat het zo goedkoop is en wij toch met de kids eens verder wilde dan belgie. We volnden het zo mooi en ook goedkoop vorig jaar 10 dagen gegaan. Dit jaar gaan we 2 weken en ik kan nu al niet meer wachten. Er is veel te doen met de kinderen vooral zelezna vond ik echt heel mooi. Vlak bij ons hotel een heerlijk leuk italiaans restaurantje met een klein teras en geweldig uitzicht.leuk veldje met trampoline. Onder aan de berg bij het hotel kon je stepjes huren de kleinste was te jong om zelf de afstand af te leggen naar het meer hij kon gelukkig op een kinderzitje aan het stuur. De tocht naar het meer was geweldig. En bij het meer was het echt heel mooi een leuk karretje voor een ijsje en een drankje. Toen weer terug met de stepjes. Dochter was toch wel wat moe dus even bij het restaurantje naast de verhuurplek wat drinken en toen terug naar het hotel. Ook pilsen was op nog geen 2 uur rijden dus ook daar een dag heen toch maar 2 keer want ja de duerentuin en dino park wilden we ook graag zien. Pilsen was zo mooi dat we dit jaar daar naar een hotel gaan. Wij kiezen voor een hotel zodat we nergens naar hoeven kijken ontbijt en avond eten zat er afgelopen jaren bij eerste jaar voor 7 dagen 650 euro 2e jaar voor 10 dagen 800 en nu voor 15 fagen all in 1100 euro. Ik ben benieuwd wat praag ons gaat geven. Ik ben in ieder geval verliefd geworden op Tsjechië tips over pilsen zijn zeer welkom heb nu 8 dagen gepland met uitstapjes ben benieuwd.

 3. Vreselijk leuk verslag!

  Alleen vind ik 2000 euro voor 3 weken huren wel erg veel. Dat is echt niet nodig. Wij verhuren in cz voor 500 en 400 euro per week (ongeacht het seizoen) en het kan echt nog goedkoper.

  Wens iedereen een fijne vakantie!

  Groet,
  Wendela

  • Hoi Wendela,

   Dank je wel voor je reactie. Huisjes zijn er in alle soorten en maten en dus ook in allerlei prijsklasses. Wat ik echter niet vind kunnen is dat je hier reclame maakt voor je eigen huisjes-verhuur. Ik heb deze link daarom ook verwijderd.

 4. Dank voor de mooie verhalen. Wij zijn aan het voorbereiden op een weekje Tsjechië en daarna een weekje Polen. Tsjechie via jou blog pliskovice guesthouse gelezen en die zijn we van plan te boeken! Onze vier meiden houden van boomklimmen, zwemmen, dieren en kleine stukjes wandelen. Door je mooie verhalen ben ik enthousiast geworden over Tsjechie!

 5. Beste Jolinda

  Wat leuk dat wij op jouw blog zijn gewezen door mensen die dit hebben gelezen en dit jaar contact met ons hebben opgenomen om bij ons te komen logeren.
  Wij dat zijn Ton en Nancy (de eigenaren van die ene camping die je noemt met die blokhutten en appartementen. Bedankt hiervoor.
  Wat jammer dat jullie niet even zijn aangekomen, koffie “bijna” altijd klaar. 😉

  In jouw Blog lees ik dat jullie in 2015 ook via topic travel in Probulov zijn geweest en heel toevallig zijn wij daar dus in 2014 ook geweest toen wij nog niet waren geëmigreerd. De eigenaar was die ingenieur uit Mirovice die zelfs voor ons kwam gras maaien en de plantentuin verzorgen.
  Een heerlijk huisje met eigen zwembad, genoeg bedden boven en een hele mooie huiskamer met houtkachel. O ja, niet te vergeten de Buurman die er iets onder woonde en iedere dag ons op het terras begroette met Robben…..Duimpje omhoog. Dit was ook het enige dat hij over de grens heen sprak.

  Erg leuk om jullie blog dus te lezen en alle herkenbare zaken zo lekker weer mee te kunnen her-ervaren. Bedankt voor jullie geweldig mooie en eerlijke woorden over dit mooie vakantieland.

  Wij genieten nog steeds iedere dag met volle teugen en het landschap verveelt hier echt nooit.
  Ook zeker een aanrader is om hier eens te komen met sneeuw.

  Hele lieve dankbare groet van ons,
  Ton en Nancy
  (Mochten jullie het leuk vinden, mailcontact voor vragen is altijd mogelijk)

  • Hallo Ton en Nancy,

   Wat leuk dat jullie dit blog hebben gevonden en dat er hierdoor mensen een fijne vakantie bij jullie gaan hebben!

   Met sneeuw een keer naar Tsjechie komen staat ook hoog op ons lijstje, dus wie weet.

 6. Dankjewel voor de nuttige tips. Het wordt onze eerste keer in Tsjechië dus ik moet nog erg de weg zoeken. Dat gaat vast wel lukken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here