Citytrip Praag met kinderen

Een stedentrip naar Praag met kinderen? Blogger Jolinda wist niet zeker of haar citytrip Praag met kinderen een succes zou worden, maar in haar blog vertelt ze waarom dit zeker een aanrader is en wat ze er allemaal deden.

Dit blog is in 2015 geschreven en in 2020 voorzien van een update.

Citytrip Praag met kinderen

Een citytrip met kinderen? Ik dacht dat ik er nooit meer aan zou beginnen. Die ene keer dat we naar Oslo gingen omdat het toch niet zo ver rijden was vanaf ons vakantiehuisje in Zweden, staat nog goed in mijn geheugen gegrift.

De jongste vond alles te ver lopen, de oudste vroeg zich regelmatig hardop af of er ook nog wat te doen was. En wij waren zo druk bezig met het entertainen van onze kroost, dat we zelf weinig meekregen van de stad.

Deze zomer gingen we voor een herkansing, omdat ons vakantiehuisje in Tsjechië toch niet zo ver van de mooie stad Praag was… Hoe het ons verging? Lees snel verder!

Graag in Praag overnachten? Kijk dan op Booking.com voor de mogelijkheden. 

Ligging Praag:

 

Zonder pauzes doe je er met de auto er tussen 8 en 9 uur over, om in Praag te komen vanuit Nederland. Mocht je liever met de trein gaan, kan je tickets vergelijken op NS International. Vliegen kan ook. Bekijk voor de mogelijkheden op Vliegtickets.nl.

De voorbereiding van de citytrip Praag

Manlief bereidt zich goed voor, deze citytrip gaat wel leuk worden. Hij leest verschillende reisgidsen over Praag, zoals de reisgids ANWB Extra – Praag en Capitol Reisgids Praag. Prima, kan ik me bezig houden met het inpakken van de rugzak. We kiezen een zondag en gaan op tijd op pad.

“Ik heb ergens gelezen dat je op zondag gratis kunt parkeren in het centrum van Praag, maar dat zullen vast meer mensen weten”. Dus zitten we om 08.00 uur al in de auto. Nog geen uur later parkeren we inderdaad in hartje centrum. Een beetje ongelovig kijken we rond. Maar het staat er echt, we hoeven niks in de parkeerautomaat te gooien. Een goed begin!

Manlief heeft een route uitgestippeld. Praag is te groot om in 1 dag te verkennen met kinderen, tenzij je gebruik maakt van de hop-on-hop-of busjes. Daar hebben wij geen zin in, we komen deze vakantie nog wel een keer terug. Dag 1 staat in het teken van de Burchtwijk en het park. Als je meer tijd hebt in Praag met kinderen, dan zijn dit ook leuke tips om te doen in Praag.

Tip: overweeg om een Prague Pass aan te schaffen. Hiermee kan je meerdere bezienswaardigheden bezoeken en krijg je korting op alle andere attracties op Tiqets

Je kan Praag te voet verkennen, maar ook met de hop on hop off bus of segway.
Je kan Praag te voet verkennen, maar ook met de hop on hop off bus of segway.
Samen de grote stad verkennen.
Samen de grote stad verkennen.

Terug in de tijd in Praag

We wandelen over de bekende Karelsbrug richting de Burchtwijk. De kinderen vinden dit prachtig, er is zoveel te zien op de brug. We zijn er vroeg, en kunnen nog goed doorlopen. Dit is meteen een tip, ga als eerste de Karelsbrug bekijken, later op de dag is er bijna geen doorkomen aan. De Praagse burcht is populair onder toeristen, dus ook daarvoor geldt, ga ’s ochtends.

Wij kunnen alles nog redelijk rustig bekijken en de kinderen vergapen zich aan de mythische draken van de Sint-Vituskathedraal. Ook vinden ze het leuk als onze persoonlijke reisleider, papa dus, zo nu en dan wat vertelt over de geschiedenis van de gebouwen die we tegenkomen.

Praag is grotendeels verschoond gebleven van bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat zie je. De schitterende historische stadskern is in bijna geen enkele andere stad ter wereld te vinden. Dat kunnen zelfs de jongste bezoekers zien en waarderen.

Praag en de Praagse burcht.
Praag en de Praagse burcht.
's Ochtends is het nog lekker rustig bij de Karelsbrug.
’s Ochtends is het nog lekker rustig bij de Karelsbrug.
We komen ogen tekort om al het moois te bekijken dat Praag te bieden heeft.
We komen ogen tekort om al het moois te bekijken dat Praag te bieden heeft.

Wisseling van de wacht

We komen langs het Gouden straatje, maar deze  slaan we over vanwege de lange rij bij de toegangspoortjes. Jammer, toen we dertien jaar gelden zonder kinderen hier rondliepen was dit gewoon gratis. Maar het is wel te begrijpen, door de toename van toeristen is het niet verantwoord iedereen daar toe te laten.

We lopen door, de kinderen zijn hier wel uitgekeken. Manlief weet nog 1 leuke attractie in dit oude gedeelte van Praag. De wisseling van de wacht van de burchtsoldaten om 12.00 uur is een gratis spektakel waar de kinderen geïnteresseerd naar staan te kijken.

Eten en drinken in Praag met kinderen

Tijd voor een pauze. We hebben zelf broodjes mee omdat we verwachten dat de prijzen in de grote stad flink hoger liggen dan in de rest van Tsjechië. Dat valt eigenlijk wel mee, je betaalt omgerekend nog geen twee euro voor een flesje frisdrank.

En de Mac Donalds is net zo duur als in Nederland. Een ijsje heb je ook al voor een euro. Ga je op een terras zitten vlakbij de grote toeristische attracties van Praag, dan ben je wel duur uit.

Petrin Park

Tip voor de kids, ga zeker even kijken op de Petrin heuvel, het groenste stuk van Praag. Wij wandelen vanaf de Praagse burcht omhoog en genieten ondertussen van het mooie uitzicht op de stad. In het park is het in de schaduw prima uitrusten.

We komen ook een klein speeltuintje tegen, maar de kinderen willen naar het Praagse Eiffeltorentje. Daar staat helaas een lange rij en we besluiten verder te wandelen. De roofvogels die we tegenkomen maken indruk. Het is inmiddels wel flink warm geworden, dus we besluiten de heuvel waar het park ligt niet lopend af te dalen, maar kiezen voor een ritje met het de kabeltram.

Spannend voor de kinderen, we dalen 511 meter af, en voor de hond die ook mee mag. Officieel moet je een hond een muilkorf omdoen in het openbaar vervoer in Tsjechië, maar dat vergeet ik helemaal. Gelukkig is er niemand die er iets van zegt.

Uitzicht vanaf Petrin op de Praagse burcht.
Uitzicht vanaf Petrin op de Praagse burcht.

Oude stad van Praag

De tweede keer dat we Praag bezoeken kiezen we weer voor een zondag en parkeren wederom makkelijk in het centrum. We verkennen de rest van de stad. Te beginnen bij het Wencelasplein.

We staan even stil bij het gedenkteken voor de student Jan Palach, die zichzelf in brand stak in 1969 uit protest tegen de inval van de Warschaupacttroepen. In kindertaal leggen we uit waarom deze student dit deed en wat het communisme inhoudt. De kinderen zijn onder de indruk.

Maar al snel wordt hun aandacht getrokken door een stel straatartiesten die gaan jongleren. De grote pleinen in Praag zijn leuk voor kinderen. Naast de straatartiesten en muzikanten zijn er ook living statues. Onze hond wordt wel een beetje zenuwachtig van die beelden die ineens tot leven komen. Vooral op het drukke Oudestadsplein zijn er veel van die levende standbeelden actief.

Bij het Raadhuis is het zo mogelijk nog drukker. Elk uur komen de twaalf apostelbeelden uit de raadhuistoren naar buiten. Wij vergapen ons aan de vier grootste gevaren voor de mensheid, zoals die in 1410 werden gezien: de dood, ijdelheid, oorlog en gierigheid. We vragen welk beeld bij welk gevaar zou horen en al snel lossen de kids deze ter plekke verzonnen puzzel op.

Op het beroemde Wencelasplein kun je heel goed van de ene steen op de andere steen springen.
Op het beroemde Wencelasplein kun je heel goed van de ene steen op de andere steen springen.
Geld geven aan de straatartiesten.
Geld geven aan de straatartiesten.

Joodse kerkhof

We slenteren op ons gemak door de smalle straatjes. Het Joodse Kerkhof is helaas niet meer gratis toegankelijk, daar komt bij dat de hond niet mee mag. Slaan we over, hoewel we vanaf de straat de graven ook kunnen zien.

We vertellen de kinderen hoeveel mensen hier begraven liggen, naar schatting 200.000. Omdat Joodse graven nooit worden geruimd, moest er eeuwenlang nieuwe aarde op de graven worden gestort om mensen te kunnen begraven, laag na laag. Verbazing is van de gezichtjes van onze kroost af te lezen.

Kindereiland

We zijn inmiddels weer flink moe gewandeld en besluiten om het kindereiland, met speelplaatsen en klimrekken over te slaan. Ook het Stomovkapark dat zeer geschikt is voor de kleinste bezoekers van de stad laten wij voor wat het is. We komen namelijk vast nog eens terug in Prachtig Praag!

Wat ook leuk is om te doen, is een fietstour met een Nederlandstalige gids van Baja Bikes

Ben jij al eens in Praag geweest en heb je tips voor ons volgende bezoek?

Samengevat: Praag met kinderen

Meer lezen

Citytrips met kinderen zijn leuk! Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

Dit blog bevat affiliatelinks. Als je boekt via zo’n linkje krijgen wij een klein beetje commissie. Hiermee kunnen we de website draaiende houden. Dank dus daarvoor!

1 REACTIE

  1. Deze zomer ben ik ook met kinderen op stedentrip naar Praag geweest. Wat ons betreft inderdaad een aanrader! In mijn blogpost geef ik tien tips: .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.