Stubaier Höhenweg met kinderen

8
384
wandelen in tirol met kinderen
Het is belangrijk om regelmatig pauze te houden, maar op dit soort punten is dat absoluut geen straf.
 

Trek je met je kinderen graag de natuur in en houd je van wandelen dan is een meerdaagse huttentocht lopen een echte aanrader. Blogger Fieke doet dit al een aantal jaren met haar gezin. In dit blog lees je alles over de Stubaier Höhenweg met kinderen

Welke huttentocht met kinderen lopen we dit jaar?

Sinds een aantal jaar is het lopen van een meerdaagse huttentocht vast onderdeel van onze zomervakantie. Waar we begonnen met een huttentocht in Klein Arl, die speciaal geschikt is voor kinderen vanaf 5 jaar, zijn we inmiddels toe aan huttentochten die meer uitdaging bieden en langere wandeldagen kennen.

Nu de kinderen 9, 11 en 13 jaar zijn is het prima om een route te lopen met wandeldagen van netto 4/5 uur wandelen (zonder pauzes). Een flink stuk klimmen, naar wat grotere hoogtes, is ook geen probleem. Onze voorkeur gaat uit naar een route van 3 of maximaal 4 dagen. 

Omdat we na het wandelen doorreizen naar Italië zoeken we een wandeltocht in Oostenrijk. In Oostenrijk zijn meer dan genoeg lange afstandswandelroutes te vinden. Het is niet altijd makkelijk om van zo’n route een kortere route te maken waarbij je makkelijk bij het begin- en eindpunt kan komen.  

In mijn zoektocht kom ik de Stubaier Höhenweg tegen die aan al onze eisen lijkt te voldoen.

Stubaier Höhenweg met kinderen

De Stubaier Höhenweg is een lange afstandswandeling van 100 kilometer die 8000 hoogtemeters overbrugt en langs 8 berghutten komt. De route loopt om het Stubaital heen. De 7 etappes duren tussen de 3,5 en 7 uur (zonder pauzes).

De gehele route ligt nagenoeg boven de 2000 meter en de routes zijn vooral ‘zwarte’ wandelroutes. Dit laatste houdt in dat de paden langs steile afgronden kunnen gaan, je op hoogte loopt en flink moet klimmen (soms jezelf aan staalkabels omhoog moet trekken), dus geen last van hoogtevrees moet hebben en je toch wel een redelijke ervaren wandelaar moet zijn met het juiste materiaal. 

Etappes Stubaier Höhenweg

Hieronder de etappes van de Stubaier Höhenweg. De route is in beide richtingen te lopen.

  • Etappe 1: Starkenburger Hutte – Franz Senn Hutte (7 uur/ 15 km, 440 m omhoog, 530 m omlaag)
  • Etappe 2: Franz Senn Hutte – Neue Regensburger Hutte (4 uur/ 8 km, 650 m omhoog, 500 m omlaag)
  • Etappe 3: Neue Regensburger Hutte – Dresdner Hutte (7 uur/ 12 km, 900 m omhoog, 850 m omlaag)
  • Etappe 4: Dresdner Hutte – Sulzenauhutte (3 uur/ 4 km, 400 m omhoog, 500 m omlaag)
  • Etappe 5: Sulzenau Hutte – Nurnberger Hutte (4 uur/ 5 km, 650 omhoog, 550 m omlaag)
  • Etappe 6: Nurnberger Hutte – Bremer Hutte (4 uur/ 5 km, 600 m omhoog, 450 m omlaag)
  • Etappe 7: Bremer Hutte – Insbrucker Hutte (7 uur/ 9,5 km, 800 m omhoog, 850 m omlaag)

Laat je niet direct afschrikken door bovenstaande beschrijving. De Stubaier Höhenweg met kinderen is echt mogelijk. Kinderen die regelmatig wandelen zijn prima in staat om een deel van de route te lopen. Natuurlijk gaat het niet alleen om de kinderen, je moet jezelf ook zeker voelen tijdens de route. Kies daarom bewust een deel van de route die voor iedereen haalbaar is.

route Stubaier Höhenweg
De Stubaier Höhenweg is 100 km lang en telt 7 etappes. De route loopt helemaal om het dal heen.

Stubaier Höhenweg met kinderen, welk deel lopen wij?

Bij voorkeur willen we een tocht maken van drie nachten, en dus vier dagen wandelen. We stuiten echter op een probleem. We willen geen etappe lopen waar 7 uur voor staat en de Bremer Hutte is helaas (als enige van deze hutten) niet goed bereikbaar vanuit het dal. Uiteindelijk kiezen we voor de volgende route. 

  • Dag 1 – Vanuit het dal (Ranalt, 1350 m) lopen we naar de Nurnberger Hutte (2280 m)
  • Dag 2 – Nurnberger Hutte (2280 m) naar de Sulzenau Hutte (2191 m)
  • Dag 3 – Sulzenau Hutte (2191) naar de Dresdner Hutte (2302 m), vanaf de Dresdner Hutte met de gondel terug richting dal. 

In eerste instantie baal ik een beetje dat de tweede dag maar 3 uur wandeltijd vraagt. Ik ben bang dat we dan heel vroeg in de hut zijn. We hebben van eerdere tochten de ervaring dat we vaak iets langer over de route doen dan staat aangegeven. Dan is 3 uur wandelen niet zo heel veel voor één dag. Ik zie dat er vanaf de Sulzenau Hutte een aantal extra wandelrondjes gemaakt kunnen worden, onder andere naar de Blaue Lacke, we zullen ons dus wel vermaken. 

Dag 1 Stubaier Höhenweg: na heel veel klimmen aankomen in een adembenemende hut en omgeving. 

We vertrekken rond 8 uur vanuit ons hotel richting de bushalte en pakken de reguliere bus richting de parkeerplaats. Vanaf daar kunnen we via de Bsuchalm naar de Nurnberger Hutte lopen. De bus zit vol met wandelaars, de Stubaier Hogenweg is geliefd maar ook alle andere wandelroutes in dit dal.

De eerste meters vanaf de parkeerplaats die we lopen zijn zwaar. Het is weer even wennen aan de rugzak op de rug, we lopen nog een beetje in de bewoonde wereld en die paden zijn een beetje saai. Dus de sfeer zit er niet direct goed in. Maar we weten dat we allemaal even door moeten zetten.

Bsuchalm

Na een half uurtje komen we aan in de Bsuchalm. We lopen richting het landschap waar we zo van houden. De Almhut die we hier tegenkomen is de enige hut die we gedurende onze dagtochten tegenkomen en stoppen toch maar even om iets te drinken. 

Naar de Nurnberger Hutte

Daarna begint het echte werk want we weten dat we vanaf nu flink moeten klimmen om bij de Nurnberger Hutte te komen. De jongste heeft niet veel zin, maar zodra er een kudde geiten achter hem aan loopt en die kudde steeds groter lijkt te worden krijgt hij er ook plezier in.

We volgen het zigzaggende pad omhoog. Waar we eerst dachten niet verder omhoog te kunnen, blijken er overal toch weer kleine paden te zijn die ons verder omhoog laten klimmen. 

Het is warm en we pauzeren als we het groen achter ons laten en de rotsige wereld betreden. Hoe lang zou het lopen zijn? De hut is nog niet in zicht.

We lopen over een stoer pad met prachtige vergezichten, het pad wordt wat vlakker waardoor de kinderen weer gaan als een speer. Ik loop weer achterop (wat ik prima vind).

En dan, nadat het pad een bocht maakt, zien we eindelijk onze slaapplek voor vanavond liggen. In de verte tegen een rotswand ligt de Nurnberger Hutte. Als ik na een half uur lopen eindelijk bij de hut aan kom, zitten de jongste twee al lang en breed op de schommels die bij de hut staan. Schommelen met zo’n uitzicht is echt geweldig. En wat zijn we bij een plaatje van een berghut aangekomen.

We ploffen neer op het terras en bestellen een koud drankje. Dag 1 zit erop!

Stubaier Höhenweg Bsuchalm
Het eerste stuk van de route is een beetje saai, maar vanaf de Bsuch Alm zien we dat we echt de bergen in gaan lopen.
Stubaier Höhenweg met kinderen
Onze jongste krijgt een hele kudde achter zich aan, hij vindt het geweldig. Ze lopen wel een 20 minuten met ons mee.
huttentocht met kinderen in stubaital
Eindelijk wordt het pad wat minder steil en verlaten we de groene omgeving.
Stubaier Höhenweg met kinderen
De omgeving bestaat het laatste stuk alleen maar uit rotsen. Nog een klein stukje en we zijn er.

Nurnberger Hutte: overnachten in een plaatje van een berghut

De Nurnberger Hutte is een berghut die in 1886 is gebouwd. Je kunt je niet voortellen hoe in die tijd alle bouwmaterialen voor de hut naar boven zijn gebracht. De hut is ruim van opzet en comfortabel. Aan de achterzijde is een groot terras waar het goed toeven is. Terwijl wij lekker op het terras zitten speelt onze jongste met een vriendje (er zijn meer Nederlandse gezinnen in de hut) rondom de hut tussen de rotsen met de sneeuw.

Wij slapen in een vijf persoons kamer. Er staat zelfs gewoon een tweepersoonsbed in onze kamer, normaal zijn het alleen maar stapelbedden. In deze berghut vind je verschillende type kamers en lagers (slaapzalen). Het gedeelde sanitair is ook strak voor elkaar, zowel de douches als de toiletten. Het comfort van de berghutten is echt goed tegenwoordig. 

Wij hebben de hutten geboekt met half pension en daarbij de optie van lunchpakket bijgeboekt. Het avondeten bestaat uit 4 gangen: soep, verse salade, spinazie-strodel en een toetje en begint op 19 uur. Het eten smaakt ons allen goed. 

Stubaier Höhenweg met kinderen
Slapen in zo’n afgelegen berghut is een ervaring op zich. De Nurnberger Hutte is een pracht van een hut.
Stubaier Höhenweg Nürnberger hatte
Wie wil dit nou niet, schommelen met zo’n uitzicht.
turnberger hutte met kinderen
Het terras aan de achterzijde van de hut is een fijne plek om even bij te komen van de flinke klim vandaag.

Dag 2 Stubaier Höhenweg: Klimmen tot bijna 3000 meter en zwemmen in een bergmeer

Na een goed en uitgebreid ontbijt is het om 8 uur weer tijd om te gaan. We weten dat we na de klimdag van gisteren nu opnieuw eerst een stuk moeten klimmen voordat we mogen gaan dalen. 

Naar de Mairspitze

Vanaf de hut lopen we direct omhoog. Het is flink steil en wordt nog veel steiler. We moeten klimmen naar 2800 meter naar de Mairspitze. Sommige stukken zijn voorzien van staalkabels waaraan we ons omhoog kunnen trekken. Ik vind het soms best spannend, de kinderen vinden deze stukken alleen maar leuk.

We houden halverwege de klim een kleine pauze, de lunch bewaren we voor op de top. We klauteren heel wat af, wat ben ik blij dat we allemaal goede rugzakken en schoenen hebben anders zijn deze paden niet te doen. We passeren een sneeuwveld en dan klimmen we een klein stukje door en zijn we op de top. Het grote kruis lacht ons tegemoet en we laten onze rugzakken op de grondvallen. We zijn toe aan een lange pauze.

Grunausee

Na een uur pakken we de rugzakken op en maken ons op voor de afdaling. We zien het eindpunt van vandaag al liggen, maar we zien ook dat we een flink stukken moeten lopen.

Eerst dalen we af richting twee meren. Dat afdalen gaat ook flink steil naar beneden, dalen kost soms meer energie dan klimmen. Bij de Grunausee nemen we weer een pauze. Het is warm en de mannen besluiten beide een duik in het koude bergmeer te willen maken. Helden zijn het, want het water is heel koud. 

Sulzenau Hutte

We lopen verder richting de hut, het landschap wordt weer iets groener, we dalen verder af. Net voordat we denken er bijna te zijn moeten we even een flink stukje klimmen. Die hadden we niet zien aankomen. Dan is de Sulzenau Hutte echt vlakbij. Ook hier ploffen we op het terras en bestellen een lekker drankje.

Mijn man en ik besluiten na dat drankje de wandelschoenen aan te houden en nog door te lopen naar de Blaue Lacke.

De kinderen zijn klaar voor vandaag en blijven bij de hut. We zijn er inmiddels wel achter dat het wandelen van de zwarte routes ons meer tijd kost, en deze etappe i.p.v. de nette drie uur ons ruim 6 uur inclusief pauzes kost. Ik ben nu al blij dat we ons niet hebben laten verleiden om een dag van netto 6/7 uur te lopen.

Stubaier Höhenweg met kinderen
Vanaf de Nurnberger Hutte is het eerste stuk weer flink klimmen, op de steile stukken kun je je vasthouden aan staalkabels.
klimmen tijdens de Stubaier Höhenweg
Het laatste stukje naar de top van de Mairspitze is helemaal stijl. De kinderen vinden het fantastisch.
Stubaier Höhenweg met kinderen
Nog een stukje over een sneeuwveld en dan zijn we bijna bij de top!
Mairspitze Stubaier Höhenweg
En op de top mogen de rugzakken af en houden we een lange pauze. Wat een feest we blijken ook nog bereik te hebben met onze telefoon dus er kunnen even wat berichtjes gestuurd worden.
Stubaier Höhenweg met kinderen
Wij houden van wandelroutes die langs bergmeren komen. Tijdens de Stubaier Höhenweg kom je er gelukkig veel tegen.
wandelen naar de sulzenau hutte
En dan zijn we bijna bij de Sulzenau Hutte, en lopen we weer door een iets groenere omgeving.