Op huttentocht met kinderen, welke rugzakken zijn geschikt?

Sinds een aantal jaar maakt blogger Fieke een meerdaagse huttentocht met haar gezin in de zomervakantie. Kleding en proviand voor meerdere dagen moet er worden meegenomen. Goed zittende rugzakken zijn een must. In dit blog vind je Fieke haar ervaring met verschillende deuter rugzakken en belangrijke punten waar je bij het kopen van een rugzak op moet letten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een rugzak?

Wanneer je besluit een meerdaagse wandeltocht te gaan maken met je kinderen dan zijn twee dingen qua uitrusting belangrijk: goede wandelschoenen en een goed zittende rugzak.

Een goede rugzak biedt ruimte aan de spullen die je mee wilt nemen maar biedt ook veel draagcomfort. Een goed zittende rugzak hoor je ‘bijna’ niet te voelen.

De keuze aan rugzakken is groot. Daarom is het belangrijk om naast inhoud en draagcomfort op een aantal andere zaken te letten bij het uitkiezen van een geschikte rugzak. We bespreken ze hieronder. 

Formaat rugzak, bedenk goed wat je mee wilt nemen en wie wat draagt

Dat je moet nadenken over het formaat en dus de inhoud van de rugzak (wordt altijd weergegeven in liters) spreekt voor zich. Je moet immers de spullen die je mee wilt nemen goed in je rugzak kwijt kunnen. Het is daarom belangrijk om te bepalen welke spullen dit zijn. Denk hierbij niet alleen aan je eigen spullen maar ook die van je kinderen. In het blog over onze eerste huttentocht in Klein Arl vertel ik welke spullen wij meenemen op huttentocht.

Onze kinderen nemen naarmate ze ouder zijn steeds meer zelf op hun rug mee. Begonnen ze tijdens de eerste tocht met hun eigen drinken, eten en jas, nu ze jonge tieners zijn lopen ze bijna met al hun eigen spullen op de rug. Alleen de gezamenlijke spullen zoals EHBO-spullen, electronica, eten maar ook alle regenjassen verdelen wij als ouders over onze deuter rugzakken. 

Een te kleine rugzak is veel vervelender dan een te grote rugzak.  De meeste rugzakken hebben aansnoerbanden aan de buitenzijde van de rugzak. Met deze banden kun je de rugzak kleiner maken. Zo voorkom je dat spullen tijdens het lopen in de rugzak bewegen en je een compacte massa op de rug hebt. 

rugzak huttentocht
De oudste dochter heeft een rugzak met 24 liter inhoud, de jongste dochter met 30 liter, maar deze rugzak is goed aan te spannen wanneer deze niet helemaal gevuld is.

Aantal en soorten vakken in de rugzak

Nog zo’n open deur! Dat je moet letten op het aantal en soorten vakken van je rugzak. Iedere rugzak heeft in de klep vaak een vakje voor alle kleine spullen. Ik word zelf heel blij van een klein vakje op mijn heupband waar ik spullen in kan doen die ik tijdens het wandelen snel bij de hand wil hebben zonder de rugzak af te moeten doen. Denk aan een telefoon, een zakdoek, een snoepje voor onderweg, etc. 

Kijken we naar het grote vak in de rugzak dan zijn daar ook verschillende mogelijkheden.

Mijn oudste dochter heeft een rugzak waarbij ze het grote vak geheel open kan ritsen zodat ze makkelijk bij al haar spullen kan zonder te moeten ‘graven’.

De jongste dochter vindt het juist fijn dat haar rugzak uit twee grote compartimenten bestaat. Onderin zitten de slaapzak en slippers voor in de berghut, bovenin kleiding maar ook de spullen die ze makkelijk moet kunnen pakken tijdens het wandelen.

Denk na over hoe je water meeneemt tijdens de tocht. Wij drinken alle vijf water uit een waterzak (camelbag). Voor ons is het dus belangrijk dat deze zak een plekje heeft in het grote compartiment van de rugzak. Maar ook dat er een opening voor het slangetje in de rugzak zit. Neem je drinken mee in flessen dan wil je deze tijdens het wandelen waarschijnlijk zo kunnen pakken. Diepen vakken aan de zijkant van de rugzak zijn dan een must.

Neem je wandelstokken mee? Dan is het fijn als je die aan de buitenzijde van de rugzak kunt vastmaken. Zo zitten ze stevig op je rugzak geklemd en bungelen ze niet tegen je benen. 

rugzakken voor huttentocht
Wij nemen ons water mee in drinkzakken en drinken dus vanuit een slangetje.

Zorg dat je rugzak bij jouw bouw en lengte past en goed instelbaar is.

Een goed zittende rugzak is essentieel. Het is daarom belangrijk om een rugzak goed op je rug te positioneren.

Begin altijd met losse banden en stel eerst de heupband goed af voordat je naar de schouderbanden gaat. Daarna volgt het borstbandje en indien aanwezig trek je via de banden bij je schouderbladen de rugzak nog strakker tegen je rug. Een rugzak die je goed kan afstellen verhoogd het draagcomfort.

Kijk goed of de rugzak bij jouw bouw en lengte past. Er zijn voor vrouwen speciale vrouwenrugzakken die wat smaller zijn en waarbij de schouderbanden S-vorming zijn. Bij mijn bouw passen ze vaak niet, mijn rug is wat breder waardoor een unisex model mij beter past. Maar mijn tienerdochter vindt het juist wel fijn zitten.

Bij sommige rugzakken kun je instellen hoe hoog de schouderbanden op het rugpaneel bevestigd zijn. Onze middelste dochter heeft een rugzak waarbij dit kan en zo kun je de rugzak goed aanpassen aan je lichaamslengte. Hierdoor zit deze rugzak fijn maar groeit de rugzak ook mee met de lengte van mijn dochter en kan ze er een paar jaar mee vooruit.

Kijk ook hoe ver de schouderbanden uit elkaar vastgemaakt zijn op het rugpand. Zitten ze te dicht bij elkaar? Dan kunnen de banden in je nek snijden. Ik kan je verzekeren dat dat alles behalve fijn is, we hebben in het verleden dagen met handdoeken onder onze banden gelopen tegen het insnijden.

Deuter rugzakken huttentocht gezin
Deuter kent het Vari Quick System waardoor je de schouderbanden op de juiste hoogte op het rugpand kunt bevestigen, en daarmee dus aanpasbaar is aan je ruglengte.

Ventilatie van de rug

Nog een laatste punt waar je op kunt letten bij de aanschaf van een rugzak: het rugpand van de rugzak. Een rugzak draag je tegen je rug aan en dit kan tot zweten leiden. Rugzakfabrikanten hebben verschillende ventilatie opties ontwikkeld.

Je hebt rugzakken waar het rugpand door een metalen frame van je rug af wordt gehouden. Hierdoor kan er lucht tussen de rugzak en je rug door stromen. Dit voorkomt zweten. Er zijn ook rugzakken die wel tegen je rug aan zitten maar in het rugpand gleuven hebben zitten waar lucht door kan stromen. Er is geen goed of fout hierin.

Ook hier geldt dat je moet kijken wat jij fijn vindt. Kijk naar draagcomfort maar ook naar het gebruik van de rugzak. Het frame in de rugzak kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van de spullen in het grote compartiment van de rugzak.

rugzakken huttentocht deuter
Er zijn verschillende manieren om je rug te ventileren. Onze oudste dochter heeft een rugzak met het deuter Aircomfort system , een rugframe met gaas waardoor de rugzak van je rug afstaat en er lucht tussen de rugzak en je rug door kan stromen.

Welke deuter rugzakken namen wij mee en waarom?

Met al de bovenstaande aandachtspunten hebben wij als gezin voor de onderstaande vijf deuter rugzakken voor het maken van huttentochten gekozen. Deuter heeft een grote diversiteit aan rugzakken en we zijn, door ervaringen in het verleden, altijd zeer te spreken geweest over de kwaliteit en instelbaarheid van de deuter rugzakken.

Wij hebben in verhouding voor wat grotere rugzakken gekozen omdat we sinds Corona bij veel berghutten een slaapzak mee moet nemen in plaats van een lakenzak. Dit vraagt behoorlijk wat extra ruimte. We hebben daarbij wel gekeken of de rugzakken, wanneer niet helemaal gevuld, makkelijk te comprimeren zijn zodat ze nog steeds fijn op de rug zitten.

rugzakken huttentocht
Alle vijf hebben we een andere rugzak, die past bij onze eigen wensen en lichaamsbouw. Maar ook qua kleur heeft ieder zijn voorkeur dus lopen lekker vrolijk door de bergen.

Deuter Climber kinderrugzak 22 liter, perfect voor beginnende berggeiten

Onze jongste is 9 jaar oud en 142 cm lang als hij met de deuter Climber rugzak op huttentocht gaat. Eerder droeg hij een kleinere rugzak maar omdat hij ook zelf steeds meer op zijn rug draagt, is hij toe aan een grotere rugzak. 

Deze rugzak biedt voldoende ruimte met zijn 22 liter inhoud maar is ook compact te dragen wanneer hij niet helemaal gevuld is. De banden bij de schouders en heup zijn breed en gewatteerd en snijden niet in de schouder. De zijvakken en het bovenvak bieden voldoende ruimte voor alle natuurschatten die onze jonge avonturier verzameld tijdens onze wandeltochten. 

De deuter Climber 22 liter rugzak kost 69,95 euro (prijspeil 2021)

Een uitgebreide beschrijving van deze rugzak lees je hier

rugzak huttentocht
Onze jongste zoon is toe aan een rugzak waarmee hij zelf behoorlijk wat spullen kan dragen maar die ook niet te groot is.

Deuter FOX 30 kinderrugzak, ideaal voor (bijna) tieners

Onze middelste dochter (nu 11 jaar) loopt sinds twee jaar met de deuter FOX 30 kinderrugzak. Het fijne aan deze rugzak is dat de schouderbanden op lengte van het kind instelbaar zijn. De rugzak kan dus meegroeien met haar lengte. De rugzak beschikt over twee grote hoofdcompartimenten en veel kleine vakjes en zakjes. De schouderbanden en heupband zijn comfortabel.

Qua formaat is hij behoorlijk ruim. Hierdoor kan ze zelf haar slaapzak meenemen. Maar hierdoor is de rugzak ook geschikt om bagage mee te nemen op bijvoorbeeld een kamp. De rugzak is makkelijk kleiner te maken als hij niet helemaal vol zit.

De deuter FOX 30 liter rugzak kost 119,95 euro (prijspeil 2021)

Een uitgebreide beschrijving van deze rugzak lees je hier

deuter rugzak huttentocht
De schouderbanden van de deuter FOX 30 rugzak zijn instelbaar op het achterpand. Hierdoor is hij goed aanpasbaar aan de ruglengte van het kind (kind links 1.68 m en kind rechts 1.34 m)
rugzak huttentocht met kinderen
Wanneer je een huttentocht loopt is het vaak niet rechttoe rechtaan lopen. Een goed zittende rugzak moet ook blijven zitten bij klimmen en klauteren.

Deuter Futura 24 SL rugzak, dames model geschikt voor tienermeiden

Onze oudste dochter (net 14 jaar oud) heeft deze rugzak sinds ze 12 is. Een speciaal vrouwenmodel rugzak bleek goed bij haar smalle bouw en haar lengte te passen. Op deze leeftijd is het goed opletten of de grote kinderrugzakken of damesmodellen geschikt zijn.

Deze rugzak heeft een rugframe waardoor hij van de rug af staat. Doordat het grote compartiment van deze rugzak volledig open te ritsen valt levert dit geen problemen op met de bereikbaarheid van de spullen in de rugzak. Ook deze rugzak biedt voldoende ruimte om kleding en slaapzak mee te nemen. De brede heupband en speciale schouderbanden maken het verder tot een comfortabele rugzak

De deuter Futura 24 SL rugzak kost 129,95 (prijspeil 2020)

Een uitgebreide beschrijving van deze rugzak lees je hier

deuter rugzak huttentocht gezin
De deuter Futura 24 SL is volledig open te ritsen waardoor je makkelijk bij je spullen kunt.
Deuter rugzakken huttentocht gezin
De deuter Futura 24 SL is een mooie smalle compacte rugzak.

Deuter Guide 34+, zeer stabiele en comfortabele rugzak

Voor mijzelf had ik een aantal wensen. Ik zocht een rugzak met voldoende inhoud maar ook een rugzak die stabiel en compact op de rug zit. Omdat ik water uit een waterzak drink heb ik niet direct behoefte aan allemaal kleine vakjes. Één klepvak aan de bovenzijde van de rugzak een een vakje op de heupband zijn voor mij voldoende. Rugventilatie vind ik belangrijk maar de rugzak hoeft niet van de rug af te staan. Bij het klimmen en klauteren vind ik het juist fijn om de rugzak ‘dicht’ tegen mij aan te hebben. Daarnaast moet de rugzak goed wandelstokken kunnen dragen.

Ik kwam uit op de deuter Guide 34+. Deze heeft het deuter Alpine systeem, dit zorgt voor stabiliteit doordat de massa dicht tegen de rug zit en heeft zeer comfortabele banden. De heupbanden bewegen daarnaast mee met je heupen waardoor de rugzak heel stabiel op je rug zit. Gedurende de huttentocht in Stubai heb ik hier heel veel plezier van gehad. Het aantal vakken is beperkt maar het hoofdvak is door een rits geheel open te ritsen waardoor alles goed bereikbaar is. En niet alleen ik ben over deze rugzak zeer te spreken, doordat hij zo goed instelbaar is neemt mijn man hem ook regelmatig mee.

De deuter Guide 34+ rugzak kost 169,95 euro  (prijspeil 2021)

Deuter rugzak
Met deze deuter Guide rugzak heb ik een smalle compacte rugzak met flinke inhoud die mij in staat stelt vrij te bewegen, wel zo handig op dit soort passages.
deuter rugzakken voor huttentocht
Deze Guide rugzak heeft het deuter Alpine systeem. De heupband beweegt los van het achterpand mee bij het lopen waardoor de rugzak extra stabiel blijft zitten. Ook zijn alle banden goed breed en gewatteerd wat zorgt voor nog meer comfort.

Deuter Aircontact Lite 65+10, veel ruimte en comfort

Veel ruimte, dat is wat mijn man nodig heeft in zijn rugzak. Niet dat hij voor zichzelf zoveel ruimte nodig heeft maar we willen altijd extra ruimte beschikbaar hebben voor als de kinderen hun eigen rugzak toch te zwaar vinden. Dan kunnen we altijd wat gewicht overhevelen. De deuter Aircontact Lite 65 biedt deze ruimte met daarbij veel draagcomfort door de brede en goed gewatteerde banden en de rugventilatie.

Wat ook fijn is, is dat deze rugzak verstelbare banden heeft waardoor je ze kan aanpassen op je ruglengte. Daarnaast is de rugzak met een kleine 2 kg vrij licht. De perfecte combinatie dus tussen inhoud, comfort en gewicht!

Natuurlijk voorziet deze rugzak ook in diverse opbergmogelijkheden. De basis zijn de twee hoofdcompartimenten en daarnaast de nodige vakjes, zakjes en lusjes. Zowel aan de zijkant, bovenkant en op de heupband zelfs twee opbergvakjes. 

De deuter Aircontact Lite 65+10 rugzak kost 199,95 euro (prijspeil 2021)

rugzakken huttentocht peuter
Een goed zittende rugzak waar vooral veel in kan en die zelf niet te zwaar is, dat zijn de wensen van mijn man.
Deuter rugzak groot huttentocht
Bij dit soort grote rugzakken zijn brede heup en schouderbanden geen overbodige luxe. De deuter Aircontact Lite voorziet hier prima in. Ook zijn de schouderbanden in te stellen op de ruglengte van de drager. 

Veel wandelplezier met deze vijf deuter rugzakken

Met deze vijf deuter rugzakken hebben wij prachtige wandelingen gemaakt. Hebben we flinke stukken geklommen maar ook geklauterd. Hebben we op frisse en warme momenten op de dag gelopen. Ze hebben nog geen regen hoeven doorstaan, maar met de deuter regenhoezen die we bij onze rugzakken hebben kunnen ze daar ook prima tegen. En we gaan er vanuit dat ze ons nog heel wat fijne wandelkilometers gaan bezorgen.

Deze vijf rugzakken zijn, naast vele andere modellen, verkrijgbaar in de deuter webshop.

rugzakken Deuter
Naast veel draagcomfort bieden de rugzakken ook veel ligcomfort tijdens een pauze na het bereiken van de top!
rugzak voor huttentocht peuter
Met heel veel plezier en comfort door de rugzakken hebben we drie etappes van de Stubaier Hohenweg gelopen.

Welke van deze deuter rugzakken zou jij meenemen op vakantie?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over wandelen met kinderen of productreviews? Klik & kijk voor meer inspiratie: 

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Deuter. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.