Een week naar Sankt Anton met kinderen

2
193
Wat een mooi uitzicht vanaf het balkon!
Wat een mooi uitzicht vanaf het balkon!
In de zomervakantie bezocht blogger Iris met haar gezin het Oostenrijkse Sankt Anton. Ze probeerden hier het FamFun concept van Sunweb uit: met eigen vervoer naar Oostenrijk en daar leuke activiteiten met het hele gezin ondernemen, al of niet onder begeleiding. Nieuwsgierig wat er allemaal te doen is in de zomer in deze wintersportplaats? Lees hier onze tips voor Sankt Anton met kinderen.

Een week naar Sankt Anton met kinderen

“Wow, wat een hoge bergen!”, roepen de kinderen enthousiast als we Oostenrijk inrijden. En het landschap wordt steeds maar mooier en de bergen hoger. Na een tijdje rijden, komen we aan bij ons appartement. Bij het boeken van FamFun zijn er verschillende hotels en appartementen waar je uit kunt kiezen. Wij verblijven in het nieuwe Vaya Resort in Sankt Anton. We krijgen de sleutels van het hoekappartement boven. Het allereerste wat we doen, is met zijn allen het grote balkon op lopen. Wat een uitzicht hebben we hier! De kinderen zijn duidelijk onder de indruk. “Ik kan hier wel uren staan kijken”, zucht dochter E. (12). “Kijk, daar zie je zelfs sneeuwtoppen!”.

Wat een mooi uitzicht vanaf het balkon!
Wat een mooi uitzicht vanaf het balkon!

De rest van het appartement ziet er ook mooi uit, stijlvol en modern, met veel hout en een gezellige grote eettafel. Die wordt bij ons meteen benoemd tot spelletjestafel.  Terwijl de volwassenen de koffers naar het appartement slepen, verdelen de kinderen de kamers. Intussen hebben de kinderen de brief van Sunweb al opengemaakt. “Morgen kunnen we ons beneden bij de bar opgeven voor allemaal leuke dingen”, vat B. (10) samen. “Dat moeten we wel doen hoor, want ze hebben ook bubble soccer en dat lijkt me vet!” .

Veel activiteiten om uit te kiezen

’s Avonds bespreken we met elkaar wat we de rest van de week graag willen zien en doen. Er is ontzettend veel te doen in de omgeving van Sankt Anton met kinderen, het is moeilijk kiezen! Via het FamFun-concept kun je onder begeleiding van het entertainmentteam van Sunweb verschillende activiteiten boeken, allemaal inclusief. Het is allemaal vrijblijvend: wil je mee? Gezellig! Maar wil je liever gewoon zelf dingen ondernemen, helemaal prima. Wij krijgen persoonlijk de kriebels van overactieve animatieteams die je activiteiten willen opdringen, dus de houding van de Sunwebbers vinden we prettig.

Na een tijdje overleggen, besluiten we ons in te schrijven voor drie activiteiten via Sunweb: een wandeling met een barbecue aan een rivier, actieve spelletjes op het sportveld en een wandeling met een wijnproeverij. Verder ondernemen we op eigen houtje verschillende leuke uitjes. Dit is wat we de rest van de week doen:

Sportieve middag met Sunweb: bubble soccer

Voor de zondagmiddag nemen we een kijkje bij de sport- en spelactiviteiten van Sunweb op het sportveld vlakbij ons hotel. We zijn allemaal een beetje moe van de reis en doen dus lekker rustig vandaag. Gelukkig zijn de begeleiders bij Sunweb niet moeilijk en is het prima als we gewoon ergens tussen 13 en 16 uur komen opdraven.

Op het sportveld liggen de grote, doorzichtige ballen van bubble soccer al klaar, net als gewone voetballen en wat andere spullen. Er is al een Nederlands gezin bezig met een spelletje waarbij je houten ballen met een draad ertussen probeert om een raamwerk te gooien. “Op de spijlen staan getallen, zo kun je proberen de hoogste punten te scoren”, legt Jelle van Sunweb uit. Onze jongens vinden dat wel leuk en gaan enthousiast meedoen. T. (7) krijgt er geen genoeg van en blijft een hele tijd gooien.

Ondertussen is er een groep Vlamingen aangekomen, die de bubble soccer ballen uittest. Het ziet er leuk uit. Onze kinderen vinden het een beetje spannend, maar als de rest klaar is, spelen ze een tijdje in de grote ballen. Ze hebben de grootste lol als ze proberen elkaar om te duwen en weer overeind te komen. De volwassenen doen ook mee. Het valt nog niet mee om overeind te blijven in die dingen! We waren van plan om eventjes mee te doen met de spelletjes, maar we vermaken ons allemaal prima en blijven tot het eind. Een fijn, rustig begin van onze vakantie in Sankt Anton met kinderen!

Veel lol in de ballen van het bubble soccer
Veel lol in de ballen van het bubble soccer

Wandelen naar de Stuibenfall

De volgende dag zijn we een stuk actiever. We wandelen naar de Stuibenfall, de grootste waterval van Tirol. Een prachtige en leuke wandeling langs klaterende beekjes, mekkerende geiten en mooie bloemen. Aan het einde van de wandeling kom je bij de Stuibenfall, waar het water vanaf een enorme hoogte naar beneden dendert. Stuiben betekent stuiven en ja, je kunt behoorlijk nat worden van het opstuivende water. Voor de klimgeiten onder ons zijn er meerdere niveaus om naartoe te klimmen.

Lees hier het blog over de wandeling naar de Stuibenfall.

Wij komen tot het tweede niveau, waarvandaan je de waterval in zijn geheel kunt zien. Voor de echte waaghalzen is er nog een hoger niveau: via touwladders, kabels en hangbruggetjes kun je helemaal omhoog klimmen tot het topje van de waterval. Onze kids vinden dit een beetje te spannend, maar ook vanaf het eerste niveau is de wandeling zeker de moeite waard.

Aan het begin van het wandelpad is de ingang van het Ötzitorf, een dorp dat nagebouwd is uit de steentijd. De beroemde Ötzi de ijsmummie kwam hier vandaan. Het ziet er leuk uit, met verschillende activiteiten en huisjes waar je in kunt kijken. Wij hebben er helaas geen tijd voor deze vakantie.

Belevenispad Senn’s Wunderwanderweg

Vlak buiten het centrum van Sankt Anton ligt het belevenispad Senn’s Wunderwanderweg. We parkeren onderaan de ingang en lopen eerst omhoog. Onderweg zien we een Edelweiss-weggetje en een bloemen- en kruidenpad. Wij nemen het tweede pad. Via allerlei lekker ruikende kruiden en bloemen komen we bij klimhutten en boomhutten. De kinderen klimmen er meteen in. Wat verderop trekken we onze schoenen en sokken uit en testen we het waterlooppad uit. Brrr, ijskoud!

Rondom het restaurant van Senn’s is er vanalles te ontdekken met water, planten en natuur. De kinderen spelen een tijdje, daarna gaan we een van de wandelingen lopen van de Wunderwanderweg. Onderweg komen we veel opdrachten, spelletjes en activiteiten tegen. Zo bouwen de kids steenhoopjes, schommelen we op een reuzeschommel, gooien we dennenappels in een opgehangen boomstam en klauteren we over bruggetjes en steigerplanken. Zeker een aanrader!

De boomhutten bij Senn's Wunderwanderwelt, een van de leuke kinderen om te doen in Sankt Anton met kinderen
De boomhutten bij Senn’s Wunderwanderwelt, een van de leuke activiteiten om te doen in Sankt Anton met kinderen

Wandeling met barbecue via Sunweb

We wandelen een stukje buiten Sankt Anton net buiten de Rosanna-kloof. Helaas zijn wij vandaag het enige gezin dat zich aangemeld heeft. Dat komt doordat het de eerste week van de zomervakantie (wij hebben de vroege zomervakantie) nog rustig is. Maar dat mag de pret niet drukken! Met Jelle van Sunweb als onze begeleider wandelen we een leuke route. Niet te zwaar voor onze jongste, T., die niet zo’n hiker is. We bekijken beestjes, plukken wilde aardbeitjes en bosbessen, bouwen dammetjes en zoeken goede wandelstokken in het bos.

Op driekwart van de wandeling gaan we over een hoge loopbrug bij een stuwdam. We blijven een tijdje staan kijken naar het water dat zich in de diepte stort. Het water van het stuwmeertje aan de andere kant van de dam is heel helder lichtgroen. Wat een mooi gezicht! “Het is net alsof het water betoverd is!”, zegt T. Dan wandelen we naar beneden naar de rivier, waar twee meiden van het Sunwebteam inmiddels alles hebben klaargezet voor een lekkere barbecue.

Het zonnetje schijnt intussen heerlijk. De jongens spelen in de rivier, E. zet haar eigen playlist op met de speaker die de Sunwebbers hebben meegenomen en we genieten van het lekkere eten. Na een hele tijd spelen nemen we met zijn allen de bus terug naar Sankt Anton.

Kristallwelten van Swarovski

Voor vandaag is de weersverwachting slecht: het weer krijgt een cijfer 3 op weeronline. We hebben van te voren gezocht naar uitjes die bij minder weer geschikt zijn. Kristallwelten is daar een van. Dat is een park met een groot binnengedeelte op het terrein van de fabrieken van Swarovski. Alles is gemaakt en opgezet met de kristallen van Swarovski. Bij de ingang krijgen we een speurtocht mee. Als je alle vragen goed hebt, vormt de oplossing een woord en daarmee kun je je eigen kristal verdienen. Dat vinden de kinderen natuurlijk leuk! Ze gaan direct op zoek naar de voorwerpen op de foto’s.

Het is eerst mooi weer, dus we lopen eerst door het buitengedeelte met prachtige glitterwolken van kristalletjes die reflecteren in de zon. Als het wat gaat betrekken, gaan we naar de ‘grot’. Het ziet er indrukwekkend uit: een enorm gezicht in een heuvel waarvan de ogen glinsteren en de mond rood water ‘spuugt’. Best een bizar beeld, eigenlijk. Binnen is veel te zien. Van wereldberoemde gebouwen in het klein helemaal van kristal, een kerstlandschap en een grote koepel waarin het lijkt of je zelf in een groot kristal staat, tot aparte kunstinstallaties en glinsterende bossen. Heel bijzonder allemaal.

Wandeling met wijnproeverij via Sunweb

Er hebben zich meerdere families gemeld voor de georganiseerde wandeling met Sunweb van vandaag. Het is een gezellige groep. We wandelen opnieuw net buiten Sankt Anton, waar je mooi kunt lopen. De volwassenen praten tijdens het lopen met elkaar en vooral B. vindt aansluiting bij twee jongens van rond zijn leeftijd. In tegenstelling tot bij de vorige wandeling, waar hij af en toe mopperde dat hij geen zin meer had, loopt hij nu steeds voorop te rennen en te klimmen met de jongens. De wandeling vliegt zo om.

Bas loopt gezellig met de andere jongens van de groep
B. loopt gezellig met de andere jongens van de groep.

Aan het einde is het flink aan het regenen, jammer! Maar daar is op gerekend: voor de wijnproeverij duiken we allemaal een soort open hut met een overkapping in. Daar proberen we wat verschillende wijnsoorten, terwijl de jongens met elkaar spelen. Wij merken dat we het ter afwisseling leuk vinden om af en toe iets met een groep te doen, vooral omdat de kinderen dan andere kinderen hebben om mee te spelen. Een beetje het campinggevoel, maar dan niet de hele week continue.

Met kabelbanen naar een bergtop

Bij het appartement krijgen we aan het begin van ons verblijf allemaal een Sankt Anton zomerpasje. Daarmee kun je veel dingen gratis doen, waaronder ook veel leuke dingen in Sankt Anton met kinderen. Bijvoorbeeld naar het plaatselijke zwembad. Daar kwamen wij niet aan toe, maar we hoorden van andere Nederlanders dat het leuk is. We kunnen ook gratis gebruikmaken van de kabelbanen en stoeltjesliften die in de zomer gedeeltelijk in werking zijn. We willen natuurlijk niet Oostenrijk verlaten en zonder dat we bovenop een berg hebben gestaan!

Helaas hebben we pech met het weer: het is bewolkt, mistig en regenachtig. Toch rijden we naar de kabelbaan in Sankt Anton die in werking is. Die leidt in drie etappes en met twee overstappen naar de top van een sneeuwberg. De eerste kabelbaan is een eitje. We zoeven rustig de groene berg op en zitten royaal in een mooie, ruime cabine. Als we uitstappen, is het wat frisser geworden.

Met de moderne kabelbaan het eerste stuk omhoog
Met de moderne kabelbaan het eerste stuk omhoog.

Vol goede moed gaan we naar de volgende kabelbaan. Dat is een grote cabine waar je met een grote groep in moet staan. Dat vinden de kinderen minder. “Het wiebelt wel erg he?”, zegt E. met een benauwd gezicht. B. klemt zich ondertussen hard aan mij vast. De derde kabelbaan is helemaal spannend: dit zijn hele kleine hokjes waar we net met zijn vijven in kunnen staan. Het wiebelt, hobbelt en schudt nogal. Inmiddels is het hard gaan regenen, wat op deze hoogte hagel wordt.

Buiten is het ijskoud (drie graden) en guur. Toch maken we buiten snel een foto op de top van de berg. Met de kinderen gaan we even de sneeuw in. Een spannend avontuur, zo midden in de zomer! Achteraf hebben de kids er veel praatjes over (“Nee hoor, dat was helemaal niet eng!”) maar we zijn allemaal stiekem best blij als we weer in het aangenamere Sankt Anton staan.

Snel een keer terug naar Sankt Anton

Na een week vol belevenissen, uitjes en natuurschoon is het voor ons alweer tijd om weg te gaan. “Ik wil eigenlijk nog helemaal niet weg hier, het is zo mooi!”, zegt E. terwijl ze op het balkon kijkt naar de regenboog die tussen de bergtoppen staat. Dat begrijpen we helemaal, we nemen ons voor dat we zeker een keer terugkeren!

Onze FamFun vakantie in Sankt Anton is te boeken via Sunweb.

Zou zo’n actieve vakantie in Sankt Anton met kinderen ook wat voor jou zijn?

Meer lezen

Meer lezen over de omgeving van Sankt Anton? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Sunweb. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.