Wandelen met kinderen naar de Stuibenfall in Tirol

0
103
Tirol in Oostenrijk is een prachtig gebied om te wandelen met kinderen. De Stuibenfall in Tirol is de hoogste waterval van deze deelstaat. Blogger Iris probeerde met haar gezin of de wandeling naar deze waterval kindvriendelijk is.

Wandelen met kinderen naar de Stuibenfall in Tirol

Het ziet er uit alsof het een mooie dag zal worden in Tirol. Het zonnetje schijnt door onze schuifpui naar binnen over de prachtige bergtoppen. Tijd voor een mooie wandeling!

We stappen in de auto om naar het Ötztal te gaan. Volgens de informatie op de FamFun-webpagina van Sunweb (lees hier meer over onze vakantie in Tirol via Sunweb) is dit een prachtig dal waar verschillende dingen te bekijken zijn. Zo schijnt het Ötzitorf leuk om te bezoeken. Dat is een dorp dat nagebouwd is uit de steentijd. De tijd van Ötzi de ijsmummie, die hier in dit dal gevonden is. Vanaf de ingang van het Ötzitorf begint de wandeling naar de grootste waterval van Tirol, de Stuibenfall. Daar hebben we mooie foto’s van gezien, dus daar willen we sowieso heen.

Restaurant aan het begin van de wandeling

De kinderen hebben alweer honger als we aankomen bij het begin van de wandeling, dus we willen even snel wat eten bij het restaurant bij de parkeerplaats. Nou ja, even? Het duurt behoorlijk lang, maar het eten smaakt goed. De kinderen spelen intussen lekker in het grote gebied voor het restaurant, met een speeltuin en een zwemmeer.

Een prachtige klim omhoog

Omdat het wat later is dan gepland en er voor de namiddag onweer voorspeld wordt, besluiten we eerst de wandeling naar de Stuibenfall in Tirol te doen. Een goede beslissing, want het is een prachtige klim. Langs bergweides met geiten, klaterende beekjes en mooie wilde bloemen. We volgen een snelstromende rivier bergopwaarts en maken af en toe een stop omdat de jongens in de rivier willen spelen. E. (12) heeft het ondertussen druk met wilde bosaardbeitjes zoeken, die hier overal groeien.

We hebben onderweg steeds een prachtig uitzicht
We hebben onderweg steeds een prachtig uitzicht

Steeds over bruggetjes

Halverwege de wandeling zien we een klein restaurant met een leuke waterspeeltuin. “Mogen we hier op de terugweg alsjeblieft spelen?”, vragen de kinderen. Vooruit, dan schuiven we Ötzi wel op voor een andere keer. Maar eerst naar de waterval. Het wandelpad loopt af en toe over de rivier heen, waardoor we steeds over bruggetjes gaan. De spetterende water zorgt voor verfrissing, want het is warm geworden tijdens het klimmen. De kinderen zijn ondertussen druk bezig met stokken verzamelen en keuren, want ze willen goede wandelstokken hebben.

We volgen de rivier stroomopwaarts richting de waterval
We volgen de rivier stroomopwaarts richting de Stuibenfall in Tirol

Meerdere niveaus van de Stuibenfall

Het laatste stuk van de wandeling naar de waterval bestaat uit meerdere niveaus. Het eerste niveau bereik je aan het einde van de wandeling op het normale wandelpad. Je staat dan onderaan de waterval. Het tweede niveau is een stuk hoger, via een klein en steil paadje de berg op, ongeveer halverwege de waterval. Daarna ga je met hele steile hangbruggetjes en trappetjes die met kabels vastzitten omhoog naar de bovenkant van de waterval. Een flinke klim, eentje voor de echte waaghalzen, want je hebt alleen maar diepte onder je. Maar bij het einde is er vast een geweldig uitzicht! E. en T. vinden het eerste niveau wel genoeg. Ze gaan beneden lekker op de bankjes zitten met papa en genieten van het uitzicht op de waterval.

Het water verstuift inderdaad flink
Het water verstuift inderdaad flink
De laatste etappe van de wandeling is voor waaghalzen
De laatste etappe van de wandeling is voor waaghalzen

Opstuivend water

De Stuibenfall in Tirol is zo genoemd omdat het water van zo’n grote hoogte en met een enorme kracht naar beneden valt, dat het hoog en ver opstuift. En dat merken we. Zelfs op het eerste niveau worden we flink nat als we dicht bij de waterval staan. “Mama, kunnen wij samen nog een niveau hoger klimmen?”, vraagt onze klimgeit B. Welja, we zijn toch bezig. Met af en toe een kleine pauze om uit te puffen, klauteren we verder omhoog.

Op het volgende niveau is het uitzicht eigenlijk nog mooier dan beneden, want hier ze je de hele waterval van 159 meter. En ook hier stuift het water flink. Eigenlijk best lekker, na het klimmen in de zon. Er staat een informatiebord op het uitzichtpunt waarop staat dat het stuivende water gezond is voor de luchtwegen. Vooral mensen met allergieën en astmatische aanleg kunnen er baat bij hebben. Je kunt dan bepaalde oefeningen doen, waardoor je het water optimaal opneemt. Baat het niet, dan schaadt het niet, denken we en we doen samen de oefeningen. Dan begint het opeens een stuk harder te spetteren. Een bui! We dalen snel weer naar beneden.

Mooie uitzichten tijdens de klim naar boven
Mooie uitzichten tijdens de klim naar boven
De waterval vanaf het tweede niveau
De waterval vanaf het tweede niveau
Vanaf hier zie je pas hoe groot de Stuibenfall in Tirol is
Vanaf hier zie je pas hoe groot de Stuibenfall in Tirol is

Spelen in de waterspeeltuin

Als we met zijn vijven bij de waterspeeltuin komen, is het alweer zonnig. We drinken wat op het terrasje terwijl de kids met het water spelen en schommelen. De jongens krijgen er geen genoeg van. “Mama, kom je even mee om naar onze dam te kijken?”, roept T. (7) terwijl hij naar me toe komt rennen. Ik bewonder het kunstwerk en de jongens bouwen een nog betere versie. Dan begint het echt hard te regenen, dus het laatste stuk van de wandeling lopen we flink door om in de auto te schuilen. Heel wat glimsteentjes, dennenappels en ‘wandelstokken’ rijker rijden we weg van deze mooie plek.

Spelen bij de waterspeeltuin halverwege
Spelen bij de waterspeeltuin halverwege
Het begint te regenen. We lopen snel terug!
Het begint te regenen. We lopen snel terug!

Kindvriendelijke wandeling

De wandeling naar het eerste niveau van de Stuibenfall in Tirol is voor de meeste kinderen goed te doen. Het pad is nergens echt heel stijl en loopt ook niet langs steile afgronden. Bij goed doorstappen is het ongeveer dertig minuten lopen naar het eerste niveau. Wij doen er anderhalf uur over, maar we stoppen geregeld om de kinderen even te laten spelen. Het tweede niveau van de wandeling is een stuk steiler en loopt langs vrij diepe afgronden. Dit is minder geschikt voor kleine kinderen en meer voor klimgeiten. Het hoogste niveau is alleen voor de echte waaghalzen en behoorlijk hoog en steil.

Zou een wandeling naar de Stuibenfall in Tirol ook wat voor jouw gezin zijn?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er in Oostenrijk nog meer te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.