10 Toffe activiteiten voor kinderen in de Lungau tijdens de zomervakantie

Afgelopen zomer verbleef blogger Iris D. met haar gezin in de Lungau in Oostenrijk. Een schitterend gebied met volop wandel- en fietsroutes. Maar er zijn ook andere activiteiten met kinderen in de Lungau te doen tijdens de zomer. Hieronder staan de 10 tofste activiteiten op een rijtje.

1. Met de skilift naar boven

In een top 10 activiteiten in de Lungau mag een skilift niet ontbreken. Want wat is er nu mooier dan je op de top van de wereld wanen? Op elke berg in Oostenrijk zijn liften te vinden die in de winter op volle toeren draaien. Gelukkig zijn er in de zomermaanden ook diverse liften die je naar boven brengen. Om een wandeling te starten bijvoorbeeld of om gewoon een drankje te doen op het terras.

Wij gaan met drie verschillende liften in de omgeving van Lungau naar boven. De kinderen worden als ware VIP-gasten verwelkomt in de liften: van high fives tot snackjes voor onderweg. Onze kinderen genieten van de aandacht die ze krijgen.

Sonnenbahn Speiereck

Deze gondel vertrekt uit Sankt Michael im Lungau. Vanuit hier kun je veel wandelroutes en fietsroutes volgen. Wij, als volwassenen, vinden dit de minste lift omdat er boven niet veel te beleven is als je niet gaat wandelen. Maar onze kinderen genieten intens van het ritje en de uitzichten.

Aineckbahn am Katschberg

Dit is een stoeltjeslift die ons helemaal bovenop de Katschberg brengt. Hij gaat vrij hoog, tot boven de boomgrens, waardoor de wind vrij spel heeft. Houd hier rekening mee met je kleding. Boven is er een panoramarestaurant, waar we een schitterend uitzicht hebben over de hele vallei. Het is een mooi startpunt voor een wandeling naar beneden.

Grosseckbahn Mauterndorf

Als je deze gondel naar boven neemt, kom je op een druk punt. Er kruisen veel wandelroutes en er ligt een restaurant met een heerlijk, zonnig terras. Je kunt de Sonnenbahn Speiereck zien liggen, daar kun je naar toe wandelen vanaf hier.

Met een Lungaucard zijn al deze liften gratis. De liften gaan niet elke dag, dus kijk van tevoren goed wanneer ze gaan.

Sonnenbahn Speiereck: blijft magisch zo'n uitzicht uit een gondel.
Sonnenbahn Speiereck: blijft magisch zo’n uitzicht uit een gondel.
Uitzicht uit de Aineckbahn.
Uitzicht uit de Aineckbahn.
Even van het uitzicht genieten.
Even van het uitzicht genieten.

2. Katschi’s Goldfahrt: zomerrodelen

Aan het einde van de Katschberghöhe ligt een zomerrodelbaan. Met de Lungaucard mogen we een gratis run maken. Ga je samen met je kind, dan kun je dus twee keer! Het is een simpel en kort baantje, waarbij we een keer door een tunneltje gaan en een beetje nat gespoten wordt. We kunnen wel echt vaart maken trouwens. Mijn dochter vindt dit geweldig, ze gilt het uit van plezier en het kan haar niet hard genoeg gaan. Aan het einde worden we weer omhoog getakeld, dus we hoeven niet te lopen.

Tegenover de rodelbaan zit een heerlijk restaurant met uitzicht over de baan en een toffe speelplek voor de kinderen. Leuk is, dat onder het restaurant een goudmijn is gemaakt waar de kinderen met scheppen en grote zeven op zoek kunnen naar goud.

Dat gaat best hard zo'n zomerrodelbaan.
Dat gaat best hard zo’n zomerrodelbaan.
Wij zijn weer boven na een ritje in Katschi's Goldfahrt.
Wij zijn weer boven na een ritje in Katschi’s Goldfahrt.

3. Eselpark Maltatal

In dit ezelpark genieten de ezels van de ruimte en de aandacht. Het park is diervriendelijk opgezet. We komen binnen op een grote centrale plek waar picknicktafels onder de bomen staan. Er is een grote zand- en speelplaats en een winkeltje waar kleine snacks en souvenirs te koop zijn. Rondom bevinden zich de hokken met de kleine dieren zoals konijnen en kippen.

Grenzend aan deze centrale plek ligt de knuffel- en borstelweide. De ezels die hier staan zijn gewend aan mensen en komen naar ons toe omdat ze geborsteld willen worden. Als je naar binnen gaat kun je zelf kiezen of je een borstel mee wilt nemen. Deze weide bestaat uit twee gedeeltes: een gedeelte met gras en een gedeelte met zand. Aan het weiland grenzen ook nog twee weides met geiten, lama’s en kamelen. Ook grenst er aan de centrale plek een bak waar kinderen een ritje op een ezel kunnen maken. Hiervoor moet één euro extra betaald worden.

Dit ezelpark ligt buiten het Lungaudal. Dit betekent dat je twee keer 6 euro tol moet betalen, houdt hier rekening mee. Met de Lungaucard is de entree van het park wel gratis.

De knuffel- en borstelweide.
De knuffel- en borstelweide.
De ezels vinden het heerlijk om geborsteld te worden.
De ezels vinden het heerlijk om geborsteld te worden.

4. Erlebnisbad Mauterndorf

Op een warme dag is dit buitenzwembad een heerlijke plek om naar toe te gaan. Het is een groot zwembad dat bestaat uit drie verschillende zônes. Een diep gedeelte waar gedoken kan worden, een ondiep gedeelte wat loopt van 0,55 meter diep aan de zijkanten tot 1 meter diep in het midden (waar ook een relaxhoekje met jetstreams is) en een gedeelte waar de glijbaan uitkomt.

In het midden van het zwembad ligt een eiland waar je ook vanaf de kant met een brug naar toe kunt lopen. Vanaf de brug hebben we een mooi uitzicht over het hele bad. We zien kinderen vanaf het eiland het water in springen.

Voor de kleintjes zijn er twee verschillende zwemmogelijkheden achterin de ligweide. Er is een badje dat bestaat uit twee gedeeltes, die verbonden zijn met een glijbaan. En er is een kunstmatig beekje aangelegd met een watervalletje, dammetjes en stenen.

Op het terrein bevindt zich een speeltuintje voor de kleinere kinderen en een beachvolleybalveld en voetbalgoal voor de grotere kinderen. Ook is er een midgetgolfbaan waar je een rondje kunt spelen. Mocht je trek krijgen: er is een restaurant aanwezig. Dit is dus echt een plek waar je met gemak de hele dag kunt doorbrengen.

Met de Lungaucard is entree tot zowel het zwembad als de midgetgolfbaan gratis. Er zijn in de Lungau nog twee andere schitterende zwembaden, waaronder ook een binnenzwembad.

De glijbaan in Erlebnisbad Mauterndorf.
De glijbaan in Erlebnisbad Mauterndorf.
Wat een uitzicht, zie je de brug en het eiland in het water?
Wat een uitzicht, zie je de brug en het eiland in het water?

5. SMARTY-land Familiepark

Dit is een activiteitenpark onder aan de Grosseckbahn in Mauterndorf. SMARTY-land Familiepark wordt opgezet en gerund door de plaatselijke skischool. Op de kinderskiweide staan diverse attracties zoals trampolines, een springkussen en een waterglijbaan met opblaasbanden. Er is ook een klein quad baantje met een kinderquad waar ze rondjes kunnen scheuren.

In het weiland aan de andere kant van de gondel is een glijbaan met tubes en bevinden zich grotere trampolines. Op de parkeerplaats is er een high rope parcours van drie korte touwbruggen en bungee trampolines. Hier staat begeleiding bij omdat je daar natuurlijk goed gezekerd moet worden voor je kunt beginnen. Ook bij het quadrijden is begeleiding aanwezig. Bij de rest van de activiteiten niet. De begeleiders spreken trouwens gewoon Nederlands, dus dat is hartstikke fijn.

Het is niet echt een attractiepark, maar meer losse activiteiten. Voor kinderen tussen de 4 –  10 is het heel geschikt. Oudere kinderen zijn hier snel uitgekeken. In combinatie met een ritje naar boven met de Grosseckbahn is het wel een leuk uitje.

Alle activiteiten in SMARTY-land zijn met de Lungaucard gratis. Bij de bungeetrampolines kun je je melden en krijg je een entreebewijs.

Samen op de quad lekker rondjes scheuren.
Samen op de quad lekker rondjes scheuren.
De waterglijbaan in SMARTY-land.
De waterglijbaan in SMARTY-land.
Jump, jump a little higher!
Jump, jump a little higher!
Whoehoe, tuben van de berg af!
Whoehoe, tuben van de berg af!

6. Burcht Mauterndorf

Dit kasteel was vroeger de doorgangspoort vanuit Italië naar Salzburg. Er werd tol geheven en daarom was dit kasteel een belangrijke plek. Door middel van een audiotour in het Nederlands worden we door de burcht geleid. We kunnen heel duidelijk de nummers volgen en komen zo door diverse kamers. De wapenkamer, waar ook een ridderuitrusting hangt, is voor kinderen interessant. Maar de verkleed- en spelletjeskamer is echt een hoogtepunt voor kinderen. Hier hangen rekken vol kleding en hoofddeksels. En als de kinderen zichzelf omgetoverd hebben kunnen ze op de stoel van de koning op de foto.

Een bezoek aan de toren is ook een aanrader. Deze rondleiding is alleen in het Duits. Onder leiding van de gids klimmen we via allerlei kamers helemaal tot de top. We passeren onder andere de wachterskamer, de eet- en slaapkamers, het levende dieren verblijf, de voorraadkamer en de smederij. We leren waarom en hoe de bewoners van het kasteel konden leven in alleen deze toren. En uiteindelijk worden we getrakteerd op een 360 graden uitzicht over de omgeving.

Bij mooi weer kunnen kinderen voor de afwisseling ook heerlijk spelen in de toffe speeltuin op de binnenplaats van het kasteel. Entree is met de Lungaucard gratis.

Burcht Mauterndorf.
Burcht Mauterndorf.
Wachten tot we de toren in mogen.
Wachten tot we de toren in mogen.
Boven in de toren in een van de vele kamers.
Boven in de toren in een van de vele kamers.
Say cheese! De hofhouding van burcht Mauterndorf.
Say cheese! De hofhouding van burcht Mauterndorf.
De speeltuin is eigenlijk een groot, houten speelkasteel.
De speeltuin is eigenlijk een groot, houten speelkasteel.
Het uitzicht vanuit de toren van burcht Mauterndorf.
Het uitzicht vanuit de toren van burcht Mauterndorf.

7. Erlebnis wandeling Wildbachhütte

Een geweldige wandeling voor kinderen door het bos richting de Wildbachhütte. Onderweg komen we langs een aantal stations, waaronder een watermolen, we horen de vogels, lopen met blote voeten over verschillende ondergronden en leren van alles over onze andere zintuigen. Halverwege komen we langs een mystieke hut waar van alles te ontdekken is.

Aan het einde is de Wildbachhütte (1800 meter) met een leuke speelplaats, geitjes en lammetjes. De duur is 1,5 uur heen en 45 minuten terug.

Op zoek naar, ja, naar wat eigenlijk?
Op zoek naar, ja, naar wat eigenlijk?
Het magische hutje waarin veel te ontdekken valt.
Het magische hutje waarin veel te ontdekken valt.
Muziek maken met koebellen.
Muziek maken met koebellen.
Dit is pas een belevenis wandeling!