Familieweek in Gasthof Auwirt: echt vakantie voor kinderen en ouders

Met je gezin op vakantie, maar toch elke dag even tijd voor je jezelf? Tijdens de familieweek in Gasthof Auwirt in St. Michael im Lungau komt dit helemaal goed, zo ontdekte Iris D.. De kinderen gaan elke ochtend op actieve excursie zodat de ouders tijd voor zichzelf hebben.

Gasthof Auwirt in St. Michael im Lungau

Op de grens van Karinthië en Salzburgerland in Oostenrijk ligt het dorpje Sankt Michael im Lungau. Het blijkt een behoorlijke rit vanuit Nederland. Onderweg geven we toch maar even een belletje dat we wat later aankomen. Gelukkig is dat geen probleem en wordt de tijd van het diner gewoon aangepast.

Thea en Annelies zijn twee Nederlandse dames die al jaren Gasthof Auwirt runnen. We worden bij aankomst welkom geheten en netjes rondgeleid door onze kamer. Ondanks dat we laat aankomen, nemen ze echt de tijd voor ons. Na de rondleiding kunnen we meteen kennismaken met de andere families en krijgen we uitleg over de familieweek. We zijn deze week met vier gezinnen en in totaal zeven kinderen. Onze kinderen zijn de jongste van de groep, maar ze doen gelijk mee met spelen.

Gasthof Auwirt in Sankt Michael im Lungau.
Gasthof Auwirt in Sankt Michael im Lungau.

Familieweek in Gasthof Auwirt

In Gasthof Auwirt organiseren Thea en Annelies allerlei themaweken, hierbij worden ze geholpen door Merel. Variërend van wandelweken en kookweken tot dus de familieweek. De familieweek in Gasthof Auwirt is voor alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Elke dag, behalve op woensdag, gaan ze van 9 uur tot 13 uur op pad in de omgeving met Annelies en Merel. De ouders hebben zo de hele ochtend voor zichzelf. Als de kinderen terug komen is er ruimte om in de gasthof, of elders, te lunchen. En in de middag kun je lekker met het gezin op pad.

Op de eerste avond leggen Annelies, Thea en Merel uitgebreid uit wat de bedoeling is van de familieweek en krijgen we een informatiemap over de activiteiten en is er mogelijkheid om vragen te stellen. Ook krijgen we dan de Lungaucard waarmee we in de omgeving heel veel leuke en gratis uitjes kunnen ondernemen. Leuk voor de middagen!

Broodjes bakken bij een zelfgemaakt vuurtje.
Broodjes bakken bij een zelfgemaakt vuurtje.

Familieweek: wat doe je dan precies?

De activiteiten die gedaan worden tijdens de familieweek in Gasthof Auwirt zijn niet standaard, daarom is de week ook echt niet te vergelijken met een animatieprogramma. De eerste dag wordt er een pittige wandeling gemaakt de berg op om het groepsgevoel te creëren. Dit werkt fantastisch. De dagen daarna volgen nog uitjes naar kasteel Mauterndorf, een ezelboerderij en de rivier, de zilvermijn en het klimpark op de Katschberg.

Annelies leidt alle excursies en geeft ook overal zelf de uitleg in het Nederlands. Ze houdt echt rekening met de kinderen, bijvoorbeeld door ze regelmatig lekker te laten spelen. Vaak genoeg is er ook een bal of frisbee om mee te spelen. Daarnaast blijft ze altijd rustig en stelt ze duidelijke regels op waar ze kinderen ook op aanspreekt.

Elke dag nemen de kinderen zelf een rugzakje mee. ’s Morgens wordt in de gasthof hun flesje gevuld met limonade. Annelies zelf neemt altijd de snoeptrommel en wat anders lekkers mee. Tijdens de pauzemomenten worden vaak moppen verteld of verstoppertje gespeeld.

Er worden veel foto’s gemaakt die aan het einde van de dag bekeken worden met elkaar, zodat de ouders ook een impressie hebben van de dag. Aan het eind van de week worden ze naar onze mailbox verstuurd, superfijn.

In onderstaand filmpje en op de foto’s een impressie van dag 3 van onze familieweek in Gasthof Auwirt:

Een stevige en mooie bergwandeling op de eerste dag van de familieweek.
Een stevige en mooie bergwandeling op de eerste dag van de familieweek.
Pauzeren met wat lekkers uit de tas van Annelies.
Pauzeren met wat lekkers uit de tas van Annelies.
Bezoek aan het kasteel in Mauterndorf.
Bezoek aan het kasteel in Mauterndorf.
Ezeltjes kammen en aaien in het ezelpark.
Ezeltjes kammen en aaien in het ezelpark.
Grenzen verleggen in het klimpark.
Aan het einde van de dag samen foto's kijken aan de bar.
Aan het einde van de dag samen foto’s kijken aan de bar.

Ontspannen weer naar huis?

Hoewel we het in het begin nog spannend vinden om onze kinderen een hele ochtend op pad te sturen, wennen we er snel aan en blijkt het heel relaxed om de ochtend samen te besteden.

In de omgeving zijn ontelbaar veel mooie, korte wandelingen. In onze week spraken de ouders regelmatig af om samen een wandeling te maken. Daarnaast zijn er in de Lungau meer dan 500 MTB routes, waar mijn man dankbaar gebruik van heeft gemaakt.

Vaak merken we op vakantie dat we de eerste paar dagen moeten bijkomen van de drukke laatste werkweken. De rustige ochtenden bij Gasthof Auwirt doen ons goed. Hierdoor kunnen we ’s middags ontspannen ouders zijn. We genieten van de ochtenden met ‘me-time’, de middagen vol familieplezier, het enthousiasme van onze kinderen en de nieuwe vriendschappen die ze sluiten. Het is een fijne week waarin mijn man en ik uitrusten en ontspannen.

De kinderen zijn helemaal kapot als we naar huis gaan! Dagen in de buitenlucht. De hele dag actief op pad. Spelen, vriendjes maken, grenzen verleggen, lachen en natuurlijk later naar bed dan normaal. Het is het echt waard, ze hebben genoten.

De Lungau is echt schitterend!
De Lungau is echt schitterend!

Geschikt voor jonge en oudere kinderen

In principe kunnen alle kinderen tussen 4 en 12 jaar deelnemen. Onze zoon is met zijn 3,5 veruit de jongste, maar kan alles meedoen. Zelfs het klimpark heeft routes voor kleine kinderen en de bergwandeling loopt hij zonder klagen, terwijl wij zelf nooit verre wandelingen maken.

Het leeftijdsverschil in onze groep is behoorlijk groot, maar dat blijkt geen punt. Iedereen speelt met elkaar en helpt elkaar. Onze jongste wordt zelfs beste vrienden met de twee oudste jongens van de groep. Die nemen hem elk dag op sleeptouw: handje vasthouden bij de wandelingen, samen tellen bij verstoppertje spelen, met hem meelopen naar de speeltuin en hij mag altijd mee doen met tafelvoetbal.

Als je als ouder een keer mee wilt met een activiteit is dit geen probleem, je kunt dit altijd met Annelies bespreken. Zo ga ik bijvoorbeeld een aantal keer mee omdat de jongste nog geen 4 jaar is en dus echt de kleinste van de groep. En het bezoek aan de zilvermijn sla ik met hem over.

Begeleiding familieweek

De begeleiding is top. Omdat er minimaal twee volwassenen mee gaan, Annelies en Merel, zijn er altijd extra handen voor de kleintjes. Ook maken zij actief duo’s bij de kinderen zodat iedereen betrokken is bij de activiteit en de veiligheid extra gewaarborgd is. De kinderen leren elkaar snel kennen en maken vriendjes met iedereen.

De activiteiten zijn heel gevarieerd, van actief tot cultureel. Elke dag is er een nieuw avontuur te beleven!

Groot en klein speelt heel fijn samen.
Groot en klein speelt heel fijn samen.

Onze kamer in Gasthof Auwirt

Wij verblijven tijdens de familieweek in Gasthof Auwirt in kamer 1, de familiekamer. Deze kamer lijkt qua grootte op een appartement. We komen binnen in een lange gang met een kapstok en meer dan genoeg ruimte voor al onze schoenen. Aan het einde van de gang is er een zitje met een tafel en twee stoelen. Hier kan al het speelgoed van de kinderen mooi staan, evenals de fietsspullen.

Er zijn twee slaapkamers. Eén met een stapelbed en een 1-persoonsbed voor de kinderen. Deze kamer heeft een eigen wastafel. De andere slaapkamer heeft een 2-persoonsbed. De douchecabine bevindt zich op de ouderslaapkamer, net als een wasbak. Het toilet is op de gang. Daar is een automatisch lampje, ideaal als de kinderen ’s nachts moeten plassen.

De inrichting van de kamer en het sanitair is basic, maar voldoende. De bedden slapen heerlijk en er is voldoende opbergruimte. De douche is klein, maar prima.

De kinderslaapkamer.
De kinderslaapkamer.
De wastafel in de kinderslaapkamer.
De wastafel in de kinderslaapkamer.
De ouderslaapkamer.
De ouderslaapkamer.

De douchecabine en wasbak op de ouderslaapkamer.

Half pension in Gasthof Auwirt

Tijdens de familieweek in Gasthof Auwirt verblijven we op basis van half pension. ’s Morgens is er een simpel ontbijtbuffet en ’s avonds een 3-gangen diner. Qua diner zijn er altijd twee keuzes: vlees of vegetarisch. Bij het ontbijt komt Annelies langs je tafel om te vragen welke keuze je maakt voor het diner en hoe laat je wilt eten.

Annelies kookt alles zelf en kan met alle dieetwensen rekening houden. Ze kookt heerlijk, de maaltijden gaan er prima in. Gedurende de week komen alle traditionele Oostenrijkse gerechten voorbij, van Kaiserschmarren tot schnitzel. De toetjes zijn elke dag een feest en maken de kinderen heel gelukkig. Op de vrije woensdag wordt er ’s avonds buiten een BBQ gehouden, zodat er toch een gezamenlijk moment is op deze dag.

Met zijn allen buiten eten bij de BBQ-avond.
Met zijn allen buiten eten bij de BBQ-avond.

Voorzieningen

Gasthof Auwirt ligt aan een rustige weg in het dorp Sankt Michael im Lungau. Vanaf de gasthof lopen we makkelijk naar de supermarkt of het dorpscentrum, waar diverse cafeetjes en winkeltjes zijn te vinden.

Direct voor de gasthof is een parkeerplaats voor de gasten en twee zitjes om buiten te zitten. Binnen is een grote ruimte met tafeltjes en een bar. Omdat de gasthof ook dienst doet als café, kun je daar niet je eigen drankjes nuttigen. Dit kan alleen op de kamers.

Binnen ligt een groot krat Duplo voor de kinderen en een kast vol met spelletjes. Veruit het populairst is het tafelvoetbalspel in de hal. Avond aan avond wordt er gespeeld. Er is helaas geen ruimte om buiten te spelen bij de gasthof, dit vinden wij met onze kleine kinderen wel heel jammer. Op één minuut lopen ligt een speeltuintje en een trapveldje. Daar kunnen oudere kinderen prima zelfstandig naar toe om te spelen.