Weekendje Almere met kinderen: 9 tips voor een fijne break

0
351

Een stedentrip naar Almere met kinderen? Blogger Kirsten probeerde het met haar gezin en had een perfecte mini-break. In dit blog deelt ze haar tips voor een geslaagd weekendje Almere met kinderen.

Dit blog is geschreven in 2018 en in 2020 voorzien van een update

Weekendje Almere met kinderen: 9 tips voor een fijne break

Het is zaterdagochtend, het is mooi weer en wij pakken onze koffers voor een weekendje weg. We hebben een programma vol toffe uitjes in Almere gepland en overnachten in een familiekamer van het Van der Valk hotel in deze stad in Flevoland. We kunnen niet wachten. Wij zijn dol weekendjes weg!

#1 Stadsboerderij Almere

We starten ons avontuur bij Stadsboerderij Almere, waar elke zaterdagochtend een biologische boerenmarkt is. M. en O. willen graag eerst de grote stal in en weten de authentieke boerderijgeur op waarde te schatten. “Ieeel het stinkt hier!” Dat begint lekker. Na een rondje door de stal verkennen we de rest van de boerderij.

De boerenmarkt is niet heel groot, maar heeft veel verschillende biologische producten. In de schaduw genieten we van een variëteit aan verse koekjes en bekijken de rest van de boerderij. Vooral de grote tractoren maken veel indruk. Goed begin van ons weekendje Almere met kinderen. Kijk op de site van Stadsboerderij Almere voor meer informatie.

#2 Dierenpark Almere jungle

Next stop tijdens ons weekendje Almere met kinderen: Dierenpark Almere Jungle. Ik vind deze tweede stop van ons weekendje weg in Almere perfect voor peuters en kleuters. De kleinschalige dierentuin is niet duur, heeft vriendelijk personeel en er zijn veel verschillende dieren en planten te zien. Denk aan schildpadden, reuzenwaterlelies, stokstaartjes, wasberen en verschillende soorten vissen.

Wij vinden de roze kaketoe prachtig, de twee tijgerpythons indrukwekkend en zijn blij dat de gympie gympie, de pijnlijkste plant ter wereld, achter glas staat. Haha!

#3 Stichting Aap

Stiekem word ik blij van uitje nummer drie tijdens ons weekendje weg in Almere: de apeneilanden van Stichting Aap. Ik heb mijn liefde voor aapjes de afgelopen jaren al flink op mijn kinderen geprojecteerd, dus M. en O. zijn dolblij als ze de dieren spotten op de apeneilanden. “Poeder, aapies poeder”, roept O. Ze denkt dat de bavianen pijn hebben aan hun rode billetjes en wil ze genezen met talkpoeder. 

Naast de apeneilanden zijn er in het weekend vaak ‘apenpraatjes’, een kort praatje van de verzorgers over het werk van Stichting Aap. Ook kun je, met een reservering, mee met een rondleiding over het terrein. Plan geen uren in voor deze stop, wij keerden na een klein halfuurtje tevreden weer terug bij de auto. Kijk voor meer informatie op de site van Stichting Aap.

#4 Stadslandgoed de Kemphaan

Tips 1, 2 en 3 worden nog beter als je weet dat ze allemaal op loopafstand van elkaar te vinden zijn op Stadslandgoed de Kemphaan. Je zet dus één keer ergens je auto (gratis!) neer om je vervolgens de rest van de dag te vermaken op het terrein.

Naast de boerderij, het dierenpark en Stichting Aap vind je bij de Kemphaan ook een buitencentrum met heel veel toffe activiteiten, zoals het klimbos, het speelbos en de doe-paden. Er zijn twee restaurants op het landgoed. Check voor meer informatie de site van Stadslandgoed de Kemphaan.

#5 Overnachten in een familiekamer van Van der Valk hotel Almere

Wij logeren tijdens ons weekendje weg in Almere bij Van der Valk. Op de bovenste verdieping van het hotel, aan het einde van een lange gang wacht onze familiekamer. Een kamer met een enorm tweepersoonsbed voor ons en een tweede slaapkamer voor M. en O. Geen zorgen dus of ze geen last hebben van ons als ze moeten slapen, fijn.

De hotelkamer heeft ook een dakterras, waar menig flatbewoner jaloers op zal zijn. En een badkamer met een grote douche, waar we zondagochtend heerlijk met z’n vieren tegelijk kunnen douchen. 

#6 Zwemmen tijdens ons weekendje weg in Almere

O. doet een middagdutje en M. kan niet wachten tot ze weer wakker wordt. Want zodra ze wakker is gaan we zwemmen in het zwembad van het hotel. De kinderen springen in het water, gooien met de strandbal en hebben veel plezier met de waterval.

We laten ze een paar seconden kennismaken met de sauna en het stoombad, en koelen dan snel weer af in het water. Het zwembad van Van der Valk hotel Almere is niet groot, maar je kunt je er prima een uurtje vermaken voor het diner.

#7 Live Cooking Buffet

We eten vanavond in één van de twee restaurants van Van der Valk Hotel Almere. In een enorme balzaal op de tweede verdieping van het hotel is het Life Cooking Buffet. We genieten met z’n vieren van een eindeloze hoeveelheid voorgerechten, hoofdgerechten en, niet te vergeten, desserts. 

Precies op het juiste moment, nét voordat de kinderen wel klaar zijn met stilzitten, komen de dames van het restaurant M. en O. halen om samen in de kinderhoek te kleuren en cakejes te versieren. Zo kunnen de volwassenen nog even rustig van onze toetjes en koffie genieten, terwijl de kinderen zich ook vermaken.

Omdat het Live Cooking Buffet in de flyer wordt aangeprezen als ‘kookspektakel’ en de dame bij de receptie ons verzekert “niet te laat te komen want dan missen we teveel” zijn onze verwachtingen van het buffet hooggespannen. Maar dat beloofde spektakel blijft tijdens ons diner een beetje uit. Er zijn geen bijzondere kookskills te zien, geen speciale flambeersessies, geen spektakel. Jammer! Maar spektakel of niet, het eten zelf is goed.

#8 Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen komen regelmatig voorbij in het nieuws. Maar geen idee waar die plassen precies liggen. Nou, naast Almere dus. Met de prachtige beelden uit de film ‘De nieuwe wildernis’ in ons hoofd, kunnen we echt niet naar huis zonder even een kijkje te nemen bij het natuurgebied.

Zodra we aankomen, worden we begroet door een groepje ganzen. Terwijl we de vogels passeren, zegt O.: “Eendje, mogen wij even langs?” We ontdekken Belevingscentrum De Oostvaarders, waar we met ‘verderkijkers’ over de plassen kunnen turen, op zoek naar de mooie vogels en de grote grazers.

We weten verschillende vogels te spotten, maar het lijkt erop dat de grote grazers verkoeling hebben gezocht in de schaduw verderop. Gelukkig zien we ze wel op de promotiefilm die getoond wordt.

Vanaf deze plek kun je verschillende korte wandelingen maken aan de rand van de Oostvaardersplassen. Wij nemen het egelpad, een route van twee kilometer. Ga je liever fietsen en houd je wel van een uitdaging? Neem dan de fietsroute die om de Oostvaardersplassen heen gaat. Fiets je de hele route, dan ben je ongeveer 35 kilometer onderweg.

Benieuwd naar alle fiets- en wandelroutes? Check de website van Staatsbosbeheer.

 

#9 PIT Almere

Mocht je na al deze avonturen nog energie over hebben, dan kan een bezoekje aan PIT Almere met kinderen niet ontbreken. Helaas is de energie van onze twee kleintjes na de wandeling bij de Oostvaardersplassen op, dus wij bezoeken PIT een andere keer. Saskia schreef al eerder een blog over haar bezoek aan PIT.

Ligging uitjes tijdens weekendje weg inAlmere

Meer lezen

Benieuwd of er nog meer te doen is in de buurt? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Van der Valk Exclusief. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.