Beleef de experience bij het museum voor Beeld en Geluid

0
304

Zoek je een museum dat voor alle leeftijden leuk en interessant is? Dan moet je naar het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, oftewel het museum voor Beeld en Geluid in Hilversum. Blogger Marije kwam enthousiast terug. Eindelijk een museum waar haar 4-jarige dochter I. haar ogen uitkijkt, hun bijna tiener E. volop geniet en waar ouders zelf ook een geweldige dag hebben.

Beleef de experience in Beeld en Geluid

Het museum voor Beeld en Geluid is te vinden in een gebouw met een prachtige architectuur. Zowel de buitenkant als de binnenkant zijn een lust voor het oog.

Bij de kassa krijgen we een ring. Deze ring geeft ons toegang tot de experience waar we de wereld van de media leren kennen door alles zelf te ontdekken en te beleven. Bij de ingang registreren we de ringen op onze namen. Daarna kunnen we met de ring inloggen bij alle activiteiten. De activiteiten worden op deze manier aangepast aan de leeftijd. Bovendien ontvangen we na het museumbezoek via de mail alle filmpjes, foto’s en andere media, die zijn geregistreerd via onze ringen.

Wij kunnen niet wachten om dit alles te gaan beleven.

Het museum voor Beeld en Geluid in Hilversum.
Het museum voor Beeld en Geluid in Hilversum.
Gebouw met prachtige architectuur aan buiten- en binnenkant.
Gebouw met prachtige architectuur aan buiten- en binnenkant.
De ring activeren bij de start van de experience.
De ring activeren bij de start van de experience.

Media Ukkieland en de grote verleiding

Onze experience start bij Media Ukkieland. Dit is de plek waar peuters en kleuters hun ogen uitkijken en zelf alles kunnen ontdekken en beleven. Ik leer hier over de verschillende verleidingstechnieken die de media toepassen om kinderen te binden aan hun programma’s. Via het ‘Sokkenpad’ komen we allerlei verschillende activiteiten tegen, hoewel I. van de ene naar de andere plek stuitert en alles door elkaar beleeft. Het maakt haar niks uit. Ze glundert als ze haar eigen filmpje mag maken, waarbij een gieter echt tot leven komt met grote ogen en felle kleuren. Ook de stoere prinses en de roze ridder zijn erg leuk.

Ondertussen zit E. met een koptelefoon op haar hoofd alle informatie in Media Ukkieland te beluisteren en bekijkt ze alles wat daar te vinden is.

In Media Ukkieland is van alles te ontdekken.
In Media Ukkieland is van alles te ontdekken.
Interactieve spellen en beleving voor alle leeftijden.
Interactieve spellen en beleving voor alle leeftijden.

De popstudio, muziekgeschiedenis en meer

De studio van toppop, een microfoon, bewegend licht en de mogelijkheid om te playbacken. Kan het nog leuker? E. zingt op het podium een klassieker van Kinderen voor Kinderen en I. kiest gewoon het eerste het beste nummer dat langs komt. Tijdens het optreden van I. zorgen E. en haar vader voor de belichting en de special effects.

In de popstudio duiken we op meerdere plekken de Nederlandse muziekgeschiedenis in. We bekijken vele bijzondere tv-fragmenten en spelen voor DJ of VJ. Wij vinden het heerlijk om even terug in de tijd te gaan.

De studio van Toppop.
De studio van Toppop.
Elin bedient samen met haar vader de bedieningspanelen voor licht en special effects.
E. bedient samen met haar vader de bedieningspanelen voor licht en special effects.
Informatie over radio DJ's.
Informatie over radio DJ’s.

Kijkbuiskinderen van Achterwerk in de kast tot Buurman en Buurman

Bij Kijkbuiskinderen maken we een ritje terug in de tijd. Ontzettend leuk voor de volwassen bezoekers die van jeugdsentiment houden. Telekids, Tita Tovenaar, de Fabeltjeskrant. Echt alles komt langs. We zien hier de originele poppen van verschillende shows en de bijbehorende kostuums. Via twaalf jukeboxen kun je vele fragmenten van televisieprogramma’s terug kijken. I. vindt Buurman en Buurman het leukste. Hier kan ze zelf een aflevering van Buurman en Buurman maken door fragmenten en geluiden te monteren. E. moet enorm lachen om de filmpjes van Achterwerk in de kast.

Het paviljoen "kijkbuiskinderen" ziet er aantrekkelijk uit.
Het paviljoen “Kijkbuiskinderen” ziet er aantrekkelijk uit.
Jeugdsentiment bij kijkbuisbuiskinderen. Wie kent hem niet?
Jeugdsentiment bij Kijkbuisbuiskinderen. Wie kent hem niet?
Superleuk! Zelf een animatie maken van Buurman en Buurman.
Superleuk! Zelf een animatie maken van Buurman en Buurman.
Achterwerk in de kast.
Achterwerk in de kast.

Steel de show op het sterrenplein

De sterrenshow is een onderdeel van de experience over shows, quizzen en soaps. De showdeuren gaan open en I. is de presentatrice van die dag bij de sterrenshow. We kunnen op de foto met idolen van de Nederlandse televisie of meedoen in een echte achtervolgingsscene in een politieserie. Het is heerlijk om te zien hoe nieuwsgierig E. is naar de techniek achter de televisiescenes, terwijl I. straalt bij een echte showbizz opkomst in de spotlights.

Vanaf boven heb je uitzicht op de verschillende paviljoens zoals het Sterrenplein.
Vanaf boven heb je uitzicht op de verschillende paviljoens zoals het Sterrenplein.

Bliksemsnelle nieuwslezers

Bij ‘Dit is het nieuws’ presenteren we zelf het nieuws aan de hand van een autocue. Een autocue is handig bedacht, maar het gaat razendsnel. Als ik dit een keer doe krijg ik enorm veel respect voor de nieuwslezers en mensen van de verschillende actualiteitenprogramma’s. E. heeft het snel door en kreeg haar nieuwsbericht er redelijk goed uit zonder te hakkelen. Het is erg leuk om dit vervolgens via de mail thuis terug te kijken.

Zelf het nieuws presenteren.
Zelf het nieuws presenteren.

Ben ik in beeld?

Big Brother… E. en I. zegt dit programma niks. Ik was er destijds verslaafd aan. Een compleet nieuwe vorm van televisie, die we inmiddels overal terug zien in de reality-programma’s van nu. Camera’s die alles vastleggen, weggestemd worden door je eigen kinderen en zelf in beeld zijn. Bij “Ben ik in beeld?” kunnen we onder andere ervaren wat het is om weggestemd te worden.

 

Museum voor Beeld en Geluid in Hilversum is een absolute aanrader

We hebben genoten in het museum voor Beeld en Geluid. Met veel interactie kun je overal informatie bekijken en beluisteren. In elk hoekje is wat te ontdekken. We leren over de geschiedenis van de Nederlandse radio en televisie. We zien hoe radio en televisie gemaakt wordt. Bezoekers kunnen alles zelf beleven en ervaren. Van nieuwslezer tot presentator en van filmmaker tot popster.

 

Wat je verder nog wilt weten over museum voor Beeld en Geluid

Het museum voor Beeld en Geluid is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17.30 uur. Tijdens feestdagen en in vakanties kunnen deze openingstijden afwijken. Informatie over prijzen en openingstijden vind je hier. Volwassenen betalen 16 euro entree en kinderen van 4 t/m 12 jaar 9 euro (prijspeil 2016). Met een Museumkaart is de entree gratis.

Je mag nergens in het museum eten of drinken. Dat is uitsluitend toegestaan in het restaurant, waar je eten en drinken kunt kopen, maar ook je eigen etenswaren mag nuttigen. Het museum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Parkeren kan in de parkeergarage onder het gebouw of op de grote parkeerplaats naast het museum.

Zorg dat je de tijd neemt voor je bezoek, er is zoveel te doen dat je al snel een dagdeel kwijt bent.

Tijdelijke tentoonstelling ‘Let’s You Tube’

Op de eerste verdieping zijn tijdelijke exposities te zien. Vanaf 7 oktober 2016 tot en met 9 juli 2017 is dit de tentoonstelling ‘Let’s You Tube’. Wisselende thema’s laten de bezoekers kennis maken met de wereld van YouTube. De tentoonstelling laat de impact van YouTube op het dagelijkse leven zien. Bezoekers stappen in de wereld van de YouTubers, leren over de geschiedenis en testen de kennis over YouTube. In een van de drie YouTube Rooms is het mogelijk om een eigen video te maken.

Ben jij al eens bij het museum voor Beeld en Geluid geweest? Was jij ook zo enthousiast?

Meer lezen

Wil jij graag met je kind(eren) naar een museum? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).