Kindvriendelijke musea over uniformberoepen: politie, leger, brandweer en meer!

0
245
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Europese dag van alarmnummer 112 is een mooi moment om met een lijstje te komen van kindvriendelijke musea over uniformberoepen. Vorig jaar vertelden we al waar je met kinderen kennis kan maken met de hulpdiensten. Dit lijstje is daar een mooie aanvulling op. Dus ben je nieuwsgierig waar je kan kennismaken met politie, leger, brandweer en nog veel meer? Lees dan verder en ontdek 9 leuke dagjes uit.

#1 Ontdek de wereld van politie, brandweer en ambulance bij PIT

PIT in Almere is een belevingscentrum waar je kan kennismaken met het werk van de politie, brandweer en ambulance. Ga op zoek naar de dader van een aanrijding en blus zelf een brandje. Grootste attractie voor de kinderen zijn de karretjes waarmee ze mogen rondrijden. Ondertussen kan je als ouder de tijd nemen om wat meer filmpjes te bekijken. In de schoolvakanties zijn er regelmatig extra activiteiten. PIT is niet groot, maar wij vinden het erg leuk.

Meer lezen? Klik dan verder naar ons blog over Belevingscentrum PIT.

Spelen bij Veiligheidsmuseum PIT.
Spelen bij Veiligheidsmuseum PIT.

#2 112 LAND/Speelland

In Zoetermeer is 112 LAND/Speelland te vinden. Volgens de eigen website het educatieve uitje voor jong en oud. Met een uitrukkaart kunnen kinderen van alles leren en meemaken, net als echte brandweermannen. Rij mee op een van de 112 uitrukwagens, blus een echte brand en speel daarna in de verkeerstuin. Je kan niet zomaar naar 112 LAND/Speelland. Er is een minimum aantal deelnemers nodig dus even van tevoren bellen is wel zo handig.

Blogger Daphne schreef een blog over 112 LAND/Speelland en deelde haar ervaringen.

#3 Nationaal Militair Museum

Een van de mooiste musea in Nederland: het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Ontdek wat het leger allemaal doet. Vroeger en nu. De benedenverdieping staat vol met indrukwekkende voertuigen en kinderen kunnen zich helemaal uitleven in het kindergedeelte. Ook buiten is er genoeg te doen. Een rondje over de stormbaan mag niet ontbreken als je er bent. Aan een dag heb je eigenlijk niet genoeg in dit museum.

In ons blog over het Nationaal Militair Museum vertellen we uitgebreid wat er allemaal te doen is.

Aanrader voor jong en oud: Nationaal Militair Museum.
Aanrader voor jong en oud: Nationaal Militair Museum.

#4 Marechaussee Museum

Het Marechaussee Museum in Buren is het oudste politiemuseum van Nederland. Je leert over het Corps Marechaussee in 1814 t/m de werkzaamheden van nu. Deels is het een traditioneel museum,  maar er is genoeg indrukwekkends te zien. Ooit een autodeur met echt kogel inslagen gezien? Of gevoeld hoe het is om ME-er te zijn? Ook de werkzaamheden op Schiphol komen voorbij. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen onder deskundige leiding zelf sporenonderzoek op het Plaats Delict (alleen voor groepen helaas).

#5 Mariniers museum

In Rotterdam is in het Mariniers Museum meer te leren over het Korps Mariniers. Ontdek wat mariniers de afgelopen 350 jaar allemaal hebben gedaan en wat ze in Uruzgan doen. Bij die laatste tentoonstelling staan de persoonlijke verhalen centraal. Bij de speciale familietentoonstelling leren kinderen te speuren als een echte combat tracker. Spannend!

#6 Marine Museum

Den Helder is de thuisbasis van de marine. In deze plaats is dan ook het Marine Museum te vinden. De grootste trekker is de onderzeeër die je van binnen mag bekijken. De rest van het museum is ook de moeite waard. Je leert er over communiceren op zee en ziet wat de marine tegenwoordig voor werk doet.

Maureen in actie bij het Marine Museum.
Dochter M. in actie bij het Marine Museum.

#7 Reddingmuseum Dorus Rijkers

Naast het Marine Museum ligt het Reddingmuseum Dorus Rijkers. Redders hebben misschien niet zo’n duidelijk uniform als de andere beroepen, maar ze horen toch zeker thuis in een blog op de Europese dag van alarmnummer 112. Ben jij nieuwsgierig hoe de KNRM en de Reddingsbrigade hun werk doen? Dan moet je naar het Reddingmuseum Dorus Rijkers.

#8 Spoorwegmuseum

Eigenlijk mag het Spoorwegmuseum in Utrecht ook niet ontbreken in dit lijstje. Natuurlijk staat dit museum vooral in het teken van treinen. Maar wie werken er in een trein? Juist, de conducteur en die draagt dus echt wel een uniform. Het Spoorwegmuseum is erg interactief en zeker een aanrader met kinderen.

Nog nooit in het Spoorwegmuseum geweest? Lees dan ons algemene blog over het Spoorwegmuseum en het blog over Winterstation in het Spoorwegmuseum.

Treinen kijken in het Spoorwegmuseum.
Treinen kijken in het Spoorwegmuseum.

#9 Nationaal Gevangenismuseum

In de gevangenis werken ook mensen in uniform. Meer over hun werk en over de Nederlandse gevangenisgeschiedenis leer je in het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen. Bekijk een cel van binnen, speel voor rechter en maak een ritje in een oude boevenbus.

Welke van deze kindvriendelijke musea over uniformberoepen heb jij al bezocht met de kinderen? En heb je ook onze tips gelezen die we vorig jaar gaven tijdens de Europese dag van alarmnummer 112?

Meer lezen

Niet genoeg aan deze musea? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.