Maritiem Museum Rotterdam met kinderen

Tijdens onze citytrip Rotterdam bezochten we het Maritiem Museum. Een must als je met kinderen deze grote havenstad bezoekt.

Maritiem Museum

Bij binnenkomst zie je direct dat je in een museum bent dat met scheepvaart te maken heeft. Een grote oranje stuurhut staat centraal in de grote hal. Je voelt je kleiner worden. Het is precies hetzelfde gevoel dat ik heb als ik naast een echt schip sta.
Via een loopbrug lopen we het museum in. Hier zien we een gigantische maquette van de Rotterdamse haven met op de wand filmbeelden uit verschillende periodes. Terwijl ik rustig zit te kijken, duiken de kinderen achter een beeldscherm en vermaken ze zich daarmee. Een halve verdieping hoger kijken we van bovenaf op de maquette. Nu zitten we allemaal achter een beeldscherm en kunnen we inzoomen op verschillende onderdelen van de Rotterdamse haven.
We vervolgen de loopbrug en belanden in een tentoonstellingszaal. Helemaal kidsproof is dit gedeelte niet en ook voor rolstoelgebruikers zullen sommige vitrines te hoog zijn. Dit is het enige minpunt van het Maritiem Museum dat we kunnen verzinnen.

Welkom in het Maritiem Museum Rotterdam.
Welkom in het Maritiem Museum Rotterdam.
De ontvangsthal.
De ontvangsthal.
Schaalmodel van Rotterdam met op de wanden filmbeelden.
Schaalmodel van Rotterdam met op de wanden filmbeelden.
Door de interactieve schermen is er van alles over de haven te leren.
Door de interactieve schermen is er van alles over de haven te leren.
De topstukken.
De topstukken.
He StenaLine! Die kent Maureen van onze vakantie naar Zweden.
He StenaLine! Die kent Maureen van onze vakantie naar Zweden.

Vanuit de tentoonstellingszaal zijn de tijdelijke tentoonstellingen te bereiken. Tijdens de kerstvakantie 2014/2015 waren dit:

  • Wonen op het water (t/m 14 maart 2015)
  • Zeekastelen: op vakantie op een cruiseschip (t/m 8 maart 2015)
  • Sex & the sea 16+ (t/m 9 maart 2015)

Tijdelijke tentoonstelling: Wonen op het water

Sinds onze rondvaart in Amsterdam heeft Maureen ontdekt dat je op het water kan wonen. Deze tentoonstelling had direct haar interesse. Voor kinderen is er een leuke korte speurtocht gemaakt, zo lopen ze de hele tentoonstelling langs. Ondertussen hadden wij tijd om naar de filmpjes met achtergrondverhalen te kijken. Speciaal voor kinderen is er een woonschip nagebouwd en kunnen ze ervaren hoe een kinderkamer op een boot eruit ziet. Ook de schaalmodellen van de verschillende soorten woonboten vonden wij allemaal leuk om te zien.

Wonen op het water: met een echte kinderkamerhut.
Wonen op het water: met een echte kinderkamerhut.
Een woonboot inrichten valt niet mee.
Een woonboot inrichten valt niet mee.

Tijdelijke tentoonstelling: Zeekastelen, op vakantie op een cruiseschip

Dit was ons favoriete gedeelte van het Maritiem Museum. Je waant je echt even op een cruiseschip. Tenminste dat denk ik, ik ben nog nooit op een cruiseschip geweest maar ik denk er nu wel een goede indruk van te hebben. Maureen en Camiel zagen direct gelijkenis met de ferry naar Zweden waar ze goede herinneringen aan hebben.

Het favoriete onderdeel van onze kinderen: de tentoonstelling over cruiseschepen.
Het favoriete onderdeel van onze kinderen: de tentoonstelling over cruiseschepen.
Maureen aan de bingo en ook Camiel speelt een spel op het 'cruiseschip'.
Maureen aan de bingo en ook Camiel speelt een spel op het ‘cruiseschip’.
Achter de bar.
Achter de bar.

Tijdelijke tentoonstelling: sex & the sea 16+

Terwijl de kinderen zich vermaakten bij Professor Plons (zie hieronder) bezochten wij om de beurt deze tentoonstelling. Ik was snel uitgekeken. De titel van de tentoonstelling was spannender dan de tentoonstelling zelf.

Maritiem Museum met kinderen

Op de bovenste verdieping van het Maritiem Museum vinden we Professor Plons en zijn speelplek voor de jongste kinderen. Camiel vaart in een echt zeilschip en Maureen balanceert over een loopbrug van boomstammetjes. Hoogtepunt is het half open schip dat schuin staat. Net zo schuin als een schip soms op de golven vaart. Voor kinderen een hele bijzondere ervaring, want het servies glijdt van de tafel, kastjes sluiten op een andere manier en zelf hebben ze soms ook moeite om zich staande te houden. Professor Plons is leuk voor kinderen t/m 7 jaar. Maureen (7 jaar) speelde nog mee, maar was ook snel uitgekeken op de verschillende onderdelen.

Professor Plons: volgens de website voor kinderen t/m 10. Wij adviseren het t/m 7 jaar.
Professor Plons: volgens de website voor kinderen t/m 10. Wij adviseren het t/m 7 jaar.
Evenwicht bewaren.
Evenwicht bewaren.
Even een stukje zeilen.
Even een stukje zeilen.
Het schuine speelschip.
Het schuine speelschip.
Bij 'normaal' weer kan er ook op het dag gespeeld worden.
Bij ‘normaal’ weer kan er ook op het dag gespeeld worden.

De schepen van het Maritiem Museum

Het Maritiem Museum heeft buiten een hele verzameling schepen liggen. Bij de receptie kunnen ze vertellen welke van binnen te bekijken zijn, tijdens ons bezoek waren dat de Annigje en de Geertruida. Door de bevroren sneeuw was het een hele onderneming om de boten te bereiken en uiterst voorzichtig glibberden we over de loopplanken. Het ging goed, maar als ik het Maritiem Museum een tip mag geven: maak de boel ijsvrij of strooi zand op die enkele winterse dag.

Op weg naar de tentoonstellingsschepen even in de sneeuw spelen.
Op weg naar de tentoonstellingsschepen even in de sneeuw spelen.
Glibberen naar de boten...
Glibberen naar de boten…
In een van de boten.
In een van de boten.

Praktische informatie

Net zoals in veel andere musea worden er tijdens de schoolvakanties extra activiteiten georganiseerd voor kinderen. Bekijk hiervoor de website. Wij hadden niet opgelet en hebben hierdoor het knutselen van een boot gemist. Eigen schuld, dikke bult, maar wel jammer.
Er is een museumcafe en er is de mogelijkheid om je eigen lunch te eten aan ruime tafels in de grote hal. Wij kozen voor de laatste optie. Je tas en de jassen kan je opbergen in een gratis kluisje, erg handig.

Picknicktafels in de hal.
Picknicktafels in de hal.

Het Maritiem Museum is natuurlijk te bezoeken met de Museumkaart. Heb je deze niet, dan betalen volwassenen 8,50 euro en kinderen van 4 t/m 15 jaar 4,50 euro. Meer informatie over de openingstijden, de activiteiten en de tijdelijke tentoonstellingen is te vinden op de website van het Maritiem Museum.

Ben jij al eens naar het Maritiem Museum geweest met je kinderen? Hoe vonden jullie het? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen

Rotterdam is een geweldige stad om met kinderen heen te gaan. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelCamping Birkelt in Luxemburg
Volgend artikelVrijdagse vragen: Citytrips4Kids
Saskia
Saskia is oprichter van KidsErOpUit, getrouwd met Gerard en moeder van Maureen (2007) en Camiel (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

4 REACTIES

  1. Bedankt voor deze mooie aanbeveling! Hopelijk tot snel in het Maritiem Museum! Er staat trouwens vanaf 4 april weer een leuke familietentoonstelling op het programma! In De wereld op je bord ontdekken jullie dat het zonder de scheepvaart maar een karige boel zou zijn op ons bord!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.