Villa Zebra: kunst voor en door kinderen

Tijdens onze citytrip Rotterdam bezochten we op zondagmiddag Villa Zebra, een plek waar kinderen kunst kunnen zien maar vooral ervaren. Klinkt dat saai? Ik kan alvast verklappen dat we de kinderen bijna niet meer mee kregen toen wij verder wilden….

Villa Zebra

Villa Zebra ligt direct aan de Maas en door de grote glazen ramen kijken we uit over het water en de skyline van Rotterdam. Ik kan hier wel uren naar blijven kijken, maar hè, we komen hier voor de kunst, dus jassen ophangen, tassen in het gratis kluisje en naar de kassa.
Bij de kassa worden we vriendelijk ontvangen. Maureen en Camiel mogen vertellen hoe oud ze zijn. Voor kinderen vanaf 7 jaar is er op de 1e verdieping een tentoonstelling met opdrachten (Labyrint) en voor kinderen t/m 6 is er beneden ZELF. De dame achter de kassa maakt er geen enkel probleem van dat Camiel nog maar 5 is en hij krijgt ook het boekje voor Labyrint.

Villa Zebra Café

Voordat we Villa Zebra gaan ontdekken, is het eerst tijd voor de lunch. Helaas is de kaart wel erg klein en hebben we alleen keuze uit een tosti, krentenbol of muffin. Nou ja, het is vakantie dus Maureen en ik lunchen lekker met een muffin en de mannen gaan voor een tosti.
In het café gedeelte zien we al de eerste kleurrijke kunst. Maureen en Camiel ontdekken de grote boekenkast en halen er het ene na het andere leuke boek uit.

Vanuit Villa Zebra Café heb je uitzicht over Rotterdam.
Vanuit Villa Zebra Café heb je uitzicht over Rotterdam.
Maureen doet de bestelling.
Maureen doet de bestelling.
De boekenkast vol met prentenboeken voor kinderen.
De boekenkast vol met prentenboeken voor kinderen.
Bijna kregen we ze niet meer weg bij de boeken....
Bijna kregen we ze niet meer weg bij de boeken….

Labyrint

Labyrint is het gedeelte voor kinderen vanaf 7 jaar. 10 verschillende kunstenaars hebben een ruimte gevuld met hun kunst. Maureen en Camiel krijgen een mapje en kunnen in elke tentoonstellingskamer een kaart vinden. Op de kaart staat informatie over de betreffende kunstenaar en een paar opdrachten. 10 ruimtes met kunst blijkt precies genoeg voor beide kinderen.
Terwijl we in een van de ruimtes druk bezig zijn met het beantwoorden van de vragen en het bekijken van de kunst, komt een medewerker vragen hoe oud Camiel is. We antwoorden eerlijk dat hij 5 is, waarop we te horen krijgen dat Labyrint eigenlijk voor kinderen vanaf 7 jaar is en hij dus niet in dit gedeelte zou mogen zijn. We trekken ons er niets van aan en blijven gezellig met z’n vieren boven. Camiel vindt het best interessant en probeert heel goed het antwoord op de vragen te bedenken. Waarom zo strikt omgaan met een leeftijd? Elk kind is toch anders? We vinden het juist leuk om dit met het hele gezin te doen en niet gedwongen door regeltjes gescheiden van elkaar. Hij gedraagt zich overigens keurig, dus zijn gedrag was geen aanleiding om ons aan te spreken op zijn leeftijd. Beetje jammer.

Bij Labyrint druk in de weer met het boekje met opdrachtbladen.
Bij Labyrint druk in de weer met het boekje met opdrachtbladen.
Goed kijken hoe een kunstwerk is gemaakt.
Goed kijken hoe een kunstwerk is gemaakt.
Serieus business :-).
Serieus business :-).
Helemaal enthousiast.
Helemaal enthousiast.
In elke lade is iets raars te zien.
In elke lade is iets raars te zien.
Gluren
Gluren

ZELF!

Beneden lopen we naar ZELF!, het gedeelte van Villa Zebra voor kinderen t/m 6 jaar. Deze keer wordt aan Maureen gevraagd hoe oud ze is en krijgen we te horen dat kinderen ouder dan 6 er alleen in mogen als het niet te druk is. Ze mag op dit moment mee naar binnen, joepie!
In ZELF! vinden we een speelparadijsje met een mini-caravan, een knutseltafel, een keukentje, een kleine disco en nog veel meer. Maureen en Camiel vinden het beide prachtig en vermaken zich er prima.

Bij ZELF! is er van alles te spelen. Favoriet was 'kamperen'.
Bij ZELF! is er van alles te spelen. Favoriet was ‘kamperen’.
In ZELF! zijn allemaal verrassende hoekjes waar soms alleen de kinderen bij kunnen.
In ZELF! zijn allemaal verrassende hoekjes waar soms alleen de kinderen bij kunnen.

Activiteiten

Camiel had de LEGO-tafel van Villa Zebra al gespot. Ouders en kinderen bouwden hier samen de hoogste wolkenkrabbers. Dat wilde hij ook en samen met Gerard ging hij aan de slag.
Maureen wilde graag zelf een kunstwerk maken en sloot aan bij de knutseltafel. Toen Camiel even kwam kijken werd meteen aangegeven dat het knutselen alleen voor kinderen van 7 jaar en ouder was. Hij was ondertussen allang weer terug bij zijn LEGO wolkenkrabber die steeds hoger wordt. Maureen knutselde een kunstwerk van een doos. Ze plakte ‘m in elkaar, knipte de hoeken eruit en verfde het zwart met wit. Echt kunstig!

Camiel bouwt een wolkenkrabber van LEGO.
Camiel bouwt een wolkenkrabber van LEGO.
Maureens kunstwerk is een doos waar alle hoekjes uitgeknipt zijn.
Maureens kunstwerk is een doos waar alle hoekjes uitgeknipt zijn.
Maureen maakt een kunstwerk.
Maureen maakt een kunstwerk.
Schilderen van het kunstwerk.
Schilderen van het kunstwerk.

Praktische informatie

Villa Zebra is op woensdag, vrijdag en in het weekend geopend van 12 tot 17 uur. In vakantieperiodes is dit soms anders, bekijk hiervoor de website. Helaas is de Museumkaart niet geldig en betaal je 7 euro per persoon entree. Voor kinderen is dit inclusief workshop.

We hebben genoten in Villa Zebra. Het zou helemaal perfect zijn als de kaart in het café ietsje uitgebreider zou zijn en er niet steeds zo de nadruk op leeftijd wordt gelegd. Laat je daardoor niet tegen houden om te gaan, want Villa Zebra is gewoon hartstikke leuk.

Meer lezen

We bezochten Villa Zebra tijdens onze citytrip Rotterdam. Klik & kijk hier voor meer Rotterdamse inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelCamping Fuussekaul in het Luxemburgse Heiderscheid
Volgend artikelSpelen en schaatsen bij De Scheg
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.