LEGOLAND Discovery Centre Scheveningen, het alternatief voor LEGOLAND in Nederland?

LEGOLAND Discovery Centre Scheveningen is een nieuw uitje in Nederland voor LEGO-fans. Iris D. heeft twee enorme LEGO-fans thuis zitten en bezoekt daarom deze nieuwe attractie in Den Haag.

LEGOLAND Discovery Centre Scheveningen

Op een regenachtige dag in de zomervakantie vertrek ik met mijn twee kinderen (6 en 8 jaar) naar Den Haag. Gelukkig werkt het weer mee, want vanwege de regen is het in Scheveningen helemaal niet druk. Zodoende vinden we makkelijk een parkeerplek in een van de parkeergarages. We lopen met zijn drietjes over de boulevard en al snel zien we een hele lange rij. “Oh nee”, is mijn eerste gedachte, maar gelukkig loopt het lekker door. 

We hebben kaartjes voor half 2 in de middag gereserveerd en zelfs al iets voor dat tijdstip stappen we naar binnen bij het LEGOLAND Discovery Centre Scheveningen. Overal staan vriendelijke medewerkers die ons de weg wijzen. We gaan de trap af en lopen zo richting de grote zaal waar alles te beleven is. 

LEGOland Discovery Centre02
De trap af op weg naar het LEGOLAND Discovery Centre Scheveningen.

Miniland Den Haag

Onze ogen en aandacht worden meteen naar het midden van de ruimte getrokken. Daar is Miniland. Alle iconische gebouwen van Den Haag zijn hier in miniatuur, en uiteraard van LEGO, nagebouwd. Het is leuk om de pier en het reuzenrad, die we net buiten hebben gezien, nu ook van LEGO te spotten. I. gaat op zoek naar het kamertje van de minister-president, wat ook snel gevonden is. 

Het is leuk dat er overal knopjes te vinden zijn om het kijken naar de stad interactief te maken. Zo kun je bij het ADO-stadion zelf proberen een goal te scoren. Bij een pop-podium kun je zelf je optreden vormgeven. Je kunt iemand laten zip-linen vanaf de pier naar het strand en nog veel meer. In de ruimte waar Miniland zich bevindt verandert het telkens van dag naar nacht. Dit betekent dat het langzaam donker wordt en alle lichtjes aan gaan en dat het daarna weer licht wordt.

LEGOland Discovery Centre04
De pier, boulevard en het strand van Scheveningen, maar dan van LEGO.
LEGOland Discovery Centre03
Kinderen kunnen de bouwsels van dichtbij bekijken.

LEGO Ninjago Trainingszone

Als we aan de achterkant de ruimte van Miniland uitlopen, lopen we zo de Ninjago-ruimte in. We sluiten aan in de rij voor de Ninjago Trainingszone. Mijn jongste zoon houdt het bijna niet meer, zo spannend vind hij het. Het duurt even voor we aan de beurt zijn, omdat er maar 1 persoon tegelijk de ruimte in kan. Gelukkig staat er een tof reactiespelletje, waar mijn kinderen zich mee vermaken tot ze aan de beurt zijn.

De trainingszone is een laserparcours. Helaas werken de knoppen om de moeilijkheidsgraad in te stellen niet en moeten we allemaal het beginner-parcours afleggen. Dat zijn maar 6 laserstralen om te ontwijken en is behoorlijk simpel. De kinderen zijn wel teleurgesteld dat het zo kort en makkelijk is.

Gelukkig staat naast het laserparcours een piratenschip, wat ingericht is als kleine indoorspeeltuin. Daar kunnen ze ravotten en hun overige energie kwijt.

LEGOland Discovery Centre05
Hoe snel is jouw reactievermogen eigenlijk?
LEGOland Discovery Centre06
Bijna aan de beurt voor het laserparcours.
LEGOland Discovery Centre09
In het piratenschip is een indoorspeeltuin voor de kleinere kinderen.

Bouw & Test

Nu is het tijd om te gaan bouwen. Er staan natuurlijk niet voor niets overal LEGO-bouwtafels. Alle tafels in het LEGOLAND Discovery Centre Scheveningen hebben een eigen thema. Wij kiezen er voor om aan de slag te gaan in de Bouw & Test zone. Hier is een heuse werkplaats te vinden, waar je zelf een auto kunt ontwerpen. Daarna kun je deze op een racebaan testen, tegen andere autootjes.

Ook vind je hier de bekende aarbevingsplaten uit LEGO Masters. Je kunt met Duplo een toren bouwen en daarna de plaat laten trillen alsof er een aardbeving plaatsvindt. Hoe hard die aardbeving is dat mag je zelf bepalen, maar het is natuurlijk wel tof om te kijken hoe lang je bouwwerk het volhoud (of juist niet).

Als we uitgetest zijn, lopen we verder langs de workshopruimte. Er worden tijdens de shift regelmatig workshops gegeven. Helaas is het elke keer heel erg vol bij de meesterbouwer, waardoor er voor ons geen mogelijkheid is om aan te sluiten. Het ziet er in elk geval wel heel tof uit.

LEGOland Discovery Centre15
In de werkplaats kun je alles op wielen bedenken en bouwen.
LEGOland Discovery Centre14
En daarna natuurlijk testen of jouw auto het snelste racet op de baan.

Imagination Express

Achter de workshopruimte is de Imagination Express. Een soort mini attractie op zich. Je mag plaatsnemen in een grote LEGO auto. Je krijgt vervolgens een eigen toverstok waarmee je tijdens de rit mee kunt richten en ‘schieten’ en zo punten kunt verdienen.

Onze rit brengt ons onder water, waar we op bubbels moeten schieten en op vissen. Elke keer stopt de auto bij een ander interactief scherm, zodat je goed de tijd hebt om te richten en te schieten. Het zijn eigenlijk soort mini-spelletjes die je speelt. Je scorescherm houd je eigen punten bij, zodat je aan het einde kunt zien wie er heeft gewonnen.

A. is hartstikke fanatiek onderweg en vindt het telkens jammer als het autootje weer doorrijdt naar het volgende scherm. Het is overigens geen enge attractie. Hij is wel in het donker, maar er zijn geen griezelige beelden of geluiden.

LEGOland Discovery Centre07
De Imagination Express, een interactieve rit.
LEGOland Discovery Centre08
Geconcentreerd richten met je eigen toverstok.

Film kijken in de 4D bioscoop

Tot slot duiken we ook nog even de 4D bioscoop in. Elke 20 minuten is hier een film te zien: LEGO City of LEGO Ninjago. Wij kijken naar een LEGO City film en dat is hartstikke leuk. 4D is altijd speciaal vanwege de extra effecten zoals wind en regen. Voor de film is het wel handig om een alarm op je telefoon te zetten, want de rij is telkens behoorlijk lang en je loopt kans dat je dan net niet meer in de zaal kan. Dan moet je opnieuw 20 minuten wachten.

Bouwen, bouwen, bouwen

Nu we alle bijzondere dingen in het LEGOLAND Discovery Centre Scheveningen hebben gezien en laat ik de kinderen ‘los’. Ze mogen zelf een bouwplek kiezen en lekker gaan bouwen. Er staat overal thematafels waar je aan kunt bouwen. Hier is door de bouwers van LEGO al een soort startsituatie neergezet, de kinderen kunnen dan zelf nieuwe LEGO bouwwerken maken en die erbij zetten.

Zo is er een bouwplek met een pirateneiland met daarom heen heel veel water en met in de bouwbakken allemaal bootjes. Er is een stad met een treinbaan er doorheen, waar je zelf een trein kunt bouwen. Ook is er een speciale bouw- en speelzone voor de kleinsten, waar Duplo ligt. A. (6) kiest voor de LEGO Ninjago bouwplek. Daar is een berg met rotsen en tempels gebouwd en vol overgave gaat hij aan de slag om een voertuig met een drakenkop te maken.

I. (8) strijkt neer in de LEGO Friends zone. Daar zijn een aantal gebouwen uit Heartlake City neergezet. Op de tafels, die bij de LEGO Friends vriendinnen horen, liggen boekjes met bouwideeën. Er worden bijvoorbeeld vragen gesteld over wat je ziet of wat je mist, dan kun je dit bouwen. I. laat haar eigen fantasie werken en maakt een mooie paardenstal en een huis.

Ze zijn hier best een tijd zoet. Het enige wat mist zijn de bijzondere blokjes en leuke accessoires. Er zijn eigenlijk alleen vierkante LEGO-blokjes om mee te bouwen en er liggen poppetjes. Maar dit is wat ze thuis natuurlijk ook hebben. Het zou tot de verbeelding spreken als er in overvloed van alles beschikbaar is, wat ze thuis juist niet in overvloed hebben.

LEGOland Discovery Centre13
In de Ninjago zone aan de bouwtafel.
LEGOland Discovery Centre12
Welkom in Heartlake City!
LEGOland Discovery Centre11
Wat bouw jij om in Heartlake City neer te zetten?

LEGO shop

Als we naar buiten lopen tegen sluitingstijd, worden we natuurlijk door de LEGO shop geleid. De regen komt met bakken uit de lucht, dus de kinderen nemen uitgebreid de tijd om rond te kijken.

Bij de grote ronde bak in het midden kunnen ze hun eigen LEGO minifiguren samenstellen. Ze kunnen voor 7 euro een doosje vullen met 3 minifiguren. Dat is hartstikke leuk natuurlijk en vol ijver gaan ze op zoek naar juist die kleuren of accessoires die ze thuis nog niet hebben. Het is een leuke afsluiting op deze manier.

LEGOland Discovery Centre16
Zelf je minifiguur van LEGO maken is een toffe afsluiting van ons bezoek aan LEGOland Discovery Centre Scheveningen.

Ligging

 

Praktische informatie

Bij LEGOland Discovery Centre Scheveningen wordt gewerkt met shifts van 2,5 uur. Er is een ochtendshift van 9.30 – 12.00 en de middagshift van 13.00 – 15.30 uur. Je kunt niet langer blijven. De LEGO shop is wel langer open. 

Een entreeticket kost voor iedereen vanaf 3 jaar 20 euro (prijspeil 2021). Eerlijk gezegd vind ik dit zelf behoorlijk aan de prijs voor datgene wat je binnen krijgt. Wij zijn bijvoorbeeld ook in LEGOLAND en het LEGO House in Denemarken geweest. Die zijn een stukje duurder, maar in verhouding krijg je daar echt veel meer voor je geld.

Qua leeftijd is LEGOLAND Discovery Centre het leukste voor kinderen van 4 – 10 jaar. Al zullen die iets jongeren kinderen het er denk ik leuker vinden dan de grotere. Hoewel het bouwen natuurlijk altijd leuk is, maar de vraag is of je daar de entreeprijs dan voorover hebt.

LEGOLAND Discovery Centre ligt op de boulevard van Scheveningen, net iets voorbij het Kurhaus. Je kunt de ingang makkelijk herkennen door de grote giraffe van LEGO die voor de deur staat en de grote gekleurde LEGO stenen op straat.

Parkeren is een ding in Scheveningen. Op warme en zonnige dagen is het er altijd moeilijk om er te komen vanwege de files. Parkeren kan dan ook lastig zijn omdat veel vol is. Je kunt vanaf een P&R of een van de stations met de tram gaan. Maar houd er rekening mee dat ook deze op die zomerse dagen afgeladen vol zijn. Wij stonden in de parkeergarage bij het Circustheater. Vanaf daar is het ongeveer 10 minuten lopen naar het LEGOLAND Discovery Centre. Omdat de hele attractie eigenlijk onder de grond is, is het een betere keus om het te bezoeken op een dag met minder mooi weer.